Europa

Şubat 2016
Alef

2020 18. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2020 21:38
İtalya’da yaşayan bir grup yabancı akademisyen, kendilerine destek olan öğrencileriyle birlikte haklarını aramak için Avrupa Parlamentosu’na başvurmaya karar verirler ve bir tur otobüsüyle yola çıkarlar. Otobüs mikro Avrupa, farklı ülkelerden insanlar,kişisel çıkarlar ve orta yaşlı akademisyenlerin genç öğrenciler karşındaki libido savaşları. . Anlatıcı İngilizce okutmanı Jerry, sevgilisi için eşini terk etmiş ama sevgilisi tarafından da terk edilmiş, eski ilişkisine takıntılı bir karakter.Antik Yunan filozoflarından alıntılar yapacak kadar entelektüel ama tüm düşüncelerini eski sevgilisiyle yaşadığı cinselliğe bağlayacak kadar saplantılı. . #europa bilinç akışı ile yazılmış, Parks’ın upuzun cümleleri var ve Roza Hakmen çevirisiyle okumak ayrı keyifliydi. Anlatım olarak Thomas Bernhard’a benziyor özellikle tekrarlanan ifadeler ama Parks’ın belirgin farklılıkları var. Aynı anda üç- dört farklı konudaki düşünceyi bir arada vermiş. Jerry bir olayı gözlemliyor, olayı anlatıyor, olayla ilgili düşüncelerini anlatıyor bir taraftan bitiremediği ilişkisini anlatıyor, kuşkularından bahsediyor. . Tim Parks mitolojiyi,felsefeyi,tarihi ve Fransız Devrimi ile yükselen özgürlük,kardeşlik, eşitlik ilkelerini Avrupa Birliği bağlamında eleştirel bir tutumla ele almış. “Batı dünyasının tamamı, kimliğini defalarca aşık olmaya,defalarca evlenmeye,defalarca boşalmaya endekslemiş durumda.”
2023 29. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2023 10:58
Kitap cok uzun cümlelere sahip, bu yüzden okuması bazen zor olabiliyor. Konsantre istiyor. Kitapta kendi hayatıma benzer noktalar bulabildiğim için empati yapabildim ancak üniversite koşullarından uzakta olan birisi için anlamlandirmak zor olabilir. Bazı noktalarda kızdım, bazı noktaları çok cinsiyetçi buldum. Ancak yazarın gerçekleri olduğu gibi aktarmaya çalıştığını, Avrupa'nın aslinda görünenden farklı bir yüzü olduğunu gördüm. Ayrıca Avrupa içerisinde de irksal ayrımlar yasanabildigini gözlemledim. Kitap bu yönleriyle egiticiydi ancak içinde şiddet, intihar vs. Gibi eylemlerin olması okuyucunun dikkatinde olmalı.
2023 16. kitabı
Bu kitapla biraz inişli çıkışlı bir macera yaşadık. Başlangıçta beni çabucak içine çekti ama yarıyı geçtikten sonra bir kısmında uzatılmışlık hissi yaşadığım için duraksayarak okumama sebep oldu. Fakat sona doğru yeniden ilgimi toplamayı başardı ve finalini çok başarılı buldum. Milano Üniversitesi’nde çalışan yabancı okutmanların özlük haklarıyla ilgili sorunları için Avrupa Topluluğu’na bir sunum yapma amacıyla çıktıkları yolculuğa şahit oluyoruz. Çoğunlukla da otobüste geçiriyoruz vaktimizi. Tim Parks zihinden geçenlerle olayları bütünleştirme konusunda çok usta.Bir yandan anlatıcımızın karısı, kızıyla ilgili sorunlarını, aynı otobüste yolculuk ettiği eski metresine takıntısını bize aktarırken öte yandan Avrupa’yı, meslek etiğini, insanlardaki ahlaki çöküntüyü cesurca, aslında pek çok kişiyi rahatsız edebilecek değişik bir tarzda, karakterlerine yaşattırarak eleştirmekten geri kalmıyor. Kitabın son iki cümlesi tam kendisinden beklediğim hareketti, sevdim. Bütüne bakınca güzel desem de ben Kader kitabını daha çok sevmiştim. Tim Parks başarılı bilinç akışı üslubu için bile tanışılmaya değer bence.

Tim ParksYazar · 13 kitap
1954'te Manchester, İngiltere' de doğdu. Cambridge ve Harvard Üniversitelerinde öğrenim gördü. 1981'den beri İtalya'da yaşıyor. Europa (1997; Alef 2016), Kader (1999; Alef 2016), Cleaver (2006), Sex is Forbidden (Seks Yasak, 2013) ve Painting Death (Ölümü Resmetmek, 2014) başta olmak üzere hemen hepsi çeşitli ülkelerde yayımlanan on dört roman yazdı. 90'larda, Kuzey İtalya'daki hayatı konu alan, kurmaca olmayan iki kişisel anlatı kaleme aldı: Italian Neighbours (İtalyan Komşular, 1992) ve An Italian Education (İtalyan Eğitimi, 1996). Büyük beğeni toplayan bu kitapları 2002'de hem taşra hayranlığının komik bir mikrokozmosunu sunan hem de iş ve futbol tutkusu açısından İtalyanların hayatına genel bir bakış niteliği taşıyan A Season with Verona (Verona ile Bir Mevsim) izledi. Kurmaca olmayan diğer başlıca eserleri ise 15. yüzyıl Floransası'ndaki Medici bankasının tarihini anlatan Medici Money (Medici Parası, 2005); sağlık, hastalık ve meditasyon üzerine düşüncelerini aktardığı Teach Us to Sit Still (Bize Sakin Sakin Oturmayı Öğretin, 2010) ve son olarak 2013'te yayımladığı Italian Ways'dir (İtalyan Yolları). Tim Parks aynı zamanda önemli bir çevirmen. Moravia, Cal-vino, Calasso, Machiavelli ve Leopardi'nin eserlerini İngilizce'ye çevirdi. İngiliz modernistlerin İtalyanca çevirilerini incelediği Translating Style (Üslubu Çevirmek, 1997) kitabı bu alanda bir klasik sayılıyor. Halen Milano'daki Uluslararası Diller ve Medya Üniversitesinde (IULM) çeviri alanında lisansüstü dersleri veriyor. New York Review of Books ve London Review of Books'ta düzenli olarak yayımlanan metinlerinin yanı sıra, son üç yıldır da New York Review onlineda yazmak, okumak ve çeviri üzerine düzenli olarak denemeler yazıyor.