Felsefeye Giriş

Ahmet Cevizci

Felsefeye Giriş - Ahmet Cevizci
2019 16. kitabı
Hiç felsefe bilgisi bilmeyen için ve bir altyapı oluşturmak isteyen için, kitabı tavsiye ederim. Lakin şöyle bir sorun var; açıklayıcı bir anlatım hakim, yani kimin neyi savunduğunu anlıyor ve kavrıyorsunuz ama sizi düşünsel tartışmalara götürmüyor. Temel bilgileri öğretiyor, o kadar. Ben isterdim ki, kafa zonklatan metinlere atıf yaparak felsefe öğretsin? Maalesef tipik Türk akademisyenlerden farklı değil, orijinalite yok. Dediğim gibi temel bilgiler var; derin entelekt bilgiler yer almıyor. Sekiz bölü on puan veririm İşime yaradı çünkü, faydalandım.
Felsefeye GirişAhmet Cevizci · Nobel Akademik Yayıncılık · 2015687 okunma
2022 11. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2022 18:59
Felsefeye başlamak adına okunması gereken bir kitap. Ahmet Cevizcinin felsefedeki yeri şüphesiz belli ve felsefeye giriş adına içeriği zengin, felsefe adına gerek kavram gerekse filozoflar hakkında bilgisi olmayan için uslüp ve anlatım çok iyi.. İlgi çeken ve tarafsız bir şekilde yazılmış. 3. Bölüm Din felsefesi ve 7. Bölüm Siyaset felsefesi tekrar tekrar okuduğum bölümleriydi kitabın..:)
Bilal Günaydın Felsefeye Giriş Yapıyor
2020 60. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2020 22:35
Öncelikle bana felsefe öğrenme yolunda öncülük eden ve çok sık danıştığım, öneriler aldığım Δες ΤιναΔες Τινα ‘ ya teşekkür ederek başlamak istiyorum. Gerçekten bana çok yardımcı oldu,
Felsefeye GirişAhmet Cevizci · Sentez Yayımcılık · 2007687 okunma
2017 33. kitabı
Felsefe dersi için aldığım kitaptı. Ben anlatım tarzını beğendim. Okuyucuyu sıkmayacak tarzda bir dili var Sanırım tek sıkıntı, içinde bazı cümlelerin fazla uzun olmasıydı. Beni bazen yordu.
2020 22. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2020 00:55
Felsefeye yeni yeni başlayacakların okumasını tavsiye ettiğim, Ahmet Cevizli hocamızın değerli kitabı. Elbette giriş niteliğinde yazıldığı için birçok konu derinlemesine anlatılmamış olsa da felsefenin ana hatlarına ve alt kollarına değinilmişti. Din, siyaset, varlık felsefesi, etik ve estetiğin tanımlarıyla beraber bu konuların ana teorilerini bu kitapta bulabilirsiniz.
Puan vermedi
Ülkemizin önemli felsefecilerinden Ahmet Cevizci'nin "Felsefeye Giriş" isimli bu eseri felsefe alanına dair genel bilgi sahibi olmak ve bu alana giriş yapmak isteyenler için başlangıç adına ideal bir kitap. Bu kitapta felsefenin ne olduğu, ne olmadığı, diğer disiplinler ile ilişkisine, benzerliklerine ve farklılıklarına dair bilgiler edinip Epistemoloji, Bilim Felsefesi, Metafizik, Etik, Siyaset Felsefesi, Estetik, Din Felsefesi gibi felsefenin alt disiplinleri hakkında genel bilgi sahibi olabilir ve bu disiplinlerin içeriğini, yapısını, konularını, problemlerini öğrenebilirsiniz. Eser oldukça sade ve akıcı bir dille yazılmış olup daha önce felsefe okumaları yapmamış kişilerin bile rahatlıkça anlayabileceği ve bir o kadar felsefeye dair genel olarak bilgi edinebileceği bir düzeyde. Bu yüzden felsefe ve felsefenin alt disiplinlerine dair başlangıç olarak okunabilecek ideal bir eser.
Felsefeye GirişAhmet Cevizci · Sentez Yayımcılık · 2007687 okunma
2025 17. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2025 00:00
Kitabı bitirmek üzereyim. Maalesef bir giriş kitabı olmak için çok karmaşık ve anlaşılması zor bir dili var. Evet terimlerin tek tek açıklanmasını beklemiyoruz ancak konu başlıkları karmaşık. Önceki konuda cümle içerisinde geçirilen terimlerin bahsi sonra geliyor. Buda okuduğunuz konuyu anlamayıp bilmeniz gereken konulara sonradan hakim olmanız anlamına geliyor ki böylece önceki konuyu tam anlamıyla işleyemiyorsunuz. Giriş için yazılmış bir kitapdan faydalanacak kişi yetersiz olduğu için giriş kitabı okur dolayısıyla bu karmaşık düzenin yerli yerine oturtulması gerekir. Yüksek ihtimalle bu duruma yazarın felsefe üzerindeki bilgi birikimi ve yetkinliği sebep olmuştur veya öğrencilere yönelik yazılmış olabilir. Giris seviyesi için öneremeyeceğim.
Felsefeye GirişAhmet Cevizci · Say Yayınları · 2022687 okunma
Beklediğim gibi çıkmadı.
Felsefeye giriş kitabına göre dili ağır. Cümleler gereğinden fazla uzatıldığı için okuyucuyu yoruyor. Aslında Lisede verilen Felsefe dersleri hakkını vererek dinlendiyse çalışıldıysa Felsefeye Giriş kitabı okumak gereksiz gibi tabi ben daha çok roman okuyorum sıkı bir Felsefe okuyucusu değilim sıkı Felsefe Okuyucuları daha iyi bilir. Ama benim görüşüm bu yönde. Kitabı yarım bıraktığım için açıkçası üzüldüm ama yarım bırakmasaydım kitabı sevemediğimden dolayı bu sevgi bağı Felsefe’ye yansıyıp Felsefeden soğuma güdüsüne de dönüşebilirdi bu yüzden yarım bırakarak doğru bir karar verdim gibi. Ahmet Cevizci çok değerli hocalarımızdan biridir eserleride kendisi gibi değerlidir. Fakat benim gibi sıradan felsefe okurlarına göre dili ağır Ahmet Arslan, Cevizci’ye göre daha yalın ve anlaşılır yazdığından Ahmet Arslan’ın Felsefeye Giriş kitabını okumak ( eğer giriş kitabı okumak isteyen okuyucular varsa) daha mantıklı. Cevizci daha çok Felsefe öğrencilerine veya Felsefede iyice ilerlemiş okuyucuları temsil ediyor diye düşünüyorum.
Puan vermedi·408 syf.·
2018 123. kitabı
Sıklıkla bana sorulan bir soruya cevap olsun diye bu incelemeye birkaç cümle yazmak istiyorum. Felsefi bilgiye sahip olmayıp da sahip olmak isteyen (ki kitap aşığı insanların mutlaka felsefi bilgiyi temel düzeyde bilmesi gerekir) arkadaşların 'başlangıç' olarak okuması gereken kitaplardan biri.
Felsefeye Giriş
2020 21. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2020 02:32
Merhum Ahmet Cevizci hocamızın derleyip topladığı okuyanı yormayan ve Felsefe öğrenmek isteyenler için kaynak teşkil eden bir kitabı. Kitap 9 başlıktan oluşuyor ve başlıklar halinde özetle Felsefeye dair ne varsa buluyorsunuz. Özellikle liselerde 10 sınıfta gösterilen derslerin çoğu bu kitaptaki konular ile birebir. Milli Eğitim Bakanlığının lise kitaplarında da atıf yaptığı bir kitap.

Ahmet CevizciYazar · 30 kitap
Felsefeci, akademisyen, felsefe profesörü (D. 1959, Bursa – Ö. 2014, Bursa). İlk ve ortaöğrenimini Bursa’da tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünden (1982) mezun oldu. Aynı fakültede, 1984 yılında yüksek lisans, 1992 yılında da doktora derecesini aldı. Fransız hükümetinden kazandığı bir bursla 1989-91 yılları arasında Sorbonne Üniversitesinde doktora düzeyinde araştırmalar yaptı. 1996 yılında doçent oldu. Uzmanlık alanı İlkçağ Felsefesi, özellikle de Platon’dur. Aynı zamanda bilgi felsefesiyle ilgilendi. Avrupalı düşünürlerle Müslüman düşünürleri kronolojik sıraya göre tanıttığı felsefe tarihi ile ilgili eserleri ülkemizde bu konuda yapılan en kapsamlı çalışmalardan oldu. Uludağ Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaparken odasında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. ESERLERİ (Felsefe): Felsefe Tarihi I-İlkçağ Felsefesi Tarihi (1998), Felsefe Terimleri Sözlüğü (1999), Paradigma Felsefe Sözlüğü (4. bas., 2000), Metafiziğe Giriş (Çeviri, 2001), Etiğe Giriş (2002), Felsefe Tarihi II-Ortaçağ Felsefesi Tarihi (2. bas., 2001), Felsefe Tarihi III-On Yedinci Yüzyıl Felsefesi Tarihi (2001), Felsefe Tarihi IV-Aydınlanma Felsefesi Tarihi (2002), Felsefe Tarihi V-Ondokuzuncu Yüzyıl Felsefesi Tarihi.