Düşünceler

Marcus Aurelius

Marcus Aurelius—Düşünceler
2024 44. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2024 22:18
Marcus Aurelius’un Düşünceler (Meditations) kitabı, Stoacılığın en değerli metinlerinden biri olarak kabul edilir. Üstelik yalnızca *Stoacılık* felsefesine ilgi duyanlar için değil, modern yaşamın karmaşasında iç huzur arayan herkes için bir rehberdir. Kitap, Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un kendi yaşamına dair düşüncelerini, ahlak ilkelerini ve günlük hayatta Stoacı bir yaşamı nasıl sürdürmeye çalıştığını ortaya koyan kişisel bir günlük niteliğindedir. Aurelius, hükümdar olarak karşılaştığı zorlukları ve bu zorluklara karşı Stoacı felsefeyi nasıl bir kılavuz olarak kullandığını anlatarak okuyucuya; yaşamın getirdiği sıkıntılara karşı dayanıklılık, tevazu ve erdemli bir yaşam sürdürme yollarını hatırlatır. Not: Stoacılık, insanın iç huzurunu dış koşullara bağlamaksızın akıl ve erdemle sağlaması gerektiğini savunan bir felsefedir. Marcus Aurelius, bu anlayışı kendi yaşamında rehber edinmiş bir liderdir.
DüşüncelerMarcus Aurelius · Yapı Kredi Yayınları · 202227,8bin okunma
Her şey olduğunu düşündüğün şeydir.
2023 27. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2023 22:40
Marcus Aurelius Düşünceler üzerine: 'Hükümdar filozof ,filozoflar hükümdar olsaydı, kentlerin yüzü ışırdı.' diyerek aslında bize filozofların ne kadar önemli ve gerkeli olduğunu bir kez daha düşündürüyor . Onlar toplumu düşünmeye sevk eden ilham dolu kişiliklerdir. Düşünceler ; içinde birçok felsefi cümleler barındıran aynı zamanda 'erdem' kavramı ile neler yapıp yapmamanız gereken davranışları durumlara açıklık getiriyor ve her okuyuşta başka başka cümlelerin altını çizip not alacağımız bir eserdir . Aynı zamanda kendini geliştirmek isteyen bireylerin başvuracağı bir eserdir ve bize şöyle sesleniyor: ''Kendine kötü davranıyorsun, ruhum, kendine kötü davranıyorsun! Kendini yüceltmek için başka fırsatın olmayacak. Çünkü herkesin yaşamı yalnızca bir an sürer... Mutluluğun başkalarının ruhlarında olup bitenlerle bağımlı olmasına izin veriyorsun. ''diyerek :"Artık daha fazla oyalanma... Öyleyse elini çabuk tut ,hedefine doğru ilerle , boş umutları bir yana bırak ve kendine biraz olsun önem veriyorsan, daha vakit varken kendi kendinin yardımına koş. '' bir yandan kişisel gelişim bir yandan felsefik metinlerin oluşturduğu Düşünceler ''Yalnızlık içinde yusyuvarlak bir küre '' olduğumuz ve aslında bunu bizim kendimize yaptığımız hatırlatıyor . Okumaktan keyif aldığım ve tekrar tekrar okuyacağım ''Düşünceler'' Şaheserini değerli okurlara tavsiye ediyorum..
İnceleme
DüşüncelerMarcus Aurelius · Yapı Kredi Yayınları · 202227,8bin okunma
Yaşamı tüm ızdırabına değecek kadar anlamlı kılalım..
·158 syf.·
2023 8. kitabı
Bu kitabın değindiği düşünce yapısı ve fikir temelleri yaşantımızda sık sık karşılaştığımız basit , sıradan olup ama basitlikleriyle doğru orantılı olarak üzerimizde olumsuz etki bırakan ve bizleri hedefimizden uzaklaştırıp kuruntular dünyasına hapseden problemlerin karşısında nasıl bir tutuma,yaklaşıma sahip olmamız gerektiğini gayet net anlatıyor. Özellikle üzerinizde önemli sorumlulukların olduğu ya da ciddi hatalar yaptığınızı düşündüğünüz dönemlerde açıp okunması halinde inanılmaz bir iç huzura erişmemize ve bizlere farklı çözüm yollarının olduğunu hatırlatarak kara bulutları dağıtmaya yardım edecektir. Çünkü Marcus Aurelius’a göre bir filozof olarak yaşamak, kendi devrinin en güçlü imparatorluğuna hükmetmekten daha önemlidir. Bu bakış açısıyla yaşayan bir adamın kendi döneminin değil sadece tüm zamanlarda yaşayan insanlığın ortak sorunlarına değinerek ve bunlara karşı nasıl bir mücadele vereceğini bizlere iletmiş.
2021 11. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2021 00:00
"Eğer birisi, fikirlerimin ve eylemlerimin yanlış olduğunu kanıtlayarak beni ikna ederse, seve seve değiştiririm onları, çünkü benim aradığım gerçekliktir, gerçeklikten kimse zarar görmez, yanılgılarında ve bilgisizliklerinde direnenlerden başka."
2019 18. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2019 23:46
Platonun ünlü ‘Devlet’ adlı eserinde söz edildiği gibi Filozof Kral olarak da adlandırılan Marcus Aurelius, döneminin en ihtişamlı zamanındaki Roma imparatorudur...Stoacılık felsefesinin öncülerinden olan Aurelius, gerçekten de o dönemde kendisinden beklenenin ötesinde, devlet yönetiminde; hak, adalet, eşitlik, erdem gibi değerleri ön plana çıkaran bir yönetim tarzı benimsemiştir. Antik çağa damgasını vuran eserinde ise günümüzün renkli kişisel gelişim kitaplarından çok daha kaliteli bir tarzdaki ‘farkındalık’ yolunu aydınlatan düşüncelerini ustalıkla, açıklıkla ve de kolaylıkla okuyucu kitlesine aktarmayı başarmıştır. Sanırım kişisel gelişimin, farkındalığın, hatta kuantum sistematiğinin felsefesini böylesine güzel aktaran bir eser yoktur. Ayrıca, klasik devlet yönetiminden çok daha ileride bir üst akla sahip yegane bir devlet yönetimi sergilemiştir. Bu anlamda Plato’nun ünlü “Hükümdarlar filozof, filozoflar hükümdar olsaydı kentlerin yüzü ışırdı..” deyişine çok güzel bir örnek olmuştur. Değerini bilenlere keyifli okumalar diliyorum...
·170 syf.·
2016 50. kitabı
" Hükümdarlar filozof, filozoflar hükümdar olsaydı kentlerin yüzü ışırdı " der, Platon. Kitabı okuyunca, Platonun ne kadar çok yerinde bir cümle kurduğuna şahit oldum. Düşünün ki, 2000 yıl önce yaşamış olan bir kişi var karşımızda ve hala ismini dilimizden düşürmeyiz. Yaptıklarını, söylevlerini mümkün olduğunca kendi dünyamızda uygulamaya çalışırız. Neden mi! Çünkü, Marcus Aurelius 2000 yıl önce görmüş insanlığın doğa ve insan üzerindeki yıkımını... Gördüklerini de gün gün günlükler tutarak insanın ahlaklı ve erdemli olmasını kısaca, insan olmanın felsefesini hem kendisine hem de derleyen kişiler sayesinde biz okurlara anlatmış yazar. Bazı düşünceler bir yada iki satıra sığacak kadar kısa, bazıları ise uzundur. Düşünceler alıntılardan ve stoacı ( " İnsan olmanın amacı mutluluktur. " sloganını benimsemiş kişilerin oluşturduğu felsefe okulu.) öğretilerden çağrışımlar taşımaktadır. Ara sıra yazarın kendi düşüncelerine de rastladığımız düşünceleri, mutlaka okumalısınız. Asla pişman olmazsınız...
2021 37. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2021 01:56
STOACILAR *Zenon *Epiktetos *Marcus Aurelius *Seneca Marcus Aurelius 121'de Roma'da doğdu. Roma imparatorluğu'nun Altın Çağı'nın simgesi oldu. 17 yaşında geleceğin ortak imparatoru seçilip tahta çıkması 40 yaşını buldu. Stoa felsefesine ilgi duyanlar için başlangıç kitabı olan bu kitap, kişinin kendi kendine yaptığı vicdan muhasebesi, yetkinliğe varmak için harcadığı çaba, dünyanın gelip geçiciliği üstüne nükteli notlar halinde yazarın (düşünürün) gün gün tuttuğu 12 kitabın birleşmiş halidir. .."Eğer birisi, fikirlerimin ve eylemlerimin yanlış olduğunu kanıtlayarak beni ikna ederse, seve seve değiştiririm onları, çünkü benim aradığım gerçekliktir, gerçeklikten kimse zarar görmez, yanılgılarında ve bilgisizliklerinde direnenlerden başka.." İlgilenenlere keyifli okumalar diliyorum
2025 29. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2025 15:11
Yazar, Marcus Aurelius, hem hükümdar hem filozoftur. "Düşünceler", kitabı Marcus Aurelius'un içsel yaşamını anlatıyor. Yazılarında "sen" diye bahsettiği okur değil, kendisidir. Marcus Aurelius, stoacı bir filozoftur ve bu felsefenin ilkelerini benimsemiştir. ----- Kitabın teması genel olarak; duygulara hakim olma, iç huzuru bulma, doğaya uygun yaşama, kendini tanıma, ölümün kaçınılmazlığı, erdemli yaşamak gibi konular sıkça işlenmiştir. Marcus, evrenin düzenine inanır ve insanın bu düzene ayak uydurması gerektiğini savunur.( Stoacılık) ----- Her bölüm farklı zamanlarda yazılmış notlardan oluşuyor. Kitap çoğaltılıp yayınlamak için yazılmamış olsa da, Marcus Aurelius'un ölümünden sonra kitap haline getirilmiştir. ------- Kitap değerlendirmesi Bazı kısımları fazla kaderci geldi bana ama üstün bilgeliğiyle, okuyucuyu sık sık düşündürüyor. Tam içsel bir düşünce günlüğü olarak yazılmış, derin bir yolculuk ve bizlerinde ders çıkaracağı türden. Felsefeye uzak olanlar için kitap tekrarlı gelebilir, ilgisi olanların okumasını tavsiye ederim.
2023 5. kitabı
Okunma: 18 Mart 2023 16:10
İnsanın anlam arayışıyla mukabil başlayan yolculuğum bana birçok bilgeye uğrama şansı verdi. İşte bu bilgelerden birisi Aureliustu. Roma tarihi okumaları yaparken denk gelmiştim ve kendisinin askeri yönüne, imparator yönüne hayli hayran kalmıştım; kendisi Roma tarihinin en iyi imparatorlarından birisiydi. Sonraları felsefeyle daha yakın ilişkiler kurduğumda ve yolum Stoacılara rastladığında ilk olarak onu okumak istedim; bir de filozof yönünü tanıyacaktım. Bir kalıp fikir vardır; sadece kendi hatalarından değil, binlerce insanın hayatındaki hata ve tecrübelerden yararlanmak gerekir diye; bunu da kitaplarla yapıyoruz. Ben görece hızlı kitap okuyan bir insanım. Bazı kitaplar asla hızlı okunmaz. Onlarla sohbet etmek, tartışmak; onları sindirmek gerekir. İşte bu kitap belki en çok sohbet ettiğim, kitapla ve kendimle tartıştığım ve başlangıç olarak ancak iki ayda sindirdiğim ve sindirmemin daha da uzun süreceğini düşündüğüm bir kitaptı. Bazı bilgeler insanların ebeveyni gibidir. Bu kitapta sanki onunla tanışma fırsatı bulmuş, bana öğütlerde bulunmuş ve yer yer onunla tartışmış gibi hissettim. Aurelius ve bu kitabı onun yaşına da gelsem, ondan daha büyük de ölsem asla unutmayacağım ve etkisinde kalacağım şeyler.
2021 19. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2021 15:50
Öncelikle güzel bir kitaptı bazı yerlerde daldan dala atladığını hissettim ama dolu dolu kitap oldugu icin batmadi. Başlangıçta stoacılıgı genel hatlarıyla anlatıyor ilk defa okuyan birinin zihninde fikir oluşturmaya yetecektir. Marcus A. kitabın genelinde ideal insan olmak icin kendi kendine öğütler vererek hayatına yön veriyor, daha yaşanabilir bir dünya yaratıyor kendisine. Stoacı ahlak anlayışı içinde olmayı her şeyden önemli kılıyor. Yaşamın her anında tanrının gücüne varolduğuna inanıyor ve ona sonsuz saygı duyuyor. Her insanın üstüne düşen görevi yapmasını, erdemli olmanın önemini, mantıga uygun olarak yasamanın doğruluğunu, hak-adalet kavramlarının önemini cok güzel argümanlarla açıklıyor. Okurken ‘evet işte budur’ diyebiliyoruz çoğu satırda. Bu tarz düsünsel felsefe tarzı kitaplarını sindirerek okumak gerek diye düsünüyorum. Okuyun, okutun.

Marcus AureliusYazar · 7 kitap
Marcus Aurelius Antoninus Augustus (26 Nisan 121 - 17 Mart 180). 161 - 180 yılları arası Roma İmparatoru. 96 - 180 yılları arasında görev yapan Beş İyi İmparator'dan sonuncusudur ve aynı zamanda en önemli Stoacı filozoflardan biri olarak kabul edilir. Adını ilk olarak Asya'da yeniden güçlenmeye başlayan Pers İmparatorluğu'na karşı ve limes Germanicus (Cermen sınırı) boyunca Cermen kabilelerle yaptığı savaşlar ve ardından Tuna nehrini aşmasıyla duyurur. Doğuda, Avidius Cassius önderliğindeki bir isyanı bastırmıştır. Marcus Aurelius'a ait (Meditations / Kendime Gözleyişim) adlı felsefi eser 170-180 arasında savaştayken yazıldı. Eser edebi bir başyapıt olarak günümüzde bile hala saygı görür ve "mükkemmel vurgusu ve sonsuz narinliği" ile övgüyü hak eder.