Don Juan

Orijinal Adı:
Don Juan

2022 3. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2022 00:21
Karakter olarak bildiğimiz Don Juan'ın aslında yazarın ta kendisi olduğundan başlamak lazım evvela. İçeriği yeterinden fazla anlatılmış birçok incelemede zaten çok anlatmaya gerek yok ancak yazarın anlatış tarzından tutun da çevirmen Halil Köksel Beyfendiye kadar her ayrıntıya dikkat çekmek lazım şayet muazzam akıcılıkta bir kitap her ne kadar manzum destansı yapıtları okumayı sevmesem de. Bu arada Lord Byron'un sürekli başka şairlere yazarlara sataştığını, tarihsel ve felsefik hatta mitolojik karakterlere kadar değindiğini, konunun içerisine bunları nasıl eritip koyduğunu ve hiç sırıtmadığını söylemek de şart çünkü bu her yiğidin harcı olmaz. Bu eserin tek kusuru bitmemiş bir hikâye olması ha bir de herkesin okuyamayağı bir eser olması.
Don Juan’la bir şölen yaşayın
2020 37. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2020 12:47
On yıldır bilip okumaya bir türlü fırsat bulamadığım değerli eseri nihayet okumuş bitirmiş bulunuyorum. Ben bitirdim ancak eserin kendisi bitmemiş yarım kalmıştır. Yazar maalesef bu değerli destanı bitirememiştir. Don Juan , kadınların gönlünü çabuk fetheden, çapkın anlamına gelir. Bu destan Don juan’ın değil aslında Lord Byron’un destanıdır. Şairimiz kendisini anlatmış çoğunlukla. Bu destanda şair ironiyi, tarihi, edebiyatı ve daha bir sürü alanı anlatmıştır. Dante’den Cervantes ‘e Homeros’tan Goethe’ye kadar bir sürü şair ve yazara atıfta bulunmuştur. Dönemin siyasilerini eleştirmiş ve çoğu kraldan çok kralcı şairlere de laf atmıştır. Osmanlı’ya kadar değişik ülke siyasilerini eleştirmiştir. Şiirin dehası kabul edilir Lord Byron. Çok keyif alarak okudum bu destanı. Dante ve Goethe’yi de okuduğumdan daha zevk alarak okudum. Sadece Okumadığım Homeros kaldı. Onu da okuyup destana doymak istiyorum. Hazırsanız kesinlikle okumalısınız.
Şiir
Herkese aşık, avare Don Juan
2020 12. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2020 06:06
Kaç ay önce okumuştum hâlbuki. Hala ara ara bir sayfasını açıp okuyorum. Bu nasıl güzel bir kitap ve ne kadar harika bir çeviri. Çevirinin ve çevirmenin ne kadar önemli olduğu bir gerçek ama bu kitap, bunu en iyi şekilde idrak etmenin vücut bulmuş hali. Nasıl aktı gitti, nerde başlayıp nerde bitti bilemiyor insan. Lord Byron, iddia da edildiği gibi gerçekten kendini anlatmış sanırım.
2019 32. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2019 19:47
Sivri dilli, mizah anlayışı olan kaç tane şiir ya da destan okudunuz? Homeros’un Tanrıları,Aristoteles,Don Kişot,Platon,Sokrates,Agustinus,Voltaire, Newton ve daha sayamadıklarımı içinde barındıran kaç tane şiir bilirsiniz? Yoksa Byron’un Don Juan’ını çapkın ve şehvet düşkünü biri olarak mı tanırsınız? Ben Homeros değilim bu yüce destanı terennüm etmeye. İlyada’sındaki ziyafetleri,şölenleri,etlerin şişlenip pişirilmesini onun kadar tahayyül edip süsleyip anlatamam. Sende her şeyi gördüm Don Juan. Şehveti, nefisi, kahramanlığı,çaresizliği ve bunun üstesinden gelmeyi. Puşkin gibi 36 küsür yaşında öldün. Don Juan’ın, yaşlılara göre genç yaşında, gençlere göre yaşlı biri olarak yetim kaldı. Bitiremedin bu güzel destanını. Belki bir yerlerde hala yazıyorsundur bu destanını. Tanrı bizden esirgedi onu, destanının son sözcüklerini okumayı.
2026 22. kitabı
youtu.be/mQ6HHh3dgtM Ey sevgili okuyucu: bir kurgu bu yalnızca, olur olmaz her yerde aklıma ilk geleni yazıyorum geciktirmeden, Bu öykü,hoppa bir düş gücüyle sıradan şeyleri, Sıradan yerlere eklemek için yazıldı. Don juan ise Baştan çıkarma kaygısı taşımadi, Kadınları ele geçirmek için ne bir çalışma Ne de bir düşünce içindeydi
Don JuanLord Byron · Houghton Mifflin Company, Boston, MA · 1958236 okunma

Lord ByronYazar · 12 kitap
George Gordon Byron, daha sonra, 6. Baron Byron (1788 – 1824) Anglo-İskoç Şair. Romantizm akımınınönde gelen simalarındandı.