Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Üretim Tarzlarından Mübadele Tarzlarına

Dünya Tarihinin Yapısı

Kojin Karatani

Dünya Tarihinin Yapısı Gönderileri

Dünya Tarihinin Yapısı kitaplarını, Dünya Tarihinin Yapısı sözleri ve alıntılarını, Dünya Tarihinin Yapısı yazarlarını, Dünya Tarihinin Yapısı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Sözgelimi birisi sırf diğerleri ona göre tebaa olarak konumlandığı için kraldır. Diğerleri ise sırf o kral diye tebaa olduklarını sanırlar."
Sayfa 139
İnsanları yönetme teknolojileri, doğayı yönetme teknolojilerinden önce gelir.
Sayfa 129
Reklam
İsa'nın bahsettiği sevgi basit bir yürek meselesi değildir, gerçekte karşılıksız armağan anlamına gelir.
Topluluk tarafından terk edilmek ölümle eşdeğerdir.
Sayfa 42
Sistematik
Genelde devletin ortaya çıkışı insanlık tarihinde büyük bir adım addedilip göklere çıkarılır. “Ne var ki asıl mesele belki de, yerleşik hayat ve depolama kapasitesiyle birlikte artık mümkün hale geldiklerinde, devletin ve eşitsizliğin ortaya çıkmasını engelleyebilecek bir sistemin yaratılmasıydı.”
Sayfa 70 - Metis yayınlarıKitabı okuyacak
Eğer ekonomik altyapıyı geniş biçimde tanımlanmış bir mübadele perspektifi üzerinden yeniden ele alırsak, “ekonomiye” dışsal bir ahlaki boyut koyutlamaya gerek kalmaz. Mübadele tarzları ahlaki uğrağı zaten içeriyor olur. Örneğin mübadele tarzları perspektifinden bakıldığında komünizm tam da D tipi mübadele tarzının hayata geçirilmesidir. Elbette eşit ölçüde ekonomik ve ahlaki süreçtir bu. Dahası, D tipi mübadele tarzı, ilkel A tipi mübadele tarzının (karşılıklılık) daha üst bir boyutta geri dönüşüdür. İnsanların arzu veya fikirlerinin bir sonucu değildir bu; Freud’un tabiriyle “bastırılanın geri dönüşü” gibi, daha ziyade kaçınılmazdır.
Sayfa 23 - Metis
Reklam
432 syf.
·
Puan vermedi
Kitapta, Karatani'nin üretim tarzları perspektifinden, diğer bir yöne, mübadele tarzı üzerine geliştirdiği argümanları görüyoruz. Üretim ahlakı hususundaki metodu eksikliğin giderilmesi için pek çok sav öne sürüldü fakat Karatani’ye göre bunlara ihtiyaç yok. “Eğer ekonomik altyapıyı geniş biçimde tanımlanmış bir mübadele perspektifi üzerinden
Dünya Tarihinin Yapısı
Dünya Tarihinin YapısıKojin Karatani · Metis Yayınları · 201723 okunma
"Her yerde büyücüler evvela yağmur duasına çıkan şamanlardı, fakat Mezopotamya gibi sulu tarımın devlet tarafından örgütlendiği yerlerde büyücüler bu işlevini kaybetmişti. Su sağlayan sistemleri devletin kralı yarattığı için, mahsulün de onun sayesinde elde edildiği düşünülüyordu artık."
Sayfa 195 - Metis
İsa'nın bahsettiği sevgi basit bir yürek meselesi değildir, gerçekte karşılıksız armağan anlamına gelir.
Sayfa 213 - Metis
Aslına bakılırsa Marx parayı taşırken kral örneğine atıfta bulunur: “Sözgelimi birisi sırf diğerleri ona göre tebaa olarak konumlandığı için kraldır. Diğerleri ise sırf o kral diye tebaa olduklarını sanırlar."
Sayfa 139 - Metis
Reklam
Bir meta ancak başka bir metayla eşitlendiği takdirde değer sahibi olmaya başlar.
Sayfa 136 - Metis
Hiçbir topluluk tamamıyla kendine yeterli olamaz, daima bazı malların dışarıdan elde edilmesine ihtiyaç duyulur. Bu nedenle meta mübadelesi kaçınılmazdır – hele ki yerleşik hayatın benimsenmesinden sonra.
Sayfa 131 - Metis
Asyatik despotizm, despotik devletin tarım topluluğuyla bütünleşmesi biçiminde var olmuştur.
Sayfa 124 - Metis
Piramitlerin inşası işsizlikle mücadele için bir önlem ve efektif talep yaratmak için bir devlet politikasıydı.
Sayfa 124 - Metis
o güzel tanrıları öldürdüler.
Sümer devleti, Dicle ve Fırat nehirleri boyunca uzanan çok sayıda kent-devlet arasındaki çatışmalardan doğdu. Bu çatışmalar zaten devam etmekte olan süreçleri çarpıcı bir biçimde hızlandırdı. Bir kent-devlet zafer kazanınca, tanrıları da zafer kazanıyordu. Bir devlet giderek daha fazla güç kazanınca, tanrıları da aynı şekilde evrensel ve aşkın bir nitelik kazanıyordu.
Sayfa 120 - Metis
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.