14 Şubat 2025
Orijinal Ülke:
Hollanda

2026 38. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 22:12
Kitabı bitirdim, yazarın ilk eseriymiş bu kitap; öyle derin bir anlatım bulamadım, akıcılığı güzel, iyi kurgulanmış ama karakterler yeterince oturmamış, karakterlerin özellikleri kitap boyunca kendini tekrar ediyor daha fazla tanımak için sanki fırsat verilmiyor gibiydi. Nasıl desem vasat bir filme denk gelip olayları merak ettiğiniz için de kapatamamak gibi bir tecrübeydi. İçine kapanık, katı, obsesif, düzenli ve kontrolcü bir kız olan İsabel, ailesinden kalan büyük taş evde yalnız yaşamaktadır. Erkek kardeşinin sevgilisi bir süre yanında kalmak zorunda kalınca, hem kendisini tanımaya başlayacak hem de yaşadığı evin sırrını ve savaşın gölgesine uzanan hikayesini öğrenmeye çalışacaktır. Kısa sürede okunacak bir kitap olsa da; karakterlerin kendini tekrar etmesi, iki farklı karakter olmasına rağmen birbirinden ayırt edilemeyen bir dil kullanması, özellikle Eva'nın günlüğünü okurken bunun bariz hissedilmesi nedeniyle beklentimin altında kalan bir kitap oldu. Ama vakit kaybı da diyemem. Reading slump gibi durgunluk zamanlarında tercih edilebilir. Keyifli okumalar
2025 29. kitabı
Okunma: 16 Mart 2025 21:44
1961 yılında Hollanda’dayız. Annelerini yakın zamanda kaybetmiş biri kız ikisi erkek, üç kardeş ve onların duygusal ilişkileri etrafında şekilleniyor kurgu. Üç kardeşten Isabel, eski aile evinde tek başına yaşıyor, iç dünyası epey çalkantılı ve sıkıntılı bir karakter. Her kardeşler buluşmasına yanında yeni bir kız arkadaşla gelen kardeşi bir gün yurt dışına seyahate giderken yeni sevgilisinin Isabel’le kalmasını rica ediyor ve Isabel ile kardeşinin sevgilisi Eva’nın aile evinde yalnız kalmasıyla beraber olaylar gelişiyor. Aslında iyi yazılmış bir roman Emanet, özellikle bir ilk roman olduğu düşünüldüğünde. Yazar, bazı insani duygu ve ruh durumlarını çok iyi anlatmış. Gelgelelim kurgu için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Öncelikle, eşcinsel ilişkiden girip, İkinci Dünya Savaşı’ndan çıkması yazarın her tuşa bastığı hissi veriyor. Belki daha ustalıklı inşa edilmiş bir kurguyla her iki konu tek potada gayet güzel eritilebilirdi ancak kurgu biraz basit kalmış maalesef. Yazarın şaşırtıcı son olarak tasarladığı nokta, aslında bağıra bağıra geliyor ve kurguda her şey o kadar cuk oturuyor ki eğreti duruyor. Bu durumda anlatımın güzelliği tek başına yetmiyor ne yazık ki. Beklediğim derinliği bulamadım. Okuma güçlüğü yaşadığınız, ‘çok satan’ tadında kolay okunan bir kitap arayışında olduğunuz bir dönemde iyi gelebilir belki.
2025 13. kitabı
Son yıllarda okuduğum en etkileyici kitaptı öyle ki dünden beri kitap okuyamıyorum .. @liverayayinevi Şahan Tahmaz çevirisi ile harika bir işe imza atmış yine.. beni ne etkiledi derseniz gerçekten tam bir muamma tam bir karmaşa. Çık çıkabilirsen işin içinden. Her kütüphanenin önünden gectigimde şöyle bir durup düşüneceğim bu kitabı elime aldığımda. 2024 booker kısa liste de yer alan kitap , sessiz bir çığlık gibi.. Yazarın ilk romanıymış 3. Kısımdan oluşuyor. Hollanda kırsalında bir taş ev geçmişi acılar ve sırlarla dolu. 3 kardeşten İsabel eve sahip çıkar. Derken kardeşlerden birinin sevgilisinin eve gelmesiyle değişen yaşamları okuyoruz.. Hem bir yasak aşk , hem geçmişin sırlarının ortaya çıkışı hemde çok derin sırlar yaşanmışlıklar var .. Kitap durgun başlarken katman katman bunları açıyor .. Karakterlerin iç dünyası çok iyi yansıtılmış bana göre. özellikle İsabel ve Eva . Ben çok ama çok sevdim . Tavsiye ederim
2026 21. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2026 22:08
Emanet
Emanet
Hollanda kırsalında bir evin taş duvarları arasında saklanan hikayeyi anlatıyor bizlere. Bir ev ne kadar sır saklayabilir? Peki ya bir insanın kalbi? Unutmak mı daha ağırdır, hatırlamak mı?
2025 45. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 02:06
Ben artık ikinci dünya savaşı toplama kampı hikayeleri okumak istemiyorum, yani bir süre vücudum onların geçmiş acıları ile bütünleşemeyecek maalesef. Şu an var olan Gazze soykırımı beni uzaklaştırdı. Kitabın Görsel dili kuvvetli ve sinematik, ama öylesine planlı ki, okurken her sahnenin önceden hesaplanmış olduğunu hissediyorsunuz. Amerikan Yeşilçamı tadında, Hollanda’da geçen bir planlı dram. Queer temalarında tüm tuşlarına da basmış sağ olsun. Hayır ‘Kötü Kızlar ’ nasıl muhteşem bir queer edebiyat örneği bir de popüler edebiyat örneği ‘emanet’ . Ben şahsen bu kadar hesaplı bir kitaptan çok hazmetmedim.
·280 syf.·
2025 191. kitabı
Yine okurda, duyguları ortaya çıkarmak ve empati yaptırmak için ajitatif konulara sarılmış bir kitap daha. Booker Ödülü özel olarak bu kitaplara veriliyor zaten neredeyse eminim. Çağdaş romancıların gündemi yazmasını seviyorum ve destekliyorum. Ama gündemi sadece vicdanımıza hitap etmek için kullanmalarından hoşlanmıyorum. Üslupçu olmasa dahi en azından kurguda tatmin olmak istiyorum. Zaman akışlarını değiştirmek dışında bir hamleleri de yok ne yazık ki. Yazarımız eşcinsel bir ilişki, içe dönük kadın ve İkinci Dünya Savaşı’nı seçmiş. Hepsi çok garantici hamleler. Derinlikten yoksun karakterleriyle sabrımı zorladı. Başlarken Nahid Sırrı Örik’in Kıskanmak’ı gibi bir şey geliyor derken bestseller olmak için kendini paralayan bir yazarla karşılaşmak güzel olmadı.
Edebiyat & Roman
2026 22. kitabı
Emanet // Yael van der Wouden Olayların 1960’larda geçtiği “Emanet”, 2. Dünya Savaşı’nın soğumamış küllerinden izler taşıyan katman katman bir eser; sıradanlığın içinde boğulan karakterlerin ve sıra dışı anlatımın girift yaptığı bir metin. Isabel, annesinin ölümünden sonra Hollanda kırsalındaki evinde yalnız ve herkesten uzak bir hayat yaşar. Tek amacı vardır; evin düzenini eskiden olduğu gibi korumak ve annesinin bıraktığı şekilde devam ettirmektir (burada akıllara gelen soru şudur: Isabel, evin düzenini korurken geçmişe bir saygı duruşu mu yapmaktadır?). Ancak bu düzen, kardeşi Louis'nin sevgilisi Eva'yı eve getirmesiyle düzensizleşmeye başlar. Söz konusu evde birlikte yaşamak zorunda kalan birbirine zıt karakterlerin (Isabel ve Eva) çevresinde gelişen olaylar yalnızca bir aşk hikâyesi değil aynı zamanda suçluluk duygusu ve toplumsal hafıza üzerine inşa edilmiş bir anlatılar silsilesidir. Emanet, "sahip olmak" ile "ait olmak" arasındaki o ince çizgide yürüyen, bir ulusun kolektif hafızasındaki suçluluk duygusunu irdeleyen bir metin. Gelecek, geçmişin yıkılmış temelleri üzerinde yeniden inşa edilmeye çalışılırken sağlamlığı ne derece kabul edilebilir olur ki? der Van der Wouden. Üç bölümden oluşan #emanet ‘te en sevdiğim ve beni çokça şaşırtan kısım ise “üç”oldu; okuyunca anlayacaksınız.
2025 78. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2025 15:58
Yael van der Wouden’in Emanet adlı romanı, yazarın ilk romanı olmasına rağmen büyük ses getirdi. 2025’te Women’s Prize for Fiction ödülünü kazandı ve 2024 Booker Ödülü kısa listesinde yer aldı. Bu anlamda edebi dünyaya güçlü bir giriş yaptı diyebiliriz. Hikâye, 1961 yılında Hollanda kırsalında geçiyor. Genç İsabel, ailesinden kalan evde yalnız yaşarken erkek kardeşi Louis’in kız arkadaşı Eva’nın gelişiyle sarsılıyor. Arka planda ise II. Dünya Savaşı, Nazi işgali ve Holokost’un gölgesi hikâyeye sinmiş durumda. Emanet çok katmanlı bir roman: psikolojik gerilim havası, tarihi kurgu ve eşcinsellik temaları iç içe geçmiş. Belki de bu yüzden benim için biraz fazla geldi. Sadece psikolojik gerilim olsaydı çok daha fazla sevebilirdim diye düşünüyorum. Ama türle ilgili bir sıkıntım yok — asıl mesele, kitaptaki ilişkilerle. İsabel, Eva, Hendrik, Sebastian ve Louis… Açık söylemem gerekirse, karakterlerin hiçbirine ısınamadım. Hepsi bana mesafeli, yapay ya da itici geldi. Duygusal bağ kurmakta zorlandım. Yine de yazarın kalemi çok güçlü. Dili sade. Taş evin içindeki kasvet, bastırılmış duygular ve geçmişin yükü gerçekten hissediliyor. Okurken ikilemde kaldım ama okuduğuma pişman olmadım.
2026 28. kitabı
Okunma: 08 Mart 2026 23:19
Bastırılmış duyguların ortaya çıkışı, savaş sonrası insanların hayatlarına devam etme mücadelesi, er ya da geç patlak veren sırlar. Kitap tam olarak bu döngü üzerinde ilerliyor. Booker kısa listesinde yer alan bir kitap olsa da konu bana klişe, dili ise basit ve tatsız geldi. Bence ortalama bir kitaptı. Her şeye rağmen 3 bölümden oluşan bu kitabın, çözümlemeleri içeren son bölümünü en çok beğendim diyebilirim.
2025 4. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2025 00:13
Yazar biraz konunun dikkat çekmesi için her tuşa basmış gibi yani 2. dünya savaşı ve beklenmedik bir son. Ancak anlatım dilinin çok iyi olduğunu düşünüyorum.

Yael van der WoudenYazar · 0 kitap
Yael van der Wouden is a writer and a teacher. The Safekeep, her debut novel, was a finalist for the 2024 Booker Prize and has been longlisted for the 2025 Aspen Words Literary Prize. It was also named a New York Times Notable Book of the Year and a best book of the year by The Washington Post, Time, The Economist, Kirkus Reviews, The Times (London), The Independent, BookPage, and others. She lives in Utrecht, Netherlands.