Bağırsak

Duygusal Beyin

Hüseyin Nazlıkul
Bu kitap daha mutlu, daha genç, daha dinamik ve daha sağlıklı bir hayat isteyenlere. 1978 yılının sonbaharında Hüseyin Nazlıkul, bir konferans sırasında, liseli olmanın verdiği heyecanla ünlü bilimadamı Erich Fromm’a “sahip olmak ya da olmak” üzerine soru sorduğunda yaşamında yeni bir olma haline başlayacağını henüz bilmiyordu. Fromm bu genç adamı kendi Erich Fromm Bursu’na davet ederken Nazlıkul’un gelecek yıllarını adeta görmüş ve sezgilerini şöyle dile getirmişti: “İleride kendini yalnız hissettiğinde gökyüzüne bak. Göreceksin ki ışık saçan yıldızlar tek tektir. Oysa karanlık örgütlüdür, bütündür, her yeri kaplar. Işığını yayarken umutsuzluğa düşme ama bu gerçeği de unutma.” Bu tanışmayla başlayan dostluk yıllarca sürecek, Nazlıkul dünya çapında aldığı ödüller ve madalyalarla hocasının kehanetini ispatlayacak, kendi ülkesinde de “nöralterapi” ve “tamamlayıcı tıp” alanında gerçek bir yıldız olmaya kadar gidecekti. Nazlıkul, evrensel bir dille “nöralterapi”, “anti-aging”, “detoks”, “tamamlayıcı tıp-akupunktur”, “beden sağlığı” ve “sağlıklı yaşama dair” yazmış olduğu kitaplarının ardından bugün bize, “bağırsak sistemi ile beyin” arasındaki inanılmaz bağlantıları sade bir şekilde aktarırken, bu sistemlerdeki sorunlar nedeniyle açığa çıkan hastalıklar ve korunma yolları konusunda günlük hayata dair verdiği rehberlikle ışığını yaymaya devam ediyor: “Aynı embriyolojik kümeden köken aldığı bilinen beyin ve bağırsak arasındaki ilişki, Siyam ikizleri arasındakine benzer şekilde olup, bizim sandığımızdan çok daha güçlüdür... Beyin, akciğer, kalp arasında orkestra şefi gibi davranan vagus, asıl etkisini bağırsaklar üzerinde gösterir. Bütün duygusal yaşantılarımızın kendisini ifade ettiği alan olarak bağırsaklarımızda oluşan sorunların sonucunda emilim ve sindirim bozukluğu başlar ki, bu da bütün vücut ile birlikte özellikle beyin için toksik etki altında kalmak demektir.” Sonuçlarını bağışıklık sisteminin çökmesine, depresyona, alerjilere, romatizmal hastalıklara, migrene, vitamin eksikliklerine kadar çok geniş bir yelpazede gösteren bu durumdan çıkabilmek için, Nazlıkul bize çoklu hastalıkları anlatmakta ve nasıl başa çıkacağımız konusunda rehberlik etmektedir.
Yazar:
Hüseyin Nazlıkul
Hüseyin Nazlıkul
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 34 dk.Sayfa Sayısı: 232Basım Tarihi: Temmuz 2016Yayınevi: Destek Yayınları
ISBN: 9786053111399Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
232 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 günde okudu
Bu kitabı okuken beslenme alışkanlıklarım ile ilgili çok not aldım. Aslında lafın kısası bağırsaklar iyi çalışıyorsa Sağlıklısın demektir. Aslında biz toplum olarak hiç düşümediğimiz bir konu baş ağrısı için beyin cerrahına gideriz ama bağırsak kaynaklı olduğu hiç aklımıza gelmez. Hararetli bir şekilde tavsiye ediyorum.
Duygusal Beyin
Duygusal BeyinHüseyin Nazlıkul · Destek Yayınları · 2016222 okunma
Reklam
232 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Hüseyin Nazlıkul bu kitapta bağırsağı önemli noktalarıyla anlatmış, bilimselliğini ve günlük hayattan aktarımlarını güzel bir şekilde paylaşmış, bende özellikle etki bırakan kısım ise vaka paylaşımları ve görselliğin de efektif kullanılmasıydı, bağırsağa dair temel bilgiler mevcut, probiyotik, prebiyotik, lif tüketimi gibi temel ögeleri daha iyi anlamamı bağırsak florasının önemini idrak etmemi sağladı. tükettiğimiz şeylerin bağırsağa olan etkisi ile birlikte psikolojik olarak ne denli önem sağladığını daha iyi anladım.
Duygusal Beyin
Duygusal BeyinHüseyin Nazlıkul · Destek Yayınları · 2016222 okunma
232 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Kitabı ilk gördüğümde duygusal beyin bağırsak mı diye şaşırmıştım.Daha sonra derste hocamızın bahsetmesi üzerine ilgim daha da arttı.Bağırsak denilince herkes sadece sindirim ve boşaltımda görevli organ olduğunu düşünüyor. Oysa ki bağırsağın şeklini düşünürsek beyine de benziyor vücuttaki serotoninin %85 i de bağırsakta üretildiği için duygusal beyin olarak nitelendirilmiş. Özellikle İBS(İrritabl Barsak Sendromu) da vücuttaki stresin bağırsak üzerine etkilerini görebiliyoruz.Buna benzer bir örnekte anksiyolitik, antipsikotik ilaçlar,fluroksetin gibi maddelerin bağırsak problemleri yapması..Bağırsağın benzodiapezin üretmesi de ağrıyı da azaltıcı etki yapıyor. Bağırsak florasının vücudun savunma sistemi ve hastalıklarıyla ilişkisi de çok güzel açıklanmış. Bağırsakların anatomisi ve fizyolojisi çok güzel ve sade anlatılmış ayrıca resimlerin de olması konunun anlaşırlığını arttırıyor. Kitabın son kısmında sağlıklı bir yaşam için tavsiyeler var bu uygulamaları şunu yeme bunu yeme şeklinde değil de besinlerin vücuttaki etkilerini anlatarak yapmış.Sağlık alanında okuduğum için tıbbi terimlerde sorun yaşamadım. Eğer bağırsakların işleyişini merak ediyorsanız ve sağlıklı yaşam davranışları geliştirmek isterseniz kesinlikle önerebileceğim kitap. Nazlıkul'un eğitim hayatını okuduğumda oldukça saygı duydum kitabı da çok başarılı olmuş.
Duygusal Beyin
Duygusal BeyinHüseyin Nazlıkul · Destek Yayınları · 2016222 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.