İşaret Çocukları

Cahit Zarifoğlu

2024 23. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2024 12:38
"Hiç kimse, şu ya da bu şiiri anlamak zorunda değildir. Şiirimi bana şikayet ediyorlar. Anlamıyorsa niye rahatsız oluyor bilmem? Ben de botanikten hiç anlamam. " Zarif şair bu cevabı vermiş anlaşılmadığı eleştirilerini aldığında. Ben de pek anlayabildiğimi söyleyemem. Bu kadar imge gücü yine de takdir ettiğim bir özellik. Kendince açık ama bence kapalı şiirlerdi.(En azından hepsini tarayıp,anlamak için üzerine kafa yordum.) Kendimde bunları anlayacak donanımı bulamadım açıkcası. Ben Zarifoğlu'nun denemelerini daha kolay anlaşılabilir ve güzel buluyorum İyi okumalar
İşaret ÇocuklarıCahit Zarifoğlu · Ketebe Yayınları · 20225,1bin okunma
2022 22. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2022 23:41
Rahmetle anıyorum. Eline yüreğine sağlık. Nerelerden alıp nerelere götürdün üstadım. Günleri bende seninle parça parça his his yaşadım. Teşekkür ederim. Zarif adam.
2022 3. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2022 15:14
rivayete göre ki edebiyat dünyasının rivayeti bitmez, satılmayan ilk basımını soba tutuşturmak için kullanmıştır istanbul günlerinde cahit zarifoğlu. sonradan nice yürekler tutuşturdu o şiirler ayrı tabi.
İşaret Çocukları - Cahit Zarifoğlu
2024 31. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2024 11:57
Beni pek etkilemeyen bir kitap oldu. Düz yazıları ve diğer şiirleri çok daha etkileyici. En azından bana göre öyle. Şiir okurken duygu yoğunluğu hissetmek ve coşmak hissini isterim.
2021 5. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2021 15:43
Bir zarif adam..Seni okurken ne çok şanslı olduğumu hissediyorum hep. Senin kadar şairâne düşünemesem de -henüz düşünebilen yok- seninle aynı dili konuşmak, yazdığın dizelere anlam yüklemeye çalışırken kendimi bulmak beni çok mutlu ediyor. Belki hiç demek istediğin şeyler değil benim anladıklarım; olsun.. Zaten şiirde anlam arayıp durmak, onu deşmek, onu şiirlikten çıkarmaz mı? Okuyun efendim, şiir de okuyun. Bugün Yahya Kemal okuyun, yarın Valéry okuyun, Nazım'ı okuyun, soneleri okuyun, Byron'u okuyun. Kulak verin farklı seslere, muhakkak birinde daha çok kendinizi bulacaksınız. Size ait bir şeyler, sizden tınılar, esintiler. Benim şairim Cahit galiba. Şiir konusunda ayran gönüllüyüm, o 'galiba' ondan. Birden vurulurum, pek çabuk severim, sevmeye bahane ararım. Şiirlerine hep hayran kaldım. Böyle kapalı, izahsızken bi o kadar açık seçik ve yalın. Hep dedim, şiir tanıma muhtaç değil fakat ille muhtaç olacaksa ve bir şeye benzetilecekse lütfen Zarifoğlu'nun şiirlerine benzetelim.. Bu kadar güzelleme içinden okuyun, çok beğendim gibi bir cümle aramayın lütfen. Derhal okuyun, ben arasıra okuyup okuyup size hatırlatacağım. Şimdilik esen kalın...
·96 syf.·
2020 16. kitabı
Bu biraz Zarifoğlu okuma rehberi gibi olacak. Henüz başındayım bu rehberin. Zaman olarak da epey sürebilir süreç. Ama faydalanmak isteyene herhâlde bir şeyler katabiliriz. Haydi Bismillah... Cahit
İşaret ÇocuklarıCahit Zarifoğlu · Beyan Yayıncılık · 20195,1bin okunma
ACZ ismimin baş harfleri...
Puan vermedi·102 syf.·
2025 29. kitabı
Anlaşılması zor şiirler.. Zarifoğlu anlaşılmaktan çok hissedilmek istedi sanırım cümleyi okuyup mana çıkarmaya çalıştıkça iş zorlaştı. Masada dursun arada bir elime alırım dediğim şiir kitaplarından biri olamadı.. Çünkü elime aldığım an onu anlamak için tüm şiirleri okumak istedim. Zor ama okumak zevk veriyor anlamasam bile okuduğumu tekrar okuduğum mısraları oldu.. Dizisinde ele alınan doğru mu bilmiyorum ama "Zehranın sen kime şiir yazıyorsun sorusuna ben buzdağının görünmeyen kısmına yazıyorum dediği repliği daha iyi anladım. :)
2021 28. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2021 14:30
Ağrıtmaz sanılan bir yaşamak şarkısı... #147836213
İşaret ÇocuklarıCahit Zarifoğlu · İnsan Yayınevi · 19675,1bin okunma
2020 80. kitabı
Kapalı şiir, anlaşılmaz şiir Zarifoğlu'ndan uzaklaşamayan yakıştırmalar. Derin anlamlar var, bazı şeyleri anlamak gerçekten güç. Yine de insan tekrar tekrar okumaktan kendini alamıyor. Sevdiğim Önce kemir bu tel örgüleri gövdemden Geç derimin altındaki tehlikeleri Yürek kızgın bir kuma devrilmeden Yokla beni
bilmece şiirler
2023 2. kitabı
şair gerçekten olağandışı bir anlatıma sahip. olağan yaşam akışı ile oluşan olayları şair derin ve otantik duygu ve düşünce dünyası ile masal gibi şiirler bütününe dönüştürmüş. tüm kitabı göz önünde bulundurur isem dizelerin kaotik çıkışlar ile bezenmiş bulvarında hangi yöne dönüp hangi yolda nereye ulaşacağımız tıpkı istanbul trafiğinde olduğuna benzer şekilde belli değil,çünkü istanbulda yollarda tabelalar yetersiz kalır yön bulmaya . kitabın adı da işaret çocukları bildiğiniz gibi, şairin çocukluğu ile şiirlerinde işaret tabelaları bulmak mümkündü. şiirleri birbirine efsane tadında bağlı bence ve tek bir anatema var hissettiğim insan olmaya duyduğu derin sevgi. sağolasın Cahit Zarifoğlu iyi ki şairsin iyi ki yazdın. halet-i ruhiye tahlilleri yapmayı sevenlere bilmeceler çözmek gibi şiirleri. tavsiye ederim :)

Cahit ZarifoğluYazar · 35 kitap
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, Türk şair, yazardır. Aslen Kahramanmaraşlı'dır. 1940 yılında Türkiye'nin başkenti Ankara'da doğmuş olan şairin çocukluğu Kahramanmaraş'ta geçmiştir. Edebiyata, Kahramanmaraş Lisesi'nde iken şiir ve kompozisyon yazarak başlamış, lise sonrasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde okumuş ve buradan mezun olmuştur. Öğrenciliği sırasında çalışmak zorunda kalınca, sayfa sekreteri olarak çalışmış yine bu dönemde Diriliş Dergisinde çeşitli şiirleri yayımlanmıştır. 1976'dan sonra, kurucularından olduğu, Mavera Dergisinde şiirleri, birkaç hikâyesi, senaryo çalışmaları, günlükleri ve "Okuyucularla" ismini verdiği sohbetleri yayımlanmıştır. Değişik zamanlarda ilkokul öğretmen vekilliği ve Almanca öğretmenliği yapmasının yanı sıra, Mavera Dergisi'ni çıkartmaya başladığı süreçte TRT Genel Müdürlüğü'nde mütercim sekreter olarak da görev almıştır. 1987 yılında vefat etmiştir. Mezarı Beylerbeyi'ndeki Küplüce mezarlığındadır. “Yedi Güzel Adam” adıyla anılan isimler Türk edebiyatına damga vuran Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay'dır. Yolları Kahramanmaraş'ta kesişen 7 Güzel Adam'ın eğitim gördüğü 169 yıllık tarihi Maraş Lisesi 2019 mart ayında müzeye çevrilmiştir.