Hafızanın Gücünü Artırmak İçin Yaratıcı Yöntemler

Orijinal Adı:
More Inspiring Ways to Increase the Power of Your Memory

2023 77. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2023 09:52
Zihinsel performansın geliştirilmesi ve hafıza tekniklerinin kullanımı üzerine bir rehber niteliğinde, en azından benim için; ilk okumalarımdan biri çünkü. Zihinsel yeteneklerimizi nasıl en üst seviyeye çıkarabileceğimizi ve hafızamızı nasıl daha etkili bir şekilde kullanabileceğimizi açıklıyor. Kitap, bilginin depolanması ve geri çağrılması sürecindeki temel prensipleri ele alarak başlıyor. Beyin yapısını ve işleyişini anlatarak hafıza konusunda bir temel oluşturuyor. Ardından, hafıza tekniklerinin nasıl kullanılabileceğini anlatıyor ve okuyucuyu bu teknikleri kullanarak kendi zihinsel yeteneklerini geliştirmeye teşvik ediyor. Buzan, kelime asosiasyonu, görsel çağrışım, haritalama ve hatırlatıcılar gibi çeşitli yöntemleri ayrıntılı bir şekilde açıklamış, evet. Her bir teknik için örnekler de veriyor ve okuyucuların bu teknikleri kendi yaşamlarında nasıl uygulayabileceklerini gösteriyor. Fakat, kitap pratik uygulama açısından yetersiz bana göre. Öğrenilen bilgileri günlük yaşama aktarma konusunda eksikliklerle dolu. Somut adımlar ve örnekler aradığınızda hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Ayrıca, kitabın yazım stili eleştiriye açık. Buzan, konuları anlaşılır bir şekilde açıklama konusunda başarılı olmuş, ancak bazen tekrarlamalara ve aşırı özgüvenli bir üsluba sahip. Açıkçası ben kitabın kendini tekrar ettiğini ve gereksiz ayrıntılara odaklandığını düşünüyorum. Bu, kitabın etkili bir şekilde iletişim kurmasını engelliyor. Genel olarak, hafıza geliştirme ve zihinsel performans artırma konularına ilgi duyan okuyucular için bir kaynak olabilir. Ancak, kitabın özgünlük, pratik uygulama, bilimsel temeller ve yazım stili gibi yönlerde eksiklikleri olduğunu belirtmem gerekiyor. Okumak isteyenler, kitabı almadan önce bu sorunları göz önünde bulundurmalı ve beklentilerini
2023 Okuma Raporları
Hafızana Hükmet
2025 188. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2025 19:01
Hafızana Hükmet Tony Buzan tarafından yazılmış hafızayı güçlendirme yöntemlerini belirtse de Sanıyorum sadece okumakla olmayacak bir iş. Kitapta ki yöntemleri belki bir uzman eşliğinde uygulama yapılır ise faydalı olabilir. Kitabı okumaya başlarken farklı bir beklentide idim. Yıllar evvel tv de izlediğim, Türk medyası tarafından “Unutmayı Unutan Adam“ olarak adlandırılmış olan Melik Duyar bu konuda bence daha başarılı buluyorum, onun öğrendiklerimizi hafızada tutma tekniğini içeren bir videosunu izlemiş ve bunu uyguladığımda görüntüleri belleğe alma hususu daha başarı sağlayan bir yöntem idi. Webte kitapla ilgili yaptığım araştırmalarda da kitabın çevirisine yönelik olumsuz eleştiriler mevcut. Tony Buzan Uzmanlığı ve başarıları yadsınamaz bir gerçek, ancak kitaba bu durumun yeterince yansımadığını düşünüyorum. Kitaplarla kalın
İnsan ve Hayat
Hafızana hükmet.
2023 44. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2023 22:43
Tony Buzan çok beğendiğim bir yazar, bir çok kitabını severek okudum. Çok katkısı olduğuna da inanıyorum ama bu kitabı, diğer kitaplarının yanında hiç beğenmedim. Artık çeviri hatası mı yoksa sadece satmış olmak için mi yazılmış bir kitap mı anlayamadım. Kitabın çoğu ezber için yazılmış örneklerle dolu. İçinde uygulanacak çok fazla bir şey yok. Çok beğendiğimi söyleyemem. Yine de ilgi duyanlar okuyabilir... Keyifli okumalar. Hafızana Hükmet Tony Buzan
1K
2020 72. kitabı
Kitabı kısa sürede bitirdim ama kitap bittikten sonra hiç bir şey anlamadım. Ya yazarın anlatım şekli ya da yazı dili olarak teorik bilgiler ve bilimsel bir anlatımı olduğu için çeviri kısmından dolayı olasa gerek benim için verimli bir okuma olmadı. Sanırım bu tarz bilgilerin seminerlerde ya da uygulamalı çalışma ortamlarında anlatılması gerekiyor.
Rezalet
2018 3. kitabı
Tek kelimeyle rezalet,teknikler göz ardı edilerek çeviri yapılmış.Kİtabın orijinalinin potansiyeli 10 üzerinden 10 iken Türkçe çevirisinin potansiyali 0 üzgünüm Alfa Yayınları acilen baskı değişikliğine gitmelisiniz.Son olarak orijinalindeki çoğu sayfayı atlamış bazılarını da özet geçmişsiniz.Sizin gibi bir yayınevi bunu nasıl yapabildi hala anlayabilmiş değilim.
Eğitim
2026 71. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2026 12:38
Dünya Hafıza Şampiyonası'nın kurucusu ve Zihin Haritalama (Mind Mapping) tekniğinin babası olan Buzan,bu kitapta ezberci sistemin bize öğrettiği "tek düze" öğrenme modellerini tamamen yıkıyor. Eğer hafızanızın zayıf olduğunu düşünüyor ya da isimleri, tarihleri, yabancı kelimeleri sürekli unuttuğunuzdan yakınıyorsanız, bu kitap size hafızanın bir yetenek değil, geliştirilebilir bir kas olduğunu kanıtlıyor.Tony Buzan, "Hafızana Hükmet" ile bize mucizevi bir hap sunmuyor; zihnimizin zaten sahip olduğu ama paslanmaya bıraktığımız potansiyeli nasıl parlatacağımızı gösteriyor. Kitap bittiğinde, "kötü hafıza" diye bir şey olmadığını, sadece "eğitilmemiş hafıza" olduğunu çok net anlıyorsunuz. Zihinsel sınırlarını esnetmek,daha verimli öğrenmek ve bilgiyi kalıcı kılmak isteyen herkesin kütüphanesinde bulunması gereken, tekrar tekrar dönülüp okunacak bir başvuru kaynağı.
2020 7. kitabı
Okunma: 11 Mart 2020 18:50
Gerçekten çeviri çok kötüydü. Kitaptaki uygulamaları da beğenmedim. Ziya baran’ın kitaplarını tavsiye ediyorum. Bu kitabı alıp vakit kaybetmeyin. çeviri berbat ötesi.
2021 37. kitabı
Teknik hakkında bir ön bilgiye sahip olduğum için belirtmek isterim ki gerçekten etkili bir yöntem.Fakat bunu bu kitapta anlaması pekte mümkün değil çünkü çevirisi iyi yapılmamış.Daha kapsamlı bilgi edinmek isteyen olursa şayet Melik Duyarın hafıza setlerine bir göz atabilir.
2021 3. kitabı
Eserin iddiası oldukça büyük. Belli yöntem ve ilkelere riayet edildiği takdirde insanlar tarafından dahi olarak gösterilen kişilerin hafıza seviyesine ulaşılabileceği iddia edilmektedir. Öncelikle bu sorgulamaya açıktır. Bir de eser boyunca sergilenmiş olan yöntemler ve bunların pratiğe yansımaları çok da net değildir. Özellikle de ezbere yönelik verilmiş olan listeler sayfa sayısını artırmıştır. Örneklerin önemli bir kısmı da bütün okuyuculara hitap edebilecek genellikte değildir yani hem kültürel hem de kişisel olarak öznel kalmak durumundadır. Netice itibariyle eserin belki 10 sayfada özetlenebilecek bir durumu vardır. Kitabın tercümesi de okumayı zorlaştırmaktadır.

Tony BuzanYazar · 20 kitap
Tony Buzan Zihin Haritalarının mucidi, Beyin Derneği’nin Başkanı, Beyin Vakfı ve Kulübü’nün Kurucusu ve Zihinsel Eğitim kavramının yaratıcısıdır. 1942’de Londra’da doğan Buzan, Psikoloji, İngilizce, Matematik ve Genel Bilimlerde çifte takdir alma başarısına ulaşarak 1964 yılında British Columbia Üniversitesi’nden mezun oldu. 1966’da Daily Telegraph’ta çalışmaya başlayan Buzan, aynı yıl International Journal of MENSA (Yüksek Zekâlılar Topluluğu) dergisini çıkardı. Dünyanın önde gelen yazarlarından biri olarak şimdiye kadar 44 kitabı (2’si şiir kitabı, 42’si beyin, öğrenme ve zihin sporları üzerine) yayımlandı. Zihin Haritası, Parlak Zekâ, Aklını Kullan, Hafızanı Kullan, Zihnini Geliştir, Dahiler Kitabı ve Gelecek Kuşak gibi kitapları şimdiden 50 ülkede yayımlanmış ve 22 dile çevrilmiş; Buzan’ın klasiği Aklını Kullan ise bir milyondan fazla satmıştır. Tony Buzan, aynı zamanda gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde birçok uydu yayını, radyo, TV ve video programının oyuncusu, sunucusu ve yapımcısı olarak uluslararası medya yıldızlarından biridir. Buzan’ın son iki videosu 1991 IVCA Festivalinde birincilik ödülü alan zihinsel harita teknikleriyle ilgili, iş yaşamına yönelik MindPower ile yanlışları başarıya dönüştürmenin yollarını gösteren If at First...’ tür. Buzan, BP, Barclay International, Digital Equipment Corporation, Electronic Data Systems, Hewlett&Packard ve IBM gibi çokuluslu şirketlere ve hükümetlere danışmanlık yapmakta; önde gelen uluslararası işletmelerde, üniversitelerde ve okullarda konferanslar vermektedir. Genç Liderler Örgütü (nam-ı diğer, Uluslararası Multimilyonerler Örgütü) üyeleri arasında ‘Bay Beyin’ olarak bilinen Buzan, Memoriad’ın (Dünya Hafıza Şampiyonası) kurucusu ve Beyin Olimpiyatları’nın ortak kurucularındandır. Çalışmalarının çoğu öğrenme zorluğu çekenlere yardım amacına adanmıştır. Kendisi aynı zamanda dünyada en yüksek ‘yaratıcı IQ’ya sahip kişidir. 1990'lann başında Buzan iki önemli girişim başlattı: Birincisi zihinsel eğitim, iş zekâsı, artistik ve kültürel zekâ üzerine kurslar ve seminerler veren Akademi; İkincisi 21. yüzyılın zihinsel sorunlannın çözümlenmesinde şirketlere, derneklere ve eğitim kurumlarına yardımcı olmak üzere, dünyanın en parlak beyinlerinin bir araya geldiği Zekâ Enstitüsü. Buzan. uluslararası antrenörlere ve yarışmacılara, İngiliz Olimpik Kürek Takımı’na ve İngiliz Olimpik Satranç Takımı’na danışmanlık yapmaktadır. Uluslararası Psikologlar Derneği ile Eğitim ve Gelişim Enstitüsü’nün üyesidir. Cambridge ve Bristol Üniversiteleri’nin genç girişimciler topluluklarının başkanıdır. YPO Liderlik Ödülü ve imkânsızı isteyip onu başaranlara verilen ‘Eagle Catcher-Kartal Avcısı’ ödülü Buzan’ın kariyerindeki diğer başarılarıdır. Nisan 2019'da Oxfordshire'daki evinde kalp krizi geçirdi bir süre sonra 13 Nisan 2019'da buna bağlı olarak 76 yaşında yaşama veda etti.