Gelecekten Öyküler

9786258021998
Sıralamalar

İleri Sar
2024 6. kitabı
Bu kitapta toplam 6 öykü yer almakta. Teknolojinin, teknolojik gelişmenin; insanlar ve insanlıkla olan etkileşimini cüretkâr ve ileriye dönük bir şekilde el almakta. İçinde barındırdığı hikâyeler ile ufkumuzu doruklara sürükleyecek nitelikte olması, bu hikâyeleri okunmaya değer kılıyor. Sarsıcı gerçeklikle bizleri baş başa kılan hikâyeler bunlar. İleri Sar
·256 syf.·
2024 72. kitabı
6 adet kısa bilim kurgu öyküsünden oluşuyor kitap. İlk öykü kesinlikle çok iyiydi. Yapay zekanın insan zekasının önüne geçişi ve kendi iradesine sahip oluşu gerçekten korkutucu. Ama genel itibariyle ilk öykü gayet güzeldi. Daha uzun halini okumak isterdim. Sonraki öyküleri ise çok sevemedim, konuyu tam anlayamadım, ne okuyorum ya hissiyatı oluştu. Olayı anlayana kadar zaten öykü bitmiş oluyor. İlk öyküye göre de epey kısalar zaten ama sevemedim.
Kitap Yorumu
2023 20. kitabı
Okunma: 06 Mart 2023 14:59
Geçen ay kafamı dağıtmama yardımcı olan, gelecekte geçen bu öykü kitabının genel bir yorumu ile geldim. Aynı zamanda senarist olan dünyaca ünlü yazar Blake Crouch, en sevilen bilim kurgu ve distopya yazarlarından bazıları ile tamamen teknoloji ve gelecekle ilgili kısa hikayeler yazdılar. İleri gelecekteki bu hikayeler yer yer gerçekte olabilme ihtimali ile sizi ürkütebilir. Teknolojik atılımların geniş kapsamlı etkilerini keşfedeceğiniz bu hikayeler bazıları için dünyanın sonu. Diğerleri için ise sadece bir başlangıç olabilir Ben bi çoğunu keyif alarak okudum. Zaten türü okumayı özlemiştim o yüzden bana iyi geldi. Özellikle en sevdiğim hikayeler; Summer Froze ile Acil Durum Derisi hikayeleri oldu. Onların ardından Veronica Roth’un Ark hikayesini de sevdim . Yazarlardan bazılarının kalemiyle önceden tanışmıştım fakat burada ilgimi çeken ve okunmam tavsiye edilen Blake Crouch’u ilk kez okudum. Bizde çıkan diğer kitaplarını da listeme aldım . Hepsinin konusunu tek tek anlatamayacağım ama birini anlatmak için seçecek olursam ilk hikaye olan Summer Froze’u anlatmayı seçiyorum. Bir video oyun geliştiricisi olan Riley, yeni projesindeki süper zeki bir yapay zeka olan Max’in hiç beklenmedik şekilde davranmaya başlamasıyla onu incelemeye ve geliştirmeye alır. Bu aşamada da onunla arasında duygusal bir bağ kurar ve hatta bu uğurda ailesini de kaybeder çünkü yıllar boyunca düşündüğü ve her fırsatta üzerinde çalıştığı tek şeydir. İşi dahada ileri boyuta taşıyarak Max’i bedenlemeye ve gerçek dünyaya getirmeye karar verir. Peki Riley’e karşı fazla yardımsever ve sıcak görünen Max’in kendi gerçek dünya planları neler? Sonlara doğru heyecanla okuyacağınız harika bir kısa öyküydü
2023 27. kitabı
Okunma: 17 Mart 2023 22:37
İleri Sar'a inceleme yazmayı düşünmüyordum ama birbirinden güzel 6 òyküyü okuyunca en azından insanların da bu kitaptan haberleri olmaları gerek dedim. Orjinal bir yapay zeka hikayesi, dünyanın son vakitleri, doğacak bebeğinizin nasıl biri olacağını belirleyebilme ihtimali, devamlı başa dönme ve teknolojinin kumarhane ile savaşı. Kitapta ikinci sırada yer alan "Acil Durum Derisi" klasik olmaya aday. Romanlarıyla kendilerini ispatlamış altı yazardan, altı farklı üslupla, altı ayrı gelecek için, altı farklı konuda, altı muhteşem hikaye. İyi ki okumuşum.
2026 4108. kitabı
İleri Sar benim için biraz inişli çıkışlı bir okuma deneyimi oldu. Kitaptaki ilk öykü daha ilk sayfalardan itibaren dikkatimi çekmeyi başardı. Yapay zekânın insan zekâsını aşması, kendi kararlarını verebilen bir varlığa dönüşmesi ve insan kontrolünden çıkması fikri zaten başlı başına oldukça ürkütücü bir konu. Yazar da bu korkuyu başarılı bir şekilde hissettirmiş. Okurken sık sık "Ya gerçekten bir gün böyle olursa?" diye düşündüm. Özellikle teknolojinin hayatımızın merkezine bu kadar yerleştiği günümüzde anlatılanlar bana hiç de uzak bir ihtimal gibi gelmedi. İlk öykünün en sevdiğim yanı, sahip olduğu fikrin çok daha geniş bir romana dönüşebilecek kadar güçlü olmasıydı. Karakterleri, atmosferi ve ortaya attığı sorular beni içine çekti. Hatta öykü bittiğinde biraz hayal kırıklığı yaşadım çünkü daha fazlasını okumak istedim. Bu fikrin çok daha uzun işlenmesini, karakterlerin ve olayların daha ayrıntılı anlatılmasını isterdim. Kitabın en akılda kalan kısmı kesinlikle bu öykü oldu. Ancak ne yazık ki sonraki öykülerde aynı etkiyi bulamadım. Bazılarında anlatılmak istenen fikri tam olarak kavrayamadım. Olayların nereye bağlanacağını anlamaya çalışırken öykü bitiveriyordu. Sürekli "Acaba burada ne anlatılmak isteniyor?" diye düşünmek zorunda kaldım. Özellikle kısa olmaları da bu durumu daha belirgin hale getirmiş. Tam konuya alışmaya, karakterleri tanımaya başlıyorsunuz, hikâye sona eriyor. Belki yazarın amacı okuyucuyu düşündürmek ve bazı boşlukları okurun tamamlamasını sağlamaktı ama ben bu tarzı çok benimseyemedim. İlk öyküdeki netlik ve merak duygusunu diğerlerinde hissedemedim. Bu yüzden kitap bende iki farklı izlenim bıraktı diyebilirim. Bir tarafta uzun versiyonunu okumak isteyeceğim kadar başarılı bulduğum ilk öykü, diğer tarafta ise beni içine çekemeyen ve zaman
2024 39. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2024 19:58
Altı ünlü bilimkurgu yazarı, altı öykü anlatıyor, ‘İleri Sar’ kitabında. Aslında bu türde birçok film ve dizi izledim. Bir çoğunu da oldukça beğendim. Çünkü, bilimkurgu, yapısı itibariyle görsel malzeme açısından oldukça zengin bir tür. Fakat, kitaplarını okumanın da ayrı bir tadı var. Genel olarak insanlığın, bugünkü yaşam şartlarına, teknolojik gelişme hızına ve bunların gözlemlenen sonuçlarına dayanılarak, gelecekteki insanlık, toplum hayatı ve evren hakkında farklı ve yaratıcı varsayımlarla dolu konular ele alınıyor. Bu öyküleri okurken aklımın bir köşesinde hep bir, ‘neden olmasın?’ sorusu oluşuyor şahsen. Benim kırk yıl düşünsem aklıma gelmeyecek, hayal edemeyeceğim yaşamları, teknolojik gelişmeleri, olayları, zihnimde soru işaretleri yaratacak kadar iyi tasarlayabildikleri için, bu türün yazarlarını ayrıca takdir ediyorum. Aslında bütün yazarlar için aynısı geçerli. Tüm bu çıkarımları yaparken de, klasik olacak ama, ‘Keskin zekanın, insanlar için hem bir lütuf, hem bir lanet olduğunu da düşünmeden edemiyorum. Gelelim kitabımıza. En kısası 25 – 30 sayfadan oluşan altı öykümüzden kısaca bahsedersek; • Summer Frost – Blake Crouch (“Yarattığı koda saplantılı bir tutkuyla bağlanan Riley ve gün geçtikçe bilinçlenen yapay zeka Max.”i anlatıyor.) İçlerinde en beğendiklerim arasındaydı. • Acil Durum Derisi – N. K. Jemisin (Bir çevre felaketi yaşadıktan sonra terk ettikleri Dünya’ya gönderdikleri ‘alt zeka örneği’nin, Dünya hakkındaki keşifleri ve bu keşiflerin sonucu anlatılıyor.) • Ark – Veronica Roth (Dünya’nın bir asteroitle çarpışıp yıkıma uğrayacağının öngörüldüğü bir zamanda, Dünya’dan ayrılma sürecinde görev yapan bitki bilimcilerin yaşadıklarını anlatıyor.) Nuh’un Gemisi’ni hatırlatan bu öyküyü de severek okudum. • Destinasyona Vardınız – Amor Towles
2024 8. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2024 12:08
Altı farklı yazardan altı farklı bilimkurgu öyküsü.. Öyküleri biri hariç sevdim. Kısa ve akıcıydılar. Ha çığır açacak bir fikir, müthiş bir kurgu var mıydı? Pek değil. Çoğunlukla herkesin aklına gelen, geleceğe dair olasılıklar hakkında öykülerdi. Yapay zeka yada genetik mühendisliği gibi konuları kurgu içine yedirmiş yazarlar. Her birinin elbette doğal olarak tarzı, yazım dili farklıydı. Ark öyküsü dışında hepsini sevdim diyebilirim. Yazarların diğer kitaplarına da göz atacağım. Müthiş kafa açıcı yada şok edici falan olmasa da keyifliydi diyebilirim. Zaten öykü okumayı seven bir insanım o nedenle değişik bir türde okumak beni memnun etti açıkçası. Kime tavsiye ederim? Ben gibi sıkı bir öykü severseniz tavsiye ederim, bilimkurgu öyküleri okumak değişik bir deneyim olabilir. Bilimkurgu yada öykü türüne yeni başlayanlar içinde iyi bir tercih olabilir. Kısa metinleri yada bilimkurgu tarzını sevip sevmediğinizi anlayabilirsiniz, hem de yeni yazarlar keşfetmiş olursunuz.. İyi okumalar..
2023 11. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2023 15:59
Seçime kadar pek bir kitap okuyamadım. Kafam dolu olduğundan İleri Sar'ı böylesine uzun bir süreye yaymak zorunda kaldım. Derleme için fazla söyleyecek bir şeyim yok. Ne kötü ne de çok iyi. Beklentiyi yüksek tutmadan okuyabilirsiniz. Öykülerin genel teması günümüze daha yakın konular. Bir iki tanesi ön plana çıksa da kalanı ortalama hikayeler.
Bilim-Kurgu

KolektifYazar · 15711 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.