Şubat 2014
9789750719486
Sıralamalar

2023 2. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2023 21:22
Bu kitap hakkında ne yazsam üzerimde yarattığı etkiyi anlatamam. Defalarca yarım bırakmanın eşiğinden döndüm. Sanırım uzun süre yokluk, savaş ve cephe gerisi ile ilgili kitap okumayacağım. Okuması hem edebi olarak, hem de psikolojik olarak oldukça zor bir kitap. İtalyan bir askerin gözünden yaşanan olayları okuyoruz. Savaşın tam olarak aslında ne olduğunu tüm çıplaklığıyla ortaya koyan müthiş bir metin. Sarsıcı bir kitap denildiğinde aklıma ilk gelecek kitap bu olacak, öyle vurucu etkiye sahip. Malaparte’ın acımasız kaleminden, savaş esnasında cephe gerisinde yaşananları okurken ruhunuz yaralanacak. Yaşanan trajedinin ağırlığını kalbinizde taşımaya hazır değilseniz, okumayın!
2017 213. kitabı
ACHTUNG! Mit Wirkung!
Siyaset
2020 14. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2020 19:57
I. Dünya Savaşı’na gönüllü olarak katıldıktan sonra, II. Dünya Savaşı’nda Avrupa’yı dört yıl boyunca cephe cephe dolaşan ve el yazmalarını zorlu şartlarda koruyabilen İtalyan gazeteci Malaparte’nin roman/anlatı türünde eseri. Acımasız, haksız ve hüzün dolu bir yanı var Kaputt’un. . “Savaşı sinekler kazandı!” cümlesiyle son buluyor kitap; müessirinin de tanımıyla, kökleri gerçeğe dayandığı için “zalim bir kitap” Kaputt! O son cümlede, savaşın siviller için gözardı edilen acımasızlığını, ‘ademoğlunun hırslarının’ leş yığınlarının içinden kopup gelen, onurdan yoksun, kesif kokusunu soluyorsunuz. Kazanılan savaşın kaybedilen savaşa döndüğü noktada, kendi sonunu hazırlayan bir halkın tarihinde ‘Savaşın kazananı olmaz,’ sözüne hak veriyorsunuz tekrar tekrar. “La dracu, Razboi!” diyorsunuz. Bırakın Romenceyi, yeryüzünde insanlığın kullandığı tüm dillerde kahrediyorsunuz savaşa!
2018 184. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2018 13:06
Malaparte’nin deyişiyle; “Sessizliğin saflığını herhangi bir sesin bayalığıyla lekelemeden” bu mahvolmuş kitabı, yani can çekişen ‘Kaputt’u anlatmanın başkaca bir yolu yok. O kadar kederlidir ki,
2020 4. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2020 16:25
Kesinlikle okunmalı... 2. Dünya savaşı ve Nazi Almanya’sını bir İtalyan müttefik subay tarafından öğrenmiş olacaksınız. Kitabı okurken sık sık tarih araştırmaları da yaptım... Yahudilik nedir neden lanetliler okudum, soykırım belgeselleri izledim vs ve size Muazzez ilmiye Çağ ın videolarını izlemenizi tavsiye ediyorum. Gelelim kitaba 1930 larda başlayan soykırımı herkes biliyor ancak o dönemde görmezden geliniyor sonradan sözde kurtarıcı olan Amerika bile.. 1939 sonlarında savaş patlak veriyor ve 1945 te sonuçlanıyor dönem İtalya hükümeti Mussolini “devrik lider” dün onu da araştırdım biraz sevgilisiyle birlikte öldürülmüs ve Milano da ters asılarak teşhir edilmiş. Führer zaten biliyorsunuz karısıyla birlikte ğntihar etti. Ortalama 6 milyon ölü üstelik savaşla alakası yok ölümlerin.. Hatta söyle söyleyeyim yahudi yamyam barbar vs farketmez herkes insanca ölümü hakeder , bugün azılı katiller bile sadece hapis yatarken tek suçları dogmatik bir olgu olan dini inanışları yüzünden hiç kimse işkence ve esaret altında acılar içinde öldürülmeyi haketmiyor... bugün görünmeyen bir düsman yani coronavirüs dünyayı kasıp kavuruyor.. sonumuzu geçmişten bugüne bence kendimiz hazırlıyoruz ... ayyy neyse içim çok karanlık 3 gündür.
2025 131. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2025 16:43
Tam da Gazze olayları çok sıcakken bu kitabı okudum. Çok sert bir kitap. İfadeler, düşünceler baya sert. İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman cephesinden aktarılıyor. Yahudiler için kullanılan ifadeler gerçekten insanlık dışı. Ama şu anda yapılan insanlık dışı muameleleri görünce de insan bu durumu bir sorguluyor. Kıyım, katliam, saldırı nerede olursa olsun kötü. Politik meseleler nedeniyle insanların ölmesi (hangi ırktan olursa olsun) kabul edilemez. Toprak, dil, din, vatan, bayrak... evet bunlar kutsal kabul ediliyor ama asıl önemli olan insanların canları olmalı. Bir yere bir bomba düşünce ya da bir çocuk açlıktan ölünce toprağın da, dinin de, milliyetin de pek bir önemi kalmıyor. Kitap çok ağır, hem konu itibariyle hem anlatım. Ve kitabın içinde çeviri notu olmadan da bir sürü Almanca kelimenin (hatta cümlelerin) bulunması ve çeviri notu olmuş olmasına rağmen paragraf halinde Almanca cümlelerin bulunması kitaptan uzaklaşmaya neden olabiliyor. Ama kesinlikle okunması gereken bir kitap. Farklı bakış açıları oluşturacak, savaşın etkilerini gözler önüne serecek, insanların eylemlerinin nedenlerini irdeleyen kitapları seviyorum.
2018 86. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2018 11:52
"O sangue! ....... "O sangue ! .... "O sangue ! ....
Kırılmış, paramparça, mahvolmuş...
Puan vermedi·600 syf.·
2025 75. kitabı
Kitabın başları biraz sıkıcı. Önceleri konuya kendinizi dahil edemiyor, yazarı takip edemiyorsunuz. Tıpkı İkinci Dünya Savaşı’nın başlarında uygar ve modern dünyanın kamuoyunun “Avrupa’da bir yerlerde” yaşanan uygarlık dışı ama modern uygulamalara kendisini dahil edememesi gibi. Ya da bizatihi yazarın kendisinin siyasi hayatına bir faşist olarak başlayıp daha sonra kaybolması gibi. Kitabın kahramanı gibi berbat bir koku duymaya başlıyorsunuz. Yavaş yavaş uyanıyorsunuz. Korkunç gerçeklere yazarın duyusal uyanışı önce koku almayla başlıyor. Sonra tüm duyularıyla tecrübe ediyor. En sonunda da hafızasında silinemez ve dehşet dolu izler kalıyor. Oldukça sarsıcı bir kitap. İkinci Dünya Savaşının vahşetini anlatan bütün filmlerin ve kitapların bir özü niteliğinde. Eğer ilk 100-120 sayfasında sabırsızlık edip kitaptan soğumazsanız kazanımınız büyük olur. Tavsiye ediyorum.
Paramparça Hayatlar..
2026 5. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2026 19:28
KaputtKaputt kitabı İtalyan gazeteci ve diplomat olan Curzio MalaparteCurzio Malaparte tarafından yazılmış ve 1944 yılında ilk olarak yayımlanmıştır. Kitabın konusu ;
Tarih
2024 32. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2024 15:56
Curzio Malaparte 1898-1957 Curzio Malaparte, 1898’de Prato’da doğdu. Birinci Dünya Sa­vaşı’na gönüllü olarak katıldıktan sonra gazeteciliğe başladı. 1940’lara kadar faşizmi benimseyen Malaparte’nin

Curzio MalaparteYazar · 5 kitap
Faşizm döneminin ve II. Dünya Savaşı sonrasının en güçlü ve en çok tartışılmış İtalyan yazarlarındandır. Toskana bölgesinde Alman bir baba ile İtalyan bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. I. Dünya Savaşı'na gönüllü olarak orduya katılıdı; Fransa Cephesi'nde Garibaldi'nin Birlikleri'nde yer aldı. Savaştan sonra gazeteciliğe başladı. 1924'te Roma'da La Conquista dello Stato adlı dergiyi kurdu. 1926'da Massimo Bontempelli ile birlikte 900 dergisini çıkarmaya başladı. Üç ayda bir yayımlanan ve dönemin önde gelen kozmopolit edebiyat dergilerinden olan 900'ün yayın kurulunda James Joyce ve İlya Ehrenburg gibi yabancı yazarlar da yer alıyordu. Malaparte daha sonra La fiera letteraria dergisinin yayın yönetmeninden biri ve Torino'da yayımlanan La Stampa dergisinin yayın yönetmeni oldu. Faşist görüşleri benimseyen Malaparte, Gabriele D'Annunzio'dan sonra partinin en güçlü yazarı oldu. Siyasal görüşlerini 1937'de yayımlamaya başladığı edebiyat dergisi Prospettive'de ve faşistlerin çıkardığı dergiler için yazdığı makalelerde dile getirdi. Avventure di un capitano di Sventura (1927; Talihsiz Yüzbaşının Serüvenleri), Sodoma e Gomorra (1931; Sodom ve Gomorra) veSangue (1937; Kan, 1955) adlı ilk edebiyat yapıtları da faşist eğilimler taşıyordu. Faşist Parti'ye üye olup ünlü Roma Yürüyüşü'ne katılmış olmasına rağmen, yazılarının çoğu içerdiği eleştirel ton nedeniyle Mussolini tarafından sansür edildi. 1931'de Fransızca yayımlanan, iktidarı ele geçirme yöntemlerini ve şiddeti tartıştığı Technique du coup d'état (İtalyanca bas. Tecnica del colpo di stato, 1948; Darbe-i Hükümet Sanatı, 1963/Hükümet Darbesi Tekniği, 1969) adlı kitabı geniş yankılar uyandırdı. Hitler ve Mussolini'yi eleştirdiği bu kitap nedeniyle Lipari adasına sürgüne gönderdi. Malaparte 1940'larda faşizmi reddetti ve partiden atıldı. II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusuyla beraber hem Yugoslavya hem de Rusya cephelerini gazeteci kimliğiyle izledi. Eleştirel dili nedeniyle cephenin ön safhalarından uzak tutulan yazar, Napoli'nin müttefik ordular tarafından işgali sırasında ise Mussolini'nin faşist birliklerine karşı kurulan İtalyan Kurtuluş Ordusu'nda irtibat subayı olarak çalıştı. Malaparte'nin Rusya Cephesi'nden yolladığı yazılar Il Volga nasce in Europa (1943; Volga Avrupa'dan Doğar, 1967, 1990) adıyla yayımlandı. Malaparte sonraki yıllarda tutkulu ve parlak üsluplarıyla dikkat çeken gerçekçi savaş romanları Kaputt (1944; Kaputt, 1969, 1990) ve La pelle (1949; Can Pazarı, 1950, 1971) ile uluslararası ün kazandı. Bu romanlarda, savaşın Napoli halkına getirdiği acı ve sefaleti dehşet verici ve gerçeküstücü bir anlatımla dile getirdi. Malaparte bir yandan makale, roman ve öykü türlerinden yazmayı sürdürürken, bir yandan da üç gerçekçi oyun kaleme aldı; Marcel Proust'un yaşamını konu alan ve 1948'de sahnelenen Du Côté de chez Proust (1951; Proust'un Semtinden), Karl Marx'ın yaşamını konu alan ve 1949'da sahnelenen Das Kapital (Kapital), Rus işgali altında Viyana'daki yaşamı anlatan ve 1954'te sahneye konan Anche le donne hanno perso la guerra (Kadınlar da Savaşı Yitirdi, 1965). Ayrıca Il Cristo proibito (1951; Yasak İsa) adlı filmin senaryosunu yazdı ve Racconti italiani (1957; İtalyan Öyküleri) adlı bir öykü kitabı yayımladı. Le Bonhomme Lénine (1932) siyasi bir denemedir. Bütün yapıtları 1957-71 arasında basıldı.