Tanrı, Alem, İnsan

El-Medinetü'l-Fazıla

Farabi

El-Medinetü'l-Fazıla Gönderileri

El-Medinetü'l-Fazıla kitaplarını, El-Medinetü'l-Fazıla sözleri ve alıntılarını, El-Medinetü'l-Fazıla yazarlarını, El-Medinetü'l-Fazıla yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İbrahim Kalın'ın tavsiye ettiği kitaplar
Dalaletten Kurtuluş
Dalaletten Kurtuluş
El-Medinetü'l-Fazıla
El-Medinetü'l-Fazıla
Buhranlarımız
Buhranlarımız
Erbain
Erbain
Huzur
Huzur
Üç Köpük
Üç Köpük
https://1000kitap.com/kitap/kitap--158563
Düşünceler
Düşünceler
İnsan ve Tabiat
İnsan ve Tabiat
Liste için ekşi sözlükten 'k hikayecisi' adlı kullanıcıya teşekkür ederim.
[Erdemli şehrin yöneticisinin hasletleri hakkında]
... 6) Sonra, öğrenmeyi ve bilgi elde etmeyi sevmesi; bunun ardına düşmesi; kolay kavrayabilir olması; öğrenmenin meşakkatinin onu rahatsız etmemesi ve bu uğurda zahmet çekmenin de onu rahatsız etmemesi ve bu uğurda zahmet çekmenin de ona sıkıntı vermemesi.
Sayfa 200Kitabı okudu
Reklam
[Erdemli şehrin yöneticisinin hasletleri hakkında]
... 11)Sonra, tabiatı gereği Adaleti ve adil insanları sevmesi, adaletsiz/cevr ve zülümden ve bunları yapandan nefret etmesi; kendi yakınlarına ve başkalarına hak ettiğini vermesi ve buna (bunu uygulamaya) teşvik etmesi; adaletsizliğe uğrayanlara acıması; iyi,  güzel ve adaletli gördüğü her şeyin yanında olması; adil olmaya davet edildiğinde inatçı, aksi ve dik kafalı olmaması, ama adaletsizliğe ve genel olarak çirkin şeyler yapmaya davet edildiğinde dik kafalı olması.
Sayfa 200Kitabı okudu
"yokluk ve maddenin ilişmiş olmasına dayalı olarak, akletme güçlerimizin zayıflığı sebebiyle O'nu tasavvur etmek bizim için zordur."
"Şu halde bizimle ilgili olarak, âşık maşukla aynı değildir. İlk'e gelince, O'nda, âşık aynıyla maşuktur ve O'nda seven sevilendir. Şu halde başkası O'nu sevsin veya sevmesin, başkası O'na âşık olsun veya olmasın, O, İlk sevilen ve İlk âşık olunandır."
Zıddı yoktur. Bundan başka böyle bir şey varlığını ancak zıddının yokluğuna borçlu olabilir. ... . Bu takdirde ise O, yani ilk var olan kelimenin mutlak anlamında Ilk neden olamaz.
Reklam
Varlığının nedeni yoktur. O ilk nedendir. Aynı şekilde onun varlığının yalnızca kendilerini gerçekleştirmek için var olacağı bir maksat (garaz) ve amacı (gaya) da yoktur.
Binaenaleyh O, bu suretle bölünmezken, sayıca veya başka bir suretle asla bölünemez. Bu bakımdan da O, bir'dir. Zira birin manalarından biri de bölünmezliktir. Bir şey bir cihetten bölünemezse o şey bölünemediği cihetten birdir: fiilî cihetten bölünmezse o cihetten birdir: keyfiyeti cihetinden bölünmezse keyfiyetçe birdir. Cevheri itibarıyla bölünmeyen şey, cevheri itibarıyla birdir. O hâlde ilk mevcut, cevheri itibarıyla bölünemez.
Çünkü bilgelik en mükemmel şeyin en mükemmel bilgi ile bilinmesidir. O özünü düşünmek ve bilmekle en mükemmel şeyi bilir. En mükemmel bilgi kalıcı olan ve ortadan kalkması mümkün olmayan şeyin yine ortadan kalkması mümkün olmayan kalıcı bir bilgi ile bilinmesidir. buysa onun kendi özünü bilgisidir.
"Zamanın ters, yârenliğin faydasız, her reisin bezgin ve her başın hasta olduğunu görünce evime kapanıp şerefimi kayırmayı kâr bildim. Yanımda saklı duran ve avucumda ışıldayan hikmet şarabından içerim. Sofra arkadaşlarım mürekkep şişeleridir; sazım onların şakırtısıdır. Bu arada dünyadan göçmüş hikmet erbabının sohbetiyle neşelenirim. "
Reklam
“Kalp, başka bir organdan emir almayan amir organdır. Ondan sonra beyin gelir.
Buna ilaveten, ancak bir araya geldiklerinde birbirini ortadan kaldırma ve yok etme durumunda olan iki şey birbirinin zıttıdır. Zıtların her birinin tabiatı öyledir ki, içlerinden birinin yokluğu, her yerde diğerinin varlığını gerektirir.
Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okuyor
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.