Selçuk Baran’ın yedi öykü kitabı daha önce Yapı Kredi Yayınları’ndan “Ceviz Ağacına Kar Yağdı” (2008) adıyla tek ciltte toplanmıştı. Bütün öyküleri şimdi gözden geçirilerek, yazar portreli kapaklarla ayrı ayrı basılıyor. Selçuk Baran’ın ilk öykü kitabı “Haziran” (1972) 1973 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü’ne değer görülmüştü. “Ceviz Ağacına Kar Yağdı”, “Zambaklı Adam”, “Kavak Dölü” gibi yirmi bir unutulmaz öyküden oluşan kitap çıktığı tarihte güçlü bir yazarın gelişini müjdelemişti. Yalnızlık ve umutsuzluk dolu öykülerinde düşsel, şiirli bir hava yaratmakta başarı gösterdiği kabul edilen Selçuk Baran, Behçet Necatigil’den Vedat Günyol’a, Füsun Akatlı’dan Selim İleri’ye, Hulki Aktunç’tan İbrahim Yıldırım’a, İnci Aral’dan Behçet Çelik’e pek çok yazarın övgüyle üstünde durduğu, ancak günümüz okuru tarafından daha fazla keşfedilmeyi bekleyen bir yazar. “Hayır, baharla gelen bir ruh zayıflığı filan değildi! Ne münasebet! Gerçi gözlerimin hafifçe dolduğunu yadsımıyorum. Bekâr bir kızın çiçek alması dokunur bana. Hepsi bu işte!”
Yazar:
Selçuk Baran
Selçuk Baran
Editör:
Murat Yalçın (Editör)
Murat Yalçın (Editör)
Tasarımcı:
Nahide Dikel
Nahide Dikel
Tasarımcı:
Mehmet Ulusel
Mehmet Ulusel
Tasarımcı:
Akgül Yıldız
Akgül Yıldız
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 51 dk.Sayfa Sayısı: 136Basım Tarihi: Eylül 2020İlk Yayın Tarihi: 1972Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750847561Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Yaşam sonsuzdur çünkü. Onu küçültmek gerekir. Sınırlar çekerek, kilitleyerek, örterek...Avucumuzda kalan kırıntıları didikleyip bin parçaya bölerek... Bölüp küçülttükçe zenginliğimizi çoğalttığımızı sanarak. #selçukbaran #haziran Baran'ın kalemiyle #solgunadam kitabıyla tanışmıştım. Okuduktan sonra ilk olmayacağını ve devamının geleceğini de
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
Reklam
136 syf.
9/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Öylesine hayattan kareler
Hayatın en mütevazı ve sıradan hallerini böyle güzel, sıcacık, okunası öykülere çevirmek sihirbazlığını çok az yazarda gördüm. Kalemi bir parça
Füruzan
Füruzan
'ı anımsattı. Okurken kendinizden ve yaşamınızdan izler buluyorsunuz. Kiralık dairenin dökülen tavanı dert oluyor size, yatalak babanın suskunluğu yüreğinizi yakıyor. Bir misyon, amaç ya da beklentiyle değil sadece anlatmak için yazmış Selçuk Baran. Anlattıkça rahatlayan biri edasıyla.. Çok şey söylemeye gerek yok aslında. Okuyun ve tanışın bu yüreği güzel, kalemi güzel, üslubu güzel yazarla..
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
134 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Selçuk Baran ile tanışmak için resmen can atıyordum, sürekli önüme çıkan ve övülen bir yazar kendisi. Ya aslında dilini çok sevdim yazarın, ama nedendir bilemiyorum öykülerini beğenemedim sanırım. Yanlış hatırlamıyorsam yazarın ilk öykü kitabıymış "Haziran". Ben pek fazla öykü okuyucusu değilim, yani romanı tercih ederim. Sevmemem de belki bundan kaynaklıdır, belki de ilk kitabı olmasından. Kararımı tam olarak verebilmem için elimde olan diğer kitaplarını da okuyacağım. Açıkçası diğer kitaplarını daha fazla merak ediyorum. Tanışma kitabı için iyi bir tercih yaptığımı söyleyemem :D Bazı öykülerde "Yazar bunu niye yazmış ki ya?! Ne anlatmak istedi ki şimdi?" diye sorguladım resmen çoğu kez. Ama olsun, yeni bir yazarla tanışmış oldum. Diğer kitaplarını okumayı merakla bekliyorum. Hazırda 3 tane daha kitabı var bende neyse ki. Bu kitabını sevemedim ama diğerlerinden ümitliyim, daha doğrusu sevmek istiyorum.
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
136 syf.
8/10 puan verdi
Selçuk Baran'ın ilk öykü kitabı ve benimde kendisiyle ilk tanışmam. Bu kadar geç keşfettiğim için üzgün olduğum yazarlar arasına girmiştir kendileri. Kitap yalnızlık, mutsuzluk, umutsuzluk, çaresizlik, geç kalınmışlık, hayal kırıklıkları, küçük sevinçler, küçük beklentiler içindeki yorgun düşmüş karakterlerin ruhsal yolculuğuna çıktığımız, şiirsel bir dille yazılmış yirmi bir öyküden oluşuyor. Selçuk Baran okunmalı, okutulmalı, hatırlanmalı, unutulmamalı. "Sokaktan adamlar geçiyordu. Alınlarında belki de geçen hafta batmış bir güneşten arta kalan yarım aydınlık... Ve çevrelerini saran akşam sisine doğru yok olan sahipsiz gövdeler. Bir sahipleri olması gerekmez miydi ama? Bu kadar acının bir sahibi olmalıydı hiç değilse... Çünkü yürürlerken bir yerlerinde, bir kemik sızlıyor gibiydi."
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
Reklam
136 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Selçuk Baran'dan okuduğum ilk kitap Haziran, onun da yayınlanan ilk kitabıymış. Yazarların ilk kitapları genelde umulanı vermez, geleceğe dair bir şeyler vaat eder belki ama yine de beklentimizi karşılamaz. Fakat Haziran kesinlikle öyle değil, ustaca yazılmış yirmi bir hikayeden oluşuyor. Olayların değil durumların ve karakterlerin hissettiklerinin, iç seslerinin ön planda olduğu hikayeleri seven herkesin hoşuna gidecektir eminim. Süsten uzak, yalın ve sade ama bir o kadar derin cümleler var içinde; yalnızca birkaç cümlenin güzelliğinden ibaret değil tabi ki bütünüyle bakınca başarılı bir anlatımın olduğunu görmek mümkün. Her öykü başlı başına bir insanı, bir dünyayı anlatıyor hem de hiç sıkmadan, sakinlikle ifade ediyor onların iç dünyalarını. Ben özellikle "ceviz ağacına kar yağdı", "kent kırgını" ve "ıslık" hikayelerini çok sevdim. Okurken kimin olduğunu bilmesem, bir yazara ve onun kalemine benzetecek olsam kesinlikle Oğuz Atay derdim; yazarlar biraz olsun kendinden bir şeyler katıyorsa yazdıklarına, Oğuz Atay ve Selçuk Baran'ın ruhu birbirine çok ortak bence. Diğer kitaplarını da keyifle okuyacağımı düşünüyorum. Kitabın son cümleleri belki de kitabın özeti mahiyetinde: "Uyusam, uyusam... Hiç uyanmasam. Çünkü biliyorum, yapacağım hiçbir şey kalmadı artık. Ne kadar yorulsam boş. Ama yeterince yaşanmadan da ölünmüyor ki!"
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
136 syf.
8/10 puan verdi
·
46 günde okudu
İlksöz: Sevdik bir kere. Genelde bir ya da birkaç kitap okuduktan sonra karar veririm bir yazarın tüm kitaplarını okumaya. İnsan bırak bir kitabını, bir hikâyesini bile okumadan 'ben bu yazarın tüm kitaplarını okuyacağım' der mi? Ender de olsa diyoruz işte biliyorsunuz siz de. (Bazen bir alıntı okutmuyor bize bilmediğimiz bir kitabı).
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
136 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
" Bilmiyorum, anlamıyorum.Ben de mi değiştim yoksa? Umudum tükendi,bitti.Onun yerine bir türlü kavrayamayacağım yabancı, semsert bir acı geldi, yerleşti. Ama ağlamıyorum. İnsafsız mor lekelerle dolu,çıplak, üşümüş bacakları geliyor aklıma. Utanıyorum,ağlayamıyorum. Korkmuyorum da.Filiz'in incecik omuzları kadar güçlendi mi yoksa yorgun, yaşlı yüreğim?Bitimini göremediğim karanlıklara aynı umursamazlıkla bakabilecek miyim?" Sanırım,bu dönem yazarların öykü ve romanlarını,kalemlerini seviyorum ben. Selçuk Baran da '68 ve sonrasında Türk edebiyatında kendine iyi bir yer etmiş fakat günümüzde pek de tanınmayan kadın yazarlarımızdan. Okuduğum "Haziran" kitabı yazarın ilk kitabı ve içinde 21 öykü var. 1973 TDK öykü ödülü'nü kazanmış. Anaların hakkı,Kış yolculuğu,Bozkır çiçekleri ve Tortu yine merak ettiğim kitapları. Öykülerin hemen hepsi ortak temada buluşmuş.Y.alnızlık ve umutsuzlukla örülü - bir çatının altında toplanmış - kendi iç dünyaları olan insanlar.Geçim sıkıntısı içinde orta direk memur aileler,geç kalınmış,ulaşılamamış hayaller ,bir bakıma anlaşılamayan zor hayatlar...
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Selçuk Baran'la yolculuğuma öyküleriyle devam ediyorum. Gerçekten bu kadar iyi öyküler beklemiyordum. Ah, Selçuk Baran bu kadar başarılı olmana rağmen hâlâ çok okunmaman çok üzücü. Ama dediğim gibi ben burada tanıtmak için elimden geleni yapacağım. Lütfen, okuma listelerinize Selçuk Baran'ı da ekleyin. Neyse biz kitaba dönelim. Haziran adlı kitaptaki öyküler, içimizi ısıtan olaylar değil. Tam tersine kalabalıklardan, toplumdan kendini uzaklaştırmış karakterlerin ruh dünyası anlatılıyor. Hatta yazar bu modern insanının dramına isim de takmış: "Kent Kırgını" Yaşlılığın getirdiği yalnızlığın anlatıldığı Odadaki içimi en burkan öykü oldu. Birçok mesele üzerinde durduğu bu öykülere bir şans verin, derim.
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
Ah imkanım olsa da çevremdeki herkesi Selçuk Baran'ın kalemi ile tanıştırabilsem diyorum her bitirdiğim kitabının ardından. Bugün de 1972 yılında yayımlanan Haziran isimli öyküsü kitabı ile geldim. Kendi imkanları ile yayınlattığı bu öykü kitabı, 1973 yılında Türk Dil Kurumu Öykü ödülünü almış. Sanırım Selçuk Baran'ın öykülerini benim için farklı kılan, okurken kendini buram buram hissettiren o yaşanmışlık duygusu. Bir öyküde kendinizden bir şeyler buluyorsunuz, bir diğerinde belki bir tanıdığınızdan. Yani kısacası "bizden" acılar, "bizden" yalnızlıklar, "bizden" umutlar var her bir satırda. Çünkü Baran'ın kendi de tüm bu duyguları yaşamış, hissetmiş, hayatı boyunca bir nevi o satırlarındaki yalnızlığı kendi deneyimlemiş bir yazar. Öykülerinde bir diğer hoşuma giden unsur da, yazıldığı dönemi çok güzel yansıtıyor olması. Öykülerin içinde gezerken kendiniz bir anda 70'lerin dünyasında buluyorsunuz. Dönemin hem sosyoekonomik durumu, hem de politik havası kendini hissettiriyor satırlarda. İçinde 21 öykü bulunan bu kitapta kendinizden bir şeyler bulacağınızdan eminim :)
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Selçuk Baran, öykücülüğü ile tanınmış, öykünün yanında oyun ve roman yazmış bir sanatçıdır. Daha önce adını birçok kez duyduğum, daha yeni okuma fırsatı bulduğum, daha yeni tanıdığım yazarlardan birisi. TRT İstanbul Radyosu için radyo yayınlanı yazmış. Yayınlanan ilk öykü kitabi Haziran (1972). İlk öykü kitabı olduğunu bilmeden aldım ancak güzel bir tesadüf oldu. Kalemi oldukça güçlü, öykücülüğe yöneldiğim şu günlerde bana farklı bir bakış açısı kazandırdı. Haziran, yirmi bir öyküden oluşan bir öykü kitabi. Birbirinden farklı öyküler, farklı insanlar... Geneline baktığımız zaman toplumdan uzaklaşmış yalnız insanların, kırgın hayatlarını anlatan öyküler diyebilirim. Farklı bir tat, farklı bir esinti... Alegorik bir anlatıma sahip, betimlemeler oldukça gerçekçi Duygular sahici, öyle ki; bu öyküleri okuyan her insan kendinden bir parça bulabilir. Okumanızı öneririm.
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Beğendim Şehirli hikayeler, okumuş hikayeler, kadın, aile, iş. Zaten ödüllü bir kitap dili akıcı. tüm kitaplarını okuyup günümüz şehirlisiyle kıyaslar yapmak ilginç olabilir.
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
136 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Selçuk Baran dan okuduğum ikinci kitap idi. İlk okuduğum Tortu kitabı gibi anlaşılır ve samimi bulmasam da ,yazarın yalnızlık ve umutsuzluk dolu öyküleri düşsel, şiirli bir hava ile yazması beni Selçuk Baran 'in kitaplarını okumaya itiyor. Bu kitap da toplam 21 tane öykü var;bu öyküler de yalnızlık, umutsuzluk, karamsarlık, insan ilişkileri, eşlerin arasında ki iletişimsizlik, sevgiye duyulan özlem, anne çocuk ilişkisi, beklenen bir özlem gibi birçok konuya değinilmiştir.Bir şans verin ve Selçuk Baran okuyun derim.Iyi okumalar dilerim.
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
136 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Her zaman olduğu gibi iyi bir yazarla geç tanıştığım için pişmanlık duyuyorum. Öncelikle 1970'te yazılmış bir kitap olduğu için kitaba bir tık tutunamam sanmıştım fakat yazarın kalemi beni çok etkiledi. Hikayelerin konusu buram buram eski kokarken yazarın kalemi bir o kadar da modern. 21 öyküden oluşuyor. Konuk Odaları, Kavak Dölü, Anne, Analar ve Oğullar benim dönüp tekrar ve tekrar okuduğum ve okuyacağım öykülerden oldu. Her öykünün başında ve sonunda bir tutunamayan ile başbaşa kalıyoruz. Öykülerdeki duygular o kadar tanıdık geliyor ki eminim okuyan herkes kendine ait satırlar bulacaktır.
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
136 syf.
7/10 puan verdi
Bir daha dönmemecesine başını aşıp gitmeler kurar, sonra koltukların yerini değiştirirsin.. Hiçbir şeye yetişemedik, hep geç kaldık. Ya da erken mi başlanıldı koşmaya nedir? İkisi arasındaki farkı bulamıyorum. Güzelim tutkular yaşanmaya başlanmadan yorgun düşüyor ve bu arada bir ömür geçmiş oluyor. Selçuk Baran’ ın kalemiyle ilk tanışma kitabım. Çokça övüldüğü için ilk öykü kitabıyla başlamak istedim. Biraz şiirsel bir anlatımı olsa da işlediği konular sebebiyle midir bilinmez okurken gri bulutlar dağılmadı etraftan. Ne kadar çok beklenti, umut varsa bir o kadar hayal kırıklığı karşıladı. Ne kadar çok kalabalıklara karışmak istediyse, bir o kadar yalnızdı karakterlerimiz. Kısacık öykülerden oluşan kitapta, yazar son satırlarında sizi de bir yalnızlığın ortasında bırakıyor. Soğuk bir rüzgarda titrerken ya da bir yağmur kokusunu içinize çekerken buluyorsunuz kendinizi. Şimdilik düşüncelerim bu şekilde, birkaç eserini daha okuduktan sonra daha detaylı bir yorum yapabilirim belki.
Haziran
Haziran
Selçuk Baran
Selçuk Baran
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
Selçuk Baran öykü anlatma tekniğini çok çok iyi bilen, birinci sınıf bir yazar. Okuru çok da yormayan, yer yer hâl ve gidişata dair küçük ipuçları veren açık bir anlatımı benimsiyor. Sağlam, sağlıklı, özenli bir dili var. Seyrek de olsa, döneminde çok yeni olan kelimeleri kullanmayı seviyor. Küçük, önemsiz olaylardan, gündelik hayatın o çok iyi bildiğimizi zannettiğimiz ve sıkıcı bulduğumuz ayrıntılarından yani hayatı yapan, bütünleyen minnacık parçalardan fevkalade öyküler çıkarıyor ortaya. Başlangıçlara ve olabilecek önemsiz sonuçlara önem vermiyor. Bir olaya yaslanan ve bir sonuca bağlanan çok az öyküsü var. Yazar, rasgele bir yerden/ bir andan giriyor hayata ve anlatmaya başlıyor.
Haziran
HaziranSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 2020440 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.