Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tenbihü'l Gafilin

Ebü'l Leys Semerkandi'den Mü'minlere Sohbetler

Ebu'l-Leys Semerkandî
Hayat Rehberi
قال رسول الله صلي الله عليه وسلم: الا اخبركم بأيسر العبادة وأهونها علي البدن الصمت وحسن الخلق. (فيض) Resulullah efendimiz (Sallallahüaleyhivesellem) buyurdular: “İbadetin en kolay ve bedene en hafif olanını size haber vereyim mi? Susmak (faydasız konuşmamak) ve güzel ahlaktır. (Feyzû’l-Kadîr) Mümin Az Konuşur Çok Amel İşler Tabîînden Atâ bin Ebu Rebâh(rah.) şöyle dedi: “Evladım sizden önceki zatlar boş sözü çirkin görürlerdi. Hazreti Allah’ın kitabını okumaktan, iyiliği emredip kötülükten nehyetmekten ve yaşaması için muhakkak söylenmesi icap eden sözlerden başka bütün sözleri boş söz olarak kabul ederdi. Sizler önünüze amel defteriniz açıldığında, günün tamamında içerisini, dünyaya ve ahirete faydası olmayan boş şeylerle doldurmuş olduğunu görmekten utanmaz mısınız?” Âbit ve Zâhid zatlardan ibrahim Teymi (rah.)dedi ki: Bana ve Rebî bin Haysem ile 20 sene arkadaşlık yapanlar, ondan kendisinin ayıplanacak bir kelimesini işitmediklerini söylediler. İmam Evza’i (rah.) “Mümin, az konuşur, çok amel eder. Münafık ise çok konuşur, az amel eder.” buyurmuştur.
Tenbihü'l Gâfilîn
Tenbihü'l Gâfilîn
Reklam
' Mü'min beş güçlük arasındadır. Kendisine hased eden mü'min, buğz eden münafık, savaşan kâfir, saptıran şeytan, çekişip duran nefis. '
Ebu'l-Leys Semerkandî
Ebu'l-Leys Semerkandî
Tenbihü'l Gâfilîn
Tenbihü'l Gâfilîn
İmam Ebu'l - Leys {R.anh} şöyle dedi : İşlediği amelin sevabını ahirette almak isteyen önce amelini riya ve gösterişten uzak sırf Allah rızası için yapmalıdır.Sonra da kibir ve gururla amelenin sevabı gitmesin diye onu unutmalıdır. " Muhakkak yapılan ibadeti muhafaza etmek yapmaktan daha zordur"
Ebu'l-Leys Semerkandî
Ebu'l-Leys Semerkandî
/
Tenbihü'l Gâfilîn
Tenbihü'l Gâfilîn
“Üç şer vardır ki, tedavisi yoktur: 1. Yaşlılıkla birlikte gelen hastalık 2. Hasedle birlikte gelen düşmanlık 3. Tembellikle birlikte gelen fakirlik.”
Tenbihü'l Gâfilîn
Tenbihü'l Gâfilîn
Ebu'l-Leys Semerkandî
Ebu'l-Leys Semerkandî
Faiz Yemek Ve Günahı
Ebû Hüreyre'nin (r.a) rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Resûl-i Ekrem (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Miraca çıkarıldığım gece, tepemde; yedinci kat gökte şimşekler, yıldırımlar, gök gürültüleri işittim. Oraya baktığımda karınları ellerinde bazı kimseleri gördüm. Karınlarında, dışardan bakıldığında da görülebilen yılanlar vardı. Ey Cebrail! Bunlar da kim böyle? diye sordum. Onlar faiz yiyenlerdir, dedi." Atâ el-Horasânî'nin rivayet ettiğine göre Abdullah b. Selâm (r.a) şöyle demiştir: Faiz yetmiş iki günahı içinde barındırır. Allah (c.c) kıyamet günü iyi veya kötü herkese kıyam etme müsaadesi verir, ancak faiz yiyene bu müsaadeyi vermez. Çünkü o her kalkmaya çalıştığında şeytan çarpmış gibi yere düşüverir. Hz. Ali'nin (r.a) dediğine göre; Resûlullah (s.a.v) şu yedi kişiye lânet etmiştir: "Faiz alana, faizi verene, faize şahitlikte bulunana, faiz alımı için katiplikte bulunana, dövme yapana ve yaptırana, hülleciye ve hülle yaptırang, zekatını vermeyene"
Tenbihü'l Gâfilîn
Tenbihü'l Gâfilîn
Reklam
100 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.