Büyük Küfür Kitabı

Gergedan

Mine Söğüt

Öfkeli gergedanlar ve alnının ortasında çıkacak olan boynuzdan korkanlar...
·120 syf.·
2023 2. kitabı
Kendine gel, silkelen düşün, hareket geç ve korkma... ama kork onlar gibi düşünmekten ve davranmaktan... Gelmiş geçmiş tüm faşist iktidarlara ve o iktidarların peşine canı gönülden takılıp duran şu insanlığa büyük bir öfke, haykırış ve uyarı… İçine sığmayıp taşan tüm kötü duyguları bağıra bağıra edilen büyük küfürler… Susmuyor acımıyor her gergedanın canını yakmak ve korkutmak istiyor. Sadece gergedanlaştıramakdıklarının içi yanmasın korkuyla ruhları delirmesin, sizin de canınız yansın istiyor. Okurken eğer kaplıyorsa içinizi kötü düşünceler, huzursuzluklar korkmayın bırakmayın o duyguyu, bir kulağınızdan girip diğerinden çıkmadığı için sevinin, ama çokta sevinmeyin mutlu olmayın. Hayıtınıza bir fırtına girer dayanamazsınız yerle bir oluverirseniz sonra. Sabretmeniz ve direnmeniz lazım fırtınaya, hazırlanın kaderinize boyun eğmeyin, siz yazın yazılmışsa siz oynamayın sistemin parçalarını, teker teker bozulsun parçalar, dursun dönen bu büyük çark artık… Yazdıklarını süslemek yerine basit kurguları en derin düşünceler ve sorgularla birleştirmeyi başarmış Mine söğüt. Herkesin kendinde cevaplar bulabileceği özerkleşmiş kendisi kısa etkisi derin metinler… Yanan cesetleri görmek istememek için pencerelerini sımsıkı kapatan komşular… Kapının eşiğinde her şeyin farkında bekleyen çocuk… kendisine vurulmasına kızmayan ama kedisine dokundurtmayan bir anne… Bütün kötülükleri görmezden gelip, tarçınlı yeşil çayı ve keçiboynuzu unundan yapılmış üzümlü kekleri görmezden gelemeyenler… Bileklerine kadar bokun içinde olmalarına rağmen boka batmamak için ‘’ ayakta uyuyan’’ insanlar… Herkese bakıp ta dönüp kendisine bakamayanlar… Pesimist ruhumu iyice ızdırap çekmesine sebebiyet veren Mine Söğüt’e ne kadar minnettar olsam az. Kadın yazarları hiç okumuyorum sıra artık onlarda deyip
2022 7. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2022 14:18
Nefis bir kalemle tanıştığım için mutluyum, gerçekten tanıştım hem de:) Adana kitap fuarında önce tanıştım sonra gecikmeli de olsa okudum. Her ne kadar bazı kitapların zamanı var desek de bazılarını öne çekmek çok iyi oluyor. Mine Söğüt’ün metaforlarla zenginleştirdiği; sisteme, yönetime, topluma eleştirel yaklaştığı bu kitabında insanı derinden etkileyen birşeyler var. Güncel meseleleri dramatize etmekten uzak tutarak ama yüzümüze yüzümüze vurarak aktarıyor. Herbir öyküsü ayrı bir lezzet ayrı bir ders veriyor. Kitap boyunca yaşattığı atmosfer öyle derin ve öyle gerçek ki “Evet ben bunu biliyorum!” diyorsunuz her olay için. Çünkü çok bizden ve söylediğim gibi çok gerçek. Kitabı okuduktan sonra bir iki söyleşisini izledim ve etkilendim. “Ahlâk Belanızı Versin” isimli bir atölye çalışması yapıyor ve katılmayı çok isterim ama yollarrrrr! :) Çizimler ayrıca nefisti. Üslûbu ile de kalbimi kazandı;) mutlaka Mine Söğüt okumaya devam edeceğim️ Tavsiyemdir, okuyun okutun lütfen
2022 25. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2022 01:02
Sıradan hayatlarımızın sıradaşı öykülerle küfür etmeden büyük küfürler eden bir küfür kitabi Gergedan. Bazen bildiğim şeyleri okumaktan gözüm yanar kulağım kanar beynimin aynı bölgesi isyan bayraklarını çeker. Bilmediğim cümleler okut bana der yazılmamış cümleler bul.Bakir duygular ara. Arayışım çoğunlukla sadece satır aralarında bir kaç cümleden öteye geçemeyen kitap yığınları olur.Ama bu kitap öyle olmadı dedim ya sıradan cümleler kurmadan sıradan öyküler anlattı bana içim neresi dışım neresi kayboldum.Denizlerim çöle. Yollarım engebelere dönüştü. Elime aldığımda saat 14.00 bıraktığımda zaman yoktu. Keyifli okumalar...
2021 42. kitabı
* Kabul ettiğin şeylerden kendine bir kumaş gibi dokursun hayatı… Gergedan… Argo içermeyen ama anlattıklarıyla size o argo küfürleri ettiren Büyük Küfür Kitabı. Onun küfürleri ise kurduğu cümleler. Tokat gibi çarpan, isyan ettiren, vicdanınızı sızlatan o cümleler. * Tanrı dünyayı altı günde yarattı. Yedinci gün utandı. İnsanın kendine yaptıkları, insana yaptıkları, çocuklara yaptıkları,hayvanlara yaptıkları. Her gün yaşanan, her yerde karşımıza çıkan, gördüğümüz, görmek istemediğimiz, okuduğumuz, okumadan geçtiğimiz insanlık suçları. * O adamlar... Keserler. Saçlarınızı keserler. Yüzerler. Derilerinizi yüzerler. Severler. Sizi bir severler, ölürsünüz.” İnsanlığımızdan utandıran, kaybolan insanlığın nerede olduğunu sorgulatan öyküler. Ama öyle bilgimiz türden öyküler değil. Sıra dışı anlatımı, sıra dışı kurgusu ve keskin cümleleri olan öyküler. * Ceplerimizde huzursuz hikayeler. Belleklerimizde irini kurumamış yaralar. Tırnaklarımızın arası hayattan kazıdığımız fikirlerle dolu. Ne geçmişe güvenimiz var, ne bugüne, de geleceğe…. İnsanlığın, inancın, ailenin, vicdanın, kadınların, çocukların, hayvanların, korkunun kısacası hayatın içinden, bizim içimizden geçiyor Mine Söğüt. Keyif olarak değil huzursuzluk duyarak okuyacağınız bir kitap… * "Ama" diyorum "Korkularım yüzünden hayallerimden vazgeçemem. Korkularla eğitilmeye boyun eğemem." * Katiller yeniden yeniden ve yeniden doğuyorlar. Kadınları itinayla itinayla itinayla severek ve severek ve severek bir bir öldürüyorlar.
2022 2. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2022 12:45
Kitap ironilerle ve kelime tekrarlarıyla dolu, ülkemizdeki rahatsız edici olayları çok güzel yansıtmış yazar. Mine Söğüt'ün kendine has bir kalemi var ve bu kalemi çok iyi bir şekilde kullanıyor. Benim en sevdiğim öykü "Büyük Küfür" oldu. Toplum ve sistem eleştirisi yer yer içinde var . Ben beğendim güzel bir kitaptı,akıcıydı. Mine Söğüt'ün yazımı ile bir kere tanışınca geri bırakamıyorsunuz.
2022 13. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2022 13:55
Mine Söğüt, Gergedan adlı kitabını uyumsuz tiyatronun önde gelen isimlerinden olan Eugene Ionesco'nun Rhinocéros  (Gergedanlar) adlı oyunundan etkilenerek yazmıştır.  Bu oyunda, sıradan bir günde insanların tek tek gergedanlaştığı anlatılır. Önceden bu durum garipsenir en sonunda da gergedan olmak normal, insan olmak saçma olur. (Mine Söğüt, kitabında ayrıca Franz Kafka başta olmak üzere başkayazar ve şairlere atıfta bulunmuştur. Kitabı okurken bu detayları görmemenin imkânı yok.) Mine Söğüt'ün bu kitabı da Eugene Ionesco'nun eseri gibi bir toplum eleştirisidir. Görüp de gözlerimizi, işitip de kulaklarımızı kapattığımız olayları kendine has bir dille kaleme almıştır. Kitap, 15 hikâyeden oluşmaktadır. Her hikâyenin kendine has bir anlatım biçimi olmasıyla beraber hepsinde ortak olan isyan ve eleştiridir. Aile kavramından tutun kadın kavramına kadar hemen hemen her konuya değinmiştir. Toplum olarak böyle kitaplara ihtiyacımız var. Bu kitap, insanın yüzüne soğuk su gibi çarpmaktadır.
Puan vermedi·120 syf.·
2019 27. kitabı
İlk adımını atan çocuğun, sevinci, heyecanı, coşkusu, korkusu, baş dönmesi ve cesareti ile yaşasak keşke hayatlarımızı. Oysa öyle olmuyor işler, büyükler kendileri ile kirletiyor tüm çocukları ve çocuklukları. Yasaklar içinde baskı içinde eritip yok ediyorlar tüm geleceğin yetişkinlerini. Anne baban neyse o oluyorsun çoğu zaman ve hatta bunu bir gurur meselesi haline getirip “ben böyle öğrendim rahmetliden” deyip sıyrılıyor bizden büyükler. Oysa bir umut ile aşk ile geliyoruz dünyaya veya çoğumuz öyle geliyor. İlk adımını sokakta atan bir çocuğun elinden tutmayı akıl ediyoruz etmesine de sonrası bir keşmekeş oluyor. Yasaklar kurallar ve adetler dikiyoruz önüne. Bunlara tutun yürü dercesine: “İlk adımını sokakta dilenen ninesinin parmağına tutuna tutuna atan ve o adımlarla bir yere varır mı varmaz mı büyür mü büyür de küçülür mü ölür mü ölür de kalır mı böyle bir hayat olur mu olmaz mı diye sormadan bir adım atan ve sana baka kalan bir bebeğin gözbebeklerindeki yansımandan asılsan. Tavana asılsan. Çakılsan. Yere çakılsan. Girdaba girsen dönsen dönsen ve dönsen. Dünyayı yeni baştan bambaşka bir yöne döndürsen. Ağzındaki lokma büyüse büyüse büyüse. Sen kendini lokmanın ağzında bulsan. Isırdığın her şey seni ısırmaya başlasa... Yudumladığın her şey yudumlamaya. Kokladığın her şey koklamaya. Canının çektiği şeylerin canı seni çeker olsa. Dünya bir anda tepe taklak döner olsa. İlk adımlarını senin cehennemine doğru atan o dilencinin torunu şu an omuzunda bebek kusmuğu. Bir sen kusuyorsun bir o. İçinde ne varsa dışarı çıkıyor. Dışarıda ne varsa içine giriyor. Sonsuz bir değiş tokuş başlıyor dışındakiler içine alıp içindekileri dışarı çıkarttığın, kendini çoğalta çoğalta azalttığın.” Bir var olma kaygısı yükü içinde doğarken ölümü üzerimizde taşıdığımız birer cesediz aslında.
2021 24. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2021 10:52
Farklı, özgün kitap arıyorum diyenlerin ilk okuması gereken kitap belki de. Bildiğimiz, yaşadığımız, gördüğümüz, görmezden geldiğimiz, hissettiğimiz, hissetmeye korktuğumuz, kanıksadığımız, içten içi bizi zorlayan bazen çözümlü bazen çözümsüz konuların içinden geçiyoruz. Bazen gergedanın kendisiyiz, bazen gergedanın yoldaşı. İyi ki varsın Mine Söğüt.
2021 20. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2021 01:05
Modern öykücülüğün çok güzel bir örneğidir. Kitabın içinde örnek olaylar kısaca anlatılıp olay üzerinden zihinsel bakış açıları getirilerek bütünlüğe ulaşılıyor. Zihinsel geçişleri yakaladığınız zaman müthiş bir tat veriyor. Sürü psikolojisi, ötekileşme, klişeler,iktidarlar, bireysellik gibi konuları müthiş harmanlamış. Gergedan metaforunun tasviri çok güzel. Okuyuca düşündürecek yorumlayacak çok şey bırakan bir kitap. Çok beğendim. Keyifli okumalar.
2022 123. kitabı
Gergedan Büyük Küfür Kitabı, Bahadır Baruter'in çizimlerinin eşlik ettiği, klasik bir Mine Söğüt kitabı.Yazarın daha önce kitaplarını okumuş olanlar beni anlayacaktır.Mine Söğüt'ün anlattığı hikâyeler kadar dili de serttir.Bu sertlik, isyan, öfke, itiraz, şiddet devam ediyor Gergedan Büyük Küfür Kitabı'nda da. Kitabın içeriğine uygun düşen imgenin "gergedan" imgesi olduğunu düşünmüş, Bahadır Baruter ile birlikte.Çizimler de Gergedan üzerine bu nedenle. Ben bu kitabı Deli Kadın Hikâyeleri'nin bir devamı gibi okudum.Eugéne Ionesco'nun Gergedanlar kitabını da okuma listeme ekledim. Sevdim,  Gergedan Büyük Küfür Kitabı'nı.

Mine SöğütYazar · 15 kitap
Babası bir deniz subayı olan Mine Söğüt, ortaöğrenimini Kadıköy Kız Lisesi'inde tamamladığı 1985 yılında babasını kaybetti. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyatı bölümünde girdi. Gazeteciliğe 1990 yılında Güneş Gazetesi'nde başladı, İnsan Hakları Servisi'nde muhabirlik yaptı. Güneş Gazetesi'nin kapanmasından sonra Tempo Dergisi ve Yeni Yüzyıl gazetesinde çalıştı. 1993 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği yarışmada, Haber dalında mansiyon aldı. 1996-2000 yılları arasında Haberci adlı televizyon belgeselinin metin yazarlığını yaptı. 1999-2001 yıllarında Öküz dergisinde yazdığı yazılarla tanındı. Profesyonel gazeteciliği bırakan Söğüt, 2001-2005 yılları arasında Cihangir Postası adlı yerel bir gazetenin gönüllü editörlüğünü yaptı. Mine Söğüt'ün ilk kitabı, Adalet Cimcoz: Bir Yaşam Öyküsü Denemesi isimli biyografidir. İlk romanı Beş Sevim Apartmanı / Rüya Tabirli Cin Peri Yalanları'ndan sonra Kırmızı Zaman adlı ikinci romanı ve Doğan Kardeş adlı kitabı yayımlandı. 2006 yılında Pınar Kür'le yaptığı "Aşkın Sonu Cinayettir" adlı söyleşi kitabı Everest yayınlarından çıktı. 2007 yılında üçüncü romanı "Şahbaz'ın Harikulade Yılı 1979" yayınlandı. Karikatürist Bahadır BaruterBahadır Baruter ile evlidir.