Divane Güzeller

İskender Pala
Sol, medeniyetin peşinde olmakla övünüyor sağ ise, kültürü korumakla. Kültürün yüzü geriye dönük olduğu için sağ aydına hep gerici denir. Kuru iftira! Medeniyetin yüzü ileriye dönük diye bir solcuya ilerici demek kadar abes. Kültür söylemi taşıyanların yobazları olduğu gibi, medeniyet savunucuların da yobazları var. İşin ilginç yanı, dünyada adı anılan her medeniyet, şimdi kendi kültürünün ilhamıyla geleceğini inşa etmeye çalışmakta ve bütün uluslar da şimdi bunun peşine düşmektedir. Bu da bizim sağ ile sol aydınlarımızın artık buluşması gerektiği anlamına gelir. Bizce herkes kendini sorgulamalı, sık sık sorgulamalı. Üzerine düşen görevi yapıp yapmadığı konusunda vicdanını rahatlatıcı cevaplar alasıya kadar sorgulamalı. Görmezden gelenler de, görülmek isteyenler de; geçmişi avuçlarında tutanlar da geleceği şekillendirmeye yeltenenler de artık bir şeyleri ortak üretmek, doğru hedeflere birlikte yürümek zorundalar. Küçük çıkarlar uğruna, tarih affetmeyecektir.  (Arka Kapak)
Kitabın Konusu:
153 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Söz{Can}
153 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
33 günde okudu
Kitap divan şiirleri ile dolu olduğu gibi, yazarın bir çok haklı ve dopdolu bilgilerinden oluşuyor. Her bir metnin içerisinde şairlerimizin kelamlarından örnekleri yer alıyor. Dikkatimi çeken bir Fuzûli şiirini incelemek istedim; Sözdür güher-i hızâne-i dil İzhâr-ı sıfât u zâta kabil {Söz ki gönül hazinesindeki cevherdir; insanın kişilik ve mikdarını bildirir.} Doğu milletleri söz'e "can" derlermiş. O kadar ince ve üzerine düşünelisi bir durum ki... Aslında bir insanın duruşu yetiyormuş, can'ı yetiyormuş onu anlamaya. Söz neyse can o, can neyse söz o demekmiş. Birinin kıymeti sözünde gizliymiş. Hepimiz de şuan buna göre ilişkilerimizi kurmuyor muyuz? İnsanları görünüşüne göre yanına katanlar varsa da daha çok kelamına, davranışına göre muhataplık etmez miyiz? İşte Fuzûli üstadımız da o öz şiirine bunu nakşetmiş.
Divane Güzeller
Divane Güzellerİskender Pala · Kapı Yayınları · 2019118 okunma
153 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
31 günde okudu
"Bizce herkes kendini sık sık sorgulamalı" Edebiyatı divan edebiyatını nasıl olması gerektiğini beyitlerle hikâyelerle anlatan muhteşem bir kitap tavsiye ediyorum
Divane Güzeller
Divane Güzellerİskender Pala · Kapı Yayınları · 2019118 okunma
153 syf.
·
Puan vermedi
Sol, medeniyetin peşinde olmakla övünüyor sağ ise, kültürü korumakla. Kültürün yüzü geriye dönük olduğu için sağ aydına hep gerici denir.
Divane Güzeller
Divane Güzellerİskender Pala · Kapı Yayınları · 2019118 okunma

Yazar Hakkında

İskender Pala
İskender PalaYazar · 103 kitap
İskender Pala, 8 Haziran 1958 tarihinde Uşak‘ta Kayaağılı köyünde doğmuştur. Uşak Cumhuriyet ilkokulunda okudu. Kütahya Lisesi’nden mezun oldu. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Lisans tez çalışması Câmiu’n-Nezâir’dir. Yine İstanbul Üniversitesi’nde “Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı” konusunda Doktora çalışması yaptı. 1983 yılında Doktorasını tamamladı. 1983 yılında Divan edebiyatı dalında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi‘nde doçent ve 1998 yılında Kültür Üniversitesi‘nde profesör oldu. Ortaokul ve liseler için Türkçe ve Edebiyat ders kitapları yazdı. Denemeler, hikayeler, fıkralar ve edebiyat araştırmacısı olarak çeşitli ansiklopedi ve dergilerde bilimsel ve edebi makaleler yayımladı. Düzenlediği Divan Edebiyatı seminerleri ve konferansları geniş kitleler tarafından takip edildi. 1979-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji seminer kütüphane memurluğu yaptı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde çeşitli sebeplerden dolayı askerlik mesleğini tercih eden İskender Pala, öğretmen subay olarak 1982 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına girdi. 14 yıl 7 ay görev yaptıktan sonra 1996 yılında TSK‘dan ihraç edildi. 1982-1984 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Lisesi Komutanlığı’nda teğmen, 1984-1986 yılları arasında Üsteğmen olarak görev yaptı. 1986-1987 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987-1994 yılları arasında Yüzbaşı olarak, Dz.K.K.lığı Tarihi Deniz Arşivi kuruluş ve faaliyetleri görevinde çalıştı. 1994-1996 yılları arasında Tarihi Deniz Arşiv Araştırmaları ve Dz.K.K.lığı yayın faaliyetlerinin yürütülmesi görevinde çalıştı. 1996-1997 yılları arasında Öğretim yılı, MSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı öğretim üyesi ve İSAM redakte kurulu üyeliği yaptı. 1997 yılında Öğretim yılında İstanbul Kültür Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda Uşak Üniversitesi öğretim üyesidir. İskender Pala, 1980 yılında F. Hülya Avcı ile evlendi. Hilye Banu, Elif Dilasa adında iki kızı, Alperen Ahmet adında bir oğlu vardır. Ödülleri : 1989 – Türkiye Yazarlar Birliği dil ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1990 – AKDTYK Türk Dil Kurumu ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1996 – Türkiye Yazarlar Birliği inceleme ödülü, (Şairlerin Dilinden) 2001 – Aydınlar Ocağı Kayseri Şb. Yılın Edebiyat Adamı ödülü, 2001 – YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü, 2003 – “Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk” Yılın Romanı Ödülü 2013 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Türk Patent Enstitüsü Marka Ödülü
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.