Earthlings

İngilizce
Sıralamalar

2025 151. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2025 10:37
“Dünyalılar” – Kendi Kalemimden Bir İnceleme Bu satırları yazarken hâlâ romanın atmosferinde dolaşıyorum—lem–lem bir sisin içinden geçip çıkmış gibiyim. Dünyalılar sadece bir roman değil; her
Dehşet İçindeyim
2026 4. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2026 20:37
Hayatımda okuduğum en dehşet verici kitaplardan birini okudum sanırım. Bittikten sonra ben ne okudum şimdi diyerek duvara baktım. Sonrasında hemen inceleme okumaya koştum. O kadar garip bir kitaptı ki insanların düşüncelerini çok merak ettim. Yazımını çokkk beğendim. Çok akıcıydı. Ne zaman bittiğini anlamadım. Ama konusu... Yirmi beş yaş üstü desek az kalır mı bilemedim. Kitapta tüm bu travmatik şeyler özellikle böyle anlatılmaya çalışmıştı belki. Özellikle okuyucuyu dehşete düşürerek midesini bulandırmak amaçlanmıştı ama neden diye sorgulamaktan kendimi alamadım. Çocuk istismarı, taciz, tecavüz, yamyamlık, cinayet ve daha birçok sıkıntılı konunun bu kadar sert bir dille yazılması gerekli miydi bilemedim. Ama daha yumuşak bir dille yazılsaydı da bu kadar çarpıcı olmayacaktı. Bu yüzden ciddi bir ikileme düştüm. Yapılan eleştirileri anlamış olsam da fazla bulduğum noktalar oldu. Bu kitaba düşük puan veren insanları da yüksek puan veren insanları da çok iyi anlarım çünkü ben de ne düşüneceğimi şaşırmış bir durumdayım. Kesinlikle herkese öneremem. Hatta direkt bu kitabı öneremem. Ama çok garip bir deneyim olduğunu ve uzunca bir süre aklımdan çıkmayacağını söyleyebilirim.
2023 16. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2023 00:00
Natsuki çevresindeki insanlardan çok farklı. Bu bir gerçek değil de kendi düşüncesi olabilir. ‘Dünyalılar’a benzemek istemiyor zaten. Çünkü onların istedikleri-onların kuralları öyle can yakıcı olabiliyor ki.. Ve sonunda bir kaçış planına yapıyor, asası-aynası yanında. Uzaklaştıkça dibe mi çekiliyor yoksa? Daha mı çok karışıyor Dünyalılar’a? . Yazarın severek okuduğum Kasiyer’inden sonra beklentim oldukça yüksekti Dünyalılar’dan. Ama hayır sevemedim, kitabın içindeki eleştirileri-göndermeleri-yıkılması gereken duvarları anlasam da sevemedim. Rahatsızlık verici ve tedirgin edici olması da değildi sorun, bunun ‘çok fazla’ olmasıydı. Şöyle söyleyeyim: eleştirdiğiniz şeyi bir süre sonra kendiniz yapmaya başlarsınız ve bunun da farkına varamazsınız, kitabın hissettirdiği tam da buydu benim için. ‘İnadına ispat, sürekli nefretin üzerine oynamak’ vardı sanki satır aralarında.. . Sayaka Murata’nın eserlerini alıp okumaya devam eder miyim? Evet, kaleminin güçlü olduğunu, gündelik sorunlardan ustaca bahsedeceğini düşünüyorum çünkü. . Alper Kaan Bilir çevirisi, Hamdi Akçay kapak tasarımıyla (evet kapak tasarımının sevimli kılınması da bilinçli bir tercih, diğer dillerdeki basımları da böyle seçilmiş ancak buradaki ironiyi de sevemediğimi söylemeliyim)
2023 19. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2023 13:24
Sayaka Murata ile tanışma kitabım KasiyerKasiyer 'di. Romanlarında toplumsal kalıplara uyum sağlayamayan karakterleri işlediğini biliyordum. Bununla birlikte kitabın arka kapağındaki tanıtım yazısı ve kapak resmi böyle bir kitap okuyacağımı düşündürmemişti Çocukluğundan kısa bir döneme şahit olduğumuz Natsuki'nin ailesi ve özellikle de annesi tarafından dışlanması onu kurduğu hayal dünyasında yaşamaya itiyor. Yaşadığı travmatik bir deneyimle de hayatta kalma moduna giriyor. "Fabrika" diye isimlendirdiği toplum tarafından yok edilmemek için göstermelik bir hayat kuruyor. Dünyalılar da Kasiyer gibi toplumun sınırında kendi hayatını yaşamaya çalışan bir karakteri anlatıyor. Ama toplumsallaşmanın beyin yıkamaya benzetilmesi ve bireylerin özellikle de kadınların ve çocukların kendi bedenleri üzerindeki hakları konularında benzerlik gösterseler de Dünyalılar Kasiyer'e göre çok daha rahatsız edici bir şekilde sonlanıyor. Yazarın amacı bu konularda okuru kendisini sorgulamaya itmekse bunu kesinlikle başarıyor ama yine de bu cesareti herkese hitap etmeyebilir. Bu nedenle rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir kitap değil ama modern topluma getirdiği eleştiriler için okunabilecek bir kitap. Cinsel istismar ve yamyamlık gibi konulara tahammül edebilirseniz okuyabilirsiniz. Yoksa Kasiyer'i okumanızı öneririm.
Edebiyat & Roman
tetikleyici!
2025 9. kitabı
Bu farklı, çocuk istismarının sonucunda çocuklar tarafından oluşan bu distopyanın sebebini anladığımız, aile ve toplum denilen şeyin önemini gördüğümüz, yeri geldiğinde midemi ağzıma getiren şok içinde okuduğum bir kitaptı. yazar Sayaka Murata gerçekten beni hayretler içerisinde bıraktı. çok çok travmatik Sayaka MurataSayaka Murata
2023 35. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2023 00:00
Çocuk istismarı ve ihmale maruz kalan, ataerkil üremeye ve itaate dayalı bir toplumda büyüyen çocukların dünyadan ve dünyalı kimliklerinden ayrı bir zihinsel alanda büyüyerek toplumdan tamamen kopmalarının hikayesi. Şok değerini çok iyi kullanarak sizi tiksintiye, şoka ve belki de ikincil travmaya uğratacak bir kitap. Okumadan önce ben buna hazır mıyım diye sormanız gerektiğini düşünüyorum.
2024 42. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2024 11:34
Normalde kitaplar hakkında inceleme ekleyen biri değilim ancak bu kitap için duygu ve düşüncelerimi ifade etmeliyim ki bu kitap hakkında olan güzel yorumların yayında biraz da gerçekçi yorumlar olmalı diye düşündüm. İlk başta arkadaşım bu kitaptan nefret ettiği için 'ne bu kadar kötü olabilir ki?' diyerek bu kitaba başladım ve kitap ilerledikçe içindeki tetikleyici unsurlardan kaynaklı olarak arkadaşımın kitaptan nefret ettiğini anladım. Çocuk t*cizi, 10 yaşındaki çocukların arasında geçen cinsel olaylar, c*nayet, İst*smar, psikolojik şiddet, yamyamlık ve daha bir çok tetikleyici unsuru var. Ana karakterimiz dünyayı bir fabrika ve bizi de üretimden çıkmış, fabrikanın istediklerine uyan, beyni yıkanmış cihazlar olarak ve kendisini de hatalı üretim olarak görüyor. Dünyanın bize dayattığı normlara kızarak yazılmış bir eser olduğunu ve buna karşı çıkmayı amaçladığını görebiliyorum ancak fazla ileri gidildiğini düşünüyorum. Sanki hepsinden farklı olmak için kitabın rengi bile neon yeşil seçilmiş gibi. Yazarın dili çok akıcı olduğu için sonrasında 'Kasiyer' eserini de okudum ve o da aynı konu üstünde durmuştu sadece daha normal bir şekilde yazılmış gündelik hayatı konu alan bir eserdi. Bence yazarın psikolojik yardıma ihtiyacı var.
2025 10. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2025 21:54
Japon edebiyatı için bile fazlasıyla rahatsız edici bir kitap. Kitabın kapağının sevimliliğine, arka kapaktaki tanıtım yazısının pozitifliğine ve her iki kapaktaki sevimli yorumlara aldanmayın.
2025 41. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2025 21:52
ne okudum ben ya. çok uzun bi yoruma gerek yok mucizevi şekilde saçma bi kitap 4 puanı da yetişkinliğine kadar olan sürece verdim yani kitabın 2-3 bölümü kadarı falan oluyo.. senin ben ailenin kalıbına tükirim
Alıntı
Öteki olmak!
Puan vermedi
Kendine ve dünyalılara yabancı üç kişinin keşisen yaşamlarını işleyen Sayaka bize bazı Japon geleneklerini de gösteriyor. Öteki olmanın dayanılmaz zorlukları ve bu zorluklarla mücadele etme yöntemleri ile gelen özgürlük nedir gerçekten sorusunu sordurtuyor okura. Özgürlük fabrikaya aykırı davranmak mıdır? Etnik, dini, sınıfsal ötekilik değil de aile içinde öteki olmayı iyi bir kurgu ile beslemiş yazar. Natsuki ve halasının oğlu Yu küçükken dünyalı olmadıklarını ve sihir yapabildiklerine inanan, hayali evlilikleri ile yaşamlarını onarılmaz bir şekilde değiştiren olayların örgüsü şeklinde ilerler roman. Natsuki'nin yaşamı üzerinde odaklanır yazar! Natsuki öğretmeninin tacizini bile ailesine söyleyemeyen binlerce genci temsil ediyor aslında. Daha sonra hayatına giren kocası Tomami ile evlilikleri ve ikisinin farklı yaşam tercihleri çevre ile ilişkilerinde işleniyor, sonunda ise ilginç bir son ile bitiyor!

Sayaka MurataYazar · 4 kitap
1979 yılında Inzai, Japonya’da doğdu. Ortaokulu Inzai’de tamamladıktan sonra ailesiyle Tokyo’ya taşındı. İlk romanı Jyunyü ile 2001 Gunzo Ödülü’nü kazandı. 2013 yılında Shiro-iro no machi no, sono hone no taion no kitabıyla Mishima Yukio Ödülü’ne layık görüldü. 2016 yılında onuncu romanı Konbini Ningen (Kasiyer) ile Akutagawa Ödülü’nü kazandı. Kasiyer, Japonya’da 600 binden fazla sattı ve 2018 yılında Convenience Store Woman adıyla İngilizceye çevrildi. Kitaplarında cinsiyet rollerine, ebeveynliğe ve toplumdaki uyumsuz tiplere odaklanan Sayaka Murata, yazarlığın yanı sıra Tokyo’da yarı zamanlı kasiyerlik yapmaktadır.