İnfazcı

Paganinikontraktet
Sıralamalar

2021 109. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2021 21:53
İnfazcı; Joona Linna serisinin ikinci kitabı . Her kitapta farklı bir olay üzerinden ilerleyen seride; dedektif Joona Linna ile birlikte ayrı bir karakter ön plana çıkıyor. İlk kitap Hipnozcu'da psikiyatrist Erik Maria Bank'ı tanırken, bu kitapta SÄPO'dan dedektif Saga Bauer ana karakter olarak karşımıza çıkıyor. Hipnozcu'yu katman katman bir olay örgüsünün verildiği derinlikli bir kurgu sunması sebebi ile çok beğenmiştim. İnfazcı'da ise işlenen konu sebebi ile hikayeye çok bağlanamadım.Ancak yalın anlatımı ve temposu yüksek işleyişi ile kolay okunan bir yapıya sahip. Denizin ortasında sürüklenen bir yatta, bir kadın cesedi bulunur. Ciğerlerinde bulunan deniz suyu sebebi ile boğulmuş olduğu saptansa da, kamarada bulunmuş olması, saç ve kıyafetlerinde deniz suyuna rastlanmaması akılları karıştıran bir durum ortaya çıkarır. Bu sırada Stratejik Ürünler Denetleme Kurumu İSP'nin genel müdürü Carl Palmcrona evinde asılmış olarak bulunur. Kritik bir göreve sahip olan Palmcrona'nın ölümü silah ihracatı konusunda farklı soruların gündeme gelmesine sebep olur. Dedektif Joona Linna ve Saga Bauer'ın soruşturmayı üstlenmesi ile birbirinden farklı görünen bu iki olay arasındaki bağlantılar ortaya çıkacak, konunun sanıldığı kadar yüzeysel olmadığı anlaşılacaktır. Bu kitapta öne çıkan Saga Bauer kendini kanıtlama ihtiyacı ve pes etmeyen güçlü kişiliği ile okumaktan zevk aldığım bir karakterdi. Joona Linna'nın çevresi ile ilişkileri ve gizemli geçmişine dair ipuçları bu kitapta öne çıkıyor. Hikayenin arka planında karakterlerin bugünkü davranışlarının altında yatan nedenlerin verilmesi ve geçmiş travmaların işlenmesi kitabın en sevdiğim yanı oldu. Son kitapta ana karakteri anlamak için bu kitabı okumaktan memnunum. Ateşin Şahidi ile seriye devam edeceğim.
Avrupa usulü aksiyon...
2024 11. kitabı
Lars Kepler takma isimli yazarın "Hipnozcu" adlı romanından sonra, onunla birlikte kitap fuarından almış olduğum "İnfazcı" romanını da okudum. Yazarlar, ilk romandaki şablona benzer bir yoldan ilerlemiş, yine zaman zaman el freni çekili bir halde ilerlemeye çalışan araba gibi konunun yavaşladığını görüyorsunuz. Belki de romandaki bölümlerin sıralanışıyla ilgili de olabilir. Bu kitapta Hipnozcu adlı eserdeki kadar porno satırlar bulunmasa da, hatırı sayılır şekilde kanlı cinayet / çatışma sahneleri olduğu da bir gerçek. Bir fotoğraftan yola çıkılarak, 528 sayfalık bir malzeme türetilmiş, okurken bu sayfaların üçte birinin yine ot çiçek böcek bulut rüzgar tasvirleriyle doldurulduğunu görüyorsunuz. Maceranın en akıcı ve adrenalin yüklü yerinde, okurun bu tasvirlere boğulması okuma zevkini kaçırıyor. İnfazcı, konu bütünlüğü açısından ilk kitaptan daha başarılı, ancak özgünlük ve sürükleyicilik bakımından ilk kitabın yanına dahi yaklaşamıyor. Tehlikeli bir silah baronunun teknesine yalnızca iki polis memurunun çıkması yalnızca Hollywood filmlerinde olmuyormuş, onu da gördük. Her iki kitapla ilgili ortak nokta, yazarların kitabın sonunu getirmekte ve çarpıcı final yapmakta zorlandığı yönünde. Zira özellikle bu kitapta konu sündürülmeye başlayınca finali tahmin etmekte zorlanmıyorsunuz. Yine herkesi gözünü kırpmadan öldürten bir adamın, avucuna düşürdüğü kurbanını öldürmekte neden oyalandığını da mantığınız sorguluyor. Velhasıl, romandaki her kahraman -gerçek hayatta hepimizin yaptığı ve yapacağı gibi- hatalar yapıyor doğal olarak, fakat bu hatalar akışta pek de doğal durmuyor. O hataları yapacak kişilerin zaten romanda bahsedilen mevki ve konumlara gelebilmeleri de imkansız. Gerilim ve polisiye seven okurlara tavsiye edilir, dili akıcı, ancak konu ilk romandaki kadar
Edebiyat & Roman
2024 7. kitabı
Lars Kepler okumaya devam diyerek, Joona Linna serisinin ikinci kitabını da bitirdim. “En korkunç kabuslarınızı biliyor. Sonra da onları gerçekleştiriyor. “ Başlığını okuyunca biraz fantastik yönleri olduğunu düşünmüştüm, yanılmışım. Üç kişinin geziye çıktığı yatta genç bir kadın deniz suyu ile boğulmuş olarak yatakta bulunur. Garip bir şekilde elbiseleri kuru ve cildinde deniz suyu yoktur. Yatta olduğu bilinen diğer kadın ve adamdan iz bulunamaz. Bu arada ölümü intihar mı, cinayet mi olduğu şüpheli olan bir adam evinde asılmış olarak bulunur. Bu iki olayı birbirine bağlayan nedir? Joona Linna’nın inanılmaz içgüdüleri bu olayda da kendisine yardımcı olacak mıdır? Açıkcası Hipnozcu kadar etkileyici gelmedi bana. Ama her seride böyle inişler çıkışlar oluyor ve Linna serisini çok merak ettiğimden gelsin üçüncü kitabı.
2025 52. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2025 00:00
Herkese merhaba, Yaz akşamı denizin üstünde başıboş dolaşmakta olan yat polisin dikkatini çekmesiyle içinde bir kadın cesedi bulurlar ama kadının ciğerlerinde tuzlu su bulunmasına rağmen kıyafetlerinde tuzlu su yoktur. Silah ihracatında son söz sahibi olan Carl Palmcrona ise evinde tavandan asılı olarak bulunur ama üstüne çıkabileceği bir eşyada yoktur etrafta. Bu iki olay hakkında bir bağ kurmaya çalışan Joona Linna sadece bunlarla da kalmayacak olmasını daha sonra anlayacaktır. Penelope Fernandez İsveç Barış ve Uzlaşma Derneğinin sözcüsü olarak çıktığı televizyon programında silah ihracatına ateş püskürür. Penelope’e bir fotoğraf gelmesiyle birlikte infazcı kendisine verilen yükümlülüğü yerine getirmekte hiç bir sınır koymamakla birlikte ölüm sayıları da katliam gibi artmaktadır. Joona Linna ve Saga Bauer, olaylar arasında ki bağlantıları çözebilecekler mi? Yalın bir dil, akıcı ve yüksek temposu, derin kurgusuyla gerilim dolu bu eseri öneririm. Kitap ve sevgiyle kalın.
Polisiye / Gerilim
2025 37. kitabı
Uzuun bir kitaptı. Ayrıntılarla boğulmuştu ama bölümlerin kısalığı sayesinde okundu mu okundu. Müzik ayrıntıları keman bölümünde okuyor olsaydık faydalı olabilirdi. Yazarlar farklılık katmak istemiş olabilirler. Ama bana göre gereksizdi. Fazla uzatılmış. Joona Linna da maşallah ışık hızında çözüyor her şeyi. Bana biraz ütopik geldi. Kitabın kapak resmi ve kalınlığı yüzünden okumak için ertelemiştim. İyi ki de ertelemişim. Beni etkilemedi. Okumazsan da bir şey kaybetmezmişsin.

Lars KeplerYazar · 5 kitap
Lars Kepler, aslen İsveçli olan yazarlar Alexander Ahndoril ve Alexandra Coelho Ahndoril adlı yazarlar tarafından kullanılan isimdir.