Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Freud'dan Lacan'a Psikanaliz

Saffet Murat Tura
Freud'dan Lacan'a Psikanaliz, hayli yoğun teorik tartışmalar içermesine rağmen, psikanalizle ve insan bilimleriyle ilgilenen okurlardan epeyce ilgi gördü. İlk basımından bu yana geçen altı yıla rağmen, Lacan'ı kavramak için Türkçedeki tek kılavuz kitap niteliğinde hâlâ. Tura, bu basım için bütün metni tekrar gözden geçirip ilk bölümü tamamen yeniden yazdı ve kitaba Lacan'ın kendisinin, Althusser'in ve Jameson'ın birer makalesi eklendi. Tura, ilk bölümde bir bilim olarak psikanalizin epistemolojik statüsünü, kendi deyimiyle “pozitif yönü”nü tartışmaya açıyor ve ilginç bir sonuca ulaşıyor: Psikanaliz bildiğimiz türden bir bilim değildir. Sonraki bölümlerdeyse psikanalizin kuruluş yılları içinde ve bizzat Freud'da geçirdiği dönüşümleri ayrıntılı olarak anlattıktan sonra, psikanalizin temel kavramı olan “bilinçdışı”nın felsefi olarak nasıl mümkün olabildiğini temellendirmeye girişiyor. Bilinçdışının olabilirliğini reddederek bilinci vurgulayan Kartezyen fenomenoloji geleneğinin önde gelen temsilcisi Sartre ile Lacan arasındaki örtük polemiği deşiyor. Tura'ya göre fenomenolojinin temel hatası öznenin oluşumunda Dil'in rolünü gözardı etmesidir. İnsan ancak Simgesel Düzen'e, yani Dil'e girerek biyolojik bir varlık olmaktan çıkar ve kültürel bir özne olur. İnsan yavrusu annesiyle arasındaki kadiri mutlak imgesel özdeşleşmeden, ancak Babanın Adı ile simgelenen Oidipus karmaşasından geçerek (Lacan'a göre Oidipussuz bir Kültür mümkün değildir) insan olur. İnsan kendi çıplak gerçekliğini metaforlar zinciriyle ikame etmeye başladıktan sonra kendi gerçeğiyle düşüncesi arasında giderek açılan bir uçurum oluşur. Her metafor, insanı kendinden biraz daha uzaklaştırır. Yani dilin simgesel düzenine girildiği anda bilinçdışı da kurulmuş olur ve “bilinçdışı dil gibi yapılaşmıştır.” Kitaba eklenen yazılarda ise A. Lemaire, Simgesele girişte Oidipus'un rolünü, Lacan ayna evresinde ben'in nasıl oluştuğunu, Althusser insan bilimleri içinde psikanalizin konumunu ve Lacan'ın bu konumun perçinlenmesindeki büyük katkısını, Jameson ise psikanalizin Marksizmle ve edebiyat eleştirisiyle ilişkisini tartışıyor. “İnsan, nasıl insan olur?” sorusunu soranlara...
Yazar:
Saffet Murat Tura
Saffet Murat Tura
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 112Yayınevi: Ayrıntı Yayınevi
ISBN: 9789755391199Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
152 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Saffet Murat Tura'nın kitapları hakkında önceden zor okunduğuna dair bir şeyler duymuştum. O yüzden korkarak başladım ama kitap harika ötesi. Ama kimler için; temel psikoloji, felsefe ve dilbilim bilgisine ek olarak, neofreudyenler hakkında şöyle birkaç cümle bilenler okuyabilir. EĞER, daha fazlasını biliyorsanız çok daha rahat okursunuz. Ben o kadar rahat okuyamadım ilk gruba dahil olduğum için. Çok ince olmasına rağmen çok dolu bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitapta anlatılanları özetlemem mümkün değil. Fakat şunu söyleyebilirim, genel olarak, Lacan odaklı bir okuma kitabı. Ayrıyetten kitabı kısa sürede okumaya çalışmanızı tavsiye ederim çünkü baya felsefik ve kavram dolu olduğu için önceki okuduklarınızı unutmamalısınız. Baya dikkat istiyor okuması.
Freud'dan Lacan'a Psikanaliz
Freud'dan Lacan'a PsikanalizSaffet Murat Tura · Metis Yayınları · 2021167 okunma
Reklam
152 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Türkçe yazılmış ilk psikanaliz kitaplarından biri olduğunu sanıyorum bu kitabın. İlk baskısı 1989 yılında yapılmış. Beş alt bölümden oluşan eser, kısa bir psikanaliz tarihçesi ile başlıyor ve Freud ve Lacan değerlendirmeleriyle son buluyor. İddialı olmayan kitap, psikanaliz, Freud ve Lacan hakkında giriş kitabı niteliğinde. Tura'nın konuları ele alırken kurduğu samimi cümleleri ise bir zamanlar, yazmanın ne büyük bir sorumluluk olarak görüldüğünün işareti.
Freud'dan Lacan'a Psikanaliz
Freud'dan Lacan'a PsikanalizSaffet Murat Tura · Metis Yayınları · 2021167 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Psikanaliz - Saffet Murat Tura
Psikanalize giriş niyetiyle okumak istedim. Ama ön-okumaları yapmadığım için, anladığım yerler oldu, anlamadığım yerler oldu. Ama dolu bir kitap. Puan olarak, 9/10 veriyorum. Psikoloji meraklılarının okumasını tavsiye ederim.
Freud'dan Lacan'a Psikanaliz
Freud'dan Lacan'a PsikanalizSaffet Murat Tura · Kanat Kitap · 2005167 okunma
240 syf.
8/10 puan verdi
Kitap Türkçe'de Lacan'dan bahseden ilk kaynaklardan. 1900'lerin başından 1980'lere kadar psikanaliz teorilerinin tanıtıyor ve tartışıyor. Kitabı okumaya başlamadan önce biraz Freud okuması(mümkünse Payel Yayınevi'nden) yapmanız tavsiye edilir. Konu hakkında genel bir bakış ve mefum edinmek için önerilir.
Freud'dan Lacan'a Psikanaliz
Freud'dan Lacan'a PsikanalizSaffet Murat Tura · Kanat Kitap · 2005167 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.