Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fakirlik Edebiyatı

Flann O'Brien
“Hakiki bir mizah duygusuna sahip, gerçek bir yazar.” JAMES JOYCE Fakirlik Edebiyatı, Flann O’Brien’ın Myles na gCopaleen mahlasıyla 1941 yılında İrlandaca kaleme aldığı, kırsaldaki İrlandalıların yaşantısını hicvettiği ve yıllarca daha bilindik eserlerinin gölgesinde kalsa da yazarın mizah duygusunun hiç eksik olmadığı bir roman. Kitap, İrlanda’nın batısında, insanların yalnızca patatesle beslendiği ve evlerini domuzlarla paylaştığı Corkadoragha adında hayali bir köyde, hiç durmayan sağanak altındaki açlık ve sefaleti anlatır. Kitabın kahramanı Bonaparte O’Coonassa, dedesinin kendisine yol göstermesiyle hayata atılır. Daha küçük bir çocukken, “Gerçek İrlandalıların kaderi (kitapların söylediğine göre) her daim böyle olmuştur; yol boyunca doğuya ilerlerken vadinin kıyısında, küçük, kireç beyazı bir evde yaşamak da bu dünyada benim için güzel şeylerin olamayacağının doğduğumda bana sunulan kanıtıydı,” diyen O’Coonassa, İrlandalıların kaderinden kaçabilecek midir yoksa ona boyun mu eğecektir? “Fakirlik Edebiyatı, çılgın komedisinin yanı sıra korkunç bir kötülük de barındırıyor. Aklıma gelen yazarlar içinde sadece O’Brien’ın dehası bu nitelikleri bu kadar iyi sentezleyebilir.” EVENING STANDARD (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Flann O'Brien
Flann O'Brien
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 50 dk.Sayfa Sayısı: 100Basım Tarihi: 2022Yayınevi: Everest Yayınları
ISBN: 9786051858302Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
100 syf.
9/10 puan verdi
Selam herkese.Hafta sonu bitirdiğim bir kitap fakirlik edebiyatı.İrlanda'nın batı kesiminde geçimini sadece patatesle sağlayan bir kısım insanın yaşamını okuyoruz bu kitapta.Kimi zaman yiyecek bulamayıp sadece patates yiyerek hayatta kalıyorlar. Kitap bizlere ufak bir çocuğun ağzından anlatılıyor.Yoksul ailesinin yaşadığı zorlukları,evlerinde besledikleri domuzun hikayesini ve kendi yaşamına dair pek çok şeyi okuyoruz.Dedesinin öğütleriyle bu küçük çocuk hayatına yön verirken başına gelen pek çok enteresan hikâyede kitapta yer alıyor. İnsan hayatı yaşadığı yere ve koşullara göre şekillenir.Doğduğumuz yeri bizler seçemeyiz fakat bunu değiştirmek bizim elimizdedir.Demek istediğim ait olduğumuzu hissetmediğimiz hiçbir yer bize göre değildir. Yazar kitapta esprili bir dil kullanıyor ve yaşanan tüm kötü olayları kendi çapında hiciv ediyor.Bazen bazı şeylerin üstesinden böyle de gelinir mesajını veriyor bizlere.Çok zekice değil mi?Harika bir kitaptı.Tavsiye olunur.Keyifli okumalar.
Fakirlik Edebiyatı
Fakirlik EdebiyatıFlann O'Brien · Everest Yayınları · 2022114 okunma
Reklam
100 syf.
·
Puan vermedi
Kaderinizden kaçabilir misiniz? Coğrafya kader midir? İralanda'nın en temel sorunu kendi diline sahip çıkmakla beraber; açlık, yoksulluk, sefaleti kanıksamış olmak. İrlanda, Medeniyetten yoksun bırakılmış, dili reddedilmiş, çocukları İngilizlerin müdahalesiyle ismen vaftiz edilip Jams O'Donnell olarak belirlenmiş yağmurlar şehridir bu kitapta. Temel geçim kaynakları patatestir ve zaten patates, yoksulluğun adıdır. Jams O'Donnell ya da asıl adıyla Bonaparte O'Coonassa dedesinin ışığıyla yönlendirilen bir çocuktur ve onun da kaderi diğerlerinin olduğu gibi güzel şeylerin yaşanamayacağı bir dünyada yaşamaya çalışmaktır. Derinden gelen bir mizahla beraber İngilizlerin baskısı altında yaşayan bir dramın ve kötülüğün de izlerini gösterir bize yazar.
Fakirlik Edebiyatı
Fakirlik EdebiyatıFlann O'Brien · Everest Yayınları · 2022114 okunma
100 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Keyifli bir cümbüşün ardından keder her zaman yüzünü gösterir ve iyi havalar sonsuza kadar sürmez. ‘Doğduğun coğrafya kaderindir.’ Tam olarak öyle. Hepimiz iyi şartlarda yaşıyoruz, yediğimiz önümüzde, yemediğimiz arkamızda. Bizim burun kıvırdığımız yemekleri yiyemeyen insanlar, giymeyip çöpe attığımız kıyafetleri giymek için uğraşan insanlar var. Hatta durumları daha kötü olan insanlar var. Biz insanoğlu, şükretmeyi bilmiyoruz. Hayatımızda olan, olmayan şu an en önemlisi aç kalmadığımız işin, sokakta yatmadığımız için, sağlığımız yerinde, sevdiklerimiz yanında olduğu için şükretmeliyiz, her anlamda. Kitap Bonaparte O'Coonassa isimli küçük bir çocuğun ağzından anlatılıyor. Annesi ve yaşlı dedesiyle yaşadığı evde fakirliklerini, hayat mücadelelerini ve kendi yaşamını okuyoruz. Dedesinin verdiği öğütlerle hayatına yön vermek isteyen sevgili çocuğumuzun bu uğurda başından geçen türlü olaylarına da şahit oluyoruz. Rastgele sepete eklediğim bu kitabı sevdim. Kısa kitap önerisi isteyenlere de tavsiye olsun
Fakirlik Edebiyatı
Fakirlik EdebiyatıFlann O'Brien · Everest Yayınları · 2022114 okunma
100 syf.
·
Puan vermedi
Kitap, İrlanda’nın batısında, insanların yalnızca patatesle beslendiği ve evlerini domuzlarla paylaştığı Corkadoragha adında hayali bir köyde, hiç durmayan sağanak altındaki açlık ve sefaleti anlatıyot. Açlık, sefalet, efsanevi canavarlarla bezenmiş bir olay örgüsü. İranladalı olmanın temeli irlanda diline sahip çıkmanın her bölümde vurgulandığı. bir roman. Kitabın kahramanı Bonaparte O’Coonassa isimli bir çocuktur, dedesinin kendisine yol göstermesiyle hayata atılır bu çocuk, Ve her irlandalının makus kaderi olan açlık, ölüm, sanszılık peşini bir an olsa bile bırakmaz. Güzel şeylerin irlandalılara hiç bir zaman denk gelemeyceğini, hiç bir zaman onların rahat bir hayat süremeyecği düşüncesi her daim devam etmektedir. Kitabı okurken beklentim daha fazlaydı lakin okuduktan sonra kitabın beklentimin çok altında kaldığına şahit oldum.
Fakirlik Edebiyatı
Fakirlik EdebiyatıFlann O'Brien · Everest Yayınları · 2022114 okunma
Reklam
100 syf.
6/10 puan verdi
Kitap İrlanda'nın baya fakir bir kesiminde geçiyor o kadar fakirler ki sadece patates yiyorlar, domuzlar ile evlerini(baraka) paylaşıp kokudan ölecek düzeyde yaşıyorlar. Anlatıcı daha 6 aylıkken her şeyi algılayıp bize çevresini anlatmaya başlıyor. Babasını tanımamış dedesi ve annesi ile yaşıyor onun büyümesini ve ülkede olanları kendi küçük köyünde yaşadıklarıyla anlatıyor. Yazar bu fakirliği İrlandanın İngilizlere dilleri yok edilerek himaye altına alınma çabasını, kendilerini bu durumda dillerini koruyarak kurtarma çabasını ironik bir şekilde anlatıyor. Okula gittiklerinde isimleri bile tek isim yapilmaya çalışılıyor. Kitabın özeti olan iki alıntısı var bence √Yoksullar birbirlerini yoksullaştırıyor.(Sf-34) √O sabah hiç şüphesiz gerçek bir İrlanda sefaletine sahiptim. (Sf-84) Genel olarak fikrim okumasam da olurdu bana çok bir şey kattığını düşünmüyorum yine de siz bilirsiniz fasfakirlik okumak isteyenler denesin şansını
Fakirlik Edebiyatı
Fakirlik EdebiyatıFlann O'Brien · Everest Yayınları · 2022114 okunma
100 syf.
·
Puan vermedi
Irlandalı yazar Flann O'brien'in 1941'de yazdığı Fakirlik Edebiyatı Irlanda, Irlandaca ve yoksulluk üzerine çok şey söylüyor. Az ama öz şeyler. Kitapta anlatılanları okurken yıllar önce izlediğin ama ismini hiç hatırlamadığım bir filmden bazı kareler gözümün önüne geldi. Kapkaranlık bir gökyüzü, deli gibi yağan yağmur, yağmurun altında kalmış çoluk çocuk ve kadınlar, patates tarlası, tarlada çürümüş patatesler ve derin açlık..... Işte kitap da bunlardan bahsediyordu . Tek farkla ,ironik bir dil ve anlatımla. Kahraman Bonaparte birinci ağızdan anlatır; doğumundan itibaren yaşadıklarını. Domuzları, annesini, dedesini, hiç görmediği babasını, köyünü, yoksulluğu, açlığı..... Yazar Ingilizlerin, Irlanda üzerinde uyguladığı bir dili ve kültürü yok etme siyasetini de inceden inceden yerer.Kelt lehcesi kökenli bir dil konuşan Irlanda, Iskoçya ve Galler yıllarca bu konuda büyük zorbalık görmüş,dilleri unutmamak için büyük mücadele vermişler. Resmi dil Ingilizce olmasına karşın köylerde özellikle kendi aralarında Gael Ingilizcesi de denilen bir dili konuşuyorlar. "Outlander" dizisini izleyenler Ne demek istediğimi daha iyi anlarlar. Farklı yazarlara ve kitaplara açık olanlara öneririm. Zaten 98 sayfacık.
Fakirlik Edebiyatı
Fakirlik EdebiyatıFlann O'Brien · Everest Yayınları · 2022114 okunma
100 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitap bana yer yer Albert Camus'un Yabancı kitabından sayfalar okuyormuşum gibi hissettirdi. Yabancı kitabında olduğu gibi Fakirlik Edebiyatında da bir sahiplenememe durumu vardı. Bu sahiplenememe özellikle İhtiyar'a karşı kendini ciddi şekilde gösterdi. Kahramanımıza yol gösteren ve hayat hakkında kendi tecrübelerinden yola çıkarak ders vermeye çalışan ihtiyar yeri geldiğinde yanlış yollara saptığı da oluyor. Hiciv noktasına gelecek olursak kitapta en çok hoşuma giden de; yavru domuzcuğun evin içerisinde kötü kokusuna ve evin yakınından geçen insanları bile rahatsız edecek derecede kötü kokusuna rağmen büyütülüp artık bir zamandan sonra evden çıkarmak istedikleri zaman kapıdan çıkmayacak noktaya gelmesi günümüzde yaşadığımız toplumda bana bir hayli tanıdık geldi. Bazı şeyleri kendi elllerimizle gereğinden fazla büyütüp ve büyüttüğümüz şey artık kontrol yada dayanamayacağımız konuma geldiğinde ve onu elimizden çıkarmak istediğimizde buna gücümüzün yetemeyeceği gibi... Kitabın sonunun güzel bağlanması yazarı benim gözümde bir tık daha üste taşıdı. Fakirlerin bu dünyada sadece zenginlerin hayatını görmeye geldikleri bir başka ülkenin edebiyatında görmek yine şaşırtmadı.
Fakirlik Edebiyatı
Fakirlik EdebiyatıFlann O'Brien · Everest Yayınları · 2022114 okunma
100 syf.
·
Puan vermedi
Yoksulluk ve sefaleti dibine kadar kanıksamış bir millet: İrlandalılar. Bonaparte, annesi, ihtiyar dedesi ve başta domuzları olmak üzere tüm hayvanları ile aynı çatı altında yaşayan bir İrlandalıdır. Bebeklikten yetişkinliğe sefalet, koku, uğursuzluk içinde çırpınan yaşam öyküsünü gösterişsiz bir mizah diliyle şahit oluyoruz bu metinde. Bildiğim kadarıyla yazarın Türkçe’ye çevrilen ilk eseri. Türkiye’deki İlk okurlarından biri olarak bu farklı bir dil ve perspektife sahip yazarı beğeni ile tavsiye ediyorum.
Fakirlik Edebiyatı
Fakirlik EdebiyatıFlann O'Brien · Everest Yayınları · 2022114 okunma
Reklam
100 syf.
·
Puan vermedi
“Gerçek İrlandalıların kaderi her daim böyle olmuştur; yol boyunca doğuya ilerlerken vadinin kıyısında, küçük, kireç beyazı bir evde yaşamak da bu dünyada benim için güzel şeylerin olamayacağının doğduğumda bana sunulan kanıtıydı.” diyen Bonaperte O’coonassa gbi yenilgiyi sefaleti en başından kabul ettiğinizde kaderiniz kaçınılmaz sonla olmaz mı ? İngiltere’nin sömürgesinde kimliksizleştirilen, yoksulluğa alıştırılan insanların bunu değiştirme şansına sahip olsa bile ne yapacaklarını bilmemesi normal değil midir ? Öylemi üzerine atılan suçları bile koşulsuzca kabullenecektir çünkü fakir olmanın şartı budur her durumda haksızsındır suçlusundur !! James Joyce, “hakiki bir mizah duygusuna sahip, gerçek bir yazar. “ diyor O’brıen için .. eserinin fakirlik üzerine kara mizah olduğu hiç şüphesiz ama insanın okurken buna isyan edesi geliyor .. Coğrafya kader midir ? Hayatı boyunca sefaletle boğuşanlar ve sınırlı patatesi olanlar, mutluluğu ve para yönetimini kolay kolay anlayamaz. Keyifli bir cümbüşün ardından keder her zaman yüzünü gösterir ve iyi havalar asla sonsuza kadar sürmez. Puan:9/10
Fakirlik Edebiyatı
Fakirlik EdebiyatıFlann O'Brien · Everest Yayınları · 2022114 okunma
100 syf.
·
Puan vermedi
Bugün kitap hakkında konuşmayacağım. Çünkü kitap hakkında konuşmaktan utanırım. O kadar güzel bir kitap yani. Eleştiri desen var, mizah desen var, dram desen var. Fakat kitap içerisindeki şu iki cümle beni iki gündür düşündürüyor. Aynen şu cümleler: "Gerçekten bir İrlandalıysak, kültürümüzü diriltmenin yollarını ve İrlandalı olmak nedir
Fakirlik Edebiyatı
Fakirlik EdebiyatıFlann O'Brien · Everest Yayınları · 2022114 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.