Eski Dünya Tarihi Cilt-1

Ahmed Refik

Eski Dünya Tarihi Cilt-1 Hakkında

Eski Dünya Tarihi Cilt-1 konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
0/10
0 Kişi
Okunma
Beğeni
214
Görüntülenme

Hakkında

Okuyuculara sunduğumuz bu eser, Osmanlı Devleti’nin son döneminde yetişmiş, Cumhuriyet Devri’nin ise ilk 15 yılında yaşamış olan Ahmed Refik (Altınay) Bey’in Büyük Tarih-i Umumî adını verdiği 6 ciltten oluşan büyük dünya tarihidir. Eser, 1912 yılında basılmış olmasına ve günümüz için hâlâ değerini muhafaza etmiş bulunmasına karşın, bugüne kadar Latin harfleriyle yayınlanmamıştır. Eseri, sadeleştirmeden Latin alfabesiyle yayınlamak, yeni nesil için çoğu kez, sözlük zaruretini getirebilirdi. Osmanlıcanın kimi ağdalı terkiplerinden de kurtarmak için eseri bu nedenle sadece Latin alfabesine çevirmek yerine sadeleştirerek yayınlamayı tercih ettik. Eserin sadeleştirilmesi sırasında, bugün bir kısmı kullanılmayan sözcük ve terkiplerin günümüze uyarlanması, metinlerin sadeleştirilmesi, özellikle yer ve şahıs isimlerine ilişkin sorunlar -ki Ahmed Refik Bey, yer ve şahıs isimlerinin batı dillerindeki yazılışını vermemiş, sadece Osmanlıca okunuşlarıyla yetinmiş, ciltlerin sonuna yetersiz bir indeks koymuştur. Konu başlıklarının yeniden düzenlenmesi gibi çeviri tekniğine ilişkin zorluklar, bizi eser üzerinde yıllarca çalışmaya mecbur kılmıştır. Kitaptaki resimlerin tamamı taranarak işbu çevirimizin ilgili sayfalarına yerleştirilmiş, böylece Ahmet Refik Bey’in eseri, orijinali gibi resimleriyle birlikte günümüz Türkçesine uyarlanabilmiştir.
Çevirmen:
Faruk Yılmaz
Faruk Yılmaz
Türler:
Tahmini Okuma Süresi: 14 sa. 44 dk.Sayfa Sayısı: 520Basım Tarihi: 21 Şubat 2022İlk Yayın Tarihi: 1912Yayınevi: Dorlion Yayınları
ISBN: 9786254190216Ülke: TürkiyeDil: Türkçe
Reklam

Yazar Hakkında

Ahmed Refik
Ahmed RefikYazar · 61 kitap
Ahmed Refik, 1880 yılında İstanbul′da doğdu. Beşiktaş Askeri Rüştiyesi′ni ve Kuleli Askeri İdadisi′ni bitirdi. Babası Sultan Abdulaziz′in Vekilharcı Ürgüplü Ahmet Ağa′dır. Ahmed Refik, Toptaşı Askeri Rüştiyesi ile Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi′nde coğrafya öğretmenliği yapmıştır. Dört yıl süren bu görevden sonra 1902 yılında Harbiye Mektebi Fransızca öğretmenliğine nakledildi. 1903′de birinci mulazım, 1907′de yüzbaşı oldu. Bu yıllarda bazı gazete ve mecmualarda ilk yazılarını yayınlamaya başladı. İrtika, Malumat, Hazine-i Fünun, Mecmua-i Ebuzziya bu yayınlardan başlıcalarıdır. Ayrıca Tercüman-ı Hakikat ve Millet gazetelerinin başyazarlığını yaptı. Vak′anüvis Abdurrahman Şeref Efendi′nin ölümü üzerine Tarih Encümeni Başkanlığı′na seçildi. Ünlü tarihçi hayatının son yıllarını sefalet içinde geçirdi. Değerli kütüphanesini parç parça sattı. Sonunda 10 Ekim 1937′de öldü. Vasiyeti gereği cenazesi Büyükada′nın Tepeköyü mezarlığına defnedildi. Çağdaşları tarafından "Tarihi Sevdiren Adam" diye nitelendirilen Ahmed Refik, dünya tarihinden çocuk kitaplarına kadar geniş bir sahada kalem oynattı. Akıcı bir üslupla yazdığı ve "Geçmiş Asırlarda Türk Hayatı" başlığı altında yayınladığı "Bizans Karşısında Türkler", "Sokullu", "Cem Sultan", "Alimler ve Sanatkarlar", "Kadınlar Saltanatı", Felaket Seneleri", "Lale Devri" gibi eserleriyle büyük bir ün kazanmıştır.