Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ten Reasons We're Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think

Factfulness

Hans Rosling
*the #1 Sunday Times bestseller * instant New York Times bestseller * #1 Wall Street Journal bestseller * * Irish Times bestseller * Audio bestseller * Guardian bestseller * 'One of the most important books I've ever read - an indispensable guide to thinking clearly about the world.' BILL GATES *BBC Radio 4 Book of the Week* 'Hans Rosling tells the story of "the secret silent miracle of human progress" as only he can. But Factfulness does much more than that. It also explains why progress is so often secret and silent and teaches readers how to see it clearly.' MELINDA GATES Factfulness: The stress-reducing habit of only carrying opinions for which you have strong supporting facts. When asked simple questions about global trends - why the world's population is increasing; how many young women go to school; how many of us live in poverty - we systematically get the answers wrong. So wrong that a chimpanzee choosing answers at random will consistently outguess journalists, Nobel laureates, and investment bankers. In Factfulness, Professor of International Health and a man who can make data sing, Hans Rosling, together with his two long-time collaborators Anna and Ola, offers a radical new explanation of why this happens, and reveals the ten instincts that distort our perspective. It turns out that the world, for all its imperfections, is in a much better state than we might think. But when we worry about everything all the time instead of embracing a worldview based on facts, we can lose our ability to focus on the things that threaten us most. Inspiring and revelatory, filled with lively anecdotes and moving stories, Factfulness is an urgent and essential book that will change the way you see the world.
Yazar:
Hans Rosling
Hans Rosling
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 58 dk.Sayfa Sayısı: 352Basım Tarihi: Nisan 2018Yayınevi: Sceptre
ISBN: 9781473637467Ülke: United Kingdom of Great Britain and Northern IrelandDil: EnglishFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
352 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Okullarda ve çevremizde karşımıza çıkan Dünya klasikleri veya Türk klasikleri etiketleriyle çevriliyiz. Öğretmenler veya yazarlar bizlere neredeyse hep bu tarz kendini kanıtlamış ve zamana meydan okumuş kitapları önerdi. Biz de okuduk,ancak nedense 5-10 yıl arayla okusak ve farklı tatlar arasak bile içimizde hep bir boşluk vardı. Arada kalmanın, o dünyanın dışına çıkmanın ve ben bundan ne öğrendim demenin sorgulamalarıyla baş başa kaldık. İnsanlar belli bir yaştan sonra düzenli olarak nonfiction(kurmaca olmayan) eserlere yönelmeli,çünkü bilgimizi ve dünya görüşümüzü zaten genç yaşlarda az biraz da olsa oluşturduk ve o baş başa kaldığımız anlarda en azından bu kitaplar sayesinde olay ufkumuzu genişlettik diyebiliriz kendimize. Bu yıl okuduğum en iyi kitap. Bilgilerimi ve kendimi güncellememe yardımcı oldu.Daniel Kahneman'ın Thinking, Fast and Slow ve Richard Thaler'ın Nudge kitabı gibi mutlaka altı çizilerek oknmalı.
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Sceptre · 2018249 okunma
Reklam
352 syf.
·
Puan vermedi
Dünyanın daha kötüye gideceğini düşünen insanlardasınız sizi bu kitabı okumaya davet ediyorum. Doğru diye bildiğiniz çoğu bilginin büyük bir yanılgıdan ibaret olduğunu göreceksiniz. Göreceksiniz diyorum çünkü kitapta bahse konu olan bilgileri yazar grafiklerle destekliyor. Ayrıca kitabı okuduktan sonra artık size söylenen veya gördüğünüz duyduğunuz çoğu şeyi daha önce yaşananlarla mutlaka kıyas ederek doğruluğunu tartacaksanız. Kıyaslama yaparken de yazarın kitabın içerisinde kullandığı grafikleri emin olun çokça hatırlayacaksınız.
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Sceptre · 2018249 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
Kitabin ana fikri :Dünya algilardakinin aksine , istatistiklerdeki olgulara göre bebek adımlarla da olsa daha iyi bir yere gidiyor. Bebek adımlarla olduğu için farkedilmesi asır zaman alabilir.
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Sceptre · 2018249 okunma
352 syf.
8/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Bu tarz kitaplardan en büyük beklentim bir cümle dahi olsa çarpıcı ve akılda kalıcı bir mesajının olmasıdır. Bu kitap da bu beklentimi fazlasıyla karşıladı. Gerçekten ufuk açıcı bir kitap oldu benim için. Dünyayı aslında olduğundan nasil daha kotu algiladigimizi ve bunun nedenlerini cok basit bir sekilde anlatiyor yazar. Her şey istatistiklerle destekli. Okurken insan hayret ediyor :d Dünyaya karşı farklı bir bakış açısı kazanmak için okunmalı diye düşünüyorum. Tavsiyemdir.
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Sceptre · 2018249 okunma
Reklam
352 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Toplumun çoğunluğunun aksine bir bakış açısıyla dünyayı ve toplumsal gelişimi yorumluyor. Gerçekten çarpıcı noktalar var, kitabı çok başarılı buldum. Tabii verilerin ve tahminlerin doğruluğu konusuyla ilgilenmedim. Benim için önemli olan yazarın bakış açısı ve önerileriydi. Hiçbir bakış açısına mahkum kalmamakla birlikte bu bakış açısından da mutlaka izlemeliyiz dünyayı...Nedir bu bakış açısı? Özetle: "Dünya sanıldığı gibi kötüye gitmiyor, geçmiş sanıldığı kadar tozpembe değil, toplumun sanıldığından çok daha fazla kesimi refah içinde..."
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Sceptre · 2018249 okunma
352 syf.
7/10 puan verdi
·
31 günde okudu
Gecmis nostaljisinden cok baydim. Eski bayramlar, eski arkadaslar, eski günler... Gecmiste kalan her seyin daha iyi olduguna dair cok temelsiz ve cok genis bir kabul var. Bence bunun sebebi o günleri geri getiremeyecek olusumuz, o günlerin cok güzel olmasi degil. Ulasilmaz her sey gibi gecmis de bu yüzden bas taci ediliyor, olumsuz taraflari görmezden geliniyor. Iste bu kitabi okumamin nedeni bu anlayisa karsi cikmasi. Hans Rosling diyor ki dünya sürekli bir gelisme ve iyilesme halinde. Sadece demekle kalmiyor, topladigi cesitli verileri görsellestirerek tezlerini savunuyor. Tezlerini bir yigin veri üzerine oturtmasi ve verilerini cesitli diyagramlarla görsellestirmesi kitabin en sevdigim yani oldu. Bu arada sectigi verilerde hep pozitif bir örüntü olmasi polyana olmakla suclanmasina sebep oluyor ama saglik hizmetlerine erisim, kizlarin okula gitme orani, ortalama yasam süresi gibi milyonlarca yasami etkileyen temel seylerde dünya capinda bir iyilesme var. Bu arada benim de katildigim önemli bir düsüncesi "dünya hala kötü ama iyiye gidiyor" tezi. Yani kötü olmak degil iyiye gitmemek ayip. Son olarak yazarin iyiye gitmeyen tek sey olarak gördügü konu küresel isinma. Bu konuda ekstra küresel cabaya ihtiyac var
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Sceptre · 2018249 okunma
352 syf.
10/10 puan verdi
KÖR ÖLÜR, BADEM GÖZLÜ OLUR!!
Kör ölür badem gözlü olur derler ya işte o mesele… İnsan olarak hep geçmişi paklama günü lanetleme gelecekten korkma gibi bir huyumuz var. Hatta Twitter kullanıcısıysanız karamsarlık ruhunuza işlemiş demektir. Çünkü pozitif tek bir cümle göremezsiniz. Sürekli haber izleyen biriyseniz, muhtemelen hırsızlık, çocuk kaçırma, cinayet, tecavüz gibi olaylar ruhunuzu kemirmiştir. Yapacağınız tek çıkarım: Lanet olsun, bu çağda yaşanır mı? Keşke taşı taşa sürtseydim de bu döneme denk gelmeseydim gibi akıldan yoksun yorumlar yapmanız da çok normal. Yazar aslında benim insanlara anlatmak isteyip de bir türlü anlatamadığım şeyleri anlatmış. Hey dostum; senin geçmiş diye övündüğün şey o kadar da iyi bir şey değil söyleyeyim!!! Herkes büyük şehirden şikayetçi, herkes köy edebiyatı yapıp duruyor. Ama kimse büyük şehri terk edip de köye yerleşmiyor. Sanırım insanları silah zoruyla büyük şehirde tutuyorlar. Eskinin övülecek bir tarafı yok. Kula kulluğun olduğu, insanların kendilerini ifade etmekten aciz kaldığı, hele hele kadınların nüfus sayımında bile sayılmadığı zamanlardan bahsediyoruz. Şimdi baskı, zulüm, haksızlık yok mu? Elbette var!! Ama!!!! İnsanlar en azından rahatsız olduğu durumu ifade edebiliyor. Bir taciz, tecavüz olsa toplum ayağa kalkıyor. Bir hayvana işkence eden kodese tıkılıyor. Eskiden bunların milyon katı olurdu ama haberimiz olmazdı. Şimdi haberimiz oluyor diye vahşet artıyor gibi bir algıya kapılmak bana çok cahilce geliyor. Kısaca; eskiyi özleyen diktatörlüğün olduğu bir ülkeye(mesela Afganistan), köyünü özleyen köyüne gitsin yiyorsa
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Sceptre · 2018249 okunma
352 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Doğduğu, yaşadığı refah ülkesinin konforlu ortamını bırakıp, yıllarca, hastalığın ve fakirliğin kol gezdiği uzak ülkelerde insanlara yardım için koşturan İsveçli bir doktorun, gerçek verinin peşinde geçen mücadelesini ve bu konudaki kararlılığını hayran bırakıcı bir üslupla anlatan, son yıllarda okuduğum en güzel araştırma türü kitap. Hakikatin temel düsturlarını, bir doktorun deneyimleri üzerinden ortaya koyan Rosling, dünyayı bekleyen beş büyük soruna işaret ediyor. Onun klasmanındaki bir doktordan bekleneceği üzere dünyanın başına gelebilecek en büyük felaketi küresel bir pandemi olarak ilk sıraya yerleştiriyor daha 2017 yılında...Kitabın sonunda okuyoruz ki, mücadele ile geçen sıra dışı yaşamının kansere yenik düştüğü son günlerine kadar bu kitabı sonlandırmaya çabalıyor ve kitaba son şeklini verdikten sonra hayata gözlerini kapatıyor. Bill Gates, bu kitabın, okuduğu en önemli eserlerden biri olduğunu belirtiyor.
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Sceptre · 2018249 okunma
Reklam
352 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 günde okudu
Her Şey Sandığımızdan Daha Mı İyi Yoksa Daha Mı Kötü?
Girişimci gözüyle bakarsanız gelişecek pazarlar; aktivist gözüyle bakarsanız gerçekleştirilmesi gereken sorumluluklar; eleştirel bir gözle bakarsanız sorgulanması gerekenler.... Farklı alanlardan bakan herkes için bir şeyler içeren nadir kitaplardan Factfulness. Öncelikle dünya hakkında yanılmamıza sebep olan olgulardan bahsediliyor. Ancak bu bahsedilen olgular sadece dünya hakkında değil genel olarak hayata bakışımızı etkileyecek kadar önemli. Görülmesi ve bilinmesi gerekeni mi biliyoruz yoksa görmemizi ve bilmemizi istediklerini mi biliyoruz? İkisi de oldukça farklı şeyler. Elimizde sadece 1 tane bulunan bir şey için yorum yapıyor olmak sağlıklı sonuçlar doğurmayacaktır. "Neden?" diye sorgulamayı öğrenmemiz gerektiğiniz üzerinde duruyor kitap. Aynı zamanda "Ben bu bilgiye nereden sahibim?" diye düşünmenin ve belirli aralıklarla bildiklerimizi gözden geçirmenin öneminden bahsediyor. Yazarın son bölümlerde değindiği 5 küresel risk var. Bunlar küresel salgın, finansal çöküş, dünya savaşı, iklim değişikliği ve aşırı yoksulluk. Bazen beşini de aynı anda yaşıyormuşuz gibi hissediyorum. Bilginin her yerden aktığı, kendimizi bazen bilgilere kapatmak istesek bile yine de yapamadığımız günümüzde, zihnimiz için neyi tükettiğimize dikkat etmeliyiz. Bugün buna hiç olmadığı kadar çok ihtiyacımız var.
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Sceptre · 2018249 okunma
352 syf.
10/10 puan verdi
Okuduğum , okumaktan müthiş keyif aldığım , elimde olmadan gördüğüm her rakamla birşeyler oranlamaya çalıştığım bir kitaptı. Dünyaya bakmamız gereken açılardan değilde bakmamızı istedikleri açılardan baktığımızı farkettim . Öyle herşey göründüğü gibi yokuş aşağı yuvarlanan bir çığ felaketi değilmiş aslında . Aksine devamlı iyileşmeye meyilli bir dünyanın varlığını öğrenmiş oldum .
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Sceptre · 2018249 okunma
352 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Batılılara ; Batılı her zaman güçlüdür düşüncesinin zararlı olduğunu, küçümsedikleri doğunun yavaşta olsa ilerlediğini ve zamanla onları geride bırakacaklarını bu yüzden her zaman tetikte ve yenilikçi olmaları gerektiğini samimi bir üslup ile dile getiren bir kitap.
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Pegasus Yayınları · 2019249 okunma
352 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Factfulness
Kesinlikle son zamanlarda okuduğum en anlamlı kitaptı. Bir anlamda hayata bakışımı eksilerden artılara çıkardı. Nasıl mı? Bir sayı gördüğüm de hemen yanına onu oranlayabileceğim bir sayı daha getirmem gerektiğine inandırarak. Dünya hakkında ne düşünüyordum? Evet kesinlikle daha kötüye gidiyorduk. Peki bu bir kitap okuyarak değişecek bir yargı mı benim açımdan cevabı hayır olurdu. Factfulness? Evet! Kesinlikle daha iyiye gidiyoruz on yıl öncesine göre iyi. 100 yıl öncesine göre çok iyi . 1000 yıl öncesine göre mükemmel. Geleceğe göre? Yine daha iyiyiz çünkü gelecek teknolojisini tahmin bile edemiyoruz? Bu kitap hakkında daha çok şey yazabilirim. Çünkü hakediyor. Okunmayı bekliyor ve hakediyor.
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Pegasus Yayınları · 2019249 okunma
352 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Cildi, baskısı, dili, anlatımı nefis kitap. Ana yazar olan Hans Rosling, kitap basılmadan önce, son taslağı değerlendirdikten sonra dünyaya gözlerini yummuş. Kitabı oğlu Ola ve gelini Anna bitirmişler. Kitap, dünyanın bugünkü durumuyla ilgili 13 soruyla başlıyor. Bu sorularda dünyanın bazı konulardaki durumuyla ilgili tahmininiz ölçülüyor. Her soruda üç seçenek var. Örneğin, "Dünya genelinde 30 yaşındaki erkekler hayatlarının ortalama 10 yılını okulda geçirmektedir. Aynı yaştaki kadınlar kaç yılı okulda geçirmiştir? A.9 yıl, B.6 yıl, C.3 yıl" Doğru cevap A yani 9 yılmış. Roslingler anlaşılır istatistiki bilgiler ve grafiklerle dünyanın sandığımızdan daha iyi bir durumda olduğunu 11 bölümde ilgi çekici biçimde aktarıyor. Eser, dünyanın sandığımızdan daha iyi bir durumda olduğunu ispatlamakla kalmıyor, yaptığımız mantık hatalarına da değiniyor. Her bölümün sonunda, o bölümün ana fikri özetleniyor. Factfulness'in 10 temel kuralı da "Kapanış"tan hemen önce sıralanıyor. Bunlar: 1.Uçurum, 2.Olumsuzluk, 3.Düz Çizgi, 4.Korku, 5.Boyut, 6.Genelleme, 7.Kader, 8.Tekil, 9.Suçlama ve 10.Telaş. Elbette böyle yazınca pek anlaşılmıyor. Bu yüzden kitabı okumalısınız :)
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Pegasus Yayınları · 2019249 okunma
352 syf.
9/10 puan verdi
Günümüz dünyasını daha iyi anlamak ve yorumlamak için harika bir eser.
Medium adlı uygulamada gezinirken bir haber gözüme takıldı: "Bill Gates'in 5 Yıldız Verdiği Dört Kitap". Ara sıra Bill Gates'in kitap yorumlarına ve kitap tavsiyelerine bakıyorum. Haberde yazdığına göre Bill Gates şu ana kadar Goodreads adlı uygulamada sadece dört kitaba 5 yıldız vermiş. (Bir tanesini eşinin kitabı) Çok da sorgulamadan alıp okumaya karar verdim. Kitap alt başlığından da anlaşıldığı gibi kitap dünya hakkında yanılmamızın on nedeni ve neden aslında her şeyin sandığımızdan daha iyi olduğundan bahsediyor. Dünya hakkındaki çoğu bilgimizin eskimiş ve günümüz dünyasında geçerli olmadığını belirten Hans Rosling bu eskimiş dünya görüşümüzü düzeltip dünyayı daha iyi anlamamızı sağlamayı vadediyor. Ve bunu son derece akıcı ve sade bir dille yapıp anlatımını akılda kalıcı ve anlaşılır grafiklerle zenginleştiriyor. (Çevirmenin de iyi iş çıkardığını belirtmem gerek.) Son derece keyifle okudum. Küçük bir not: Yazar Hans Rosling kitabı yazmaya başladıktan birkaç ay sonra kendisine kanser teşhisi konulmuş ve en fazla bir yıl yaşayacağı söylenmiş. Bu kitabı da o dönemde yazmış ama kitap piyasaya sürülmeden hayatını kaybetmiş.
Factfulness
FactfulnessHans Rosling · Pegasus Yayınları · 2019249 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.