Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
64 syf.
9/10 puan verdi
Emerson,denemeleri ve başvuru kitapları ile tanınan bir edebiyatçıdır. **Eserinde,doğayı görmeyi henüz tam olarak öğrenemediğimizi ileri süren Emerson,"insan için önemli olan doğa'nın ruhunu keşfetmek olmalıdır" der ve doğayı sadece kendi çıkarları için kullanan insanların "yarım insan"olduklarını ifade eder. **Eser biraz felsefi nitelik taşıması açısından sizi yorabilir ama ben bana iyi şeyler kattığına inanıyorum. Şans vermenizi öneririm.
Doğa
DoğaRalph Waldo Emerson · Zeplin Kitap · 2019109 okunma
Reklam
80 syf.
·
Puan vermedi
·
36 saatte okudu
(!) Transandantalizm felsefesine dayanıyor ve metafiziksel fikirler içeriyor. Edebiyat madencisi misali alıntılar paylaştım, bu nedenle belirtme ihtiyacı duyuyorum. Öncelikle eser, yazarın doğanın bir tür ilahi varlık olduğunu ima ettiği bir yapıt. Kesinlikle panteizm değil, 'mümkün tek tanrı doğanın kendisidir!' de değil, ilahi bir tanrı olarak kabul ediyor diyebiliriz. Zira peygamberleri ve dinleri kabul ediyor; fakat aynı zamanda doğanın kendisini bir tür ilahi güçle ilişkilendiriyor. Yani bizim erif, rastlantısal süreçler sonucu oluşan fenomenleri ilahileştiriyor. Bu nedenle doğanın güzelliğini ve büyüleyiciliğini anlatırken, aynı zamanda doğanın insanın iç dünyasıyla olan ilişkisine de odaklanıyor. Aynı zamanda toplumsal normlara meydan okuyan bir duruş sergiliyor; bireysel özgürlük, otoriteye karşı çıkma ve kendi iç sesimizi takip etme konuları ön planda. Zengin ve güçlü bir dil kullanıyor yazar, metaforlar ve benzetmelerle dolu cümleler de kurar. Kendine özgü bir şekilde düşüncelerini ifade ederken, diğer tarafta okuyucular içinde doğanın büyüsüne ve kendi içsel yolculuğuna davet eder. Yine de çok insan merkezci olduğunu düşünüyorum, bu insan merkezci bakış açısı rahatsız etti açıkçası. Zira ben, doğanın insanın dışında var olduğunu ve insanın doğayla eşit bir ilişki içinde olması gerektiğini savunuyorum. Sadece insanın hizmetinde olan bir kaynak değil, kendi başına değerli bir varlık olarak kabul edilmeli.
Doğa
DoğaRalph Waldo Emerson · Kafekültür Yayıncılık · 2014109 okunma
64 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Aşkınlık, görülen, bilinen, yaşanılan, deneyimsel dünyanın ötesine geçerek ya da deyim yerindeyse üstüne çıkarak bir çeşit aşkın bir dünyayla buluşmanın ruh haliyle yazılmış sanat-edebiyat eserlerini nitelemek için kullanılan bir terimdir. Amerikan aşkıncılığın önde gelen isimlerindendir Emerson. 1800lü yıllarda yaşamış olan yazar, doğaya dair transandantalizm etkili düşünceleri ile bizlerin görünen üzerinden ama görünenin çok daha ötesini görmemizi istiyor. Dünyanın nihai amaçlarını; madde, güzellik, dil ve eğitim açısından değerlendirmesi, idealizm ve ruhu doğayla harmanlayıp insanın çevresine daha anlamlı bakmasını sağlıyor. Kitaptan sonra doğaya bakışınız mutlaka değişecektir. Görünen üzerinden görünmeyeni "Tanrı'yı" bu şekilde bakmaya çalışmış, klasik dini öğretileri doğayı önemsemeden ötesine olan bakış tarzını, papaz olmasına rağmen eleştirmiştir. İnce bir kitap olmasına rağmen anlatımı dolu dolu.
Doğa
DoğaRalph Waldo Emerson · A7 Kitap · 2022109 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
Doğayı bir canlı organizma olarak anlatmanın yanında, insanla bütünleşmiş (kendi deyimiyle “insan ve doğa aynı tözden türemiş”) bir doğayı tasvir ediyor. Bu eseri okurken doğanın bir yaşam yeri olmasıyla beraber kendi başına bir hayat, hatta yaşamın ta kendisi olduğunu hissedebilirsiniz. Doğayı ilahi bir hamur ile yoğurmuş adeta. Yazarın iletmek istediği ana mesajlardan biri bu mu bilmem ama bizi ilahi bir yaşama sürüklüyor diyebilirim. İyi okumalar Doğayı sevin ve onunla yaşayın! Saygılar...
Doğa
DoğaRalph Waldo Emerson · Kafekültür Yayıncılık · 2014109 okunma
Reklam
80 syf.
·
Puan vermedi
·
11 saatte okudu
Sanat, güzellik, dil, idealizm, ruh, tanrı gibi kavramların doğa ile kombinasyonunun anlatıldığı bir kitap. Kısa, öz, direkt aktarım sağlamış. Yalın bir dil ancak bazı noktaların cümle dizilişlerinde şiirsellik hakim. Sakince okuyup, duraksayıp, düşünüp de ilerlenesi türden. Birden fazla kavramın doğa ile karışımı olduğu için kitabın güzel bi tadı var. Okumalısınız.
Doğa
DoğaRalph Waldo Emerson · Kafekültür Yayıncılık · 2014109 okunma
80 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
4/5 Stars (%78/100) Even though I was forced to read Emerson during my bachelor's, I really liked his style and his perspective on nature as a transcendentalist. Because he was heavily influenced by Hindu mythology and Persian Sufism, Emerson rejected the material world and focused on the spiritual world where the divine/God exists. That's the basic principle of Transcendentalism anyway. Nature is one of the most, if not the most important work of Emerson and even though there are many parts that I agree, I think I still prefer "The American Scholar." Still, no one can deny the importance of Emerson and his works in all American history.
Nature
NatureRalph Waldo Emerson · 2009109 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.