Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bektaşîlikte Zaman Kavrayışı

Dönüyordu

Reha Çamuroğlu

Dönüyordu Gönderileri

Dönüyordu kitaplarını, Dönüyordu sözleri ve alıntılarını, Dönüyordu yazarlarını, Dönüyordu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Tam yatmasın aklın hiçbir şeye. Neler çıkar karşına kim bilir yarın, bu karanlıktan başka bir karanlık, bu sabahtan başka bir sabah.” Hayyam
(...) Bir şeyhülislâmın şarabı öven bir şiir yazması şarap içmesi anlamına gelmez. Oysa bir Bektaşî aynı durumda "Bir şeyin zahirine varmadan bâtınına varılamaz" ya da "Zahir bâtına varan köprüdür" diyecektir. Aynı durum ilâhî an için de geçerlidir, insanî aşkı tanımayan birinin ilâhî aşkı tanıması beklenemez.
Reklam
İnsan bilgisi mitik bir yapıdadır ve insan gerçekliği kendi yarattığı bir sembolik evren aracılığı ile kavrar.
Tüm heterodoksilerde ya da gnostiklerde zamanın ortak bir özelliği vardır. Zaman döngüseldir. İnsan zaman ile 'zaman olmayan' arasında bir yerde bulunmaktadır. Başka bir deyişle insan, tarihsel ve kutsal zamanlarını mümkün kılandır.
Toplumsal zaman sembolik bir uzlaşmadır. Toplum olmak zorundaysa zaman da olmak zorundadır. Zaman ise geçmiş- şimdi - gelecek üçlüsü olmaksızın olanaksızdır.
Tam yatmasın aklın hiçbir şeye Neler çıkar karşına kim bilir yarın Bu karanlıktan başka bir karanlık Bu sabahtan başka bir sabah... Ömer Hayyam (1048-1131)
Reklam
İnsan somutluğu geçmiş ile gelecek arasındaki bu yerde yani şimdi'de bulunur. Bu nedenle olacak, tüm ortodoks/dogmatik sistemlerin en lanetli kavramlarından biridir "şimdi". Tüm cihatlar, tüm devrimler şimdi'ye karşı yapılacaktır. Bu cihat ya da devrimlerin esin kaynağının geçmiş ya da gelecek olması çok önemli değildir, sonuçta hepsinin hedefi şimdi'dir. Gelecek ancak geçmişin kışkırtıcılığı ve şimdi'nin verili, kurumlaşmış gerçekliğinin dıştalanması sayesinde kurulabilir.
Gâh çıkarım, gökyüzüne Seyrederim âlemi Gâh inerim yeryüzüne Seyreder âlem beni Kul Nesîmî (17. yy)
Zaman
"Eğer zaman da, tanrısallığın bir dışavurumuysa, zaman içinde yaşamak bizatihi 'kötü bir eylem' değildir; kötü eylem, zamanın dışında hiçbir şeyin olmadığına inanmaktır." Mircea Eliade (1907-1986)
Reklam
Neden?
O gün başka işin yokmuş ki, yetmiş iki millet çıkarmış komuşun ortaya, bir sürü soy sop çıkarmış komuşun. Bense, aşk soyuna bağlı doğmuşum sımsıkı. Bu ayrılık gayrılık neden diye sormuş durmuşum, bu Müslümanlık, bu gavurluk neden, aşk içinde erimek varken ?.. Ömer Hayyam (1048-1131)
Ahlak
Ahlak için sabit bir gerekçe olmalıdır. Bu gerekçe öncesiz ve sonrasız olmalıdır. Tarih dışı olmalıdır. Koşullara göre değişmemelidir. Örneğin çocukların çalıştırılmaları her zaman ve her yerde kötü olmalıdır. Kölelik de öyle, cinayet de öyle, katliam da öyle, şiddet de...
Din ve Siyaset...
"Hüküm yalnız Allah'ındır" sözünün herhalde akla en son gelebilecek anlamı, belirli dünyevi iktidarların 'Allah adına' hüküm sürmeleri olacaktır...
Kapitalizm...
Tarihsel gelecek ne denli kurgusal olursa olsun, meşruluğunu yine tarihsel geçmişte bulacaktır. Amerika yerlileri kitlesel olarak katledilmeseydi kapitalizm mümkün olabilir miydi? Kapitalizm söz konusu olmadan geleceğin güzel toplumu var olabilir mi? Şimdiki zaman kurgusal geleceğin kurbanıdır artık !..
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.