Oya Baydar
Oya Baydar, 2001 yılında Orhan Kemal Roman Ödülü'nü alan Sıcak Külleri Kaldı'dan sonra yine dev bir romanla çıkıyor okurlarının karşısına. Sıcak Külleri Kaldı'nın iki önemli kadını, Ülkü ve Derin, bu yeni romanda Başka boyutlarda yan yana gelirken, arayışlarını sürdürüyorlar. Erguvan Kapısı bir anlamda bir arayış romanı. Kimliklerini, ideallerini arayan insanların romanı. Bizans'ın kayıp kapılarından birini arayan bir Rum profesör, ölüm orucuna yatmış insanlar, oğlunun kimliğinin izini süren Ülkü, bir yandan babasını bir yandan tümüyle yabancısı olduğu dünyaları tanımaya çalışan Derin, ayrı bir dünyanın insanı Kerem Ali bu sarsıcı romanın baş kişileri. Erguvan Kapısı, sürükleyici kurgusu, çok katmanlı anlatımıyla son yirmi yılın siyasal ve toplumsal panoramasına edebiyat açısından bakan güçlü bir roman. (Tanıtım Yazısı'ndan Alıntı)
Kitabın Konusu:
424 sayfa

Erguvan Kapısı'nda
560 syf.
Puan vermedi
"Kurtarmak için kayıp ruhunu şehrin Gizli, viran bir kapıdan giriyor Erguvan kapısından Başında erguvan tacı, Erguvan giyinmiş, Yaraları erguvan Münkir bir kesişin gölgesinin ardından Kutsal bilgeliğe doğru yürüyor" Eski bir elyazmasında karşısına çıkan bu şiirin peşinden koşan Rum asıllı Bizantolog Teo'nun yıllar önce ailesiyle birlikte sürgün edildiği Konstantinepolis'e, İstanbul'a Erguvan Kapısı'nı aramak için dönmesiyle başlar hikâyemiz. Yalnızca arayış içinde olan Teo değil, tesadüflerle yollarının kesiştiği Derin de bir arayış için de, Derin' in ısrarıyla istemeye istemeye de olsa Ülkü de bir arayış içinde. Aslında hepsinin aradığı şey bana kalırsa öz kimlikleri, kim oldukları, kim olmak istedikleri aradıkları. Devrimcilik adı altında insanların ölmeye yatmaları, çaresizlikleri, yoksullukları, burjuva ve halk arasındaki o yadsınamaz yaşayış farkları, sözde demokratik bir hayat adı altında yaşamlarına son verilen insanların dramı ve daha birçok acı, keder, üzüntü, çaresizlik çarpıcı bir şekilde yazar Oya Baydar tarafından aktarılmış. Okurken sizi macerasına dahil eden bu kitabı okumanızı öneririm.
494 syf.
10/10 puan verdi
Okulun kütüphanesinde gezerken sürekli gözüme çarpardı bu yazar ve kitap.Yeni yeni Türk edebiyatına yöneldiğim için bu kitaba bir şans vermek istedim.Sonuna kadar destekliyorum ki kesinlikle okumanız gereken bir kitap.Aslında genel bir kurgusu yok gibi gözüküyor hatta sonu bile yok bence.Ama sonuna geleseye kadar yazarın size hissettirdikleri çok güzel. Kitaptaki olay Ülkü,Derin,Kerem Ali ve Teo’nun ağzından anlatılıyor.Her bölümde biri yaşananları kendi düşünceleriyle aktarıyor.Hatta bir bölümde anlattığı bir şeyi başka bir bölümde başkasından dinlediğimde kitaptaki olay(lar)a çok yönlü bakmamı sağladı.Ve kitap İstanbul merkezli bir kitap.Gerek günümüz gerekse İstanbul’un Bizans olduğu zamanlarda.Çünkü kahramanlarımızdan biri olan Teo bir sanat tarihçisi ve eline geçen belgedeki bilinmeyen kapıyı arıyor yani Erguvan Kapısı’nı...Kitabın adının neden bu olduğu ilk sayfalarda anlıyorsunuz zaten. Eğer kitaba Derin’in gözünden bakarsak;Derin önemli bir diplomat olan babasını bir suikastte kaybediyor.Ve bunun neden olduğunu araştırırken bir sürü yeni insanlarla tanışıp yeni hayatlarda yaşıyor... Bize de bu kitabı okumak düşüyor.İlk başta da söylediğim gibi kitap cidden çok ama çok güzeldi.Kitaba dair beğendiğim başka bir detay ise kitabın 2000’li yıllarda geçmesi.İnternetten araştırdığıma göre o zamanın Türkiye’sini çok güzel gözler önüne sermiş yazar.
9/10 puan verdi
Kitabı okudum ve Oya Baydar’ın dilini çok beğendim. Kitabın konu olarak çok zengin olduğunu ve işlediği her konuda okuru tatmin ettiğini düşünüyorum.Erguvan çiçeği zeminine oturtulan eserde hem mistik bir arayış olan erguvan kapısını hem de tüm gerçekliğiyle yaşanan , siyasi olayları görebiliyoruz.
560 syf.
8/10 puan verdi
"Yanlış silahla doğru mücadele verilemeyeceğini, ölümden yaşam doğmayacağını, insan tahrip ederek insanlığın kurtarılamayacağını ööğrendim." Yazar kitabın ana fikrini bu cümleyle özetlemiş. Tanımakta geç kaldığım bir yazar daha. Kendisi aynı zamanda bir sosyolog olan yazarın düşüncelerini okuyucuya aktarma şeklini çok sevdim. Dönem kitabı olmasının ötesinde; neyi vadederse etsin hiçbir ideolojinin insan yaşamından daha önemli olmadığını vurgulamaya çalışmış...
1/10 puan verdi
Anlatım tarzı hiç heyecanlı değil. Roman yazılma amacından çok bazı düşünceleri empoze etme amacıyla yazılmış gibi. Ve ben böyle empoze amaçlı kitapları hiç beğenmem. Üstüne aşırı sığ ve heyecansız anlatım işin içine girince bana hitap etmeyen bir kitap oluşmuş oldu.
420 syf.
7/10 puan verdi
Öncelikle şunu söyleyeyim, Erguvan Kapısı Sıcak Külleri Kaldı'nın devam kitabı olduğundan, o okunmadan okunursa birçok şey havada kalabilir... Çünkü karakterleri ilk kitapta tanıyoruz... Ülkü'yü, yaşadıklarını, Arın Murat'ı, Ülkü ile Arın'ı bilmeden derinleşmez anlatılanlar... . Derin demişken kitabın ana karakterlerinden Derin'i de ilk kitapta Arın Murat'ın kızı olarak tanıyoruz ama derinleşmeden... Erguvan Kapısı'nda epey vakit geçiriyoruz kendisiyle ... . 4 anlatıcı var kitapta... Derin, Ülkü, Teo ve Kerem Ali... Her biri kendi dünyasından akıyor satırlara... Sıcak Külleri Kaldı'da yaşanan siyasi olayların nesil değiştirmesi var temelde... Özellikle Kerem Ali cephesinde bu gündeme geliyor... . Teo kayıp bir Erguvan Kapısı'nın peşine düşüp bir arayışa giriyor... Karakterlerin yollarının kesişmesiyle her biri kendi arayışında diğerini buluyor... . Ölüm oruçlarının da gündeme geldiği satırlar iç yakan cinsten... Sıcak Külleri Kaldı'dan yapılan tekrarlar sıkıyor çoğu zaman ama yine de okuduğuma pişman olmadığım bir kitap oldu...
Yazarın
Sıcak Külleri Kaldı
Sıcak Külleri Kaldı
kitabının devamı olduğunu bilmeden alıp okuduğum romanı... Benim için önceki roman kararındaydı. Yani devamının olduğunu bilsem büyük ihtimalle bu kitabı alıp okumazdım. Önceki kitaptan farklı olarak bu kitapta daha yakın tarihli siyasi olaylar ve dönemin sol çevreleri ele alınıp işlenmiş. Örneğin hayata dönüş operasyonu, ölüm oruçları, faili meçhuller gibi. Bu arada karakterlerden bazıları önceki kitaptan tanıdık. Ülkü, Murat Arın(ölü de olsa), kızı Derin vb. Kitap eski tüfeklerin tükenmişliğini, sol örgütlerin militanlarının psikolojisini yansıtma konusunda gayet başarılı. Sol örgüt militanlarının haleti ruhiyesini anlamak için dahi okunabilir. Muhtemelen kitapta hoşunuza gitmeyecek unsurlardan biri kahramanımız Teo'nun cinsel saplantısının çözümü olacaktır. Bu kısım beni de zorladı. Keyifli okumalar dilerim...
7/10 puan verdi
Ah be ülkü... Ülkü ülkü diye diye hüzünlenerek bitirdim. Bu eser de Sıcak Külleri Kaldı eserindeki gibi çarpıcı bir eser.Bu eserden 2 karakter Erguvan Kapısında da bulunuyor. Siyasî ve sosyal hayattan kesitler veren bu akıcı kitap Oya Baydar in ne denli kuvvetli bir yazar olduğunu da gözler önüne seriyor.
Erguvan KapısıOya Baydar · Can Yayınları · 2004575 okunma
cinsel obje olarak kadın !
8/10 puan verdi
Kitap ilk başta olay örgüsünün bir kaç adamını ele vereyiyor, 60' lar sonra 90 lar ve nihayet 2000 lerde devrimciligin, solculuğun evrimleşmesini kitap kahramanları üzerinde güzel sade ve doyurucu bir şekilde göz önüne seriyor.ince bir şekilde o dönemde yapılan eylemlerin monoton, tekdüzeligi ve herhangibi katkısının olmamasına rağmen mal olduğu canları, hayatları güzel eleştiriyor. İnancı sembollere dayanan artık yobaz düşünceyi fikir sanan kişilerin kendilerini nasıl kahraman olarak gördükleri, herşeyi bilirim tavırları ve acınası sonuçları. Eleştirim şu olur: neden bir kadın bedeni üzerinden erotizmin sahnelerini araya serpiştirler anlam veremiyorum. Kadın neden bir erotizm objesini ötesi olarak görülmüyor. Enteresan! sorsan kendileri de kadın cinsel obje olarak görülmesine karşılardir lakin kendileri de kullanıyor.
2/10 puan verdi
Oya Baydar'ın okuduğum ilk kitabıydı. Dünya klasiklerinden sonra Türk yazarları okumaya niyetlendim. Başta ismi ve kitabın arkasında yazanlar ilgimi çekmişti. Arkasında yazıldığı gibi olay örgüsü var. Ama ben bir kitapta sadece olay örgüsüne değil, yazarın kullandığı dil, içerik de ne kadar çok şey öğretir bana ya da bir sayfada ne kadar kelime öğrenirim? Gibi sorularla başlarım. Bunlardan biri için bile tatmin olmadım. Kısacası kitap beni doyurmadı.

Oya Baydar
Oya BaydarYazar · 21 kitap
Oya Baydar (1940, İstanbul), Türk yazar, sosyolog. Uzun zaman sosyalist siyasetin içerisinde yer almıştır. T24 internet gazetesinde yazarlık yapmaktadır. Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi'nde okudu. Lise öğrencisi iken Fransız yazar Françoise Sagan'dan etkilenerek ilk romanını yayımladı. Lise son sınıfta iken yazdığı Allah Çocukları Unuttu adlı gençlik romanını hem Hürriyet gazetesinde tefrika oldu hem de kitap olarak yayımlandı. Bu roman yüzünden neredeyse okuldan atılıyordu. Lise yıllarında yazdığı ilk romanlarından sonra yazmaya ara verdi, uzun zaman siyasetle uğraştı, olgunluk çağında yeniden edebiyata döndü. 1964'te İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi ve bu bölüme asistan olarak girdi. "Türkiye'de İşçi Sınıfı'nın Doğuşu ve Yapısı" konulu doktora tezinin Üniversite Profesörler Kurulu tarafından iki kez reddedilmesi üzerine, öğrenciler olayı protesto için üniversiteyi işgal ettiler. Bu olay ilk üniversite işgali eylemi oldu. Baydar, daha sonra Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde asistanlık yaptı. 1971'deki 12 Mart Darbesi sırasında, Türkiye İşçi Partisi ve Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) üyesi olarak, sosyalist kimliği nedeniyle tutuklandı ve üniversiteden ayrıldı. 1972-1974 arasında Yeni Ortam, 1976-1979 arasında Politika gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Eşi Aydın Engin ve Yusuf Ziya Bahadınlı ile birlikte İlke dergisini kurdu. Sosyalist yazar, araştırmacı ve eylem kadını olarak tanındı. 12 Eylül Darbesi sırasında yurtdışına çıktı ve 12 yıl boyunca Almanya'da sürgünde kaldı. Burada, sosyalist sistemin çöküş sürecini yakından yaşadı. Bu süreci 1991'de yayımladığı Elveda Alyoşa adlı öykü kitabında anlattı. 1992'de Türkiye'ye döndü. Tarih Vakfı ve Kültür Bakanlığı'nın ortak yayınları olan İstanbul Ansiklopedisi'nde redaktör ve Türkiye Sendikacılık Ansiklopedisi'nde genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra ardı ardına yayınladığı öykü ve romanları ile çok sayıda ödül kazandı ve sevilen bir yazar oldu. Ödülleri - Elveda Alyoşa ile 1991 Sait Faik Hikaye Armağanı - Kedi Mektupları ile 1992 Yunus Nadi Roman Ödülü - Sıcak Külleri Kaldı ile 2001 Orhan Kemal Roman Ödülü - Erguvan Kapısı ile 2004 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü - Hiçbir Yere Dönüş ile 2011 Akdeniz Kültür Ödülü
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.