Mine Söğüt
“Ne doğumumuz ne ölümümüz ne de doğumla ölüm arasında can çekişerek sürdürdüğümüz hayatlar bize ait. Başkalarının isteklerinden doğuyor, başkalarının istediği gibi yaşıyor ve başkaları yüzünden ölüyoruz. Bizim sandığımız hayat bizim değil, bizim sandığımız beden bizim değil…” Karanlık geçmişi tuhaf olaylarla dolu, bacakları dizlerinden kesik yaşlı Efsun Abla... Kim olduğunu hatırlamayan, hafızasını yitirmiş Adnan Abi... Sokaklarda orospuluk yaparak para kazanan toksikoman Hülya... Bir sabah uyanıp düzenini, evini, ailesini, işini terk ederek sokaklardaki tekinsiz hayata karışan, kafası karışık şair Musa... Ve çöpte bulunmuş bir bebek, Matruşka... Her biri kendi zorlu sorularıyla baş etmeye çalışan ve kucaklarındaki kimsesiz bebekle şehrin sokaklarında kendilerine barınacak bir delik arayan bu dört insan, bilinmeze doğru sürüklenen hayatlarıyla en sert gerçeklere işaret eden uçurumların kıyısında dolanıyor. Onlar her şeye karşın ayakta kalmakta inat edip şehri kuranların ve yıkanların kimliğini sorgularken, okuru da kendi kimliğiyle yüzleştiren sorular denizine açılmaya davet ediyor. Başkalarının Tanrısı’yla Mine Söğüt biri bebek beş sokak insanının yarı hayal yarı gerçekçi hikâyesiyle, yanından geçip gittiğimiz ve görmezden geldiğimiz insanların tanrısına, dolayısıyla da sözümona medeniyetimizin temellerine dair acımasız bir sorgulamaya girişiyor. #büyükşehir #barınma #aşk #ölüm #düzen #aile #yoksulluk #aidiyet #öksüzlük
160 sayfa

Başkalarının Tanrısı/ Çakma The Breakfast Club
4/10 puan verdi
"Sadece hayali bir tanrının kulu olduğunu sanmak yetiyor insana. Peki o tanrı kim?" Evet, soru güzel. Cevap zor. Cevabı boş. Hangi doğrularımız yanlışlarımızı götürür bilmem. Kim bu Tanrı?
9/10 puan verdi
Başkalarının Tanrısı romanının adı ilk duyduğumda çok ilginç bulmuştum. Yazarın içerikle nasıl bütünleştireceğini de çok merak ettim. Kitapta 5 farklı hayatın sokakta nasıl bir araya geldiğini
10/10 puan verdi
Efsun’lu bir hikaye. Fantastik gibi görünse de gerçekleri yüzümüze vurmaya, rahatsız etmeye devam ediyor Mine Söğüt. Yanı başımızdaki görmediklerimiz, tükürdüklerimiz, yutkunamadıklarımız, sürünenlerin, yok sayılanların, tepeden bakınılanların gözünden gizemli bir o kadar da gerçek bir dünya. Bilip bilmemeyi seçtiğimiz, bağlantı kurmaktan kaçtığımız; dışarıda bıraktıklarımız. Korkularımız, tercihlerimiz, önyargılarımız, hatalarımız, yalanlarımız, sorgulamaktan kaçtıklarımız, çıkmazlarımız. “Hangi seçim kendimizin, ben olmamız mümkün mü, neyi ne için istiyoruz, kimiz biz, kendimize dürüst müyüz?” soruları gibi bir çok sosyolojik, psikolojik, felsefik açıdan yaklaşıyor. İyi ki varsın, iyi ki yazmışsın Mine Söğüt.
9/10 puan verdi
Her gün sokağa çıktığımızda yanlarından geçip gittiğimiz, dönüp bakmadığımız, çoğu zaman farkına bile varmadığımız, kayda almadığımız insanlar vardır. Onlar sokaklarda yaşam mücadelesi veren kimisi
8/10 puan verdi
Sen kendini ne kadar anladıysan başkalarını da o kadar anlarsın. Kendi aklının sınırlarını aşamazsın. Kim olduğunu anlamak istediğin her insanda, kendinde ne kadarını anladıysan o kadarını anlarsın. Yol nedir? Gelenler mi yapar o yol izini; gidenler mi? Anlatacak hikayesi olmadan terk ettiği yere dönemez insan. Şehir gibi bakıyorsun bana, beni tehdit mi ediyorsun, çok mu seviyorsun, anlaşılmıyor. Ne doğumumuz ne ölümümüz ne de doğumla ölüm arasında can çekişerek sürdürdüğümüz hayatlar bize ait.  Başkalarının isteklerinden doğuyor, başkalarının istediği gibi yaşıyor ve başkaları yüzünden ölüyoruz. Bizim sandığımız hayat bizim değil, bizim sandığımız beden bizim değil… Sistem içine içine devamlı çöküyor. Yeryüzünde gördüğümüz her şeyin temelinde bir enkaz. Tüm medeniyetler kendilerinden önce yıkılmış başka medeniyetlerin üzerine kurulu. Ne de olsa dünya, hepimizin ayrı çerçevelerden baktığı bir hülya.
Başkalarının Sanrısı
10/10 puan verdi
"Sistem içine içine devamlı çöküyor. Yeryüzünde gördüğümüz her şeyin temelinde bir enkaz. Tüm medeniyetler kendilerinden önce yıkılmış başka medeniyetlerin üzerine kurulu. Geçmişin kaderi
Başkalarının TanrısıMine Söğüt · Can Yayınları · 20224,263 okunma
Yokuş çok dik, şehir çok büyük, hayat çok acımasız..
8/10 puan verdi
Yazardan okuduğum 2. kitap ve üslubu, olaylara farklı bir pencereden bakmamızı sağlayacak kalemi beni oldukça heyecanlandırıyor. Bu kitapta yanı başımızda olup da göremediklerimizin öyküsünü anlatıyor. Karanlık geçmişi tuhaf olaylarla dolu, bacakları dizlerinden kesik yaşlı Efsun Abla... Kim olduğunu hatırlamayan, hafızasını yitirmiş Adnan Abi... Sokaklarda orospuluk yaparak para kazanan toksikoman Hülya... Bir sabah uyanıp düzenini, evini, ailesini, işini terk ederek sokaklardaki tekinsiz hayata karışan, kafası karışık şair Musa... Ve çöpte bulunmuş bir bebek, Matruşka... Her gün sokağa çıktığımızda karşılaşıp yanından geçip gittiğimiz bu insanların bizden tek farkı kurulu olan düzene baş kaldırıp Tanrılarının olmadığına inanması.. "Ne doğduğumuz ne öldüğümüz ne de doğumla ölüm arasında can çekişerek sürdürdüğümüz hayatlar bize ait. Başkalarının isteklerinden doğuyor, başkalarının istediği gibi yaşıyor ve başkaları yüzünden ölüyoruz. Bizim sandığımız hayat bizim değil, bizim sandığımız beden bizim değil." Oldukça çarpıcı bir hikaye ve oldukça çarpıcı karakterler.
Başkalarının TanrısıMine Söğüt · Can Yayınları · 20224,263 okunma
Yüzleşmeye hazır mısın ?..
Puan vermedi
Dünyaya avucundaki telefonun ekranından bakmayı olağan sanan günümüz insanına , hayata mesnetsiz bir inançla delice bağlananlara, kan bağı ile , geçmişi ya da geleceğiyle birilerine bağlanmaya mecbur kalmış herkese, tarihi, ekonomiyi, siyaseti,kuru, borsayı takip etmek zorundaymışcasına bunları günlük vazife edinenlere, her gün aynı ritüellerle günü tamamlayan ve yaşadığını zanneden, hayatının boyu uzun , hacmi küçük bizlere , içinde yaşadığı evin çelik kapısına kilit üstüne kilit takarak kendini korumaya alan , sitelerini güvenlik görevlileri ve beton duvarlarla hayatın gerçeklerine kapayan , her yere takılan kameralarla insana güvenilmeyeceğini bilip bunlarla huzura ermeye çalışan zavallı insanlara , geçmişi hatırlamakla lanetlenmiş olduğunu idrak edemeyenlere, kendinden önceki yıkılmadan yenisi inşa edilemeyen şehirlerde masumiyetini yitirdiğinin bile farkına varmayan bizlere ... şiirsel bir dille yazılmış , fantastik öğeler içeren bir medeniyet sorgulaması okumak isteyenlere .... Keyifli okumalar...
7/10 puan verdi
Mine Söğüt, şahsına münhasır ve samimi bir yazı dili olan yazarımız... Kendisiyle maalesef çok geç tanıştım "Beş Sevim Apartmanı"nı okurken... Sözcükleri kullanımıyla, o sözcüklerin
Mine Söğüt
ile ilk defa bu kitapla birlikte tanıştım. Dilini ve üslubunu, sıradan kitaplardan farklı olan tarzını çok beğendim. Bu kitapla birlikte ikinci gotik tarzda kitabımı okumuş oldum.
Başkalarının Tanrısı
alışkanlıklarımızı, doğru bildiklerimizi, doğru diye öğretilenleri, bugüne kadar kurduğumuz tüm tanımları tersine çeviriyor. Hayata başka pencerelerden baktırıyor. Geçmişi ve geleceği, ölümü ve varoluşu sorgulayan bir şair düşünün. Bu şairin karısı, çocuğu ve kurulu bir düzeni var. Peki ne oluyor dersiniz bütün herşeyi terk ediyor. Bir sabah evden cebinde bütün mal varlığım dediği bir kağıt ve bir kalemden başka yanında hiçbirşeyi yok. Kimliği bile yok. Herşeyin bir anda ona anlamsız gelmesi her gün aynı şeylerin tekrarlanması onun kendini sokaklara atmasına sebep oluyor. Ben bir aileye, bir işe ve inandığım bir tanrıya sahip oldum diye varolmuş mu oluyorum? Şair kendini" köklerini kendi kendine sökmüş, kendi iradesiyle toprağından kopmuş bir ağaca" benzetiyor. Ya devrileceğim ya da beklenmedik bir şekilde kanatlanıp uçacağım. Şimdilerde ise hayatında eski sevgilisi için bacaklarını testereyle kesen yaşlı bir kadın, geçmişini unutan bir adam, kendini satan genç bir kız ve sokağa atılmış bir bebekle yaşamaya çalışıyor. Bu insanların en büyük ortak yönü sokakta buldukları o bebeği korumak ve hayatın gerçeklerini ona göstermek. Hepsinin ağzında aynı kelime Şehir bize bir çocuk doğurdu. Sizce bütün bunlar ne anlama geliyor, hikayenin sonunu tahmin edebilir misiniz?

Mine SöğütYazar · 15 kitap
Babası bir deniz subayı olan Mine Söğüt, ortaöğrenimini Kadıköy Kız Lisesi'inde tamamladığı 1985 yılında babasını kaybetti. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyatı bölümünde girdi. Gazeteciliğe 1990 yılında Güneş Gazetesi'nde başladı, İnsan Hakları Servisi'nde muhabirlik yaptı. Güneş Gazetesi'nin kapanmasından sonra Tempo Dergisi ve Yeni Yüzyıl gazetesinde çalıştı. 1993 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği yarışmada, Haber dalında mansiyon aldı. 1996-2000 yılları arasında Haberci adlı televizyon belgeselinin metin yazarlığını yaptı. 1999-2001 yıllarında Öküz dergisinde yazdığı yazılarla tanındı. Profesyonel gazeteciliği bırakan Söğüt, 2001-2005 yılları arasında Cihangir Postası adlı yerel bir gazetenin gönüllü editörlüğünü yaptı. Mine Söğüt'ün ilk kitabı, Adalet Cimcoz: Bir Yaşam Öyküsü Denemesi isimli biyografidir. İlk romanı Beş Sevim Apartmanı / Rüya Tabirli Cin Peri Yalanları'ndan sonra Kırmızı Zaman adlı ikinci romanı ve Doğan Kardeş adlı kitabı yayımlandı. 2006 yılında Pınar Kür'le yaptığı "Aşkın Sonu Cinayettir" adlı söyleşi kitabı Everest yayınlarından çıktı. 2007 yılında üçüncü romanı "Şahbaz'ın Harikulade Yılı 1979" yayınlandı. Karikatürist
Bahadır Baruter
Bahadır Baruter
ile evlidir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.