Mayıs 2019
Monokl
Orijinal Adı:
Om våren

Ruhun kara gecesinde bile gündüz kapıda bekler...
·176 syf.·
2023 118. kitabı
Karl Ove Knausgaard 'ın Mevsimler serisindeki hassas, dalgın ve dürüst üslubuyla zeki ve duygusal geçişli kitabı İlkbahar, bir ailevi travmanın anlatımı ve tekil anlatım içindeki nesnelerden duygulara geçişin seri içindeki üçüncü kitabı yani serinin duygusal merkez üssü... İlkBahar, bir baba ve yeni doğan kızını Nisan ayında gün doğumundan gün batımına kadar takip eden, günlük rutin, hayatın başlangıcı ve ışığıyla, ama aynı zamanda derin mücadeleleri ve karanlığıyla dolu bir gün. Yeni doğan kızına hitaben kişisel bir dünya ansiklopedisi derlemeye yönelik fantastik ve büyüleyici edebi projesinin yeniden başlaması. Ancak burada Knausgaard, kızına annesinin hamile olduğu dönemde yaşananların öyküsünü de anlatmalı ve şimdi neden çocuk hizmetleri randevularına katılmak zorunda olduğunu açıklamalıdır. Kızını güvende tutmak için, tek bir gün boyunca şiddetli psikolojik gerilimle gelişen korkunç bir hikaye anlatarak, yaşamak bazen acıtsa da, yaşamaya değer durumların da olduğunu göstermek. Yaşam içinde yaşanan günlük duygu durumlarını anlatan bir okadar da hissettiren yazar, tüm insansı özelliklerimizle, kendini kandırmak, dışsal dünya ile içsel yaşamlarımız ve etkileri, anne-baba-cocuk ilişkileri, hayata tutunma ve bırakma halleri, sevgi-yakalama halleri, kara geceler içinde aydınlık gündüzler, içimizde yaşananlar ve başkaları, benim de çokça inandığım söze dökülme sonucu gerçekleşme korkusuyla hayat adına güzel ilginç bağlantılarını çok sevdim*** Seri de en çok sevdiğim kitap oldu, hatta Yaz Mevsimi gelmeden Yaz kitabına da mı başlasam diye içimden geçti, çokça merak ettim serinin son kitabını. İyi ki yazarı okumaya başladım, sade dili ve günlük duygu durumları ve nesnelere kattığı anlamla***
Külliyat Okumalarım
2019 260. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2019 21:17
Karl Ove Knausgaard’ın Mevsimler ansiklopedisi serisinin üçüncü kitabı olan İlkbahar’ı daha önce okuduğum Kavgam serisine yakın buldum.Aile üyelerine İlkbahar’da geniş yer verilmesinden dolayı sanırım.Eşinin depresyon nedeniyle klinikte yattığı dönemde Karl Ove Knausgaard’ın yaşadığı şaşkınlık ve yalnızlığı ben yaşıyormuş gibi hissettim. Kuzey ülkelerinin coğrafyasının, insanının anlatıcısı Karl Ove Knausgaard. Zevkle okuyorum.
2019 103. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2019 07:58
“Hava nedir bilmesen de soluk alıyorsun.Uyku nedir bilmesen de uyuyorsun.Gece nedir bilmesen de içinde yatıyorsun.Kalp nedir bilmesen de göğsünde düzenli çarpıyor kalbin,gündüz gece,gündüz gece,gündüz gece.” Üç aylık kızına yazıyor bunu Knausgaard.Ardından büyüyoruz. Hava nedir öğreniyoruz. Uyku nedir,gece nedir,kalp nasıl çarpar öğreniyoruz. Ve artık o kadar da huzurlu olmuyor uykularımız. Devam ediyor, diyor ki: “Karanlıktan korkarsan ışığa gidersin.Peki ya aydınlık bile dehşetle doluysa ne yaparsın?” Düşünüyoruz cevabı. Bazen cevaplar sorulardan daha değersiz olsa da. . Knausgaard İlkbahar’ı midesinde kelebeklerle karşılamıyor. Dördüncü çocuğu doğuyor, eşi yatağından çıkmıyor gün boyu, yazmaya çalışıyor, faturaları unutmamaya gayret ediyor..Parçalarından bir bütün yaratıp dik durması gerekiyor,yoruluyor, yoruldukça yazıyor. İşte bu noktada daha da açık oluyor yazdıkları. Çırılçıplak gerçekliğini sunuyor.. Sonbahar’dan daha acı, Kış’tan daha sahici.. Pek çok cümlenin altını çizdirip aklımızda enkazlar oluşturacak kadar.. Yaz tüm endişeleri silecek mi sıcaklığıyla? Sırada onu beklemek var dört gözle.. . Haydar Şahin çevirisi üçüncü kitap da bizimle..Anna Bjerger çizgileri ise kitabın ruhuna yine sadık kalıyor: Daha belirsiz çizgiler,birbirine geçen renkler,çarpıcı yüzler..
2024 79. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2024 04:28
Merhaba, Nisan ayında Karl Ove Knausgaard’ın Mevsimler Ansiklopedisi serisinin üçüncü kitabı olan “İlkbahar” kitabını okudum. Aslında seri halinde okumak isteyenler sırasına göre de okuyabilir ama ben mevsimlere göre okumak istedim. İlkbaharda olduğumuz için “İlkbahar” kitabını okudum. Yazın “Yaz” kitabını, sonbaharda “Sonbahar” kitabını ve kışın da “Kış” kitabını okumayı düşünüyorum. Kitabın konusuna gelince, daha önce okuyanlar bilir ki Karl Ove, “Kavgam” serisi gibi genellikle kendi hayatını yazan bir yazardır. Yeni doğan kızı için güneşin doğuşundan batışına kadar geçen süreyi yazıyor. Karl Ove küçük kızının doğumunu ve gün içinde yaşananları o kadar güzel anlatmış ki bu kadar kısa bir kitapta sizi derinden etkiliyor. Okuduğunuzda göreceksiniz ki Karl Ove gerçekten bir baba ile kızı arasındaki duyguyu çok iyi anlatmış. Kitapta zaten bir babanın neler yapması gerektiğini ve babaya özellikle kız çocuklarının ne kadar düşkün olduğunu biliyoruz. Henüz üç aylıkken onunla geçirdiği zamanı da annesinin hastanede yattığı süreyi de okuyoruz. Karl Ove bu kitabını kızına yazmış ve onu ne kadar çok sevdiğini anlatmış. Günlük hayatın şiirsel anlatımı çok güzeldi. Kitaptaki ressam Anna Bjerger’in çizimler de yer alıyor. Bu kitaptan sonra yazarın diğer kitaplarını da okuyacağım. Çok merak ettiğim ama henüz okumadığım “Kavgam” serisini çok okumak istiyorum. #ilkbahar #karloveknausgaard #monoklkitap
Puan vermedi·176 syf.·
2025 28. kitabı
Karl Ove İlkbahar kitabında bir bebeğe sesleniyor. Daha doğrusu bir babanın henüz bir yaşında bile olmayan bebeğine hitap ederek yazdığı fakat bunu yaparken yaşamı tümüyle ele aldığı bir kitap. Depresyon hastası eşinden uzakta üç çocuk ve bir bebek ile başbaşa kalan bir babanın kafasından geçenler, anıları, kabulleri, inancı var kitapta. Bunu yapabilen yani hem yaşamı hem kabulleri, hem dışarıyı hem de zihnin içini aynı anda dağılmadan ele alabilen yazarlar bence sihirli. Onlarda kesinlikle şeytan tüyü var. Beni en çok etkileyen sahnelerden biri ise ailece bir seyahat planı yapıyorlar ve biletleri bile çoktan ayarlanmış. Adam gitmek istiyor, çocuklara iyi geleceğini düşünüyor. Kadın ise gerginlikle, endişeyle biraz da çaresizce ve cılızca ekliyor "gidemeyiz" Gerçekten de gidemiyorlar. Fakat bu kısım beni etkiledi çünkü gidememeleri üzücü olmakla birlikte o "gidemeyiz" bana oldukça tanıdık ve acı verici bir gerçek gibi hissettirdi. Kitaba adadığım parça: Kwoon- Life

Karl Ove KnausgaardYazar · 15 kitap
Norveç Oslo'da doğmuş olan yazar Karl Ove Knausgaard, tüm dünyada edebi bir sarsıntı yaratan Kavgam adlı 6 kitaptan oluşan romanlar serisi ile tanınmaktadır. Kavgam'ın ilk kitabı 2009'da basıldıktan hemen sonra beş milyon nüfuslu Norveçte büyük bir sansasyon yaratarak yarım milyonluk bir satış hacmine ulaşmıştır. Serinin etkileri dalga dalga yayılarak Amerika ve Avrupa'yı derinden sarsmıştır. Kavgam kısa bir süre içinde 22 dile çevrilmiş ve Knausgaard'ı dünyanın en sıradışı edebiyat fenomeni haline getirmiştir. Yazar şu an İsveç Österlen'de yine bir yazar olan eşi Linda Boström Knausgaard ve 4 çocuğu ile birlikte yaşamaktadır.