2021
Aralık 2016
Kapra Yayıncılık

2025 25. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2025 14:24
Harika bir tiyatro eseri. okurken gerçekten tiyatrodaydım. Akıllı bir kadının haysiyetsiz, uçkur düşkünü kocasına verdiği dersi anlatıyor eser. Sadece kocası değil Muhtar beyin arkadaş takımı da aynı yolun yolcusu olduğu için hepsini birden topa tutuyor Füruzan. Çok güzeldi. Keyifli okumalar.
2024 14. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2024 00:48
Modern Türk edebiyatının öncülerinden Halid Ziya Uşaklıgil'den dönemin sosyal yapısını yansıtan, kadın erkek ilişkisini göz önüne seren döneminin çok ötesinde olan dahiyane oyun "Füruzan". Kitabı okuduğum süre boyunca gerçekten çok doğru bulduğum tespitler vardi ki bu tespitler içinde bulunduğumuz şu dönemi de kapsıyordu. Bu detay çok ilginçti. Çünkü eser dönemin çok ötesinde. Okudum zevk aldım ve şiddetle tavsiye ediyorum.
·112 syf.·
2025 10. kitabı
Yazarın yazıp yönettiği ilk tiyatro eseridir bu eser. Konusu yine her zamanki gibi kadın, aşk, aldatılma ve entrika. Bu tiyatro eseri her ne kadar sade ve anlaşılır bir dille kaleme alınmış olsa da konusu itibariyle dönemin ahlak anlayışını yansıttığı için biraz içe dönük biraz da karmaşık. Evli bir kadının kocasına olan aşkını merkeze alıp, etrafında yürüttüğü olaylar zinciri aslında bir nevi aile yaşantılarının bir eleştirisi durumunda. Güçlü kadın portresini çizerken kadın erkek ilişkisindeki adaletsizliğe değinen yazar, ayrıca aile aşk sadakat ve sevgi temalarının da bir nevi kutsaniyetini destekler pasajlar paylaşıyor. Eser cumhuriyetin ilk yıllarında yayınlandığı için biraz da eskinin ahlak anlayışına serzenişte de bulunmaktadır. Halid Ziya bugün bu eserleri kaleme alsaydı eminim çok kınananırdı. Ama dönemine damga vuran bu aile terapisti kıvamındaki yazar, özellikle kadının gücünü ve etkisini gösterebilmek için kalemini bayadır harcıyor. Zira eserlerinin çoğu kadınlarla ilgili olması, yazarın bir kadın sevinci olduğunu insana düşündürüyor. Kadınları seviyor ve onları daima erkeğin karşısında güçlü bir şekilde hayatta tutuyor...
2025 22. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2025 19:27
Modern Türk Edebiyatı'nın öncülerinden Halid Ziya Uşaklıgil'in Füruzan adlı oyunu zamanının ötesinde bir eser. Füruzan, döneminin kadın portresinin dışında kalan çok güçlü bir karakter olarak karşımıza çıkar. Bu güçlü karakterin yaşadığı olaylar, duygu ve düşüncelerini tamamen esir alan aşk; onun doğurduğu kıskançlık, acının ve yanlış anlaşılmaların başarıyla anlatıldığı, dönemin kadın-erkek ilişkilerini yansıtan ve Türk Edebiyatı'nda kadın bireyciliğinin erken dönem örneklerinden biridir Füruzan. Füruzan Halid Ziya Uşaklıgil
Alıntı
2024 4. kitabı
Dönemin kadın erkek ilişkisinde kadının aldatılmasını kabul etmeyen, eşler arasinda guveni ve eşitliği savunan bir kadının hikayesi. Dönemindeki haksızlıklara baş kaldırabilen, güçlü karakterli kadınları konu alan kitapları seviyorum. Roma'nın sonunu daha farklı isterdim ama olsun, verilmek istenen mesaj gayet açık ve güzeldi. Sürükleyici ve bir çırpıda okuduğum tiyatro eseriydi.
Edebiyat-Tiyatro
2023 161. kitabı
Topluma ve insana dönük bir bakış açısı yakalamak, batı romanının kurduğu dünyayı oluşturmak,edebiyatımızda Halit Ziya ile başlar.Onun açtığı bu yoldan toplumu tanımlayan ve tanıyan bir kuşak gelir. Füruzan,bir kadının aldatılmayı kabul etmeyişinin hikâyesidir.Hem gerçek hayatta hem de edebiyatta dik duran, güçlü kadın profilini bir erkek olarak çok seviyorum. Özellikle yazıldığı ve metnin anlattığı dönemi düşünürsek Füruzan karakteri kadın figürü olarak çok güçlüdür. Üç perdelik bir tiyatro oyunu olan metin aslında bir uyarlamadır. Kadın erkek ilişkisini dönemin çerçevesinde işleyen oyun aşk ,kıskançlık, yanlış anlaşılma ve yanlış anlama konularını ele alır.Füruzan’ın, kocası tarafından aldatılışını kabul etmemesiyle kocasından öç almasını işlerken , yazar Füruzan’a zıt karakter olan Düşize karakteri aracılığıyla metindeki “kadın bireyciliğini” pekiştirir.
2023 37. kitabı
Füruzan evli cocugu olan bi kadindir. Eşi eskiden tanismis oldugu sevgilisiyle ask yaşar füruzan da bunu ogrenir ve esine kadini birakmasini soyler . Eger eşi eski sevgilisini birakmazsa furuzanda kocasini aldatacagini soyler.
2021 30. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2021 22:04
**kitap arkası -Modern Türk Edebiyatı’nın öncülerinden Halid Ziya Uşaklıgil’in Füruzan adlı oyunu zamanının ötesinde bir eser. Füruzan, döneminin kadın portresinin dışında kalan çok güçlü bir karakter olarak karşımıza çıkar. Bu güçlü karakterin yaşadığı olaylar, duygu ve düşüncelerini tamamen esir alan aşk; onun doğurduğu kıskançlık, acının ve yanlış anlaşılmaların başarıyla anlatıldığı, dönemin kadın-erkek ilişkilerini yansıtan ve Türk Edebiyatı’nda kadın bireyciliğinin erken dönem örneklerinden biridir Füruzan. -A. Dumas Fils'in "Francillon" adlı eserinden yapılmış bir uyarlamadır. Üç perdelik bir piyestir. Eserde eşler arasındaki sadakat ve kadının kocası karşısındaki hakları ele alınmıştır. -Füruzan herhalde bana tiyatro oyunları okumayı sevdiren bir eser oldu. Çok keyifle okudum. Hatta okurken tiyatro sahnesini ve karakterleri gözümde canlandırarak okudum. Çok sevdim. -Kesinlikle tavsiye ediyorum. -Keyifli okumalar dilerim :)
Puan vermedi·128 syf.·
2023 543. kitabı
Betül. Şeker kaç tane olsun efendim? Selim Nasıl vereceksiniz ona göre... Eğer maşayla koyacaksanız yalnız iki tane, yok, güzel parmaklarınızla koyacaksanız, istediğin kadar...(s:17)Başlarken Halid Ziya Uşaklıgil Servet-i Fünun ve Cumhuriyet Dönemi Türk Yazarı... Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir ustası kabul edilir. İlk büyük Türk romanı olarak kabul görmüş Aşk-ı Memnu'nun yazarıdır. .Serveti Fünun yıllarında kadın - erkek ilişkisine ve aşka yönelik olan Füruzan eserinde başkarakter de dönemine göre güçlü kararlı bir kadın Portresi çizilmiştir. Yazarın Romanlarında göre dili bıraz farklı olsada okumk ayrı bir keyif verdı.. Füruzan adlı oyunu zamanının ötesinde bir eser. Füruzan döneminin kadın portresinin dışında kalan çok güçlü bir karakter olarak karşımıza çıkar. Bu güçlü karakterin yaşadığı olaylar duygu ve düşüncelerini tamamen esir alan aşk onun doğurduğu kıskançlık acının ve yanlış anlaşılmaların başarıyla anlatıldığı dönemin kadın-erkek ilişkilerini yansıtan ve Türk Edebiyatı'nda kadın bireyciliğinin erken dönem örneklerinden biridir Füruzan Tiyatro' yu birde burdan . Okuyun..
Edebiyat Hikaye Öykü
·112 syf.·
2022 193. kitabı
Füruzan Halid Ziya Uşaklıgil Füruzan, Alexandre Dumas (fils) 'in Francillon' adlı meşhur eserinden uyarlanmış ve ilk defa Darülbedayi Heyet-i Temsiliyesi tarafından 7 Şubat 1918 tarihinde Tepebaşı'nda sahneye konulmuştur. Modern Türk Edebiyatı'nın öncülerinden Halid Ziya Uşaklıgil'in Füruzan adlı oyunu zamanının ötesinde bir eser. Füruzan döneminin kadın portresinin dışında kalan çok güçlü bir karakter olarak karşımıza çıkar. Bu güçlü karakterin yaşadığı olaylar duygu ve düşüncelerini tamamen esir alan aşk onun doğurduğu kıskançlık acının ve yanlış anlaşılmaların başarıyla anlatıldığı dönemin kadın-erkek ilişkilerini yansıtan ve Türk Edebiyatı'nda kadın bireyciliğinin erken dönem örneklerinden biridir Füruzan. Kısa bir tiyatro eseri olan Füruzan yalın dilli ama bazı uzun diyaloglar olan bir tiyatro eseri idi, bu uzun diyaloglar yer yer sıkıcı olabiliyordu. Okuduğum ilk Halid Ziya Uşaklıgil eserini dil olarak beğendim ama içerik ve bazı diyalogların uzunluğu sebebiyle tiyatro türü özelinde ortalama bir eser görüntüsü veriyordu. Konu olarak iyi bir eserdi...

Halid Ziya UşaklıgilYazar · 62 kitap
Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazardır. Bazı edebi yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halit Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır. Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir ustası kabul edilir. İlk büyük Türk romanı olarak kabul görmüş Aşk-ı Memnu'nun yazarıdır. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun Sultan Reşat devri Mabeyn Başkatibi (1909-1912), ve Ayan Meclisi üyesidir. İstanbul'un Eyüp semtinde doğdu. Babası halı tüccarı Halil Efendi, Uşak'tan İzmir'e göçmüş varlıklı bir ailedendi. Halit Ziya, o sırada İstanbul'a yerleşmiş olan Halil Efendi ile Behiye Hanım'ın üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Mahalle mektebindeki ilk eğitiminin ardından Fatih Askeri Rüştiyesi'ne devam etti. 93 Harbi'nin başlaması ile Halil Efendi'nin işleri bozulunca aile, İzmir'e yerleşti ve Halit Ziya öğrenimini İzmir Rüştiyesi'nde sürdürdü. Ardından İzmir'de Ermeni Katolik rahiplerinin çocukları için kurulmuş yatılı bir okula devam ederek Fransızcasını geliştirdi; Fransız edebiyatını yakından tanıdı. Fransızca çeviri denemeleri yaptıktan sonra henüz öğrenci iken ilk yazılarını yayımlamaya başladı. Önce İzmir çevresinde kendini tanıttı. Bazı edebi yazılarını İstanbul'da Hazine-i Evrak adlı önemli bir dergide "Mehmet Halid" adıyla yayımladı. Son sınıfta iken okuldan ayrıldı, babasının kâtibi olarak iş yaşamına başladı. Aynı yıl, Bıçakçızade Hakkı ve Tevfik Nevzat adlı arkadaşlarıyla Nevruz adlı bir dergi yayımlamaya girişti. 10 sayı kadar yayın hayatında bulunan ve İzmir'in ilk edebiyat dergisi olan bu dergide çeviri şiir ve hikâyeler, mensur şiirler, bilimsel yazılar yayımladı. Babasının yanındaki işi edebiyat merakı ile bağdaştıramadığından farklı bir iş aradı. İstanbul'a giderek hariciyeci olmak için başvurdu; başvurusu kabul edilmeyince İzmir'e döndü. İstanbul'da bulunduğu süre içinde Fransız edebiyat tarihi ile ilgili olarak uzun süredir yazmak istediği kitabı yazdı. Garbdan Şarka Seyyale-i Edebiye: Fransa Edebiyatının Numune ve Tarihi adlı kitabı 1885'te 84 sayfa olarak basıldı. Bu eser, onun basılan ilk kitabıdır ve Türkçede basılmış ilk Fransız edebiyatı tarihi olma özelliği taşır. İzmir'e döndükten sonra İzmir Rüştiyesi'nde Fransızca öğretmenliği yaptı, öğretmenliğe devam ederken Osmanlı Bankası'nda çalışmaya başladı. İzmir İdadisi'nin açılmasından sonra öğretmenliğe bu okulda devam etti; Fransızcanın yanısıra Türk edebiyatı dersleri verdi. Milli mücadele döneminde genellikle Ahmet Cevdet’in İkdam Gazetesi’ne yazılar gönderdi. Çoğunlukla dil ve edebiyatla ilgili yazılar yazdı. Cumhuriyet döneminde kendisini tamamen edebiyata verdi. Cumhuriyetin ilk yıllarında devletin şekillenmesini uzaktan izledi ve fazla eser vermedi. 1930’larda yazı hayatına büyük bir canlılıkla döndü. Cumhuriyet ve Son Posta gazetelerinde yazıları yayımlandı. Özellikle hatıra tarzında yazılarıyla edebiyat dünyasında aktüel bir isim haline geldi. Dil devrimi’ne gönülden inanan yazarın I. Türk Dili Kurultayı’nda (26 Eylül 1932) sunduğu, Türkçenin geçirdiği evreleri ve dil sevgisini sanatkârane bir üslûpla dile getiren bildiri çok ses getirdi.[3] Bazı eserlerini sadeleştirdi ve Latin harfleriyle yeniden yayımladı. 1937’de Tiran elçiliğinde görevli oğlu Halil Vedat’ın 33 yaşında intihar etmesi üzerine büyük bir yasa girdi. Acısını, yazmakla hafifletmeyi seçti. Her türlü tedaviyi reddettiği uzun bir hastalığın ardından 27 Mart 1945’te öldü. Bakırköy mezarlığında oğlu Halil Vedat’ın yanına gömüldü.