Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Grundrisse - Ekonomi Politiğin Eleştirisi İçin Ön Çalışma

Karl Marx

Grundrisse - Ekonomi Politiğin Eleştirisi İçin Ön Çalışma Gönderileri

Grundrisse - Ekonomi Politiğin Eleştirisi İçin Ön Çalışma kitaplarını, Grundrisse - Ekonomi Politiğin Eleştirisi İçin Ön Çalışma sözleri ve alıntılarını, Grundrisse - Ekonomi Politiğin Eleştirisi İçin Ön Çalışma yazarlarını, Grundrisse - Ekonomi Politiğin Eleştirisi İçin Ön Çalışma yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
hayal kuran sıradan niteliksiz bir kişiden daha bıktırıcı bir yavanlık yoktur dünyada.
Toplum, o toplumda yaşayan bireylerin değil, o bireylerin birbirleriyle kurdukları ilişkilerin toplamıdır
Reklam
bir bütün olarak bugünkü burjuva toplumunda fiyatlar, bunların dolaşımı vb. ön kabuller yüzeydeki süreç olarak görünür ama bunun altında, derinlerde, bu görünürdeki bireysel eşitlik ve özgürlüğün ortadan kaybolduğu tamamen farklı süreçler işler.
...Sermaye çember biçimindeki yolunu izlerken, döngünün öznesi olarak kendini büyütür; dolayısıyla çizdiği çember genişleyen bir çemberdir, bir spiraldir.
...Tarihî süreç sermayenin eseri değil, önvarsayımıdır. Kapitalistin (tarihî) bir aracı niteliğiyle toprak mülkiyeti, ya da genelde her türlü mülkiyet ile emeğin arasına girmesi de bu süreç sayesindedir. Kapitalist ile işçinin sözleşip işbirliğine girdikleri şeklindeki tatlı hayallerden ise ne tarih haberdardır, ne de sermayenin kavramsal analizinde böyle bir şeyin izine rastlanır...
"zurnacılar" o kadar önemli miydi ya
...Loncalar 9 taneydi: zurnacılar, kuyumcular, marangozlar, boyacılar, saraçlar, dericiler, bakırcılar, çömlekçiler ve geri kalan zanaatleri içeren dokuzuncu lonca...
Reklam
Hayal kuran bir locus communis'den daha bıktırıcı bir yavanlık yoktur dünyada. *locus communis: lat: alelâde, harcıalem (kişi)
Doğrudan doğruya zora dayalı emek antik dünyanın temelidir; cemaatin gerçek temeli budur; henüz bütünüyle tikel nitelikte bir privilegium olarak, genel mübadele değerleri üretmeye yönelik olmayan emek ise Ortaçağ dünyasının temelini oluşturur. Oysa modern toplumda emek ne zora dayalıdır ne de ikinci durumda olduğu gibi, yüksek ve ortak bir bütün (korporasyonlar) gözönünde bulundurularak gerçekleştirilir.
Sayfa 237
618 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
K.Marx Efendiye Birkaç İtiraz!
K.Marx'ın belki de en açık ve aynı zamanda en zorlama yapıtıdır. Hiçbir şekilde yayınlanma kaygısı olmadan kafasında ki teoriyi pratikte bulamamasının neredeyse gizli itirafıdır.. Ekonomi okuması normalin biraz üzerinde olan biri çok kişinin rahatça görebileceği bir uçurum var. Toplumun değerlerini bireyden soyutlayan bakış açısını "emek" olgusuyla açıklarken bireyin emeğinin hiç bir anlam ifade etmediğini görmek mümkün. İngiltere kapitalizminin açıklarını keşfettiğini düşünerek yazdığı bu eserinde yanlışlarını sanki itiraf edemediği için bir teori sarmalının arkasına sığınmış gibi duruyor. Artı değer teorisini bir sömürü olarak sunması, değerin tek kaynağının "emek" olmasını sanmasından öteye geçmiyor. Ayrıca sorulması gereken birkaç soru da var: Sermaye Marx'ın dediği gibi birikmiş emek ise emeğin sahibi sadece verilenle mi yetinmelidir? Yani diğer emekçiler gibi üründen neden pay alamıyor? Bu teori doğru olsa bile ilerde daha büyük bir uçurum bırakır. Sermaye yani birikmiş emek komple işçiler arasında bölünürse üretim için geriye hiç birşey kalmaz. Diğer meselede şu; sol ekol'ün değerleri kalabalıkların yada farklı ekollerin (sağ, milliyetçiler, dindarlar) söylemlerinden farklı olduğu için sanki birey, sol ekolde nefes alıcakmış gibi duruyor. Oysa Toplumun menfaatlerini ön planda tutan bir zihniyette aklın sesini duymak mümkün değildir. Yenilik, fikir özgürlüğü, vicdan özgürlüğünün sesini tıkar. Oysa birey olmadan, ben-sen ilişkisi olmadan bir toplumun oluşmayacağı çok açıktır.
Grundrisse - Ekonomi Politiğin Eleştirisi İçin Ön Çalışma
Grundrisse - Ekonomi Politiğin Eleştirisi İçin Ön ÇalışmaKarl Marx · Birikim Yayınları · 200850 okunma
51 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.