Bir Histeri Vakası Analizinden Bir Parça:1905

Bruchstück einer Hysteric-Analyse: Dora

Pekiştirmek
2021 26. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2021 03:30
Freud okumaya yeni başlamış yada psikoloji, psikanaliz gibi kavramlara dışarıdan merak duyan (benim gibi), herhangi bir şekilde psikoloji bilim dalına dair bir eğitim almamış biri için oldukça sade ve anlaşılır bir dil var. Özellikle belirtmek isterim ki, bu kitaptan önce yazılmış (Günlük Yaşamın Psikopatolojisi, Rüyaların Yorumu ve Cinsellik Üzerine) Freud kitaplarını okuduysanız ve hemen ardından bu kitabı okumayı düşünüyorsanız çok doğru bir tercih olacaktır. Kitapta verilen tek bir örnek vaka diğer kitaplarda verilen çoklu örnek vakalardan ayrılarak okuyan kişiye daha anlaşılır, daha akılda kalıcı bilgiler vermektedir. İster istemez diğer kitaplarda var olan peşi sıra verilen örnekler insanda zaman zaman okurken kopukluk yaşatabiliyor. Bu yüzdendir ki bu kitabı tam olarak diğer üç kıtaptan hemen sonra okunması öznel fikrimdir. Yeni öğrenileni ya da bilineni pekiştirmek ve öğrenilmek istenip hava kalmış herhangi bir içerikli bilgiyi bu kitapla tam olarak anlamanız olasıdır. Okuyacak olan kişilere şimdiden iyi okumalar dilerim...
DoraSigmund Freud · Altıkırkbeş Yayınları · 2020573 okunma
Dora: Bir Histeri Vakası
2024 14. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2024 12:56
Sigmund Freud'un "Dora: Bir Histeri Vakası" adlı eseri, psikanalizin kurucu babası tarafından kaleme alınmış ve psikanalitik literatürde önemli bir yere sahip bir çalışmadır. Bu eser, genç bir kadın olan Ida Bauer'in histeri semptomlarıyla başvurduğu vakayı detaylı bir şekilde ele alır ve Freud'un psikanalitik yöntemlerini nasıl uyguladığını gösterir. Freud, bu vakayı incelerken Ida'nın semptomlarını birer belirtiler kümesi olarak görmek yerine, semptomların altında yatan derin psikolojik dinamikleri araştırmıştır. Özellikle bilinçdışı dürtüler, çocukluk deneyimlerinin etkileri ve semptomların sembolik anlamları üzerine yoğunlaşmıştır. Freud, "Dora" vakasını analiz ederken hastanın anlatılarını ve semptomlarını dikkatle dinlemiş ve bu bilgileri psikanalitik yöntemlerle çözümlemiştir. Bu çözümlemeleri yaparken, hastanın bilinçdışı içeriklerini ve isteklerini açığa çıkararak semptomların nedenlerini anlamaya çalışmıştır. Böylece, histerinin altında yatan psikodinamik süreçleri aydınlatmış ve psikanalitik tedavi yöntemlerinin gücünü göstermiştir. Freud'un bu çalışması, psikanalizin sadece semptomların üst düzeydeki belirtilerini değil, aynı zamanda bu semptomların altında yatan derin psikolojik süreçleri anlamak için nasıl bir yöntem sunduğunu gösteren bir örnektir.
Sigmund Freud - Dora
2023 26. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2023 20:42
Herkese merhaba... Bugün çok tartışılan ve günümüzde de kuramı hâlâ güncelliğini koruyan bir isimle geldim. Sigmund Freud... Freud'un rüya ve cinsellik üzerine görüşlerini anlatan kaynaklar
Psikanaliz
2024 74. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2024 14:48
Merhaba arkadaşlar. Öncelikle güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileklerimle. Nasılsınız, diyerek başlamak istiyorum. Şimdiden bayramımız da kutlu, mutlu, huzurlu, kazasız ve belasız olsun diyerek önce
Çıkarımlar Labirenti
2022 4. kitabı
Ben kitaba karşı nötr kaldım diyebilirim. Çünkü kendini merak ettirerek okutmaya devam etti ama tatmin edici olaylar yaşatmadı. Kitabı anlamak için biraz odaklanmanız gerekiyor çünkü Freud bir rüyayı açıklarken çıkarım yapıyor bağlantılar kuruyor ama ne kadar sağlam bağlantılar kuruyor orasından çok emin değilim. Sanırım daha fazla bu yazardan okumam gerekli. Dora canım benim çok kafası karışıktı keşke tedaviye devam etseydi de tedavinin sonuçlarıyla birlikte, yarım kalmamış bir kitapla karşı karşıya olsaydık..
2024 42. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2024 14:28
Selam. Benim neyime psikoloji diyerek kapattığım bir kitap oldu Dora. Aslında biliyordum ilgimi çekmeyeceğini ama sevgili görümceciğim önerince okuyayım bari dedim. Freud'un her bulguyu cinsellikle bağdaştırma çabasını bilmeyen yoktur sanırım hatta bilinen tek özelliği bu olabilir. Dora kitabında da 18 yaşındaki Dora'nın hastalığını, cinselliği ön planda tutarak analiz ettiği sürece dahil ediyor bizi. Tedavi süreci çok kısa sürdüğü ve yarım kaldığı için pek bir yere varamıyor ama "Yollara dair bilgi sahibi olmak, o yollarda gezinen güçler hakkında bilgi sahibi olmayı gereksiz kılmaz." diyor ilk sayfalarında. Freud veya psikoloji ilgi alanınız değilse okumanızı önermem, benim gibi "bitse de gitsek" diyebilirsiniz. Kitapla kalın.
Puan vermedi·
cinsellik cinsellik her şey cinsellikle ilişkili. bazen çok mu takıntılı dedirtiyor. genel anlamda bilgilendirici bir kitaptı. sevdim. konu ile ilgili terimler çoktu.
2022 105. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2022 00:00
Kitabın ilk bölümünde hastalık anlatılıyor. Sonraki iki bölümde hastanın sürekli gördüğü iki rüya açıklanarak anlatılıyor. Dora aniden tedaviyi bıraktığı için tedavi yarım kalıyor. Yarım kalmış bir histeri vakasını anlatan kitabı psikoloji altyapısı olmayan birinin anlaması zor olabilir. Freud aktarım kavramını örnek bir olay örgüsü üzerinden anlatırken Rüyaların Yorumu kitabına da sık sık atıfta bulunarak iki rüyada yer alan olayları ve nesneleri psikolojik açıdan yorumluyor. Yaptığı çıkarımlar tabi ki genel olarak cinsel temelli. Yazarın her fikrine sorgulamadan katılmıyorum ama bu kitabında da geçirdiği gibi eşcinsellikle ilgili görüşlerine sonuna kadar katılıyorum.
Psikoloji
Dora, Bir Histeri Vakasından Parçalar
·160 syf.·
2022 54. kitabı
Bu başta şunu söylemem gerekir ki bu histeri vakası tamamlanmış bir histeri vakası değildir. Hastanın isteği üzeri Freud tedaviyi sonlandırmak zorunda kalmıştır. Kitabın sonuç bölümünde bunun olası nedeninin kendi hatası olduğunu açıklayacaktır. Tabii ki bunu burada açıklamayacağım. Siz kendiniz merak edip okursanız ancak o zaman öğreneceksiniz. Histeri vakası 18 yaşında ergenlik çağında kendi kimliğini yeni yeni oluşturmaya çalışan Dora ismindeki kızın tedavisinden parçaları içeriyor. İncelemenin ortalarına doğru Freud'un incelemesinden şüphe duymaya başladım. Bu kısımlar kendi inandığı şeyi kendisi yorumluyor gibi geldi bana. Ortaya attığı çıkarımlar o kadar uçuk gelmeye başladı ki bu kadarı da fazla diyesim geliyordu. Bu kitabı okumadan önce Rüyaların Yorumu'nun okunmasını faydalı görüyorum. Çünkü bu çıkarımların benzerlerini orada yapılmış. Tabii ki ön bilgim olmadığı için bu şekilde yorumladım. İkinci rüyanın analizinde taşlar yerine oturmaya başladı. Şüphelerim gittikçe azaldı. Dora'nın kendince geliştirdiği intikam alma çabalarını daha fazla anlamaya başladım. Oluşturduğu savunma mekanizmalarını ve yönelimler daha anlamlı oldu. Rüya tabirleri ve rüyaların yorumlanmasıyla alakalı olarak merakınız varsa, Freud okumayı seviyorsanız okuyabilirsiniz. Kitabın dili çok ağır değil. Ortada diyebileceğim bir seviyede. Tabii ki yine de Freud'un düşünce yapısına aşına olmanız anlamanızı kolaylaştıracaktır.
Psikoloji
DoraSigmund Freud · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022573 okunma
Dora almış başını gitmiş, uğraşma insanlarin ayarlarıyla hacı abey
2024 38. kitabı
Bu eser, histeri ve bilinçdışı süreçler üzerine olan araştırmalarının bir örneğini sunar Freud’un "Dora" olarak adlandırdığı hastası, gerçek adı Ida Bauer olan bir genç kadındır. Dora, 18

Sigmund FreudYazar · 139 kitap
Sigmund Freud, 6 Mayıs 1856'da, Freiberg in Mähren, Moravya, Avusturya İmparatorluğu'nda (günümüzde Příbor, Çekya) doğdu. 23 Eylül 1939'da, Londra, Birleşik Krallık'da öldü. Psikanaliz öğretisini geliştirmiş olan Yahudi kökenli Avusturyalı bir nörologtur. Kişiliğin 5 farklı dönemden geçerek geliştiğini öne süren Psikoanalitik Kuram'ın kurucusudur. Orta seviye bir Yahudi yün tüccarının, kırk yaşındayken, kendisinden yirmi yaş küçük bir kadınla yaptığı ikinci evliliğinden dünyaya geldi. Ekonomik bunalımdan dolayı ailesi Viyana'ya yerleşmek zorunda kaldıklarında, Freud henüz 4 yaşındaydı. 1938 yılına kadar burada yaşadı. Lisede Latince, Fransızca ve İngilizce öğrenirken kendi çabalarıyla da İbranice, İspanyolca ve İtalyanca öğrendi. Başarılı bir öğrenciydi. Başlangıçta istemediği halde Goethe'nın yapıtlarından etkilenerek tıp okumaya karar verdi. Üniversite yıllarında Yahudi düşmanlığıyla karşılaştı, okuldaki arkadaş çevresinden dışlandı. 1876 yılında fizyolojist Brücke'nin laboratuvarına girdi, burada anatomopatoloji ve insan sinir sistemi üzerine araştırmalar yaptı. 1881'de tıp öğrenimini bitirdi. 1883'te dönemin ünlü beyin anatomisi ve nöropatoloji uzmanı Dr. Theodor Meynert'in yönetiminde psikiyatri kliniğinde asistan olarak çalışmaya başladı. 1884'de kokain üzerine bir inceleme yapmakla görevlendirildi. 1884'te kokainin analjezik özelliklerini keşfetti, anestezik niteliklerini ise sezinledi. (Yaşamım ve Psikanaliz adlı yapıtında kokainin anestezik niteliklerini aslında bildiğini, yalnız tıp çalışmalarını bıraktığından dolayı bunların başkaları tarafından ortaya çıkarıldığını ileri sürer.) Aldığı bir bursla 1885'te Paris'e gitti, Salpêtriê Hastanesi'nde, Jean Martin Charcot'nun yanında staja başladı. Burada histerinin belirtilerini, hipnotizma ve telkinin etkilerini gözlemledi. Charcot'dan çok etkilendi. (Yaşamım ve Psikanaliz 'de Charcot'ya ne kadar düşkün olduğu görülür) Charcot'nun konferanslarını Almancaya çevirdi ve 1886'da yayımladı. 1886'da Paris'ten ayrılarak Berlin'e gitti. Burada çocuk nöropatolojisiyle ilgilendi. Viyana'ya dönerek özel hekimliğe başladı. 1886 ekim ayında 4 yıldır nişanlı olduğu Martha Bernays ile evlendi. Sinir hastalıkları ve histeri şikayetiyle kendisine başvuranlar üzerinde dönemin ünlü tedavi yöntemlerini, elektroterapi ve hipnotizmayı uyguladı. 1887'de Dr. Bernheim'in Telkin ve Telkinin Tedavideki Uygulamaları Üstüne adlı kitabını çevirdi. Elizabet von R. adındaki bir kadın hasta kendisini serbest çağrışım yöntemine zorlayınca hipnozdan vazgeçti. 1892 - 1895 yılları arasında Charcot'nun Salı Günü Dersleri adlı kitabının çevirisini, savunma psikonevrozları üzerine bir makaleyi ve saplantılar ve fobiler üzerine başka bir makaleyi Breuer ile ortaklaşa hazırladı. Ancak tıp çevrelerince Histeri Üzerine İncelemeler hoş karşılanmadı. Bu yapıtta psikanalizin temel ilkelerine rastlanır. 1896 yılında babasının ölümü üzerine derin bir bunalıma girdi ve sistematik olarak kendini çözümlemeye başladı. Yine aynı yıl Breuer'le nevrozların cinsel açıdan açıklanması konusunda ters düşerek yollarını ayırdı. Histerinin cinsel etiyolojisi üzerine verdiği bir konferans skandala yol açtı. Bu dönemde W. Fliess'le yazışmaları, özçözümleme süreci, hayatı üzerinde önemli etkiler yarattı. (Bu yazışmaları Freud'un ölümünden sonra eşi ve kızı tarafından kamuoyuna duyurulmuştur. Freud psikanalize özel hayatını karıştırmak istemediğinden, kişisel kayıtlar bırakmamış, birçok yazışma ve mektubunu ölümünden önce yakmıştır.) Hayatının 10 yıl süren bu döneminde, Freud hem yandaş, hem öğrenci bakımından yalnız kaldı. Kendini hastaların tedavisine ve psikanalizin yaratılmasına yoğunlaştırdı. Bu sürecin sonucu olarak 1897'de Oedipus Kompleksi, 1900'de Düşlerin Yorumu (iki cilt) adlı eserler ortaya çıktı. 1908'te Viyana Psikanaliz Derneği kuruldu. Bu olay, Freud için bir dönüm noktasıydı, Yaşamım ve Psikanaliz kitabında buna büyük yer verdi. Ancak bu tarihten önce bile Freud'un çevresinde çözümlemenin giderek kurumlaştığı görülür. 1902'den sonra "Çarşamba Günleri Psikoloji Derneği", adı altında başta P. Federn, O. Rank, W. Stekel ve Alfred Adler olmak üzere, Freud'un ilk yandaşları bir araya toplandılar. 1904'de E. Bleuer'le yazışmaya başladı. 1907'de Bleuer'in asistanı Carl Gustav Jung tarafından ziyaret edilir. Jung aynı yıl Zürih'te Freud Derneği'ni kurdu. Bu Freud için büyük bir başarıydı, zira psikanaliz artık ülke sınırlarının dışına çıkmıştı. Takip eden yıllarda Jung, 1. Psikanaliz Kongresi'ne katıldı ve psikanaliz üzerine konferanslar vermek üzere Freud ile birlikte ABD'ye yolculuk etti. Freud, 1910 - 1920 yıllarında Psikanaliz Üzerine, Bir Paranoya Vakası Özyaşam Öyküsü Üzerine Psikoanalitik Gözlemler: Başkan Screber, Totem ve Tabu, Narsizmin İncelenmesine Giriş, Yas ve Melankoli adlı eserleri yayımladı. 1923'de kendisine üstçene ve damak kanseri tanısı kondu. İzleyen yıllarda 33 kez ameliyat oldu. Sürekli protez takması gerektiğinden dolayı uzun yıllar konuşma ve yemek yeme sıkıntısı çekti. 1938'de Naziler'in Viyana'ya girmesiyle birlikte en küçük çocuğu Anna ile birlikte Avusturya'yı terk etmek zorunda kalarak Londra'ya yerleşti. Ölümüne dek tedavi ve çalışmalarına burada devam etti. Freud, prensipleri gereği kişisel hiçbir özel belge, anı defteri, mektup bırakmamış, hepsini yakmıştır. Bu nedenle, Freud'a dair ilk ve en kapsamlı bilgiler ilk olarak yakın dostu İngiliz psikaytr Ernest Jones'un 1953'te yayımlanan üç ciltlik Sigmund Freud'un Yaşamı ve Yapıtları adlı kitabıyla ortaya çıkarıldı. Eserleri - Zur Psychopat­hologie des Alltagslebens (Günlük Yaşa­mın Psikopatolojisi) - Die Traumdeutung (Düşlerin Yorumu) - Über Psychoanaly­se (Psikanaliz Üzerine Beş Ders) - Totem und Tabu (Totem ve Tabu) - Zur Einführung des Narzissmus (Narsisizmin İncelenmesine Giriş) - Unbehagen in der Kultur (Uygarlı­ğın Huzursuzluğu) - Jenseits des Lustprinzips Das Ich und das Es (Haz İlkesinin Ötesinde Ben ve İd) - Der Mann Moses und die monotheistische Religion (Musa ve Tektanrıcılık) - Cinsellik Kuramı Üzerine Üç Deneme, 1905 - Der Witz und seine Beziehung zum Unbewussten, Nükte ve Bilinçdışı'yla İlişkisi, 1905 - Psikanalizin Tarihçesi, 1914 - Psikanalize Giriş Dersleri, 1917 - Yaşamım ve Psikanaliz, 1925 - Tutukluk, Semtom ve Korku, 1926 - Bir Yanılsamanın Geleceği, 1927 - Kültür İçindeki Huzursuzluk, 1930 - Psikanaliz ve Uygulama, - Psikanaliz Üzerine, - Olgu öyküleri - Histeri ile Mücadele