Mart 2019
İlk Yayın Tarihi:
1991
Yapı Kredi Yayınları

2019 49. kitabı
Sonra benim uçağım kalktı. Atmosferin ortasında düşündüm: Her şey nasıl bitiyor? Nasıl yabancılaşıyor insanlar? Hiçbir şey olmamış gibi. Birlikte yemek yer miydik? Nerelere giderdik? Şakalarımız nasıl şakalardı? Kavgalarımız? Sesi nasıldı sesi? Unutmak degil, başka bir şey bu.
GünlerCemal Süreya · Yapı Kredi Yayınları · 2019745 okunma
Biz kırıldık daha da kırılırız Ama katil de bilmiyor öldürdüğünü Hırsız da bilmiyor çaldığını Biz yeni bir Hayatin acemileriyiz Cemal Süreyya
Puan vermedi
Kardeşimin 9.sınıf edebiyat kitabında bir kısmına yer verilmiş.Karşılaşmak ne büyük mutluluk. Gün gün Süreya. 162.Gün Bugün zenginim. Posta kutusundan bir sürü kitap, dergi çıktı.Bir iki de mektup. 544.Gün Sabah altıda evden çıktım. Bomboş sokakları dolaştım durdum. Başımda bir uğultu.Tuhaf da bir heyecan. Rıhtımda yürüdüm. Ve çok daha fazlası kitapta :)
Şiir
2021 7. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2021 19:19
Uzun soluklu bir serüven oldu Süreya'nın 993 günceden oluşan günlüğünü okumak. Neler yok ki kitapta? Anılar, gırla... Bazı şiirlerin esin kaynakları, otobiyografisi-Bilecik'e sürgünü, eğitim ve iş hayatı- Deneme, şair, şiir ve edebiyat üzerine serbest çağrışım. Süreya en sevdiğim şair olmasaydı okumakta oldukça zorlanırdım ki bu haliyle bile sıkıldığım yerler oldu. Bir günde ne yaptığını, hangi kitabı, hangi yazarı okuduğunu ya da o gece hangi şairle içtiğini okuyabiliyoruz :) Bir sürü de ölüm haberi okudum haliyle, Turgut, Edip, Nilgün... Bir insanın güncesine tam puan vermemek şımarıklık olacağı için tam puan verdim. Okuması özveri isteyen bir kitaptı. Süreya'yı çok sevmeyen ve fikirlerini merak etmeyen insanlara önermiyorum.
·438 syf.·
2021 1. kitabı
“Günler” bitti. Sevdiğim bir yazar olan Süreya'nın güçlü kaleminden çıkan bu eseri okumak zahmet gerektiriyor ve emek istiyor. (1931-1990), anı, otobiyografi ve deneme türlerini iç içe işlediği 993 günceden oluşan günlüğü, pek çok şair, şiir ve dergi üstüne düşünce ve görüşlerini bildiriyor. Bu eserini okuyunca, Cemal Süreya'nın ne kadar donanımlı bir yazar olduğunu yeniden keşfettim. Dili akıcı fakat, tanımadığımız şairler, yazarlar hakkında fazlaca bilgileri, tecrübeleri var o yüzden bir çırpıda okunmamalı, notlar alarak gidilmeli. Kullandığı dilde humour yani mizah da oldukça fazla bu da keyifle, tebessümle okumanızı sağlıyor. Sığdırabildiğim alıntılar 23. Gün: "Bende felaketler ve şiirler çift gelir. Ne yazık ki, aşklar da hep öyle oldu." 29. Gün: "Güzel şiir? Bir yeri güzelse o şiir güzeldir. Ama geri kalan bölümleri de ortalama düzeyi tutturmalı. Zaten öyle olur. O bir kıymık güzelliği yakalayabilen kimse, daha alt düzeye istese de inemez. Bu konuda rastlantı olamaz. Ama aynı şiirde." 35. Gün:" 'Bağırdım kan gibi aktı sesim.' Özdemir Asaf'ın bu dizesini çok sevmiştim." 36.Gün: "Hep anılar çıkıyor karşıma. On yıllık, otuz yıllık, kırk yıllık anılar. Bu da, bu sayfaları salt bir "anılar defteri"ne dönüştürebilir. Tersini yapıp "güncel"e sarılmak var. O zaman da bir eleştiri günlüğü ya da bölük pörçük bir kronik çıkacak ortaya. İkisinden de kurtulamayacağıma göre, en iyisi ikisinden de korkmamak. İş nereye varırsa varsın." 52. Gün: "Kötü bir romanı okuyamıyorum. On beş yirmi sayfa ilerledikten sonra elimden atıyorum. Buna karşılık şiirin her türlüsü çekici geliyor bana. Kötü şiirden de tuhaf bir tat alıyorum.... İyi yazılmış olup da iyi olmayan romanlar yok mu? Var elbet. Ama iyi yazılmasına karşın, iyi olan romana hiç rastlamadım." 359. Gün: "Sonunda sen bir
2020 92. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2020 22:10
Cemal Süreya'nın güncesi. 993 günden oluşuyor. Edebiyat dünyasını, Nobel ödülünü, duygu dünyasını, Zeki Müren - Bülent Ersoy olayında toplumda oluşan "ilkelliğe", Maliyedeki memurluğu, şair arkadaşlarının ölüm haberlerini nasıl aldığını ve daha birçok konuda yazmış Süreya. Karşımızda bir şair, aynı zamanda bir yazar, bir eleştirmen, bir dil uzmanı ve bir çevirmen bulunuyor. Zevkle okunan güzel bir kitap. Anlatımı doğal ve içten.
2020 66. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2020 00:27
"Günce değil. Yine de günce." Kitabı oluşturan 993 günce -bazıları yazar yayına uygun görmediği için atlanmış- Cemal Süreya'nın şair kimliğinin dışında yazar, çevirmen, redaktör, eleştirmen, müfettiş ve yönetici olarak çok yönlülüğünü ortaya koyuyor; Edebiyat alanındaki kişisel birikimini ve çalışmalarını gözler önüne seriyor. Anlatımdaki yalınlık ve samimiyet Cemal Süreya ile sohbet ettiğinizi hissettiriyor. Bir şairin gözünden hayatı, anıları, dostlukları ve Edebiyatı görüyorsunuz.
2018 36. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2018 00:00
Şiirimizde İkinci Yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından Cemal Süreya'nın anı, otobiyografi ve deneme türlerini iç içe işlediği 993 günceden oluşan günlüğü. Cemal Süreya'nın, pek çok şair, şiir ve dergi üstüne düşünce ve görüşleriyle birlikte basılmıştır..
2022 90. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2022 16:32
Edebiyatı ve özellikle şiiri yaşayan bir insan Cemal Süreya. Günler kitabı da günlük türüne yeni bir bakış açısı getirmiş. Sadece kaçıncı gün olduğunu vererek 993. güne kadar her güne dair, edebiyat ve şiirle duygu ve düşüncelerini yazmış. Tabi bunları, yazar ve şairleriyle aktarıyor. 1980’lerin edebiyat ve şiir ortamı için mutlaka okunmalı diye düşünüyorum..
2025 141. kitabı

Cemal SüreyaYazar · 28 kitap
Asıl adı Cemalettin Seber'dir. Cemal Süreya 1931'de o yıllarda Erzincan'a bağlı olan Pülümür ilçesinde doğdu. Çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan şehrinde geçirdi. 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesi Bilecik'e sürgün edildi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirmiştir. Maliye Bakanlığı'nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığı'nda kültür yayınları danışma kurulu üyeliği, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik yapmıştır. Ağustos 1960'tan itibaren yalnızca dört sayı çıkarabildiği Papirüs dergisini Haziran 1966- Mayıs 1970 arası 47, 1980-1981 arası iki sayı daha çıkardı. Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko Somut, 2000'e Doğru gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımladı. İkinci yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından sayılan Cemal Süreya'nın ilk şiiri Şarkısı Beyaz, Mülkiye dergisinin 8 Ocak 1953 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Geleneğe karşı olmasına rağmen geleneği şiirinde en güzel kullanan şairlerden birisiydi. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimi ile, duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle ikinci yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir. Ölümünden sonra adına bir şiir ödülü kondu. 1997'de de Cemal Süreya arşivi yayımlandı.