Gençliğe Kitabe

2014
Erkam Yayınları

2023 45. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2023 05:15
Gençliğe Kitabe.. Güya kendim için değil de ilerde çalışmak istediğim gençler için okumaya başladım. Bazen doğrusunu yaptıklarımla gurur duydurttu bazen yanlışlarım ayağıma takılıp düşürdü. Velhasıl bu kitap bana "layıkıyla yaşamak" ı öğretti. Çok derinlerime dokundu, geliştirdi, yetiştirdi, büyüttü beni. İlerde çalışacağım gençlerin olmasını istediğim noktaya getirdi. O yüzden teşekkürler emeği geçen herkese de canım Mehmet Hocama da..
Hayata Dair
Gençliğe KitabeMehmet Dinç · Erkam Yayınları · 2016246 okunma
2022 234. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2022 16:28
Okuyucuya farkındalık kazandıran, kendini ve hayatı fark etmesini sağlayan; gerçek hayattan verdiği örneklerle sadece gençlere değil yetişkinlere de hitap eden bir okuma yapmak isteyenler için tavsiye ediyoruz.
Gençlik
Gençliğe KitabeMehmet Dinç · Erkam Yayınları · 2016246 okunma
2020 1. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2020 23:49
Bazen aynanın karşısına geçip yine neden şişti bu göz altlarım diye yakınıyorum. Sebebini tahmin etsemde emin olamıyorum neyseki yazarımız Mehmet Bey bana “uyku ve beslenme düzenin nasıl” diye bir soru yöneltiyor ve sonrasında tahmin ettiğim sebebi açıklıyor. Eğer bu iki kriteri yerinde ve yeterli uygulamıyorsan göz altı şişliklerine dua et diyor. Çünkü uyku ve beslenme düzensizliği birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Ben ki bünyemin ihtiyacından fazla uyurum ve vücudumun yeteri kadar beslenme ihtiyacını karşılamam. Sağlıklı bir birey bu iki kritere dikkat etmeli diyor. Mehmet Bey bu konuda olduğu gibi gençliği ilgilendiren birçok konuda gerekli değinmeleri yapıyor. Her gencin okuması ve faydalanması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum :)
2024 112. kitabı
İnsan fark etmiyor, insan unutuyor, insan aldırmıyor. Fark etsin, unutmasın, aldırsın yani kısaca daha hesap verilebilir bir hayat yaşasın diye bir uyarıya, bir hatırlatmaya ihtiyaç duyuyor. Bu yazılar bir vesile ile gördüklerim, öğrendiklerim veya yaşadıklarımdan çıkardığım uyarılar ve hatırlatmalardan müteşekkil. Kendimi uyardım, kendime hatırlattım. Kısaca kendime ayar çektim. Bu ayar sayesinde yaşarken daha bir dikkatli yaşadım. Düşünürken daha bir derin düşündüm. Yazdıklarımın satırlarda kalmaması için davranışa dönüştürdüm. Dolayısıyla yazdıklarımın en başta ben faydasını gördüm. Faydasını gördüğüm için de sizlerle paylaşayım istedim.   "Bırakma Kendini" ve "İyi Gidiyorsun"un yazarı Mehmet Dinç'in kaleminden "Gençliğe Kitabe", fark ettirmek, uyarıp hatırlatmak ve olup biten her şeye karşı itina ile yaşayabilme fikrini vermek için hazırlandı. Ve daha çok şu söz için: İnsan insana şifadır.
İnsan
2019 193. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2019 12:48
Her gencin okuması , idrak edip kalbine sindirmesi gereken çok değerli bir kitap . Her konuya atlamadan değinmiş maddi manevi her çeşit doygunluk ve bilgiyle ince ince bir gencin nasıl olması gerektiğini anlatıyor*
2020 28. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2020 07:50
Gençliğe Kitabe.. Kitapta bölüm bölüm farklı konulara yer verilmiştir. Mutluluk Nedir? den tutun da insanların günlük bağlı kaldıkları ve hatta bağımlısı oldukları olaylara yer verilmiştir. Bir arkadaşınız size : " Ben vefat ettikten sonra e-mail şifremi sana vereyim de sen postalarımı kontrol et, ben yokken kim yapar bu işi?" gibi bir öneri de bulunsa siz ne yapardınız? İşte bu ve bunun gibi birçok olayları ele alan bir kitap. Kitapta beni en çok etkileyen yazı ise" Her şeye rağmen " adlı yazıydı. 2 sayfa olmasına rağmen bu 2 sayfa da insanın iradesimi devamlı kullandığı müddetçe nasıl başarılara ulaşabileceğini bizlere anlatan en güzel örnek.
2022 50. kitabı
Okunma: 30 Mart 2022 22:04
"Çocukluktan yetişkinliğe geçiş, bir ülkeden diğerine gitmek gibidir." diyor Mehmet Dinç. Hatta ülke değil gezegen değiştirmek kadar zor belki. Yetiştiğin toprağı sorgulamak; gerçek alemle sanal alemi bir potada eritmek; nerede, nasıl, kim olacağına karar vermek... Kişi genelde bu sorunun cevabını anne, baba, öğretmen veya başka bir yetişkine bakarak vermiyor. Bu soruların cevabını, tıpkı camide insanların safta yerini belirlerken kendi safındaki insanlara bakmaları gibi akranları ve arkadaşlarına bakarak arıyor. (İfadeler yazara ait) Gençlerde anlam arayışı, gerek çocuklarımda gerek öğrencilerimde tanık olduğum en önemli sorun. Bu konuda yazılan pek çok kitap var mutlaka. Mehmet Dinç'in farkı samimiyeti ve bir de çözüm önerileri sunması. Çok akıcı bir anlatımı var. Gençlere tavsiye ediyorum mutlaka okuyun. Lise ve üniversite öğrencileri için harika bir seçim olur.
2024 27. kitabı
Kitap uzun yıllar bende kaldığı için kitabı uzun uzun inceledim. Kitabın içeriğine geçmeden önce başlık hakkında da konuşmak istiyorum. Kitabın başlığı Gençliğe Kitabe demiştik. Yani gençlik için tavsiye niteliğinde bilgiler içermesi gerekir, değil mi? Fakat yazar maalesef bu konuda sekteye uğruyor. Eserin içeriğinde sık sık “ Gençliğe şöyle davranalım, böyle yapmayalım.” gibi söylemlerle annelere, babalara, büyüklere sesleniyor. Peki bu kitap gençlere hiç mi seslenmiyor? Tabi ki sesleniyor. Fakat çok yetersiz kalıyor. Kitabın olumlu yanlarına baktığımızda ise yazar, kitabın bölümlerinde bazı etkinliklerden bahsediyor. Bölüm sonlarında bu etkinlikler için yer ayırıyor. Örneğin; “Hayatın Anlamı" başlıklı bir bölümün sonuna “ Sizce Hayatın Anlamı Nedir? ” diye bir başlık atıp altını bizim doldurmamızı istiyor. Yetişkin kitle için de şöyle bir örnek var: “Gençleri Ne Kadar Tanıyoruz?” bölümünün sonuna bir öz değerlendirme formu koyuyor ve başlığını da “ Peki Ya Sen Gençleri Ne Kadar Tanıyorsun?” koyuyor. Kitapta bir özellik daha var ki bunun olumlu veya olumsuz olduğunu siz değerli okurlar karar vereceksiniz. Kitap bölümlere ayrılmış demiştik. Her bölümde bazı kutucuklar var. Bu kutucukların içinde bölümün özeti veya ana fikri niteliğinde birkaç cümle bulunuyor. Bu okuyucunun konuyu daha iyi anlaması açısından her ne kadar iyi bir özellik olarak görünse de günümüz insanı her şeyin hızlı akışına uyum sağladığı için, kutucuk dışındaki kısımlar okunmaya çok rağbet görmeyecektir. Kitap hakkında benim söyleyeceklerim bu kadardı. İçeriğe çok fazla değinmedim çünkü bu tip kitapların genel manada içeriği hep aynı oluyor. Bu kitap da Gençliğe Kitabe olarak gençlere ve yetişkin kitleye bazı tavsiyelerde bulunuyor.
2024 Okuma Raporları
2024 23. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2024 07:49
Kendinize iyi gelen bir kitap arıyorsanız bu kitap kesinlikle onlardan. Konular ve ele alınış tarzı, sanki yazar karşınızda sizinle konuşuyor gibi olan kitaplar hep daha samimi degil mi sizce de? İşte Mehmet Dinç tam olarak bunu yakalamış. Bilhassa gençler için onlarin dillerine yaklaştığını düşünüyorum bu tarzin. Konular içinde dikkati devamlı tutacak somut örnekler, fıkralar, alıntılar ve filmler gençleri kitaba bağlamanın püf noktalarından kesinlikle. Yazar bu taktikleri de sonuna kadar kullanmış. Gençlere bolca tavsiye edilecek türden bu kitab, gençliği yavaş yavaş geride bırakan bizler için de çok faydalı. Tavsiyedir.
Gençliğe KitabeMehmet Dinç · Aşina Yayınları · 2021246 okunma
Yan etkisi düşünmek düzenlemek olan ilaç gibisin
Puan vermedi·180 syf.·
2023 26. kitabı
Son zamanlarda kitap siparişi verirken sepete eklemekten kendimi alıkoyamadığım kıymetli insan.. Kitaplarını ise kötü hissettiğim nefeslenmeye onun sesiyle demlenmeye ihtiyacımın olduğu zamanlarda okumam da tesadüf değil. Kendisi klinik psikoloji yüksek lisans sürecimden dolayı tanıdığım çok güzel bir insan. Akademisyenlik kimliklerinin ötesinde insana dair insan olmaya dalr bize çok şey katan kişilerden biridir. Kitap kısa kısa bölümlerden oluşan ancak uzun uzun düşündüren kesitlerden oluşuyor. Özellikle Kudus"u anlatan "Şiirli sevda sevdalı şiir" kısmını ve günümüzde öğrenmek için konuşmak ve dinlemekten ziyade galebe çalmak için her türlü şeyi yapanları anlatan "kelebek gibi uçarım arı gıbı sokarım." kısımlarını çok sevdim. Başta gençlerin olmak üzre birçok kişinin istifade edebileceği kıymetli eder. Bltkaö alıntı: - Hedonizmin temel mottosu "İstiyorum, hemen istiyorum, hiçbir bedel ödemeden istiyorum"dur. -Diyor ki üstad: "Kötülüğü bilmeyin öğrenmeyin. Çünkü kötülüğü öğrendiğinizde; o öğrendiğiniz kötülüğü yapmamak için enerji sarfedeceksiniz. Halbuki O sarfettiğiniz enerji, size, iyilik yapmak için lazım olan enerjidir. -``Nasıl girsin cennete,bir kalbe giremeyen?" Said Yavuz -Seviyesiz söze seviyesiz cevap vermek marifet değil ki.. -Gerekli gereksiz ne kadar siyasetçi, film oyuncusu şarkıcı ya da meşhur herhangi biri varsa genel kültür kandırmacısı ile zihnimize ve kalbimize alırsak ''nasıl kalbimize tecelli eder Hak'', '' nasıl zihnimizin gümanı ayan olur?'' -Ôyle ya her gün daha fazla insan yaşam şartları anlamında, eğitim olarak, su ve elektrik olarak teknoloji ve diğer imkanlar olarak, hak ve özgürlükler olarak, ömür uzunluğu ve sağlık olarak ciddi anlamda ve oldukça hızlı bir şekilde iyiye doğru giderken neden ruh sağlığı ve bağımlılıklar

Mehmet DinçYazar · 15 kitap
İstanbul'da doğan Mehmet Dinç, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde tamamlamıştır. Eğitim alanındaki uzmanlığını RMIT Üniversitesi'nde, klinik psikoloji alanındaki uzmanlığını Okan Üniversitesi'nde tamamlamış, Melbourne Üniversitesi’nde Narrative Terapi üzerine yüksek lisans yapmıştır. Doktorasını ise Marmara Üniversitesi’nde internet bağımlılığı üzerine tamamladı. Melbourne Üniversitesi’nde bir yıl misafir akademisyen olarak bulundu. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji bölümünde çalışıyor ve aynı zamanda Dulwich Centre Uluslararası Fakülte Kurulu üyeliği yapıyor. Geçmişte Psikolojik Danışmanlar Platformu ve Avustralya Türk Enstitüsü Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Halen kurucusu olduğu Psikoloji Organizasyonları ve Eğitimleri Merkezi'nin genel koordinatörü olan Dinç, Fatih Üniversitesi Psikoloji bölümünde yarı zamanlı olarak ders vermektedir. RMIT Üniversitesi Mezunları Birliği Türkiye Temsilcisidir. Dijital Bağımlılıklar, Psikolojik Dayanıklılık ve Narrative Terapi üzerine çalışmalarını devam ettiren Mehmet Dinç, evli ve iki çocuk babasıdır.