Genel Bakış
Bu kitap, bir akademisyen gözüyle ama bir gönül adamı yüreğiyle yazılmış denemelerden oluşuyor. Sadettin Ökten, medeniyet, şehir, modern hayat, Doğu–Batı çatışması gibi kavramlar etrafında, çoğu zaman bir dost sohbeti kıvamında fikir yürütüyor.
Yazar, “medeniyet tasavvuru” diye sıkça andığı kavramla bir ahlaki, estetik ve kültürel duruşun savunusunu yapıyor. Kitapta Batı medeniyetinin dayatmacılığına karşı, Doğu’nun derinliğini, anlam arayışını ve maneviyatını öne çıkarıyor.
Üslup ve Dil
• Oldukça sade, fakat entelektüel bir derinliği olan cümleler kullanılıyor.
• Konular akademik olsa da dili samimi, hatta yer yer duygusal.
• Kitabın bazı bölümlerinde sohbet havası var; sanki karşında bir büyük oturmuş, sana hayatı anlatıyor gibi.
️ En Sevdiğim Bölüm: “Estetikten Yoksun Şehirler”
Bu bölümde Ökten, modern şehirlerin ruhsuzluğunu çok çarpıcı bir dille anlatıyor. Binaların şekilsizliği, sokakların kimliksizliği, insanların yalnızlığı üzerinden şu soruyu soruyor:
“Biz ne zaman ev yapmayı bıraktık ve sadece beton dökmeye başladık?”
Bu, mimarlık bilgisiyle değil; insanî ve ahlaki bakışla sorulmuş bir soruydu. Kalbime en çok bu dokundu çünkü bizler doğup büyüdüğümüz şehirlerde değil, alışveriş merkezlerinin ve asansörlü apartmanların arasında kayboluyoruz. İşte bunu çok iyi anlatıyor Ökten.
En Çok Dikkatimi Çeken Kısım:
“Kendi kimliğimizin sembolü olan ‘fincan’a, Batı’nın ticarileşmiş ve sentetik içeceği ‘kola’yı koymaya çalışıyoruz. Fincan duruyor, ama içi değişmiş. Bu bir kimlik kaybıdır.”
Bu metafor beni çok düşündürdü. Çünkü başta basit bir kelime oyunu gibi görünse de aslında çok derin bir eleştiri içeriyor:
Bugün modern görünmek adına kendi değerlerimizi, geleneklerimizi, estetik anlayışımızı feda ediyoruz. Geleneksel olanı süs gibi taşıyor ama