İz Sürücü

Şubat 2022
İthaki Yayınları
Sıralamalar

2022 4. kitabı
Selam️ Tana French “Iz Sürücü”.. Orijinal adı “The Searcher” Çeviri Elif Dinçer Yayınevi İthaki Tür Polisiye Sayfa sayısı 400 Ortalama okuma süresi: 11 saat 20 dakika Merhaba eski dost “French” diye başlayacağım söze, Türkçeye çevrilmiş ilk kitabı “Şey” 2008 baskısı ve o zamanlar arkadaşımla @artemisyayinlari Cağaloğlu’ndayken (hala oradalar mı bilmiyorum) yayınevlerini gezip kitap satın aldığımız dönem alıp okumuştuk. Yeni çıkan kitapları indirimli almanın başka bir yolu yoktu, direkt oradan aldığınızda küçük de olsa bi miktar indirim oluyordu vs vs Kitabı öyle büyük heyecanla ve merakla okuduk ki; açık kalan sonun (çözülememiş gizemin) gelecek eserlerde akışa yedirileceği hiç olmazsa bilgi yaması olarak nakşedileceğini düşündük ve sabırsızlıkla yazarı takibe aldık. Ve 2010 yılında yazar “Benzerlik” kitabıyla aynı yayından yine bizimleydi. Omzuna sükutu hayal yükünü almış da gelmiş, zira karakter devamlılığı; ilk kitaptaki gizemli olaya bonkörce atıflarına rağmen düğüm çözülmedi. Gel zaman git zaman, aradan yıllar yollar ve bana göre yayınevinin de kan kayıplarıyla geçen ve bizim ara ara yeni eseri gelmiş mi diye kontrol etmekten geri kalmadığımız yazar, ummadığım bir anda yeni kitabıyla 12 yıl aradan sonra, farklı bir yayından benimleydi. Elbette heyecanlandım, sevindim, hüzünlendim (çocukluk arkadaşımla karşılaşınca da hüzünlenirim, o yaşlanmış ben yaşlanmışım aradan ömür gelmiş gitmiş) hüzünlendim çünkü o aynı zamanda belli bir zaman diliminin yankısını da beraberinde getirmiş oldu. (Gencidüüük güzelüdükkk değil tabi mesele, daha az yaralıydık, daha umutluyduk, daha inançlıydık daha daha daha diye gidiyor böyle) Amerikalı emekli polis Cal Hooper, İrlanda’da bir köyde viran bi ev alıp yerleşir. Ülkenin coğrafyasına, iklimine, insanına alışmaya çabalarken bir
2022 30. kitabı
Tana French'in bizde çıkan üçüncü kitabını da az önce bitirdim. Öncelikle söylemem gerekirse bu kitaba yapılan olumsuz yorumların hiçbirine katılmıyorum. Aksine son zamanlarda okuduğum en güzel kitaptı diyebilirim. Okuru hikayenin içine çeken ve bir an olsun gözlerini kaçırmasına izin vermeyen bir anlatıma sahipti. Peki neden bazı okurlar sevmedi? Hemen cevabını vereyim: Bir kere hikaye bir kırsalda geçiyor. Kırk sekiz yaşındaki emekli bir polisin şehirden uzakta bir yere yerleşmesini konu ediyor. Etrafı dağlarla çevrili bu köyde balık tutuyor, kargaları izliyor, satın aldığı köydeki evin tamiratlarıyla günlerini geçiriyor. Bazı okurlar bu bölümleri okurken oflayıp puflamıştır ama ben aksine bu satırlardan büyük keyif aldım. Öyle hareketli bir kurgusu yok evet ama okuyana dinginlik veren bir anlatımı var. Yazar oltasını atıyor bize, bizi yakalıyor bırakmıyor. Efsunlu anlatımı bizi büyülüyor, sayfalar elimize yapışıyor ve gözlerimizi kaçırmamıza izin vermiyor. Maalesef okurların bir çoğu kitabın akıcılığına bakıyor. Yüksek tempolu bir kitap okuduklarında o kitap iyi, hikaye yavaş akıyorsa kötü gibi. Halbuki bu kitapta çevresel betimlemeler de yok. Yani okuyanı sıkması mümkün değil. Hele hele detaylı denmesi bana göre çok yanlış. Orman gezisi, ev tamiri falan derken sadece bunlar mı var kitapta? Elbette hayır. Gizemli bir çocuk çıkıyor karşımıza. On üç yaşında ve çok ezik, çok utangaç ve fakir. Emekli polisimizi gizlice izliyor, bir derdi var belli ki. Usul usul yaklaşıyor ve sonunda karşısına çıkıp ona abisinin kayıp olduğunu anlatıyor. Emekli polisimiz ilk çocuğun dediklerini dikkate almıyor. Evden kaçan her genç gibi kaçıp gittiğini düşünüyor. Ama sonra belki acıdığından belki de çocuğu kendine yakın hissettiğinden bilinmez, araştırmalarına başlıyor. Dikkatli
2026 9. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2026 19:51
#TanaFrench psikolojik-gizem türünde yazdığı ilk romanı ile Edgar, Anthony, Macavity ve Barry en iyi ilk roman ödüllerini alan Amerikalı-İrlandalı polisiye yazarıdır. Chicagolu polis memuru Cal Hooper'ın işinde ve özel hayatında yaşadığı hayalkırıklıklarından kurtulmak için emekliye ayrılıp İrlanda'nın Ardnakelty adlı kırsal bir köyüne taşınmasını ve burada yaşadıklarını anlatan #İzSürücü bağımsız ve tek kitaplık bir hikaye olarak yazılmış. Aldığı olumlu yorumlardan sonra yazar Avcı ve Bekçi adında devam kitaplarını da yazarak 3 kitaplık bir seri oluşturmuş ama sadece ilk kitabın çevirisi mevcut. Umarım devamı da gelir. Küçük kasabaya yerleşen emekli polis Cal, halkın dikkatini çeker, özellikle geveze komşusu Mart Lavin ve 12 yaşında erkek gibi görünen Trey Reddy'nin. Trey kaybolan abisi Brendan için Cal den yardım ister. Mart ise yoksul ve sorunlu bir aile olan Treylerden uzak durması için onu uyarır. Kendi kızı ile yaşadığı sorunları aşmak isteyen emekli polis Cal ise Trey'in yardım isteğine kayıtsız kalamaz ve kasabada küçük bir araştırma yapmak ister. Kasaba küçüktür ama hiç kimse Treyler hakkında konuşmak istemez. Karakter analizlerinin derinlemesine yer verildiği, diyaloglar ve İrlanda'nın o kasvetli kış havasının betimlemeleri ile süslenen kurgu yavaş ilerleyen bir polisiye olay örgüsüne sahip. Aksiyona yer verilmeyen kurguda okuru ters köşe bir son beklemiyor ama adalet anlayışı biraz kafa karıştırıyor. Ahlaki bir son mu yoksa hak edilmiş bir ceza mı? Gerçekler ve adalet arayışında ödenen bedeller için bu kitap aklınızda olsun... @ithakiyayinlari
2023 25. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2023 15:29
Sıkmadan yormadan yıpratmadan stabil bir hızda okuduğum romanlardan biri oldu konusu da gayet rahat hatta biraz rehavet vererek ilerledi ben gibi okuyucuları hayal kırıklığına uğratmama garantisi vererek film tadında bir romandı tavsiyedir.
2026 9. kitabı
Akıcılık konusunda zayıf kaldı benim nazarımda. Çok fazla iç konuşma var bir polisiye romanına göre yine çok fazla karakterin kendi kişisel hayatına da odaklanılmış. Şimdi karakterin kişiliği ile hayatı iki ayrı alandır, kişiliğinin temelini atan olaylara elbet değinilmeli fakat bu kadar alakasız kişisel yaşamını sürekli dahil etmeye çalışması bir noktada kitabın gereksiz şekilde uzatmaya çalışılması hissiyatını verdi bana. Ben şahsen bitirmeye zorlandım, bunun da ana sebebi dediğim gibi akıcılık konusunda çok fazla duraksama oluşuydu, sonu şaşırtıcı bir son değilidi.
Kitap yorumum
2023 80. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2023 15:38
İZ SÜRÜCÜ İz Sürücü kitabının yorumuyla sizlerleyim. Şaşırtıcı bir son ve göz kamaştıran bir dil kullanımı hakimdi. Eski dedektif olmasına rağmen Cal sezgilerinden bir şey kaybetmemişti. Büyük Britanya'ya bağlı İrlanda'dan sarsıcı bir polisiye roman. İz Sürücü kitabından bahsecek olursam; Amerikalı eski polis Cal Hopper İrlanda'da bir köye yerleşti. Burada bir çiftlik alıp emekliliğin keyfini sürmek istemekte. Satın aldığı evin tamiriyle uğraşırken bir yandan da doğada gezintiye çıkmaktaydı. Dedektiflik iç güdülerini bir kenara bırakmak niyetinde. Ancak geldiği köyde tanıştığı Tery'in yardım istemesi üzerine yine dedektifliğe son bir veda etme niyetindedir. Tery, 13 yaşında bir çocuk, çok sevdiği abisi Brendan'ı bulmasını istiyor. Brendan, arkasında ne bir iz ne de bir not bırakmadan ailesini ve çok sevdiği koyunu terk edip gitmiş. Nereye gittiğine dair en ufak bir iz yok. Cal, bu küçük dostunun ricasını kıramıyor ve Brendan'ı bulmak için kolları sıvıyor. Trey, annesi ve abisi Brendan dışında beş kardeşiyle yaşamakta. Yoksul bir aileden geliyor. Kardeşleri de kendisi de eğitim hayatına devam edememektedir. Yıllar önce babası da ailesini terk edip gitmişti. Dikkat çeken bir başka nokta ise; Brendan'ın kaybolmasıyla ilgili ne polis ne de köy halkı bu yaşanan olayı umursamıyor. Sırlarla dolu bir kitaptan bahsediyorum. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Kitapla kalın dostlar #kitabadairsorular Cal, Brendan'ı bulabilecek mi? Brendan, neden ailesine haber vermeden evi terk etti? Brendan'ın ölmüş olma ihtimali var mı? Trey, abisine kavuşabilecek mi? Cal, dedektiflik iç güdüsüyle izlerin peşinden gidip bulduğu kanıtlarla parçaları nasıl birleştirecek? #okudumbitti #kitapyorumu #kitaptanalıntılar #bookstagram #bookstagramlarokuyor #arkakapak #erdeminkitapligi
2026 1. kitabı
Dublin Murders dizisini izlerken jenerikte "novel by Tana French" yazısı dikkatimi çekmişti. Ben bu ismi nereden duymuştum diye düşünürken kitaplığımda daha önce aldığım ama okumadığım bir kitabının olduğunu gördüm:)) Kitabi neden,nasıl aldığımı düşünürken de gerilimin ustası Stephen King'in son zamanlarda en çok övdüğü yazar olduğunu hatırladım. Madem King bu kadar övüyordu bir şansı hak ettiğini düşündüm. Ve böylece yılın ilk okuduğum romanı oldu. Amerikalı emekli polis Cal Hooper İrlanda'da bir köye yerleşir. Eski bir ev satın alır ve onu tamir etmeye başlar. Derken 13 yaşındaki Trey hayatının tam ortasına dahil olur.Çocuğun abisi kayıptır ve Cal'den onu bulmasını ister. Köyde de bir tuhaflık vardır. Tüm bunlar Cal'in içindeki dedektiflik hislerinin harekete geçirir. Roman fena değil. Ağır akan sakin bir havası var. Tıpkı taşra gibi. Ancak çevirisi tam bir felaket. Hele de sonlara doğru iyice aceleye getirilmiş gibi bir hali var. Özellikle de İngilizce çevirilerde bence bir sorun var. Roman ya da öykü çevirisi , bire bir herhangi bir kelimenin yerine Türkçesini oturtmak olmamalı. O zaman bağlamından kopuk anlamsız cümleler yığını gibi duruyor. Google translate 'e çevirtsek daha anlamlı olacak neredeyse:))) Ve bence bir çevirmenin çok iyi bir okur olması da gerekiyor. Hem Türk edebiyatını hem de dünya edebiyatını çok iyi bilmeli. Böyle giderse her şeyi yapay zekaya teslim edeceğiz ki o da çok sıkıntılı bir konu. Zira yapay zeka da çok hata yapıyor. Çok iyi bir roman bazen çeviri yüzünden sası bir tat verebiliyor. O yüzden dikkat diyelim.
Dingin bir polisiye..
2025 13. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2025 14:21
Eğer seri katilli,bol gerilimli bir polisiye severseniz muhtemelen beklentinizi karşılamayacak kitap. Şehire gelen eski bir polis,herkesin az çok bildiği ama yok saydığı bir kayıp ve kayıp abisini arayan bir çocuk. Amerikalı polis imajını ve yaşamaya başladığı ortamdaki eğreltiliği okurken hissediyorsunuz. Sonu bolca aksiyondan ziyade,hikayenin geçtiği toprakların dinginliğinde bitti. Açıkçası ben bu hali sevdim.
2022 19. kitabı
Okunma: 18 Mart 2022 00:49
Cal karısı onu terk edince polislikten emekli olup biraz huzur bulmak için Amerika’dan İrlanda’nın sakin bir köyüne taşınır. İstediği sadece biraZcık huzurdur. Ta ki 12 yaşındaki Trey’le tanışana kadar. Kaybolan abisini bulmasın isteyen ve bulana kadar Cal’e huzur vermeyen çocuk. Konu ağır ilerliyor bana göre ama gizem sevenler okusun.
2022 41. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2022 16:16
"İz sürücü" Yazarın okuduğum ilk kitabıydı. Polisiye kategorisinde yer aldığı için şans vermek istemiştim ve açık konuşmak gerekirse beklentimi hiç karşılamadı. Konu olarak John Verdon'un emekli dedektifi Dave Gurney'nin maceralarına benzediğini görünce epey umutlanmıştım. Yanından geçemezdi tabi ki de. 400 sayfalık kitapta polisiye diyebileceğimiz pek bir şey yaşanmadı. Etliye sütlüye karışmak istemeyen emekli dedektif Cal yine de küçük bir çocuğa yardım etmek niyetiyle olayı kendi çapında araştırmaya çalışıyordu. Aslında iyi de gidiyordu ama kitabın sonunda bile kasabada yaşanan olayın tamamen hasır altı edilmesi ve neredeyse tüm kasaba halkının da buna tamamen sessiz kalıp bana dokunmayan yılan bin yaşasın modunda takılması hoş olmadı. Zaten Cal Hooper kasabaya yerleşene kadar üç maymunu oynamışlarken, onun gelişinin ardından işlerin daha fazla kızışmasını ve ardından adaletin yerini bulmasını isterdim, bu daha tatmin edici bir son olurdu. Buna rağmen Cal Hooper da kasaba halkına ayak uydurarak görmedim, duymadım, bilmiyorum moduna girmesi hoş olmadı. Birçok yerde kitabı sıkılarak okudum. Polisiye olarak düşünmezsek idare eder bir kitaptı ama polisiye olarak değerlendirirsek kesinlikle benim için sınıfta kaldı.
Roman

Tana FrenchYazar · 3 kitap
Tana French, İrlanda, İtalya, ABD ve Malavi'de büyüdü ve 1990'dan beri Dublin'de yaşıyordu. Dublin'deki Trinity College'da profesyonel bir oyuncu olarak çalıştı ve tiyatroda, filmde seslendirdi. Tana French aynı zamanda Yazar. Edgar, Anthony, Macavity ve Barry ödülleri, Los Angeles Times En İyi Gizem / Gerilim Ödülü ve Suç Kurgusu için İrlandalı Kitap Ödülü gibi ödüller kazandı.