Fahrenheit 451

Çevirmen:
Reha Pınar

2020 2. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2020 20:21
Kurmaca bir öyküden çok, ders verici, uyarıcı bir kitap okumuş gibi hissettim.Kitabın isminin anlamı kitap kağıtlarının yanıp tutuştuğu ısı derecesiymiş.Okuyan herkes eminim ki ne kadar doğru isim tercihi olduğunu fark edecektir.
2020 28. kitabı
Ray Bradbury'nin okuduğum ilk kitabı olan Fahrenheit 451, tüketimden başka bir şey düşünmeyen, ekranların/televizyonun esiri olan şiddetin her türlü şekline karşı duyarsızlaşan modern toplumun eleştirisinin yapıldığı, bilim kurgu romanıdır. Gelecekte itfaiyecilerin ateş söndürmek yerine; düşünmenin insana zarar verdiğine karar verildiği için kitapları yaktığı, kitap bulundurmanın bile suç olduğu toplum anlatılır. Romanda insanların evlerinin duvarları ekranlarla kaplıdır. Bu ekranlardaki programları insanların uyuşmuş ve bağımlılık içinde izlemesi ve bunun sonucu gerçek hayattan kopması gibi durumlar günümüz ile çok benzer sahneler içeriyor. Yıllar önce yazılan bir kitabın bugünün sorununu önceden öngörerek işlemesi bu romanı başarılı kılıyor. Bana göre mükemmel bir distopya örneği ve üzerine düşünüldüğünde ciddi etki bırakıyor. Genel olarak hikayeyi beğensem de bazı kısımlar akıcı değildi. O yüzden okurken biraz yorabilir. 1966 yapımı filmi de var ama sanırım film kitap kadar beğenilmemiş.
Fahrenheit 451Ray Bradbury · Okat Yayınevi · 1971108,3bin okunma
UYARI!!! OLUMSUZ BİR YORUM İÇEREBİLİR... merhaba; sanırım bu hayatımda yarım bıraktığım 2. kitap, bu kitap. Kimseyi yanlış yönlendirmek istemem ama benim için maalesef olumlu bir yanıt ve düşünce yok bu kitap için. Umarım yarım bırakan tek kişi benimdir... İyi okumalar herkese:)
2021 54. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2021 17:33
Kitap kağıtlarının yanıp tutuştuğu sıcaklık derecesidir... Yazarın bu dev eseri ile tanıştım iyiki tanışmıştım gerçekten çok severek ve keyifle okudum. Yakmak bir zevkti.Bazi şeylerin,kararmasını ve değişmesini görmek özel bir zevk veriyordu. Eğer kanı temizlemezseniz mideyi yıkamanın bir anlamı yok.o maddeyi kanda bırakırsak,binlerce kez beyne tokmak gibi vurur,beyni durur ve felç olur.... Fakat tanıdığım herkes bağırıyor vahşiler gibi,dans ediyor,ya da birbirini dövüyor. Dikkat ettin mi, bugünlerde insanlar birbirlerini nasıl incitiyorlar? İtfaiyeci olarak çalışan Montag kendine göre hayalleri, sürekli aklını kurcalayan sorular,hayata bakış açısı bunun yanında kitaplara olan merakı ve hiç sevmediği görevini mejburen yapmasi ele alınmış Onların tek görevi yangını söndürmek değil , aslında başlatmaktır. Genellikle alarmlar gece gelirdi.Asla gündüz olmazdı. Acaba yangın geceleyin daha güzel göründüğü için mi? Daha görülmeye değer, daha iyi bir gösteri mi? Öyle bir mum yakacagiz ki,eminim hiç kimse sonduremeyecek... O kadar akıcı ve muhteşem bir kitap kesinlikle okunmali tavsiye ederim kütüphanenizde yerini almalı
2023 4. kitabı
Kitabın konusu kurgusu çok güzeldi ama çok yalın bi anlatıma sahip. Sonunu hiç beğenmedim aksine anlamsız buldum sanki bir dizinin sezon finali gibiydi finalden çok. Çok övülen beğenilen ve çok merak ettiğim bir kitaptı ama ne yazık ki aradığımı bulamadım diyebilirim
2018 287. kitabı
Bir yazar 1951 yılında bir kitap yazar. Kendisinin haberi olmaz ama kitap distopya sınıfına girecek kadar iyidir. Kurgu ise görünüşte oldukça basittir. Kitapların itfaiyeciler tarafından yakıldığı, itfaiyenin yangın söndürmek yerine yangın çıkardığı, televizyonda beyin yıkayıcı yayınların seyrettirildiği ve düşünen insanların yok edildiği bir kurgu. Böyle yazınca da sanki çok da basit durmadı ya neyse. Okat diye bir yayıncı kuruluş da ne yapsam ne yapsam der ve geçmiş dönemin ne kadar yabancı kitabı varsa çeviren Reha Pınar’a gider. Reha Pınar da kırmaz tabi gelenleri ve Okat Yayınları kitap yayımlandıktan 20 yıl sonra, 1971 yılında Uzay Serisinin 4 numarası olarak adlandırarak kitabı basar. Bunu neden anlattım biliyor musunuz? O kitap benim elimde duruyor da ondan. O dönemde ülkemizde de Yeşilçam yanında Yabancı Sinema da oldukça kalitelidir aslında. 1968 (5 Mart) yılına gelindiğinde Değişen Dünyanın İnsanları diye bir film yayımlanır. Birebir aynı değil ama hoş film tavsiye ederim. Günün ilk kitabı biraz gecikmeli olarak sizlerle. Keyifle okuyun, Allah’a emanet olun..
03.08.2024 (Fahrenheit 451)
2024 14. kitabı
Bradbury, "Fahrenheit 451"de kitapların yasaklandığı ve "itfaiyeciler" tarafından yakıldığı bir dünyayı tasvir eder. Ana karakter Guy Montag, bu itfaiyecilerden biridir. Ancak zamanla, Montag kitapların ve içerdiği fikirlerin değerini fark eder ve mevcut düzene karşı sorgulayıcı bir tutum geliştirir. Bradbury'nin dili, betimleyici ve derindir. Roman boyunca, yazar toplumsal uyuşukluk ve bilgiye erişim eksikliği üzerine güçlü mesajlar verir. Kitap yakmanın, fikirleri ve özgür düşünceyi yok etmek anlamına geldiğini vurgular. Bu bağlamda, Bradbury, sansürün ve bilgi kontrolünün bireyler ve toplum üzerindeki yıkıcı etkilerini gösterir. Bir yazar olarak Bradbury, teknolojinin ve medya manipülasyonunun insan ilişkilerini ve düşünce özgürlüğünü nasıl tehdit edebileceğini eleştirir. Kitap, insanların kendi düşüncelerini ifade edebilme ve bilgiye erişebilme hakkının ne kadar önemli olduğunu anlatır. "Fahrenheit 451", bireysel özgürlüğü ve düşüncenin gücünü savunur, okurları eleştirel düşünmeye ve bilgiye değer vermeye teşvik eder. Bradbury'nin bu eseri, modern toplumlar için hala geçerli olan evrensel bir mesaj taşır.
2019 8. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2019 07:38
Distopya sever bir okur ve izleyici olarak, filmini daha önce izleyip çok iyi bulmamıştım. Kitabın, filmden daha iyi olduğunu söyleyebilirim. (Zaten kitaplar her zaman, filmlerden daha iyidir diyen okuyucular için dövüş kulübü ve otomatik portakal filmlerinin kitaplardan daha iyi olduğu fikrini sunabilirim.) Diğer distopyalardan farklı olarak, bu kitapta baskıcı bir rejim herşeyi kontrolüne almamış, insanlar sürekli izleyerek ve okumayarak kendilerini bu distopyaya sokmuşlardır. İnsanların sanata, okumaya veya dinlemeye ayırdıkları zaman azalıp, yavaş ve dingini öldürüp yerine hızlı ve heyecanlıyı koymak istemesinin bizi narsist bir toplum hale getireceği satır aralarında aktarılmış. Genel olarak beğendiğim bir kitap oldu, ama kendi kategorisinde daha iyi kitaplar olduğunu söyleyebilirim.Detaylandırılıp biraz daha uzun yazılsa, çok daha iyi bir kitaba evrilebileceğini düşünüyorum. puanım 7/10
Puan vermedi
Çalakalem okunduğu için şahsım tarafından irdelenmesi yönünde eksiklikler olan kitap.Distopik dünya.Yanmayan evler ve bu evlere inat yakılan kitaplar.Gündüz kuşağı,akşam kuşağı ve bunun aptallaştırdığı kitle.Kitap okuyana hor ve iğneyici gözlerle bakılan,isyan ve devrim ahlakı taşımayan,biat kültürü gelişmiş,karanlığa yürüyen bir toplum.Zincirlere bağlanmış gelecekler.Aslında verilmek istenen mesaj; olmayan gelecek! George Orwell,Thomas More kitaplarıyla karşılaştırıldı.Esamesi okunmaz.Peki bu kitapta etkileyici,vurucu formlar nelerdir? Müthiş bir toplum analizi ve distopik toplumun başına gelecekler kitaplar üzerinden değerlendirilmiş.Dil zayıf,olay örgüsü ve teknik eksik.Fikir parlak.Anlatılmak istenen sorumluluk gerektiren bir misyon taşıyor.Benim gibi hızlı okuyup diğer kitaplara geçmek isteyenlere önermem.Cümle cümle incelenmesi şart.İtfaiyecilerin uyuşmuş psikolojisini anlamayan kitabın vermek istediği mesajı anlamayacaktır.Tekrar okumalıyım.Çalakalem okuyanlar tekrar kitabı değerlendirme sürecine girişmelidir.Keyifli okumalar.Edebiyatla kalın.
Puan vermedi·151 syf.·
2019 64. kitabı
Bazı insanlar gibi bazı kitaplar da insanda hayat yolunda olumlu etkiler bırakir. Ba§ta §unu ifade edeyim, bu kitapt õyle bir konu seçmi§ ki yazar insanlığın kimi dőnemler karanlık mazisinde bilime ve onun ı§ında satır satır yazılan kitaplara tahammül sıniŕlarını dahi a§mı§; yok etmek için bunları elindeki hertűrlù imkani kullanmaktan geri durmamitir.. Kitabį okuyan her okuyucu da gőrecekki karanlik zihinlerin hüküm sürdüğü bir dünyada ,aydinlanmi§ her zihin birinci derece tehdit olarak gõrülmu§ ve ate§i insanliğın hizmetine sunmu§ Yaratıcinın ,bu õnemli nimeti insanlik adina varolan birikimi yakmakta kullanilmi§tir.. I§in acı tarafı kitaplarin raflardan kaldırilip en adice eller tarafindan yakilmasi gõrevi itfaiyecilere verilmi§ Eevet bõylesi bir ortamda kitaplarin aslinda geli§menin ve ilerlemenin değil de karanliğa kapi olarak algılandiği bu ortamda, itfaiyecilerin kendi içinde birinin bir kızla olan konu§malarından da etkilenerek kitaplarin birkaçini okuması sonucunda iyinin ve gerçek sevginin ne olduģunu ve bunun asil kimler tarafindan yok edildiğini anlamasiyla olaylar zinciri ba§ka bir boyuta ta§iniyor... Abartısiz bir §ekilde §unu da belirteyim betimlemeler õyle zihinde imgeler yaratiyor ki okurken adeta kitabin dünyasinda ya§iyordum... Dili kullanmasindaki ustalik takdire deģer gerçekten... Umarim bu incelemeyi okur ve kitabin o guzel dünyasina adim atarsiniz Keyifli okumalar dilerim...... Bedirhan Ekrad

Ray BradburyYazar · 30 kitap
Ray Douglas Bradbury, Amerikalı bir yazardır. Fantezi, bilimkurgu, korku, gizem ve gerçekçi kurgu dahil olmak üzere çeşitli konularda yazmıştır. Raymond Douglas Bradbury, 22 Ağustos 1920 tarihinde, Waukegan, Illinois, ABD’de dünyaya geldi. İsveç göçmeni bir anne ve telefon hatları çekerek geçimini sağlayan bir babanın oğlu olan Bradbury, gençlik yıllarının çoğunu Waukegan’da bulunan Carnegie Kütüphanesi’nde geçirdi. Kütüphaneleri çok seven yazar, her gün saatlerini orada geçirirken, bir yandan da ileriki yıllarda yazacağı romanların temellerini atıyordu. 1934 yılında, henüz 13 yaşındayken, ailesinin Los Angeles’a taşınması nedeniyle Waukegan’dan kopan Bradbury, Los Angeles Lisesi’ne kayıt oldu ve 1938 yılında bu okulu başarıyla bitirdi. Çok iyi bir öğrenci olmasına rağmen üniversiteye kayıt olmayan Bradbury, bunun yerine gazete satmayı tercih etti. ..."Beni kütüphane yetiştirdi. Kolej ya da üniversite gibi kavramlara inanmıyorum. Kütüphaneleri seviyorum çünkü çoğu öğrenci üniversiteleri karşılayacak maddi olanaklara sahip değil. Liseden mezun olduğumda depresyonun kenarındaydım ve hiç param yoktu; ben de 10 yıl boyunca haftanın 3 günü kütüphaneye giderek kendimi geliştirdim."... Flash Gordon ve Buck Rogers gibi erken dönem bilimkurgu kahramanlarından büyük oranda etkilenen Bradbury, 1938 yılından itibaren yazdığı öyküleri fanzinlere satarak para kazanmaya başlamıştı. Los Angeles Bilimkurgu Cemiyeti’ne katılan yazar, Robert A. Heinlein, Fredric Brown ve Jack Williamson gibi ustalarda orada tanıştı. 1938 yılında Imagination! Adlı fan dergisinde Hollerbochen’s Dilemma adını taşıyan ilk öyküsünü yayınlamayı başaran Bradbury, 1939 yılında ise Futuria Fantasia adını taşına bir dergiyi yayınlamaya başladı. Sadece 4 sayı çıkan ve her biri 100’er kopya olarak hazırlanan Futuria Fantasia kısa ömürlü olduysa da, yazarın önünü açması açısından faydası tartışılmazdı. Bradbury 1941 yılında Pendulum adlı kısa hikayesini Super Science Stories dergisine 15 dolar karşılığında satmayı başardı; bu yazarın edebi yeteneği sayesinde kazandığı ilk paraydı. İki yıl içerisinde tam zamanlı bir yazarak olarak çalışmaya başlayıp bütün diğer işlerini bırakan Bradbury, 1947 yılında ise kısa hikayelerin toplamından oluşan ilk romanı olan Dark Carnival’ı piyacasa çıkarttı. 400’ün üzerinde kısa hikaye ve novella yazan, 50’nin üzerinde antoloji kitabında öyküleri yayınlanan, 20’den fazla tiyatro oyunu, onlarca çocuk edebiyatı, kurgu-dışı hikaye ve t.v. senaryosu kaleme almış olan Bradbury, çağımızın en üretken yazarlarından birisidir. Hayranları tarafından bir bilimkurgu yazarı olarak tanımlansa da bu tanımlamaya katılmayan Bradbury, bu konuda şu açıklamayı yapmıştır; ..."Öncelikle, ben bilimkurgu yazmıyorum. Yazdığım tek bilimkurgu kitabı var; o da Fahrenheit 451. Çünkü o kitap gerçeğe dayanılarak yazıldı. Bilimkurgu gerçeğin tasviridir, fantazi ise değildir. Fahrenheit 451 dışında bilimkurgu alanında verdiğim eser yoktur."... 1947 yılında Marguerite McClure ile evlenen Bradbury, bu evlilikten 4 kız çocuğu sahibi oldu. Los Angelas’da yaşayan yazar, hikayelerini kaleme almaya devam etti. Onlarca eseri çizgiroman, tv dizisi ve sinema filmi olarak uyarlanmış olan yazarın üzerine bir de belgesel çalışması yapılmıştır; Ray Bradbury; Story of a Writer. Ray Bradbury, 5 Haziran 2012 tarihinde 92 yaşında Los Angeles, Kaliforniya, ABD'de ölmüştür.