Harry Hole Serisi 12

Doğan Kitap Yayınları
Orijinal Adı:
Knife (Harry Hole #12)

2020 20. kitabı
Norveç'in, hatta dünyanın en iyi polisiye yazarı olarak bilinen Jo Nesbo, ülkemizde maalesef hak ettiği değeri görmüyor. Halbuki Jean-Christophe Grangé 'den çok daha ünlü ve başarılı bir yazar Jo Nesbo. Goodreads'a girip iki yazarın puanlarına bir göz atın derim. Aradaki büyük farkı görmüş olursunuz. Gerekçeleri de çok detaylı yazdığını söylemeleri. Ben buna katılmıyorum çünkü detaylarla, anlatılan olayı yaşamak arasında büyük bir fark var. Ben bu yazarın hangi kitabını okusam yeri geldi üşüdüm, yeri geldi vuruldum, yeri geldi son nefesimi verdim. Kitapla bütünleşmek bu işte. Kaç yazar bunu başarıyor? Bazı kitapları elinize alır okur geçersiniz. Bazı kitaplar da o anları birebir yaşatır size. Kurşun yediğinizde sanki siz vurulmuşsunuz gibi organınız sızlar, barda oturup bira içerken siz de ona eşlik eder, koşarken yorulur, şok edecek bir şey duyduğunuzda sizin de kalbiniz durur, nefesiniz sıklaşır, bazen terlersiniz. İşte bu yazarın kitapları da böyle. O anı okuyucuya birebir yaşatmak. Kitap intikamı anlatıyor. Hapisten yeni çıkmış bir caniyi. Dedektif Harry Hole'ni en can alıcı yerinden vurur katil. İntikamını almıştır artık. Öte yandan Hole'nin kendini içkiye vermesini, kendini suçlamasını, şüphelerini ve hayatındaki en büyük acıyı yaşatan "Nişanlı'"ya olan öfkesini okuyoruz. Harry Hole intikam için mi yoksa polisliğin verdiği bir sorumluluğu yerine getirmek için mi seri Nişanlı'nın peşine düşer? Cevap kitapta fakat kitabın ortasında öyle bir şey okuyorsunuz ki bastığınız zemin kayıyor, sizi tepetaklak ederek uçurumdan aşağı yuvarlıyor ve "yok artık" diyorsunuz, "olamaz, bu imkansız". Ya sonrası? Hep bir ters köşe. Okuduğunuz 550 sayfa boyunca "katil bu" diyerek beyninizi hiç yormayın. Asla ve asla tahmin edemeyeceğiz biri çıkıyor karşınıza. Ya finali. Enfesti.
2020 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2020 11:20
BıçakBıçak Jo NesboJo Nesbo Harry Hole serisinin son kitabını okudum ve yine gerçekten mükemmeldi. Her biri bittiğinde bundan daha iyisi olamaz diye düşünüyorum ama Jo Nesbo daha iyisini yazmayı ve sürekli şaşırtmayı başarıyor. Yine sürpriz bir son yine yürek burkan bir hikaye. . Ancak bu sefer serinin diğer kitaplarından çok ciddi ayrılan iki önemli fark var. . Bunların ilki, bu kez seri cinayet olmaması. Evet daha önceki kitaplardan hayli yakından tanıdığımız bir seri katil var ama cinayet sinsilesi yoktu. . Diğeri ise bu kez olayın ilk defa bu denli Harry’nin en yakın çevresinde geçiyor olmasıydı. Daha önceki maceralarda da Harry’nin özel hayatına gayet yakından girmiş olmamıza rağmen bu kez yaşananlar çok ama çok farklıydı. . Ancak bu kitapla ilgili olarak mükemmel oldugu, bir solukta okunduğu, hatırlardan çıkmayacak bir kitap olduğu konusundan ayrıca en özellikle şunu söylemek gerekir: ****Eğer serinin diğer kitaplarını okumadıysanız bu kitabı asla okumayın, tüm seriye yazık olur ****
2020 9. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2020 12:34
En baştan söyleyeyim; kitabın sonunda Harry Hole serisinin devam edeceğine dair güçlü bir inanç oluştu. Kitabın bitmesine üzülmememi sağlayan tek şey bu... Son okuduğumuz kitabın etkisi midir bilemiyorum ama Harry Hole serisinin en güzel ve en harika kitabı diyebilirim. “Bıçak” diğer Harry Hole kitaplarından farklı bir kurguya sahip. Onu da anlatamayacak olmak üzücü, spoiler vermek gibi olacak. Yine bir cinayet fakat en korkuncu ve en kötüsü; Harry Hole’ün sevgilisi, karısı Rakel öldürülmüştür ve yanında Hole yatmaktadır. Kimse kendisinden şüphelenmese de soruşturmanın içine giremeyince dışarıdan sürdürdüğü araştırma çok ilginç boyutlara ulaşır. Çünkü yavaş yavaş kendisi de zanlı durumuna düşmektedir. Harry Hole serisinin devamını sabırsızlıkla bekliyoruz Jo Nesbo’dan...
Puan vermedi
Jo Nesbø’nün Bıçak (Knife) adlı romanı, Norveçli yazarın ünlü Harry Hole serisinin on ikinci kitabıdır. Roman, polisiye türünün karanlık ve psikolojik yönünü derinlemesine işler. Kitapta, ünlü dedektif Harry Hole’ün hayatı büyük bir çöküşün eşiğindedir. Eşi Rakel ondan ayrılmış, Hole yeniden alkol batağına saplanmıştır. Bir sabah Harry, kanlar içinde ve hiçbir şey hatırlamadan uyanır ve çok geçmeden, hayatını tamamen altüst edecek bir haber alır: hayatının en sevdiği insan öldürülmüştür. Polis teşkilatından uzaklaştırılmış olmasına rağmen Harry, bu cinayeti çözmeye kararlıdır. Ancak araştırdıkça, ipuçları onu korkunç bir gerçeğe yaklaştırır: Katil, belki de onun sandığından çok daha yakınındadır. Harry’nin hafızasındaki boşluk, cinayetin anahtarıdır ve bu kez kendisi bile suçlu olabilir mi, sorusu roman boyunca büyüyen bir gerilim unsuruna dönüşür. Jo Nesbø, Bıçakta klasik bir polisiye hikâyeden çok daha fazlasını sunar: bağımlılık, suçluluk, intikam, sevgi ve insanın kendi karanlığıyla yüzleşmesi üzerine güçlü bir psikolojik roman ortaya koyar. Bıçak, dedektif Harry Hole’ün hem kişisel hem mesleki çöküşünün ortasında, sevdiği birinin cinayetini çözmeye çalışırken kendi geçmişiyle hesaplaştığı, karanlık ve sarsıcı bir polisiyedir.
2024 9. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2024 00:10
Harry Hole eşi Rakel tarafından terk edilen ve alkol bağımlılığına geri dönen bir polistir. Çok içtiği bir gecenin sonunda kanlı kıyafetlerle uyanır ve alkol eşiği yüksek olmasına rağmen geceye dair hiçbir şey hatırlayamaz. Rakel öldürülmüştür ve katilinin yıllar önce hapse attırdığı nişanlı lakaplı Svein Finne olduğunu düşünerek onu yakalamaya çalışır. Başarır da ama Svein Finne cinayet saatinde başka bir yerde olduğunu ispat eder. Peki katil kimdir, Harry Hole mü?
Bay bay Hole...
2020 8. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2020 11:27
Harry Hole serisinin son kitabı da bitti… Umarım seriye yenileri de eklenir. Nesbo’yu kitap okuduğunu bildiğim herkese övdüğümü ve kesinlikle okumaları gerektiğini fark ettim.  “Bıçak” ile bu övgülerin ve tavsiyelerin ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha anladım. Birçok okuyucunun Nesbo kitapları ile ilgili eleştirilerini okudum, dinledim. Muhtemelen haklı oldukları yerler var. Grange ya da Dan Brown gibi inanılmaz ayrıntılı bilgiler içeren ve adrenalini hep yukarıda tutan bir yazar değil (bence). Çok gerçek, çok dünyalı, çok hayattan, hata yapabilen, hayal âlemimizde ete kemiğe gerçekten bürünebilen karakterler yaratıyor. Diyaloglarından, psikolojilerine kadar hepsi gerçek birer insan… Olay örgüleri konusunda söylenecek pek bir şey yok. Çünkü neredeyse her seferinde beni şaşırtmayı başardı. Dünyanın en çok okunan polisiye gerilim yazarlarından birisi olması zaten bu konuda Nesbo’nun ne kadar iyi olduğunu kanıtlıyor. Bıçak ile ilgili pek bir şey yazmadığımı görüp araya bu paragrafı koymaya karar verdim  Nesbo’nun ülkemizde yayınlanan tüm kitaplarını (Oğul Hariç) okumuş birisi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Sanırım aklımda en çok bu kitap kalacak. Küçük bir alıntı da ekleyip konuyu bağlayayım. “Hiçbir şey tamamıyla doğru değildi, hiçbir şey kesinlikle yanlış olamazdı.” Sırada son kitap “Oğul” var. Kütüphanemde bu gece başlayacağım okuma için bekliyor. Gün boyunca sık sık elime alıp açgözlü bir şekilde sayfalarını karıştıracağım sanırım. Aslında Oğul’un Harry Hole serisinden olmadığını öğrendiğimde hayal kırıklığına uğramıştım. Daha önce Harry Hole serisi dışında yazdığı “Shakespeare Yeniden” projesindeki “Macbeth” in yeniden uyarlamasını okumuştum. Beni hayal kırıklığına uğratacağını sanmıyorum ama sayfalar arasında Harry Hole ile ilgili bir şeyler
2021 6. kitabı
Muazzamdı. Polisiye denince akla gelen nadir isimlerden Jo Nesbo. Bu kitabında da karakterleri o kadar derinlemesine işliyor olayları öyle cümlelerle aktarıyor ki 600 sayfalık derin bir kitap su gibi akıp gidiyor. Tam bir sonuca vardığınız sırada ters köşe yapıyor roman sizi ve bunu o kadar ustalıkla yapıyor ki kitabın çeşitli yerlerinde birbirinden farklı tepkiler verirken bulabilirsiniz kendinizi. Sonu da olukça tatmin edici bitti. Özetle capcanlı bir anlatım, derinlemesine karakterler, sürekli yükselen aksyon ve mükemmel sonuyla okuduğuma tekrardan mutlu olduğum bir roman oldu tüm polisiye severlere tavsiye ederim. Bu arada bu yazarın stilini sevenler kesinlikle jean christophe grange' de bakmalı.
Polisiye / Gerilim
2022 280. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2022 22:52
Serinin diğer bir kitabinida bir solukta okudum. Yine ters köşe yapan bir romandi. Sonuna yaklaşınca bulduğunuz katilin aslında katil olmadığını gördüğünüz ve katilin kim olduğunu sürekli merak ettiğiniz, sizi ters köşe yapan bir finalin olduğu kitap. Eski ve yeni düşmanlarla karşı karşıya kalan Harry Hole hayatının en zor davasını çözmek zorunda… Rakel Faule öldürülmüştür.
Roman
2000 2220. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2000 00:00
(Spoiler içerir) şimdilik harry hole serisinin son kitabı olan bu eser o kadar muazzam bir polisiye ki... bu kitap sırf hole'un buradaki ruh halleri için bile okunur. jo nesbo o kadar güzel insan tahlilleri yapıyor ki, hayran kalmamak elde değil doğrusu. hele çözüme ulaşmak için hole'un giriştiği mücadele o kadar muazzam ki. ve sonuca ulaşma biçimi gerçekten hayranlık vericiydi. ve o nişanlı svein için düşünülmüş harry'nin deha dolu o son planı..
2019 31. kitabı
Harry Hole serisinin yayınlanan son kitabı. Eğer seriyi hiç okumadıysanız bu kitaptan başlamayın, çünkü serinin belki de en kişisel hikayesi ve diğer kitapları okuma keyfinizi mahvetmeyin. Bıçak hakkında söylenecek şeyler, diğer Nesbo kitaplarıyla benzeşiyor. Muazzam atılan bir düğüm, ustalıkla getirilen çözüm. Bu kitabı diğerlerinden en çok ayıran şey ise 12 kitap boyunca yaşadığım en büyük şaşkınlığın bu kitapta olmasıydı. Muhakkak okunmalı.

Jo NesboYazar · 23 kitap
Yazar Oslo'da doğmuş, Molde'de büyümüştür. Norveç Ekonomi Okulu'nda iktisat ve işletme bölümlerinde okumuş; buradan dereceyle mezun olmuştur. Dedektif Harry Hole karakteri hakkında yazdığı romanlar sayesinde oldukça popülerleşmiş; Norveç çapında bir buçuk milyonluk bir satış elde etmiş ve eserleri kırk dile çevrilmiştir. Norveçli ünlü rock grubu Di Derre'nin de solistliğini yapan yazar, ilk çocuk kitabını da 2007 yılında "Doktor Proktors prompepulver" ismiyle yayımlamıştır. 2010 yılında Edgar Ödülleri'nde aday olurken, Flaggermusmannen isimli ilk romanıyla 1997 yılında Riverton ödülünü, 1998 yılında da Glass Key ödülünü kazanmıştır. Türkçe'ye Koridor Yayıncılık tarafından iki kitabı, yani "Kızılgerdan" ve "Şeytan'ın Yıldızı" isimli romanları çevrilmiştir. Romanları - "Flaggermusmannen" - (1997) (Türkçe: Yarasa) - "Kakerlakkene" - (1998) (Türkçe: Hamamböcekleri) - "Rødstrupe" - (2000) (Türkçe: Kızılgerdan) - "Sorgenfri" - (2002) (Türkçe: Nemesis) - "Marekors" - (2003) (Türkçe: Şeytan Yıldızı) - "Frelseren" - (2005) (Türkçe: Kurtarıcı) - "Snømannen" - (2007) (Türkçe: Kardan Adam) - "Panserhjerte" - (2009) (Türkçe: Leopar) - "Gjenferd" - (2011) (Türkçe: HayaletHayalet ) - "Politi" - (2013) - ing. Police - "Tørst" - (2017) - ing. The Thirst