2018
Feminism Why the world still needs the F-word

Feminizm
2021 198. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2021 21:48
Çevrenizdeki insanlarda antideprasan kullanımın arttığının fark ettiniz mi? Hatta şöyle sorayım ; tanıdığınız kaç kadının bir psikotik ilaç kullanım öyküsü yok? Peki neden biz kadınların bu tarz ilaçlara daha çok ihtiyacı oluyor, sadece daha duygusal varlıklar olduğumuz için mi? Cevabım kocaman bir hayır. Gelin size nedenlerinden bahsedeyim biraz. 1- Çocukluğunda herhangi bir erkek çocukla kıyaslanarak, hep yapamadıkları ve eksik oldukları yüzüne vurulan bir kadın hayatının sonraki dönemlerinde de bir şeylerin tam olmadığını hissetmez mi? 2- Çevre ve kültürün el ele vermesiyle kadının yapabileceği ve yapamayacağı işler belirlenirken, kadın bu kalıplara sığmıyorsa, baş kaldırmadan istediği gibi var olabilir mi? 3- İster iş hayatında olsun, ister ev yaşantısında yaptığı her iş değersizleştirilen, emeğinin karşılığını alamayan kadın değerli olma hissini nasıl tadabilir? Peki tadamadığı bu duyguyu çevresinde özellikle çocuklarında nasıl yaşatabilir? 4- Küfürlerin dahi kadın bedeni üzerinden yürüdüğü, birçok reklamın kadın bedenini kullanarak değersizleştirdiği ataerkil bir dünyada, kadın ne yapsa mutlu olur? 5- Eğitimde fırsat eşitliğinin hala sağlanamadığı, zihinlerinin gelişmesinin önüne ket vurulan kadını, hangi hakla cahil, bilgisiz, yeteneksiz kalmakla suçlayabiliriz? 6- İstediği hayatı yaşamaya çalışırken gerek psikolojik gerek fiziksel gerekse cinsel şiddete maruz kalan bir kadın hayatına nasıl devam eder? Bu ve bunlar gibi daha birçok eksiklik ya da yanlışlık hüküm sürerken, tüm bunları tam olarak fark etmese de hisseden kadınlar ekonomik durumu iyiyse psikoterapilerle (maalesef bu da bir lüks), değilse ancak birtakım ilaçların yardımı ile hayatlarına devam edebiliyor. Bu açıdan baktığımızda biz ilaçlarla sadece semptomları tedavi etmeye çalışıyoruz. Sorunun
Puan vermedi·147 syf.·
2019 14. kitabı
Feminizm ile ilgili oldukça kapsamlı bir kitap. Nasıl başlamış, nasıl ilerlemiş, ne zaman bu mücadele "feminizm" adını almış ve örgütlü bir mücadeleye dönüşmüş tüm bunları istatistiklerle ve araştırma sonuçlarıyla size sunan bir kitap. Araştırma sonuçlarına ve istatistiklere bakınca, yüzyıllardır bu mücadele sürdürülürken kimi hakları kazanıp aynı hızla bazı hakları da kaybettigimizi bu nedenle aksi görüşler olsa da; feminizmin henüz amacına ulaşmamış bir mücadele olduğuna ikna oluyorsunuz. Oy hakkı, mülkiyet ve eşitlik hakkı, doğum kontrolü gibi hakların kazanımının ülkelere göre gelişimi de var kitapta. Hakların hiçbir dönemde verilmediğini, zorlu bir mücadele ile söke söke alındığını görmek can sıkıcı olsa da, umut ve cesaret veriyor. Umarım bu kitabı okursunuz. .
FeminizmNikki Van Der Gaag · Sel Yayıncılık · 2019332 okunma
Eşitlik Bir Lütuf Değil, Bir Hak!
2025 25. kitabı
Okunma: 02 Mart 2025 01:59
Feminizm, sadece kadınlar için değil, herkes için bir özgürlük mücadelesi. Kadın hakları, eşitlik, toplumsal cinsiyet. Hep duyduğumuz ama çoğu zaman yüzeysel geçtiğimiz konular. Ancak Nikki van der Gaag, bu kavramların sadece kelimelerden ibaret olmadığını, gerçek hayatın tam merkezinde durduğunu güçlü bir şekilde gösteriyor. Biz bugün buradayız ama buraya nasıl geldik? Bugün sahip olduğumuz haklar, birilerinin bizden önce verdiği mücadeleler sayesinde var. Oy kullanma hakkı, eğitim hakkı, çalışma hakkı. Bunlar gökten düşmedi. Kadınlar tarih boyunca susturulmaya çalışıldı ama hiç susmadılar. Bu yüzden feminizm hâlâ gerekli, çünkü eşitlik hâlâ tam anlamıyla sağlanmış değil. Kitap, feminizmin dünden bugüne nasıl değiştiğini anlatıyor. Kadınların yıllar içinde hangi hakları kazandığını, hangi engelleri aştığını ve bugün hangi zorluklarla karşılaştığını gözler önüne seriyor. Ama en önemlisi, bu mücadelenin hâlâ devam ettiğini ve herkesin bir şekilde bu hareketin içinde olması gerektiğini vurguluyor. * Mesele sadece “kadın olmak” değil, bir sistem içinde var olma mücadelesi.* Kadınların eşitliği için bir savaş veriyoruz ama bu sadece kadınların sırtında taşınacak bir yük değil. Bu, herkesin savaşı. Ve en önemlisi, bu, hiç bitmeyecek bir savaş. Çünkü biz hâlâ: Erkeklerden daha düşük maaş alıyoruz. Giydiğimiz kıyafetler, dışarı çıkış saatimiz, kahkaha atışımız yargılanıyor. Kadın cinayetleri haberlerde sayılarla anılıyor, oysa her biri bir hayat. Bizi koruması gereken yasalar bile bizi bazen hatta sıklıkla suçlu çıkarmaya çalışıyor. Bu Kitabı Kimler Okumalı ? Feminizmi merak edenler ama nereden başlayacağını bilemeyenler. Eşitlik mücadelesinin neden herkes için önemli olduğunu anlamak isteyenler. Bazen dünyaya bakıp ‘neden hâlâ bunları konuşuyoruz?’ diye
2019 2. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2019 22:36
Hayatımı şekillendiren, beni ben yapan, bana karakter ve duruş katan harika hareket; FEMİNİZM. Kitabın kapağı direk ilgimi çekti ve hemen alıp okumaya başladım; gayet yalın ve akıcı bir dili var dünya üzerinden örneklerle aslında hayatımızın her alanında yaşadığımız eşitsizlikleri görmemizi sağlarken bu kadarı da olmaz dediğimiz olaylarla biraz şaşırıyoruz. Aslında bana kalırsa ; sorun bu konuyu çok az konuşuyoruz, çok az sorguluyor ve çok az ses çıkarıyoruz. Sadece ten renginden dolayı insanları sınıflandırmak ne kadar büyük bir acizlikse; sadece cinsiyetinden dolayı üstün olduğunu hissetmek de o kadar acizcedir. Kitabı okumanızı ve uygulamanızı dilerim. Bunları hayatımızın her alanına yaymamız, biz olmamız, birlik olmamız gerek. Harikaydı, Tavsiye ediyorum.
2020 46. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2020 01:58
Kitabı bitirdiğimde o kadar heyecanlıydım ki söyleyeceklerimin hepsini kafamda biriktirmiştim. Şimdi hepsini unutmuş gibiyim. Öncelikle kitabın beni bu kadar etkileyeceğini düşünmüyordum. Hatta erteliyorum dilinin ağır olduğunu düşündüğüm için. Kitabın okunma oranı çok düşük ülkemizde, 500 kişiyi geçmiyordur.(Yani 96 okunma yazıyordu ama ben daha fazladır diye ümit ediyorum)Bu başvuru kitabının ülkemizde 500'den az okunması olup binlerce feminizm adı altında açılmış Türk sosyal medya hesabı olması ne tuhaf dimi ? Zaten o sayfaların birçoğundan feminizmi öğrenmeye kalksaydık vay halimize. Birçok belgesel ABD ya da Britanya'daki feminizmden bahsederken bu kitaptan da beklentim ya Doğu'yu kötülemesi ya da yerel konuşmasıydı. Ama kitap ilk andan itibaren ön yargımı yıktı. Kitabın kaynakçası çok zengin ve global istatistiklerden sıkça yararlanıyor. Gelişmiş ülkelerde hiç beklemediğim oranlar gördüm. Adı gelişmiş ülke ama tecavüzden dava sayası binin üzerindeyken bir yıl içinde suçluyu tutuklama oranı %10 'un altında. Kitap birçok konuya değiniyor:kadın sünneti, fiziksel engelli kadınlar, erken yaşta evlilik,seks işçiliği, pornografi, güzellik algısı... Birçok bilgi kattı, istatistikleri ile dengeledi. Her insana öneriyorum. Kitap düşüncelerime tercüman olmuş; feminizm neden bu akımı savunmaya erkekleri de teşvik etmiyor diye düşünüyordum aslında anaakımda buna çabalıyormuş. Kitapta ayrıca feminizmin tarihinden kisaca bahsediliyor. Dalgalarına dallarına filizlerine hepsine az da olsa hakim oluyorsunuz. Araya okumamız gereken diğer kitapları da yerleştiriyor. Kitap "Batı" kelimesini asla yüceltmeye çalışmıyor. İstatistiklerle konusuyor zaten. Ben direkt olmasa da aşama aşama Anadoluya aşılanabileceğini düşünüyorum. Bir zaman doğum kontrol hapına da sıcak bakılmiyordu. Hatta
2020 7. kitabı
Feminizme giriş niteliğinde ve "Feminizm 101" denilebilecek bir kitap. Herkesin okuması gerekiyor, istisnasız herkesin. Yaşadığımız dünya, biz almadan önümüze sunmuyor bize ait olanı bile. Sadece bu coğrafya değil, dünyanın birçok yerinde maalesef karşı karşıya kalınan durumlar verilerle aktarılmış. Kitabın ilk bölümünün başlığı "Biraz Sorun Çıkarmak" sorun çıkarmadan, sesini duyurmadan maalesef bir yolda olamıyorsun. Ardından, adil olmayan dünyaya tepki, kadına yönelik şiddet, azınlıkların maruz kaldığı durumlar gibi pek çok konuda bir soru işareti de olsa bırakıyor ve tohum atıyor insan zihnine; kitapta o kadar çok probleme ve coğrafyaya değinilmiş ki bu yara kanamaya devam ediyor, şekil değiştirerek varlığını sürdürüyor. Kendimizin, varlığımızın farkında olup feminizm mücadelesinde hep beraber var olunmalı ve feminizm sanılanın aksine yalnızca kadınları kapsayan bir düşünce biçimi olmadığı, çok daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir görüş olduğunu daha çok dile getirmeli, daha çok anlatmalıyız; bunu da belirtmeden geçemezdim. Dünyanın bu kelimeye hâlâ ihtiyacı var. Dönüp dönüp faydalanacağım, altını bolca çizdiğim satırlara sahip bir kitap; okurken durup nefes aldığım, yutkunamadığım, gözyaşı döktüğüm noktaları da oldu. Ötekileştirmeye olan meylimiz ziyadesiyle hüzünlendiriyor. Okuyalım, okutalım. Ayrıca, Kadın Doğum Uzmanı olan Banu Çiftçi'nin "Kadın" isimli TEDx konuşmasını buraya iliştirmek istiyorum. Başlıktan da anlaşılacağı üzere konusu kadın, hap bilgi niteliğinde tabiri caizse anneye anlatır gibi anlatıyor. youtube.com/watch?v=85RxQHZ... Farklılıklarımız bizi ötekileştirmiyor; bizi ötekileştiren yine kendimiziz. Bir başkasını öteki olarak atfederken, bir başkası da bizi öteki olarak görüyor. Farklılıklarımızla gökkuşağıyız; daha eşit, daha farkında
2021 7. kitabı
Okunma: 19 Mart 2021 11:49
Merhaba herkese, Öncelikle böyle kaliteli bir kitapla tanıştığım için çok mutluyum. Kadın hakları ile ilgili kapsamlı fakat çok da yormayan bir kitap arayışındaydım ve tam istediğimi buldum. Kitap gerçekten çok basit dilli ve çoğunlukla alıntılardan oluşuyor. Asıl memnun kaldığım kısım sizi yormadan konunun içine alabilmesi. Çünkü verdiği örnekler, alıntılar gerçek hayatta yaşamış insanların anıları. Bu anıların grafiklerle, yapılan araştırmalarla desteklenmesi de çok hoş. Kadınlar günümüzde maalesef ataerkil zihniyetle savaşıyor. Hep savaştı hep savaşacak da. Bu kitap bu savaşın niye son hız devam etmesi gerektiğini anlatıyor. 150 Sayfa olmasına rağmen başlık başlık ülke ülke kadınların haklarının zarar gördüğü, korunamadığı tüm durumlar ele alınmış. Örnekler fazlasıyla gerçekçi ve vurucu. Ailemdeki babam ve erkek kardeşim dahil herkese okutmayı düşünüyorum çünkü artık harakete geçmeli ve biz kadınlar 'biraz sorun çıkarmalıyız'. Ne zaman tanıdığım birisi ile kadın hakları üzerine konuşsam "biz ataerkil bir milletiz" diyip konuyu kapatmaya çalışıyor ya da (bence) vicdanını rahatlatmaya çalışıyor. Benim vicdanım rahat değil ve toplumumuzun ataerkilliğini de kabullenmeyi reddetiyorum. Değişim bireyde başlar ve etrafına yayılır. Bu kitapta anladığım kadarıyla binbir zorluk ile mücadele eden birçok kadın var ve sırf onların hatırına bile bu sistemi değiştirmek için emek vermek zorundayız. Ben bir kadın olarak erkeklerle eşit maaş almak, pembe giymek zorunda bırakılmamak, tacize tecavüze uğramamak, ev işini görevimmiş gibi yapmak zorunda kalmamak ve en önemlisi öldürülmemek, yaşamak için harakete geçiyorum. Birlikten kuvvet doğar ve umarım bu yazıyı okuyan birileri var ise, bu kitabı alıp sistemin hem kadınlar hem de erkekler için ne kadar adaletsiz olduğunu görüp harakete
2021 16. kitabı
Feminizm okuması yapmak istiyorum ama nereden başlarım bilmiyorum diyenler için BENCE güzel bir kaynak. Sade dil, ana konuları bölümler halinde az az inceleme önerimdir, adios
2023 23. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2023 00:00
uzun bir sürede okudum ama bunun nedeni kötü olmasından ziyade konulara biraz aşina olmamdı diye düşünüyorum. feminizme başlangıç için tam ideal bir kitap kendisi. din, çalışma yaşamı, beden ve daha farklı birçok konunun feminizmle bağlantısı anlatılmış her bölümde. tüm bunların hepsini de sadece anlatmakla kalmamış aynı zamanda her birine de ayrı istatistik verilmiş. bu detay benim için çok güzeldi. okurken istatistiklerle beraber görüyoruz, her defasında da daha çok sinirlendim duruma gerçekten. feminizme dair bilgi edinmek istiyorsanız başlangıç olarak bu kitaba kesinlikle bakabilirsiniz
2021 23. kitabı
Okunma: 06 Mart 2021 23:25
Öncelikle kitabı bana hediye eden sevgili kan bağsız kız kardeşlerime çook teşekkür ederim. Siz siz olun hayatınıza ne sevdiğinizi ne yediğinizi ne içtiğinizi ve en önemlisi ne okuduğunuzu bilen insanları alın... . Kitap oldukça bilgi verici. Gerek yaptığı tanımlarla gerek sunduğu grafikler gerekte sunduğu anket sonuçlarıyla Feminizme yeni başlayanlar için oldukça önemli bir eser. Ben başlangıç olarak oldukça fazla kitap okudum ama bu eser de bana bir sürü bilmediğim şeyler öğretti ve bilgilerimi pekiştirdi... Kitapla Kalın
Feminizm

Nikki Van Der GaagYazar · 2 kitap
NIKKI VAN DER GAAG 2002’den beri toplumsal cinsiyet ve kalkınma alanında çalışan, özellikle kız çocuklarıyla erkekler ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularına odaklanan bağımsız bir araştırmacıdır. Feminizm ve Erkekler (çev. Güzide Diker, Aram Yayınları, 2017) ile Guide to Women’s Rights (2008) adlı kitapların yazarı ve State of the World’s Fathers (2015) kitabının ortak yazarlarından biridir.