Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İdeal Toplum

El-Medinetü’l Fazıla

Farabi
Fârâbî, MS 870-950 yılları arasında yaşamış büyük Türk-İslâm filozofudur. O, klasik Yunan felsefesi, özellikle Yunan siyaset felsefesi ile İslâm’ı birbiriyle uzlaştırmaya çalışmış olan ilk filozoftur. Fârâbî, Eflatun, Aristotelesçi siyaset felsefesini İslâm’la bağdaştırmak, uzlaştırmak çabası ve bu amaçla gerçekleştirmiş olduğu sistemiyle İslâm düşüncesini ve kendisinden sonra gelen diğer filozofları derinden etkilemiştir. Ana fikir olarak Fârâbî’nin erdemli toplum meydana getirmek üzere tasarımını verdiği İdeal Devlet’in Eflâtun’un Devlet ve Kanunlar’da sözünü ettiği ütopik devlet anlayışının izlerini taşıdığı görülmektedir. Ancak filozofun “ilk reis” ve “imam” diye nitelediği devlet başkanına tanıdığı misyon dikkate alındığında bunun iddia edilenin aksine Şiî imamlarından ziyade İslâm halifelerinin özelliklerini yansıttığı söylenebilir. Zira Fârâbî’nin eserlerinde mâsum imam akîdesini veya Ehl-i Beyt’i çağrıştıracak hiçbir ifadeye rastlanmaz. Fârâbî’nin başta sudûr teorisi olmak üzere bu eserde temellendirdiği görüşler daha sonra gelen filozof ve mutasavvıflar üzerinde hayli etkili olmuştur.
Yazar:
Farabi
Farabi
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 38 dk.Sayfa Sayısı: 128Basım Tarihi: 1 Mart 2021İlk Yayın Tarihi: 1 Haziran 1990Yayınevi: Çağdaş Kitap
ISBN: 9786057027658Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 günde okudu
Okuduğum en ağır, aynı zamanda da en anlaşılır kitap. Bir sayfasını 10 dakikada okuduğum, altını çizmekten kalemtraşa ihtiyaç duyduğum kitap. Varlıktan, insandan, liderden, devletten, faziletten, cehaletten ve daha birçok kavramdan bahsediyor Fârâbî bize. Başucu kitabı olmaya layık. Farklı yayınevlerinden farklı zamanlarda okumak gerek…
El-Medinetü’l Fazıla
El-Medinetü’l FazılaFarabi · Çağdaş Kitap · 20213,162 okunma
Reklam
128 syf.
·
Puan vermedi
Farabi / el- Medinetü'l Fazıla. Çeviren Nafiz Danışman. Ünlü Türk filozofu ve bilgini (870-950). Türkistan’da Farab bölgesinde doğan Farabî’nin asıl adı Ebu Nasr Muhammet’tir. Doğum yerinden dolayı Farabî adıyla anılır. İlköğrenimini doğduğu yerde yapan Farabî, yükseköğrenim görmek için Bağdat’a gitti. Zamanının ünlü bilginlerinden, bu arada bazı hıristiyan filozoflarından mantık ve dilbilgisi dersleri aldı. Elbette bunlardan önce ve bunlarla birlikte Arapçayı da çok iyi öğrendi. Eski Yunan filozoflarını, bu arada Aristoteles’i inceledi. Zamanında yaygın bir ünü olmayan Farabî, ölümünden sonra batıda Ortaçağ hıristiyan filozoflarının ilgisini çekti. Bugünkü dilimize Erdemli Şehir olarak çevirebileceğimiz eserde, Farabi felsefesini tüm detaylarıyla görebilmekteyiz. Allah'ın varlığı, ortağının olmadığı, zıttının bulunmadığı ve Mukaddes varlığının tarife sığmadığının açıklamasıyla başlayan eser, madde ve suret hakkında açıklamalarla devam etmektedir. Semavi cisimler, nefs ve nefsin kuvvetleri hakkındaki açıklamaları, irade ve ihtiyar arasındaki fark ve saadet takip etmektedir. İnsanın topluluk içinde yardımlaşma ile yaşayabileceğini ortaya koyan yazar, kitabın adı olan Fazıl şehirle ilgili de, fazl şehrin liderinden başlayarak olması gereken özellikleri, detaylı bir şekilde ortaya koymaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Şark İslam Klasikleri dizisinde çıkan eser, çevirisi güzel olsa da, dilinin ağırlığı nedeniyle anlaşılması biraz zordur. Böyle eserlerin yalnızca tercümesi değil, şerh halinde yayınlanmasının zamanını geldiğini düşünüyorum. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
El-Medinetü’l Fazıla
El-Medinetü’l FazılaFarabi · Çağdaş Kitap · 20213,162 okunma
128 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Dili ağır, ütopya ise güzel
Merhaba, Bugüne kadar okuduğum en ağır kitaplardan birisi. Çok fazla Arapça kelime var. Çeviri bu anlamda, Arapça kelimelere uzak olan benim gibiler için kötü gelebilir. Farklı yayınevlerinden alıp okumayı düşünüyorum. Hatta kafaya koydum: TDK'nın bir Türkçe sözlüğünü alacağım, kelime hazinesini daha da artırmak lazım. Daha fazlasını bloğumda yazmıştım: hknkr.com/el-medinetu-l-f... İyi okumalar herkese.
El-Medinetü’l Fazıla
El-Medinetü’l FazılaFarabi · Çağdaş Kitap · 20213,162 okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Farabî'nin felsefesi
Farabi bu kitabında kendi felsefesi çok net bir şekilde yansıtıyor. Batı dünyasında Aristo ne ifade ediyor ise İslam dünyası için de Fârâbi onu ifade etmektedir. Filozof, kendine has bir felsefe diline sahip olması itibari ile aynı zamanda Aristo' yu yorumlamadaki üstün başarısından ötürü felsefenin ikinci öğretmeni unvanına layık görülmüştür. Fârâbi'nin yetiştiği ortamın siyasi olarak rahat olmaması ve kozmopolit düşünce yapısına sahip olması onun münzevi bir yaşam sürmesine ve bir hakikat yolculuğa çıkmasına sebebiyet verdiğini görmekteyiz. Fârâbi İslam dünyasına felsefi bir nitelik kazandırmaya çalıştı. Erdemli ve cahil toplumun şehir özelliklerinden bu şehirde yaşayan yurttaşların ayırıcı niteliklerinden bahsedilmiştir. Dünya genelinde tüm şehirlerin erdemli şehir statüsüne erişerek dünyanın tamamında egemen olan birliğin ancak kurulabileceği anlatılmıştır.
El-Medinetü’l Fazıla
El-Medinetü’l FazılaFarabi · Çağdaş Kitap · 20213,162 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
İdeal devletin nasıl olması gerektiğini anlatan Farabi "demokrasiyi" kötü yönetimlerin en iyisi olarak görür. Çok ilginç bulduğum tespiti şöyledir: "Demokrasi ile başa gelenler kendi değerlerine asla leke sürmeden bu değerleri sonraki nesillere temiz bir şekilde aktarmalıdır. Yönetenler, eğer onları yönetime getiren değerlerle çelişirlerse sonraki nesiller o değerlerden nefret eder ve uzaklaşır."
El-Medinetü’l Fazıla
El-Medinetü’l FazılaFarabi · Çağdaş Kitap · 20213,162 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
El Medinetül Fazıla
Açık konuşmak gerekirse kitabı beğendiğim söylenemez. Bu kitabı felsefe kitapları seven kişiler okuyabilir. Yani kitap okumaya daha bir iki sene önce başlamış olan ben (ki bundan çok pişmanım)sevemedim. Kitap durum hikaye tarzında yazıldığından da sevmemiş olabilirim. Ben daha çok roman tarzı bir olayın olduğu kitapları, bir kaçıştırmanın olduğu kitapları severim yani eğer bilgi sahibi olmak istiyorsanız somut bilgiler içerir ama eğer o bilgiyi bir olaydan almak isterseniz yani o bilgilerin ete kemiğe bir olaya büründüğü bir kitaptan almak istiyorsanız önermem bu kadar yeterli okumakla kalınn.
El-Medinetü’l Fazıla
El-Medinetü’l FazılaFarabi · Çağdaş Kitap · 20213,162 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
85 günde okudu
Devlet>Prens>İdeal Devlet
Daha iyi anlayıp üzerinde doğru değerlendirmeler yapabilmek için 2 kere okudum. Farabî kendi dönemine göre devlet, yönetim, yönetici konusunda epey kaliteli düşüncelere sahip. Ancak bu yüzyıla göre değerlendirdiğimde, bilmediğimiz hiçbir şey söylememiş. Bazı kitaplar maalesef, ‘her dönemin kitabı’ olamayabiliyor. Platon’un Devlet’i ve Machiavelli’nin Prens’i, İdeal Devlet’e göre daha uzun yaşayacak gibi. Ama ardı sıra üçleme şeklinde üçü de okunursa gayet kaliteli bir okuma serüveni olur diye düşünüyorum. Zaten ben de öyle yaptım. Önce Platon, sonra Machiavelli ve son olarak Farabî’yi okudum. Kitap, direkt devlet ve yönetim konusuna girmiyor. Hatta başlarda kitabın devlet ile ne alakası var acaba diye düşünmedim değil. Ama son bölümlerde esas konu geliyor. İlk bölümler, yaratıcıdan, yaratılanların oluşum sırası ve şeklinden bahsediyor. Bunları da düşünürsek, kitap aslında tamamen ‘devlet yönetimi’ konusunu içermiyor. Sanki Farabî’nin akla gelebilecek tüm konular üzerinde deneme türünde yazdığı bir kitap gibi. Anlaması biraz zor, yani ben epey zorlandım okurken. Felsefî terimlerin bulunması bunun bir sebebi olabilir. Okuyacak olanlara keyifli okumalar dilerim.
İdeal Devlet
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20173,162 okunma
192 syf.
7/10 puan verdi
Farabi, bu eseri ile dünya üzerinde doğrudan ya da dolaylı yoldan bağlantı içinde olduğumuz varlıklara açıklama getirmiş ve İdeal bir Devlet’in nasıl olması gerektiğini, sosyokültürel yapısının nasıl olması gerektiğini ve liderinin nasıl olması gerektiğini açıklamıştır. Bu kitabın belki de bana göre en güzel özelliği bu. Temelden başlayıp, yani
İdeal Devlet
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20173,162 okunma
Reklam
192 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
"Görünen bir şey ne kadar kuvvetli ise,ona İlişkin görme algımız o kadar zayıftır.Bunun nedeni,görünen şeyin gizli veya kusurlu olması değildir.Tersine, kendisi bakımından en büyük parlaklık ve açıklığa sahiptir;bunun nedeni, O'nun mükemmelliğinin gözleri kamaştıran ışığının bakışımızı köreltmesidir." Orijinal adı Medinetü'l Fazıla olan eserde, Farabi'nin Platon ve Aristotales' ten etkilendiğini görüyoruz. İdeal devlet dışında, Tanrı, gezegen, ruh kavramlarının üzerinde de çok fazla duruyor. Farabi felsefeyle İslamiyet'i buluşturmak isteyen bir düşünür. (Bu yüzden dinsiz diye itham ediliyor.) Bu yüzden kitaba Allah'ın tek olduğunu anlatmaya çalışarak başlıyor. İspat etmeye çalıştığı örnekler bana kalırsa havada kalıyor. Soruların cevapları yetersiz. İdeal devleti organlara benzeten Farabi, insanın herhangi bir organı işlevini yitirdiğinde nasıl tüm vücut etkileniyorsa, yönetimlerde bir kurum yozlaştığında da tüm sistemin bozulacağını vurgular. Erdemli şehir toplumda kişilerin birbirine yardım ettiği, alimlerin olduğu şehirdir. Ayrıca yöneticisi insan olamaz. Erdemsiz şehir dört çeşittir. Cahil Şehir, Fasık Şehir, Değişebilen Şehir ve Sapkın Şehir. İnsani değerlerin gelişmediği, bozulmuş toplumlardır. Kitap beni tahmin ettiğim kadar tatmin etmedi. Bu yüzden bir kere daha okumak istiyorum. Belki de tam olarak anlayamamışımdır. İyi okumalar.
İdeal Devlet
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20173,162 okunma
192 syf.
7/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Farabi "İdeal Devlet"
Farabi 870-950 -ci illərdə yaşamış Türk-İslam filosofudur.O klassik yunan fəlsəfəsi xüsusu ilə yunan siyasi fəlsəfəsi ilə İslamı, bir-biriylə uzlaşdırmağa çalışan ilk filosofdur. Farabi Aristotel və Platon kimi böyük filosoflardan xeyli təsirlənmiş, onların fikirlərini mənimsəmiş, həmçinin özündən sonra gələn filosoflara təsir etmişdir. Bu
İdeal Devlet
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20173,162 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
Ütopyalar her daim cazip gelmiştir bana. Hatta bilim kurgu tarzında veya tadında yazılan kötümser/karamsar/istenmeyen ütopyalara bile ilgim en üst seviyede diyebilirim. Bilirsiniz, G.Orwell’ın ve A.Huxley’ın yazdıkları dışında kalan diğer tüm ütopyalar istenilen, yani iyimser ütopyalardır. Farabi de bu eseri vasıtasıyla istenilen türde bir ütopya
İdeal Devlet
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20173,162 okunma
192 syf.
7/10 puan verdi
ideal devlet nasıl olmali. ideal toplum nasıl olmali. ideal insan nasıl olmali. Hepsi öyle ayrıntılı şekilde en ince ayrıntısına kadar anlatılmış ki madde ve ruh ayrımına kadar girmekte. Bu şekilde olunca okurken burda ne demek istedi veya bunu mu demek istedi derken ister istemez kendiniz de tekrar aynı sayfayı okuma ihtiyacı duyuyorsunuz. Çoğu sayfa da dipnotlar mevcut hatta kimi sayfalardaki dipnotlar sayfanın yarısını kaplamakta. Konu olarak işin içine felsefe' de girince onca bilgi üst üste gelmiş bulunmaktadır bu da okuyan için boğucu, sıkıcı bir kitap halini yansıtmakta burada aralarda çıkan bir sayfalik boşluklar okuyucunun imdadına yetişiyor ve kitap belirli bir sayfadan sonra akıcılık kazanıyor. Sabırla ve dikkatiniz dağılmadan okumanızı öneririm şimdiden keyifli okumalar dilerim..
İdeal Devlet
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20173,162 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
40 günde okudu
İdeal Devlet çok hacimli bir kitap olmamakla birlikte içerik olarak oldukça yoğun bir kitap. Okuyucusu için sabrı mutlak surette gerektiriyor. Çünkü Farabi eserinde sadece ideal devlet biçiminden bahsetmiyor 'Dünya bir toz bulutuydu' sözü bile henüz söylenmemişken başlıyor kitap. İlk neden onun özellikleri ondan çıkan akıllar, gök cisimleri, alem ve insana ulaşan bu serüven en sonunda insana en uygun ve uygun olmayan yaşama biçimlerini veriyor... Ama mutlak suretle diyebilirim ki kitaba verilen emek okuyucu için kıymetini artırıyor...
İdeal Devlet
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20173,162 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Herkese merhaba sevgili okurlar size bugün değerli ve tek seferde okunup okundu denilemeyecek kadar güzel bir kitapla geldim. Farabi her konuda , İdeal Devlet’in nasıl olmadı gerektiğini ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Öncelikle kitabdan bahsetmeden önce size biraz ünlü ve fizikçi filozof olan Farabi’den bahsetmek istiyorum. Farabi , Türkistan topraklarında, doğmuş(870-950) yılları arasında İslam’ın altın çağında yaşamış olan ünlü filozof bilim adamıdır. Aynı zamanda gökbilimci ,mantıkçı ve müzisyendir. Bir filozof olarak , Platon ve Aristo felsefesini islam felsefesi ile bağdaştırmaya çalışan bir yeni Plotoncu ( Neoplatonist) olarak sınıflandırılabilir ve onun orijinal katkılarını kapsayan, birkaç diğer konudaki çok sayıda kitaba ek olarak Aristo’nun fiziği ve meteorolojisi , mantığı, vb . Üzerine bazı zengin açıklamalar yazmıştır. İslam felsefe geleneğinde, “ ilk öğretmen olarak bilinen Aristoteles’ten sonra “ ikinci öğretmen” ( el muallimü’s - sani ) olarak anılır. Farabi’ sen bahsettiğimize göre gelelim kitabın içeriğin. Kitap bizlere ilk var olanın özelliklerini,diğer varlıkların nasıl meydana geldiğini , varlıkların derecelerini , bunun organlardaki karşılığını, yöneticilerin niteliklerini , toplumun türlerini , onların zayıf ve güçlü özelliklerini anlatıyor...
İdeal Devlet
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20173,162 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.