·344 syf.·
2025 4. kitabı
Belki de okuduğum kitabın çevirisinin kaliteli olmasının yanı sıra 1968 basımı olması da beni etkilemiş olabilir. Bu saman kağıdı ve daktiloda yazılmış görüntüsü beni büyülüyor. Maksim Gorki; toplumun sefaletini, devrim hareketini, hukuksuzluğunu anlatan bir yazar. Bu kitap da bu eksende yazılmış bir eserdi. Anlattıklarıyla ve anlatım tarzıyla beni doyurdu. Tavsiye ediyorum.
Alıntı
Acı GünlerMaksim Gorki · Engin Yayıncılık · 2003217 okunma
·269 syf.·
2022 47. kitabı
Herkese merhaba,ne yazarsa yazsın okurum dediğim bir yazardan Maksim Gorki’nin Üçler isimli eserinden bahsetmek istiyorum. Gorki iki yüzyılın kesişme noktasında ilk romanları ve oyunlarıyla sosyalist gerçekliği biçimlendirmeye başlamaktadır.Üçler romanıyla tarihsel bir kesit içinde Rus kapitalizminin gelişme yollarını ve Rus burjuvazisinin tipik kişiliklerini ortaya koyduğunu görüyoruz. Rakov Mayakin tipi, kendi ekonomik gücünün bilincinde olan, politik iktidarı elde etmek için yanıp tutuşan burjuvaziyi yansıtmaktadır.Kapitalistleşme sürecinin belirlediği tipik kişilikleri, onların karmaşık iç dünyalarını ve yapısal çelişkilerini canlı bir biçimde ele alır. Kendi çocukluk izlenimlerini de içeren bu romanda, büyükler dünyasındaki boğazlaşmaların çocuk ruhundaki yansılarını bir çocuk içtenliğiyle dile getirir. Dostoyevski'nin Raskolnikov'unu burada da görebilirsiniz. İlya! Gorki'nin İlyası.(zaten İlya Gorki'dir) Kokuşmuş düzeni mükemmel tasvir etmiş. Sarsıcı ve hüzünlü. Mutlaka okunması gereken bir şaheser.Tavsiye ederim.
2023 30. kitabı
Rus edebiyatına karşı her zaman bir önyargım olmuştur. Ruslardan yılda en fazla iki kitap anca okuyabilirim. Genel olarak problemlerin bir türlü anlamlaştırılamaması beni uzaklaştırır. İlya'nın tanrının varlığı, adaletin var olmadığını algılaması , zenginlerin günahkar olması, iyi görünen insanların kötü insanlar olduğunu anlamasını dışarıdan izlemiş gibiyim. Herkesin kötü yanlarını birbirinden sakladığı ortamda, İlya'nın canına tak etmesi ve patlaması vicdanı rahatlatmaktan çok, artık yaşamak için bir anlam bulamamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Hayatı monotonlaştığı zamanlarda yaşamak için bir neden bulamamak ve bu yüzden herkese karşı bir nefret gördüm. Bence kitabın asıl konusu ise bir arayıştır. Sadece ne aradığını bilememek, bulduğunda da ise hiçbir zaman emin olamamak.
Düşkünler
2021 3. kitabı
Okunma: 17 Mart 2021 18:54
Kitabın asıl anlatmak istediği yoksul insanların nasıl yaşadığı onların duyguları hayallerini ve kendilerini diğer insanlardan namı diğer paralı zengin insanlardan nasıl ayırt ettiklerini anlatıyor Kitapta birden cok karakter var ama en cok ılya karakterinin yaşadığı duygular var işlediği bir suctan ötürü vicdan azabı duymasını konu ediniyor Yapmak istediğini yapsa da işlediği suctan ötürü sonunda mutlu olamıyor Ama en sonunda vicdan azabını susturacak bir sey yapıyor Kitabı okuyacaklara tavsiyem sürükleyici hikayesi vardır Açık anlasılır yazılmıstır okurken sıkılmazsınız Herkese iyi okumalar dilerim
DüşkünlerMaksim Gorki · Halk Yayınevi · 1975217 okunma
2020 25. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2020 15:19
Yokluk icinde bir cocukluk geciren ilya, buyudukce toplumdaki adaletsizligi daha cok farkediyor.ilya varliklilarin da yoksullarin da bu adaletsizlikten payini aldigi dunyaya nefret duyuyor.yasadikca sorguluyor,sorguladikca nefreti buyuyor.
2022 39. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2022 15:26
Maksim Gorki'nin 'Üçler' romanında; tepkisiz kalınamayacak talihsiz yaşamlar, haksızlıklara boyun eğmeye mahkum, aşağılanmaya hükümlü insanlar ve diğer tarafta da her türlü imkana, maddiyata sahip oldukları için kendilerini görgülü, modern, ahlaklı ve toplumun saygıdeğer takımı gören insanlar. Yazar, zor durumdaki herhangi bir bireyin yaşantısını sosyal adalet ile muhakeme etmeye çalışırken, yargı sistemini de ve burjuvaziyi de taş yağmuruna tutmaktan geri kalmıyor. İnsan psikolojisinin ise kuyumcu titizliği ile işlenmiş bu romanın etkisinden kurtulamayacaksınız... Hemen şimdi okuyunuz...
2024 7. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2024 23:13
Üçler
Üçler
Gorki, Tolstoy'dan sonra en sevdiğim Rus yazar diyebilirim. Yaşadığı bohem dönemi ve bohem hayatı bu kez baş karakter İlya üzerinden çok etkili bir şekilde aktarmış. Okuduğum 1981 tarihli 2.baskı olup yer yer baskı hataları olsa da çevirisi dipnotlarla oldukça anlaşılır ve başarılı. Velhasıl tüm kitapları okunası Gorki'nin bir kitabını daha bitirmenin buruk bir sevinci içindeyim.
ÜçlerMaksim Gorki · Sosyal Klasikler Yayınları · 1981217 okunma
2017 17. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2017 02:42
kitap 1973'te yayınlanmış türkiyede.çevirisinde çok hata var fakat sonradan anladığıma göre yeni baskısı varmış."Üçler" olarak çevirilen yeni baskıyı okumanızı tavsiye ediyorum. Ayrica diger adi “acı günler “
Üç Arkadaşın Zor GünleriMaksim Gorki · Günce Yayınları · 1973217 okunma

Maksim GorkiYazar · 96 kitap
Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemcidir. 1892 yılında Tiflis'te, Kafkasya Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça'da acı anlamına gelen Gorki takma adını kullanmaya başladı. 1895'te St. Petersburg'da yayınlanan bir dergide çıkan Çelkaş adlı öyküsü ile ünlendi. Ardından Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız öyküsü yayınlandı. Ünü hızla yayıldı. Bu öyküler kadar başarılı olmayan bir dizi roman ve öykü daha yazdı. Gorki'nin 1898 yılında yayınlanan ilk kitabı Hikâye Denemeleri (Очерки и рассказы) çok beğenilir ve yazarlık kariyerinin başlangıcı sayılır. İlk romanı Foma 1899'da basıldı. Bu dönemde sağlam bir olay örgüsü kuramaması ve yaşamın anlamı üzerine uzun felsefik tartışmalara girmesi romanlarının başarısını düşürür. 1906'da yazdığı ve Rus Devrimi'ne adadığı Ana en başarılı romanıdır. 1899-1906 arasında St. Petersburg'da yaşar. Gorki, Çar rejimine açıkça karşı çıkmış ve bu yüzden birçok kez tutuklanmıştır. Çarlık tarafından kontrol ve baskılara maruz kalmıştır. 1901'de Fırtına Kuşunun Türküsü isimli kısa şiiri yüzünden tutuklandı. Kısa sürede serbest kaldı, Kırım'a gitti. Gorki birçok devrimci ile tanıştı. Lenin'le tanıştığı 1902 yılından itibaren aralarında yakın bir arkadaşlık oluşmuştur. 1902 yılında Rusya Edebiyat Akedemisi'ne seçilir. Ancak Çar II. Nikolas buna izin vermez. Anton Çehov ve Vladimir Korolenko bu tavrı protesto eder ve Akademiden ayrılır. Başarısız olan 1905 Rus Devrimi sırasında Peter ve Paul Kalesi'nde kısa bir süre daha hapis kalır. Gorki Güneşin Çocukları adlı oyununu yazar. Oğlunun Mayıs 1935'teki ani ölümünü takiben Gorki de, 1936 yılında Haziran ayında öldü. Her ikisinin de ölümü şüphe altındadır. Zehirlendikleri iddia edilmiş, ama bu iddia hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Gorki'nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da yer alacaklardır. 1938'de Buharin'in mahkemesinde Gorki'nin NKVD başkanı Yagoda tarafından öldürüldüğü itiraf edilmiştir.