Exhalation

Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce
E-kitap

2022 26. kitabı
Öykü kitapları okumayı sevmesem de, bir hayvan bakıcısının yapay zekaya sahip bir dijital varlığı yetiştirmesine ilişkin The Lifecycle of Software Objects öyküsünü çok merak ettiğim için almıştım bu
ExhalationTed Chiang · Knopf Doubleday Publishing Group · 0259 okunma
2020 15. kitabı
Okunma: 04 Mart 2020 08:43
Her biri roman olacak kadar doyurucu,düşündürücü, akıcı öyküler mi arıyorsunuz? Evet, Nefes bunun için doğru bir seçim. . Ted Chiang 9 öyküde 9 evren sunuyor. Uzak geçmişten uzak geleceğe farklı dönemlerde geçiyor bu öyküler. Bilim kurgu mu demeli? Ütopik ve distopik dünyaların karışımı mı? Adlandırmaları bir kenara bırakıp şunu diyebilirim: kesinlikle çok etkileyici! İlk sayfa şöyle başlıyor: “Ey iman edenlerin komutanı yüce halife..” Nasıl dedim, halife mi dedi o? Sonra zamanlar arasında geçişi sağlayan kapıları olan bir simyacıyı dinledim Chiang’dan. Bu öykünün şaşkınlığını üzerimden atamamışken;kendi beyinlerimizin içini görebileceğimiz bir döneme çevirdim sayfaları..Ve son sayfaya dek büyük keyifle okudum gerçekleşmesi mümkün kurguları.. . Kitaba dair diğer bir olumlu özellik hikayelerin de hikayelerini yazmış olması yazarın.Okuduğu bir kitap, bir fizik kuralı,kadercilik gibi itici güçleri (ilhamı demek de mümkün) anlatmış olmasını çok sevdim. Çünkü -özellikle bilim kurguda- okuyucuların aklında şu beliriyor: “yahu nereden geliyor bu fikirler insanların aklına”. Ted Chiang bu soruyu cevapsız bırakmıyor- . Yazarın (beyazperdeye de çevrilmiş olan) Geliş kitabı da elimde mevcut,onu da arayı soğutmadan okumak gerek! . Çeviride Kıvanç Güney yer alırken; kapak tasarımı Sancar Dalman çalışması.
2020 192. kitabı
Her biri birbirinden güzel, zekice kurgulanmış, ufkunuzu genişleten 9 bilim kurgu öyküsünden oluşan kitap, çok beğenerek 2 defa izlediğim Arrival filminin de yazarı olan Ted Chiang'ın kaleminden çıkmış. Okurken adeta Black Mirror izliyormuş gibi hissettim. Yalnız bilim kurgu okumak izlemekten daha zor çünkü bilimsel terimler çok fazla. Konuyu anlayana kadar biraz beyniniz yanıyor. Öykülerin her biri tek başına bir film konusu olabilecek şekilde dâhiyane fikirlerden oluşuyor. Yazarın kitabın sonunda her öykünün fikirlerinin aklına nereden geldiğini anlatması da çok hoş bir ayrıntı olmuş. Gelecekte teknoloji daha da ilerlediğinde, yapay zekalar tümüyle hayatımıza girdiğinde, evcil hayvanlar gibi sanal dünyadaki hayvanları eğittiğimizde, beslediğimizde, tüm hayatımızı isteyerek kayıt altına aldığımızda, yüzleşmemiz gereken sorunlar neler olacak, ahlâkî olarak hangi kararları vermek zorunda kalacağız ya da özgür irademiz gerçekten var mıdır, paralel evrenlerde farklı şartlar altında olsak yine de bazen hayatımız boyunca pişman olduğumuz, suçluluk hissettiğimiz aynı kararları verir miydik? Bu ve bunun gibi geniş kapsamlı sorular sormamıza ve düşünmemize sevk ediyor kitap. Ben okurken çok zevk aldım, favorilerim 1. 5. ve 9. öyküler oldu. Tüm bilim kurgu severlere tavsiye ederim.
2020 20. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2020 16:46
Hayal gücü, kurgu yeteneği ve bilgi zenginliği olan devasa bir eser... (Aslında biliyorsunuz ki bunların hepsi yazarın özellikleri.) İlk defa okudum Ted Chiang'ı. Black Mirror edasıyla adeta.. Uzun uzun roman yazıp insanı bu ağır (anlaşılması ve önemi) konularla sıkmaktansa tam kıvamında olan, tadından yenmeyen dokuz hikaye ile çıkmış karşımıza. Hangisi daha iyiydi diye düşündüm kitabı kapattığımda, sanırım hepsi ayrı ayrı çok iyiydi. Bi kere adam efsane bilgi dolu. İkidir incelemelerimde aynı cümleyi kuruyorum ama tamamen tevafuk oldu. Bir şeyleri bilen birinin bilgi aktarması da özel yetenektir kanımca. Chiang öyle biri mesela. Bilmeden bunca kurgu yapılamazdı, keza kitabın sonunda da tüm hikayeleri için ayrı ayrı yazma sebepleri ile birlikte ufak ufak paylaşımda bulunmuş. Baktım ufak tefek aslında Black Mirror'ın özellikle bi bölümü çok benziyor, kurgu alınmış ya da esinlenmiş olabilir mi diye, ancak Türkçe kaynaklarda böyle bir bilgiye erişemedim neticede. Ayrıca Arrival adlı film de kendilerinin eseriymiş. Okuma aralarımda gerek hikayelerden, gerekse yazara ait de birçok araştırma yaptım. Geliş adlı eseri... Müslümanlık hakkında da net bilgiye sahip ve bi hikayesine Müslüman karakter seçme sebebi de imanın şartı münasebeti ile olmuş. Bütünlük sağlamış mı? Kesinlikle evet. Okurken virüs hakkında bir röportajına da rastladım. Okumazsanız bir şey kaybettirmez belki ama okursanız da ibretlik not düşeceğiniz birçok sayfanız olur. Sevgiler
2021 102. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2021 20:20
Nefes, insanın varoluşuna, anlam arayışına dair sorgulamalar, keşfetme ihtiyacı altında yatan güdüler, ilişkilerin devamlılığına etki eden psikolojik yapılanmalar, karar verme özgürlüğü gibi öğeleri
2021 57. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2021 12:48
Ted Chiang’ın Nefes’i 9 adet bilimkurgu öyküsünden oluşuyor. Birbirinden bağımsız konulara sahip öykülerin anlatım dili sade ve konular ilgi çekici olduğundan keyifli ve hızlı bir okuma oldu. Bazı
Bilim-Kurgu
·296 syf.·
2021 2. kitabı
Çok düşündüren cok enteresan bir kitap. Icinde yer verilmis farkindaliklar insanı daha yüksek bir bilinç seviyesine tasiyabilecek nitelikte. Kesfetmeyi sevenlere tavsiyemdir.
2020 8. kitabı
Birbirinden güzel hikayelerle bezenmiş bir kitap. Özellikle ilk 2 hikaye çok güzel. İlk hikayedeki zaman yolculuğunun anlatımı çok zekice. Tüm hikayeler gayet başarılı ancak ben ilk 2 sini çok daha fazla beğendim.
2020 18. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2020 03:53
Öncelikle şunu belirteyim ben bu kitabın yaklaşık bir yıldır, çıktığı günden beri çevirisinin yapılmasını bekliyorum, orjinal dilinden okuyabiliyor olsam bile benim için hiçbir şeyini kaçırmamak çok
2021 83. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2021 16:50
Ne yalan diyeyim beğenmedim. Öyküler bana vasat geldi. Bazısı çok gereksiz uzatılmıştı. İnanılmaz sıkıldım. Güzel konular bulmuş yazar fakat okuyucuya geçmesini sağlayamamış. Hareketsiz, tek düze anlatımını beğenmedim.
Bilim-Kurgu