Çok dağınık bir şekilde kaleme alınmış kısa otobiyografi kitabı demek yerinde bir tanım olur. Belki Patti Smith'in hayat hikayesine hakim olan okuyucular için satır araları bir şeyler ifade edebilir. Bende ise derin duygular yaratmayan bir kitap oldu.
HayalperestlerPatti Smith · Domingo Yayınevi · 2012644 okunma
Patti Smith'in okuduğum üçüncü kitabı. Aslında diğerlerinden önce bunu okumalıydım, ters oldu. En son olarak okudum. Kitabın ilk basım tarihi 1991. Çoluk Çocuk 2010, M Treni 2014. Uzun bir kitap değil. Çocukluk yıllarına dönüp, bizi de oraya götürüyor. Patti hep yazsın ve hikayeleri hiç bitmesin.
"Bu minik kitapta yer alan her şey gerçek; aynen olduğu gibi yazıldı. Onu yazmak ölü toprağını üzerimden çekip aldı; umarım bir ölçüde okurun da içini nedensiz neşeyle doldurmayı başarır." -Patti Smith
İyi okumalar
HayalperestlerPatti Smith · Domingo Yayınevi · 2012644 okunma
Okuduğum hiç bir kitaba zaman kaybı gözüyle bakmam, mutlaka bana katkısı vardır.
Bu kitaba gelince yine bir Günce şeklinde yazılmış, Kısa, yazarın çocukluğu ve hayallerinden oluşan, görsellerle desteklenmiş bir kitaptı. Pek tarzım olan bir kitap değil, ayrıca edebi dilinin de - kendimce- olduğunu düşünmüyorum. Tavsiye eder miyim? Karar sizin.
Kitapla kalın efenim.
HayalperestlerPatti Smith · Domingo Yayınevi · 2012644 okunma
Açıp açıp tekrar ve tekrar okumak istediğim kitap. Belki de hayatımın sonuna kadar yanımda cüzdan gibi taşıyacağımdır. Fotoğraflarını teker teker incelediğim, Patti Smith'in derin ve estetik hayatıdır.
HayalperestlerPatti Smith · Domingo Yayınevi · 2012644 okunma
''Bu hayatta taşı düşmüş yüzükler gibi dolanıyoruz. Ama sonra bir gün, bir yerden köşeyi dönüyoruz ve bir de bakıyoruz ki karşımızda, yerde yatıyor; mücevher gibi kesilmiş, ışıl ışıl bir damlası. Hayalet değil, gerçek. Dokunup rahatsız edersek yok olabilir. Ama bir adım atmazsak da, hiçbir şey düzelmeyecek. Bu bulmacayı nasıl çözeceğiz? Bir yolu var. Dua edin. Kendi duanızı söyleyin. Nasıl söylerseniz söyleyin, fark etmez. Çünkü bittiğinde, saklamaya değer tek mücevhere, bağışlamaya değer tek tohuma siz sahip olacaksınız.''
HayalperestlerPatti Smith · Domingo Yayınevi · 2012644 okunma
Bu kitap hakkında o kadar boş kaldım ki Beğendim mi? Beğenmedim mi? anlayamadım.. Çok dağınık bir şekilde kaleme alınmış kısa otobiyografi de denilebilir anı-günlükte ..Okumadan önce yazarın hayat hikayesini okumuştum ama gene de kitap benim için eksik kaldı.. Belki de yazarı tanımak için seçtiğim başlangıç kitabı bu olmamalıydı...Kalemini tanıdıktan sonra tekrar şans vereceğim bu kitaba....Keyifli Okumalar Dilerim :))))
Yazar'ın torbacısından deneysel bir madde aldıktan sonra yazdığını düşündüren kitap. Neresinden tutsam bilemedim. Kapağına "boş kafa ile okumayın" diye bir uyarı yazsalar süper olurmuş.
HayalperestlerPatti Smith · Domingo Yayınevi · 2012644 okunma
Kütüphane raflarında kendisini önüme attı. " Hep bir kitap yazmayı hayal etmişimdir " cumlesi ile bana dokundu. Gerçekten öylesine icten geldiği için kaleme alınmış bir kitap. Ama duygusu olmayan bir kitap değil. Hatta çocukken kurduğum hayalleri hatırlattı , korkularımı, kayıplarımı, başarilarimi... Bir yetişkinden çok yetişkin bir çocuğun kalemi değmiş bu kitaba. Bana iyi geldi deneyimlenebilir.
Müzik tarihinin en önemli albümlerinden biri olan Horses (1975) ile punk rock'ın doğmasında etkili isimlerden biri olan hatta punk'ın vaftiz anası olarak kabul edilen Smith sadece müzik tarihine değil, sanat tarihine de damga vurmuştur.Patti Smith müzisyen kimliğinin yanında şairdir, yazardır.Resim ve fotoğrafçılık gibi görsel sanatlarla da ilgilenen, hatta 1971'de Sam Shepard'ın Cowboy Mouth oyununda bir geceliğine rol alarak ( Gerçi tek oyunculuk performansı değildir bu.) oyunculuğu da eklemiştir sanat yaşamına.Smith beat şiiri, garage rock ile birleştirmiştir.Hanuman Kitaplar'dan bir metin kaleme alması istenince, Hayalperestler'i yazmaya başlar.Hanuman kitapları, numaralı olarak satışa sunulur, Patti Smith'in kitabı 46 numara olacakken, William Burroughs'un ricası üzerine ( Burroughs aşkı adına!)46 numara William Burroughs'a bırakılır.Burroughs'un en sevdiği numara 23 imiş ve 23 ile 2 çarpılınca 46 ediyormuş.️
Patti Smith kitabı 45. yaş gününde tamamlar ve 45 numara Hayalperestler'in olur.Kitapların yazım ve yayımlanma süreci de ilgimi çekmiştir hep.️Kitap 20 yıl sonra, orijinal basımda yer almayan metin, fotoğraf ve illüstrasyonların da yer aldığı yeni şekliyle yayımlanır.Domingo Yayınları da Emre Ülgen Dal çevirisiyle bu şekliyle sunuyor kitabı.Kitap tasarımını da sevdim.
Bir tür anı kitabı sayılabilecek olan Hayalperestler'de Smith bizi çocukluğunun hayallerle dolu parlak dünyasına götürüyor o şiirsel diliyle.Patti Smith, kitaba ismini veren "woolgatherers" kelimesini kitap boyunca var olan iki anlamıyla da kullanılıyor ve sık sık karşımıza çıkıyor bu kelime.İlk anlamı, hayalperest olan kelimenin diğer anlamı ise çayırlarda otlayan koyunların dikenli çalılara takılan yünlerini toplayan kişi veya çobanmış.Elinizde ne kadar şiirsel bir kitap tuttuğunuzu bu
Patti Smith gibi meşhur biri değilde sıradan daha hiç bir kitabı olmayan biri yazmış olsa bu kitapçığı, basacak yayın evi bulmakta zorlanabilirdi diye düşünüyorum.
Anlatılanlar kendisi için bir şey ifade edebilen şeyler olabilir tabi ki ama okuyucu için - benim için- bir ifade etmeyen ara ara aldığı küçük notlardan öte geçemeyen bir kitaptı ne yazık ki.
Çoluk Çocuk Patti Smith'in asıl merak ettiğim ve iyi olduğunu duyduğum kitabı.
Umarım o da hayal kırıklığı olmaz.
HayalperestlerPatti Smith · Domingo Yayınevi · 2012644 okunma
Patti Smith, (d. 30 Aralık 1946, Chicago) - Amerikalı müzisyen, rock şarkıcısı, ressam ve şair. 1975 yılında çıkardığı ilk albümü Horses ile punk rockın doğmasında en etkili isimlerden biri oldu. Smith, punkın vaftiz anası olarak anıldı. Beat şiiri performans tarzını garage rock ile birleştirdi. Kadınsılıktan uzak diliyle disko çağına meydan okurken Amerikan gençlerini 19. yüzyıl Fransız şiiri ile de tanıştırdı. Smith, çok geniş kitleler tarafından Bruce Springsteen ile birlikte yazdığı ve listelerde 13 numaraya kadar yükselen "Because the Night" isimli şarkısıyla tanınır. 2005 yılında, sanatçıya, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından edebiyata ve kültüre yaptığı katkılardan dolayı "Ordre des Arts et des Lettres" nişanı verildi. Ayrıca 2007 yılında "Rock and Roll Hall of Fame"e kabul edildi. 17 Kasım 2010'da ise anılarını yazdığı "Just Kids"(Çoluk Çocuk) adlı kitabıyla National Book Award'ı kazandı. 2011 yılındaysa Polar Music Prize'ı alan sanatçılardan biri oldu.