Erguvan Kapısı

Eylül 2021
Can Yayınları
Sıralamalar

2020 197. kitabı
"Yanlış silahla doğru mücadele verilemeyeceğini, ölümden yaşam doğmayacağını, insan tahrip ederek insanlığın kurtarılamayacağını ööğrendim." Yazar kitabın ana fikrini bu cümleyle özetlemiş. Tanımakta geç kaldığım bir yazar daha. Kendisi aynı zamanda bir sosyolog olan yazarın düşüncelerini okuyucuya aktarma şeklini çok sevdim. Dönem kitabı olmasının ötesinde; neyi vadederse etsin hiçbir ideolojinin insan yaşamından daha önemli olmadığını vurgulamaya çalışmış...
Erguvan Kapısı'nda
2023 33. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2023 14:32
"Kurtarmak için kayıp ruhunu şehrin Gizli, viran bir kapıdan giriyor Erguvan kapısından Başında erguvan tacı, Erguvan giyinmiş, Yaraları erguvan Münkir bir kesişin gölgesinin ardından Kutsal bilgeliğe doğru yürüyor" Eski bir elyazmasında karşısına çıkan bu şiirin peşinden koşan Rum asıllı Bizantolog Teo'nun yıllar önce ailesiyle birlikte sürgün edildiği Konstantinepolis'e, İstanbul'a Erguvan Kapısı'nı aramak için dönmesiyle başlar hikâyemiz. Yalnızca arayış içinde olan Teo değil, tesadüflerle yollarının kesiştiği Derin de bir arayış için de, Derin' in ısrarıyla istemeye istemeye de olsa Ülkü de bir arayış içinde. Aslında hepsinin aradığı şey bana kalırsa öz kimlikleri, kim oldukları, kim olmak istedikleri aradıkları. Devrimcilik adı altında insanların ölmeye yatmaları, çaresizlikleri, yoksullukları, burjuva ve halk arasındaki o yadsınamaz yaşayış farkları, sözde demokratik bir hayat adı altında yaşamlarına son verilen insanların dramı ve daha birçok acı, keder, üzüntü, çaresizlik çarpıcı bir şekilde yazar Oya Baydar tarafından aktarılmış. Okurken sizi macerasına dahil eden bu kitabı okumanızı öneririm.
2020 56. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2020 19:48
Yazarın Sıcak Külleri Kaldı kitabının devamı olduğunu bilmeden alıp okuduğum romanı... Benim için önceki roman kararındaydı. Yani devamının olduğunu bilsem büyük ihtimalle bu kitabı alıp okumazdım. Önceki kitaptan farklı olarak bu kitapta daha yakın tarihli siyasi olaylar ve dönemin sol çevreleri ele alınıp işlenmiş. Örneğin hayata dönüş operasyonu, ölüm oruçları, faili meçhuller gibi. Bu arada karakterlerden bazıları önceki kitaptan tanıdık. Ülkü, Murat Arın(ölü de olsa), kızı Derin vb. Kitap eski tüfeklerin tükenmişliğini, sol örgütlerin militanlarının psikolojisini yansıtma konusunda gayet başarılı. Sol örgüt militanlarının haleti ruhiyesini anlamak için dahi okunabilir. Muhtemelen kitapta hoşunuza gitmeyecek unsurlardan biri kahramanımız Teo'nun cinsel saplantısının çözümü olacaktır. Bu kısım beni de zorladı. Keyifli okumalar dilerim...
2018 175. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2018 19:35
Erguvan Kapısı, dört ayrı anlatıcılı, (ikisi kadın ikisi erkek olmak üzere) yakın tarihimizin izini süren yaklaşık 550 sayfalık bir roman.Her anlatıcı bir şekilde kendini arıyor, yaşam amacını sorguluyor. Sol örgütlerden, derin devlete, 6-7 Eylül olaylarından ölüm oruçlarına dek bir Türkiye panoraması sunuyor. "Yanlış silahla doğru mücadele verilemeyeceğini, ölümden yaşam doğmayacağını, insanı tahrip ederek insanlığın kurtarılamayacağını öğrendim. Bir de, adı ne konulursa konulsun, hangi amaçla işlenirse işlensin, cinayetin cinayet olduğunu. Bu kadar yalın ve basit." syf 325 Kitaptan bana kalan ana duygu ya da düşünce yukarıdaki paragrafın içerdiği anlam oldu. Çok akıcı bir anlatıma sahip olan Erguvan Kapısı 2004 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü'nü kazanmış.
erguvan kapısı
·557 syf.·
2020 1. kitabı
Erguvan Kapısı Oya BAYDAR' ın hayatın tesadüfler (kader) yumağı gibi bir araya getirdiği 4 ana karakterin 90 lardan 2000 lere Türkiye'sinde yaşam hikayelerini konu alan kitabı. Kitabın 4 ana karakteri; Amerika'dan bir rüzgarla kendini Türkiye'ye atan Teo, 90 lar Türkiye'sinde barınamamış yurt dışında yaşayan ve oğlunun ölümünün ardındaki ağır yükle ezilen Ülkü, bir diplomat kızı olan ve babasının ölümünü hiç görmediği bir gencin ölümü ile çözmeye çalışan Derin ve abisini inandığı değerler uğruna kaybeden ve inandığı değerler için ölmeye hazır genç Kerem Ali' dir. Her bölüm karakterlerin ağzından hayatlarının sorgulanışı, yaşam mücadeleleri, geçmişlerinden gelen izlerle hesaplaşmalarını anlatır. Kitabı okurken anlatılanların neleri doğuracağı heyecanı ile sayfaların nasıl ilerlediğini fark edemediğim, sonlara yaklaşırken anlatılan hikayelerin hayatımdaki eksikliğini düşünüp bitirmek istemediğim bir kısır döngüye soktu beni. Kitabın her ana karakteri ile dönemin şartlarını kişinin içinde yaşatıp, hayatın savurganlığı ile neleri unutup, neleri içimizde bir yerlere gömdüğümüzü sorgulatmaktadır.
2021 72. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2021 00:00
2021 Şubat'ında okuduğum "Sıcak Külleri Kaldı"nın devam romanı: "ERGUVAN KAPISI" Yaklaşık 550 sayfalık bu roman, Rum asıllı Bizantolog Teo'nun bir elyazmasında karşısına çıkan "Erguvan Kapısı"nı aramak için yıllar önce ailesiyle terk etmek zorunda kaldığı İstanbul'a dönmesiyle başlıyor. Teo ile Ülkü'nün, Derin'in ve Kerem Ali'nin yollarının kesişmesi ve bu dördünün aslında kendi erguvan kapılarını aramasıyla devam ediyor. Romanda bir cinayetin izi, 6-7 Eylül Olayları, "Hayata Dönüş Operasyonu", 2001 ekonomik krizi, 11 Eylül Saldırıları gibi yakın geçmişte yaşananların da anlatıldığını eklemeliyim. İnsanların karşıt fikirlerde olsalar dahi kendi iktidarlarını korumak adına karşılarındakileri veya kendilerine inananları nasıl kullandıkları da etkileyici şekilde anlatılmış. Roman çoğulcu bakış açısıyla yazılmış. Teo, Ülkü, Derin ve Kerem Ali'nin ağzından öğreniyoruz neler olup bittiğini. Bu da romana ayrı bir devinim katmış. Oya Baydar'ın diliniyse beğendiğimi söylememe gerek yok sanırım. Okumanızı öneririm. İyi okumalar dilerim.
2020 122. kitabı
Yeni neslin bilmediği eski tüfek bir yazar okumak istiyorsanız tüm kitaplarıyla Oya Baydar iyi bir seçim olacaktır. Bu kitabında da birçok kitabında olduğu gibi yine sosyalist kafada olanların başından geçen maceraları hoş bir üslupla aktaran güzel ve akıcı bir hikaye okuyacaksınız. Sosyoloji bölümünü sadece adı sosyalizme benziyor diye okuduğunu itiraf eden deneyimli yazarın maceralarında körü körüne bir idealin peşinden giden insanların maceralarını bulabilirsiniz. Kitapta İstanbul'un meşhur Erguvan ağaçlarının kokusunu bulacağınızı, hayatınızda hiç İstanbul'u görmemiş dahi olsanız bile İstanbul'un keşmekeşine dair bir ipucu elde edebileceğinizi söyleyebilirim. Popüler olmayan ama sağlam bir roman okumak istiyorsanız bu kitabı öneririm. İyi okumalar...
ölümden yaşam doğmaz
2021 13. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2021 15:18
Oya Baydar'ın Sıcak Külleri Kaldı romanının devamı olan roman...90 lar ve 2000'li yıllar Türkiye'sinin siyasi olayları anlatılıyor.Ülkü,Derin,Teo ve Kerem Ali'nin hikayesi.Okurken çok sinirlendiğim yerler oldu.Bu kişiler evet kurgu karakterler ama dönemin Türkiyesinde olan karakterler,yasal ve yasal olmayan kurumlar, örgütler.Hayata dönüş operasyonları,gecekondular,paranoyaklasan insanlar...Kitapta en nefret ettiğim karakter Kerem Ali oldu.Ve çevrede o kadar çok var ki böyle cahil, aklıyla düşünmeyen insan.Yazilacak ve söylenecek çok fazla şeyi olan bir kitap.. Cümlelerim burada yetersiz kalir... Özellikle ölüm orucuna yatmalar, Sürekli mazlum edebiyatı yapan isyankar varoşların gençleri, ölüler üzerinden siyaset yapan,iktidar olmaya çalışan;kendi insanını bile sürekli hain goren ve uzlaşıya kesinlikle kapalı örgütler oldukça sinir bozucu.İlla okunması gereken bir kitap mi hayır.Ama yazarın önceki romanını okuduysaniz devam niteliğinde okunabilir.
2022 6. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2022 13:09
Erguvan Kapısı, 2004 yılında yayımlanmış ve aynı yıl 'Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü' almış bir roman. Daha önce okuduğum ve çok beğendiğim 'Sıcak Külleri Kaldı' romanının devamı niteliğinde. Ben beğendim, öneririm. Oya Baydar okunası bir yazar.
2024 3. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2024 00:00
Kitap, aile kökleri İstanbul'a uzanan Amerikalı bir bizantoloğun,eski sarayda varolduğuna inanılan bir geçiti (Erguvan Kapısı) arama çabası ekseninde, 4 birbirinden farklı karakterin, hem birbirleriyle hem de icinde yasadiklari ülkenin gecmis izleriyle biriken; siyasal, kültürel çatışmaları, kimlik arayışları, saplantı derecesine varan inançları ve tutku ötesi aşkların bencillik ve muhtaçlık açmazıyla harmanlandığı akıcı bir eser

Oya BaydarYazar · 21 kitap
Oya Baydar (1940, İstanbul), Türk yazar, sosyolog. Uzun zaman sosyalist siyasetin içerisinde yer almıştır. T24 internet gazetesinde yazarlık yapmaktadır. Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi'nde okudu. Lise öğrencisi iken Fransız yazar Françoise Sagan'dan etkilenerek ilk romanını yayımladı. Lise son sınıfta iken yazdığı Allah Çocukları Unuttu adlı gençlik romanını hem Hürriyet gazetesinde tefrika oldu hem de kitap olarak yayımlandı. Bu roman yüzünden neredeyse okuldan atılıyordu. Lise yıllarında yazdığı ilk romanlarından sonra yazmaya ara verdi, uzun zaman siyasetle uğraştı, olgunluk çağında yeniden edebiyata döndü. 1964'te İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi ve bu bölüme asistan olarak girdi. "Türkiye'de İşçi Sınıfı'nın Doğuşu ve Yapısı" konulu doktora tezinin Üniversite Profesörler Kurulu tarafından iki kez reddedilmesi üzerine, öğrenciler olayı protesto için üniversiteyi işgal ettiler. Bu olay ilk üniversite işgali eylemi oldu. Baydar, daha sonra Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde asistanlık yaptı. 1971'deki 12 Mart Darbesi sırasında, Türkiye İşçi Partisi ve Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) üyesi olarak, sosyalist kimliği nedeniyle tutuklandı ve üniversiteden ayrıldı. 1972-1974 arasında Yeni Ortam, 1976-1979 arasında Politika gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Eşi Aydın Engin ve Yusuf Ziya Bahadınlı ile birlikte İlke dergisini kurdu. Sosyalist yazar, araştırmacı ve eylem kadını olarak tanındı. 12 Eylül Darbesi sırasında yurtdışına çıktı ve 12 yıl boyunca Almanya'da sürgünde kaldı. Burada, sosyalist sistemin çöküş sürecini yakından yaşadı. Bu süreci 1991'de yayımladığı Elveda Alyoşa adlı öykü kitabında anlattı. 1992'de Türkiye'ye döndü. Tarih Vakfı ve Kültür Bakanlığı'nın ortak yayınları olan İstanbul Ansiklopedisi'nde redaktör ve Türkiye Sendikacılık Ansiklopedisi'nde genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra ardı ardına yayınladığı öykü ve romanları ile çok sayıda ödül kazandı ve sevilen bir yazar oldu. Ödülleri - Elveda Alyoşa ile 1991 Sait Faik Hikaye Armağanı - Kedi Mektupları ile 1992 Yunus Nadi Roman Ödülü - Sıcak Külleri Kaldı ile 2001 Orhan Kemal Roman Ödülü - Erguvan Kapısı ile 2004 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü - Hiçbir Yere Dönüş ile 2011 Akdeniz Kültür Ödülü