Kara Kız

Bernard Shaw

Sanat, Edebiyat
2021 36. kitabı
Okunma: 01 Mart 2021 08:54
Edebiyat nedir, sorusu ile yüzleştim, sanat insana farklı düşünme, hatta farklı bakma fırsatı veriyorsa demek geliyor içimden, aslında kitap böyle bir şeyden hiç bahsetmiyor, çok söz söyleyip sana hiç tavsiyede bulunmamasıdır diyor içimden başka bir ses. Ve ben biliyorum ki, hayatıma fark katan her dokunuş için minnettarım.
Kara KızBernard Shaw · Cem Yayınevi · 1983510 okunma
Kara Kız
2021 71. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2021 08:40
Öykü kitabı tanımlamasından daha fazlası var kitapta. düşünme ve aydınlanma üzerine, ince bir mizahla yazılmış eleştirel öyküler. Özellikle önsöz ve Kara kız öyküsü tekrar tekrar okunacak, üzerinde düşünülecek bölümler.
Kara KızBernard Shaw · Cem Yayınevi · 1983510 okunma
ah nerede vah nerede
2022 9. kitabı
Tanrıyı arayan sarı kız olarak Tanrıyı Arayan Kara Kız'la merhaba Inan olsun ben de çook arıyorum Tanrıyı. Birbirini seven insanların öpüşmesini, şort giyen kadınları, içki içen insanları anında görüp, hırsız, yalancı, tecavüzcü pislikleri, bunca acı çeken masumları görmeyen Tanrıyı ben de arıyorum! Hele hele bu pislikleri onun adını kullanarak yapanlara nasıl sesi çıkmaz? hiç bilmiyorum! Bernard Shaw'ın 1932 yılında yazdığı bu kitap yazıldığı dönemde oldukça ses getirmiş, saldırılara maruz kalmış, birçok sansüre uğramış. Kolay değil tabii gerçekleri okumak. Kara Kız adından da anlaşılacağı üzere bir siyahi. Ve bu insanların beyaz insanlar karşısında bir değerinin olmadığını, otobüslere, okullara hatta Tanrının evi olan ibadethanelere bile alınmadığı gerçekliğine parmak basan cinsten bu kitap. Özellikle din ve Tanrı konusunun siyahi olmanın dışında bireyden sayılmayan kadın üzerinden ele alınması takdire şayan. Kitapta bir beyazla siyahı evlendiriyor adam ya. Beyazla siyahın evlenmesini yasaklamış çok medeni(!) ülkelere rağmen böyle bir şey yazma cesareti göstermiş bu saçma yasak ki bu kitabın yayımlanmasndan 30 küsür yıl sonra kalkmış yürürlükten. Hem 1925'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü hem de 1938'de Pygmalion ile Oscar'ı alarak, bu iki ödülü de alabilen ilk insan olmak tesadüf değil yani. Kara Kız anlaşılacağı üzere Tanrıyı arıyor. Yunan mitolojisi, Roma mitolojisi Yahudilik Hristiyanlık İslamiyet Budizm agnostizm gibi inanç kalıplarından kişilerle ve bilim insanlarıyla konuşarak yapıyor bunu. Sorsan Tanrı bir ama herkesin de kendine göre Tanrısı var anacığım. Hepsi de kendi tanrısı dışındakileri sapkın ilan ediyor. O zaman bir tane değil işte kardeşim. Bir susun artık ya, kavga etmeyin! Beyhude gürültü Bir gün bir Ateist ile bir yahudi aralarında
Tanrı’yı Arayan Kara KızBernard Shaw · Ahbap yayınları · 2021510 okunma
Cevaplar arandıkça bulunur...
2023 30. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2023 18:35
Kara Kız Kara kız.. Kitapta genel konu olarak , Tanrıyı arayan kara kızı anlatıyor ,kara kız yer yer karşılaştığı insanlarla konuşmaları ,onu bu yolda cevapları ararken karşımıza çıkıyor...
Din
Kara KızBernard Shaw · Cem Yayınevi · 2021510 okunma
Karakız
2020 29. kitabı
Okunma: 13 Mart 2020 12:40
George Bernard Shaw ünlü İrlandalı yazar, siyasetçi, müzik ve sanat eleştirmeni fikir adamı. Daha çok tiyatro oyunu yazarı olarak eserler vermekle birlikte Tanrıyı arayan Karakız adlı eserinde ise içinde üç tiyatro oniki öykü bulunan bir kitapla Nobel Edebiyat ödülünü almıştır. Çok nüktedan ve hiciv ustası yazarı şu kısa anekdot ile hatırlatmak yerinde olur sanırım. Bernard Shaw ile Churchill hiç geçinemez ve sık sık birbirlerini iğnelermiş. Bernard Shaw, bir oyununun ilk gecesine, Churchill' i davet etmiş ve davetiyeye bir not eklemiş. - "size iki kişilik davetiye gönderiyorum. Bir dostunuzu alıp gelebilirsiniz. Tabii dostunuz varsa." Churchill, hemen cevap göndermiş: - "maalesef ilk gösterime gelemeyeceğim. İkinci gece gelebilirim, tabii oyununuz ikinci gece de oynarsa."
Yeniden okumaya değer!
2023 2. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2023 23:01
Bulduğum ilk fırsatta bir daha okumak istiyorum. Ben ki bir kitabı çok nadiren bir kez daha okurum, çok beğendiğim bir film de olsa çok nadiren yeniden izlerim. Bir sürü okumamam gereken kitaplar varken aynı kitabı bir daha okumak zaman kaybı gibi gelir bana. Bu kitap için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Konunun “tanrı arayışı” olması benim kitabı çok severek okumamı sağladı ancak bununla da kalmadı. Okumaya başladığım ilk anda bende “bir dakika burada çok daha derin şeyler anlatılıyor aslında” hissi uyandırdı. Yazarın anlattıklarında tatlı bir derinlik var, hissediliyor. Sırf bu amaçla tadını çıkara çıkara bir kez daha okumak istiyorum.
İnsan
Kara KızBernard Shaw · Cem Yayınevi · 2021510 okunma
2016 14. kitabı
bernard shaw gerçekten hayran olduğum yazarlardan. kara kız da çok beğendiğim bir kitabı. açık yüreklilikle okuyan herkesin beğenebileceği tokat gibi bir kitap. tabularından arınmış insanlara anlatabileceği çok şey olan hikayeler bütünü. bir kara kız tanrıyı arar ve bulamaz doğal olarak. tanrı insanların dinlerinde değil peygamberlerde değil insanın kendi içindedir.tanrı arayışı aslında insanın bir bağlamda anlam arayışıdır. ve kişinin anlamı her zaman öznel kalmaya mahkumdur. eğer o öznellikten bir şekilde kurtulamazsa her şeyi anlamsız bulacaktır.
2021 48. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2021 19:47
George Bernard Shaw, İrlandalı yazardır. Oyun yazarı olarak ünlenen yazar, altmıştan fazla oyuna imza atmıştır. Hem 1925'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü hem de 1938'de Pygmalion ile Oscar'ı alarak, bu iki ödülü de alabilen ilk insan olmuştur. Sosyalizm ve kadın haklarının koyu bir savunucusu olmuştur. Shaw, vejetaryen olmasının yanında ayrıca içki ve sigaradan da hayatı boyunca kaçınmıştır. Ayrıca resmi eğitime de karşı çıkmıştır. Shaw, 94 yaşına geldiği 1950'de, ağaç budarken merdivenden düştükten sonra oluşan yaralarının iyileşmemesi sonucunda olaydan birkaç gün sonra ölmüştür. Kitap yazarın ön sözü ve 14 hikayeden oluşuyordu. Hikayeleri severek okudum, kitaba ismini veren hikaye favorim oldu. #nobeledebiyatödüllü bir yazarın kalemi ile tanışmak mutluluk vericiydi. Okuyun tavsiyemdir
2022 5. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2022 23:52
Kitaba ismini veren Tanrı Arayışındaki Siyahi Kız 'dan başka neredeyse hiç bir öyküyü beğenmedim. Ama bunda kötünün de kötüsü çevirinin çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Google translete üzerinden editörsüz çevrilmiş gibi... Sadece kitaba ismini veren öyküde biraz daha ince çalışılmış. Onun dışındaki bütün öyküler de cümleler devrik, yüklemsiz ekler tamamen yanlış. Cümlelerin çoğu şu şekilde : "büyük merdivenin inişinde beni garip bir manzara dikkatimi çekti." Bu ve bunun gibi sayısız cümle, paragraf beni kitaptan soğuttu. Bitirmek için bitirdim. Bozukluklara ve nasıl olmalıydılara kendimi o kadar kaptırdım ki çoğu zaman hangi hikayeyi okuduğumu unuttum. Bence kitap çevirmesinler. Yada çevireceklerse bu işi hakkıyla yapsınlar. Hevesim de param da ziyan olmuş gibi hissediyorum.
Tanrı Arayışındaki Siyahî Kız ve Diğer ÖykülerBernard Shaw · Dorlion Yayınevi · 2021510 okunma
Puan vermedi
Kara kız hikaye ve tiyatral metinlerden oluşan bir kitap. Bazı hikayeler belli bir sona bağlanmıyor durum hikayesi tadinda. Kitabın ismine adını veren ilk öykü kara kız zaten çoğu okur tarafından beğenilmiş. Afrika' da yollarda değişik insanlar tanıyarak her birine ayrı ayrı tanrıyı sorması ve her seferinde tanrıyı ararken takıldığımız veya kibirle yaklaştığımız birçok olguyu eleştirerek gözler önüne seriyor. Onun dışında Don Givonni açıklıyor hikayesini çok beğendim. Trende bir kızın bir hayaletle geçen diyalogu hosuma gitti. Genel olarak hikayelerde bu dünyaya ait olan ve olmayan ayrımı var. Cennet cehennem ölümlü ölümsüz semboller çok kullanılıyor. Mistik yani kitabı sıkıcı diline rağmen daha okunur kılıyor. Güzelliğin görevi hikayesinde boşanmak için avukata gelen arkadaş ile avukat arasında biraz sohbet geçiyor. Bu hikâyede shakespeare in sonelerini okurken aldığım lirik tadi aldım. Imparator ve küçük kızda ise iktidar ve kitle psikolojisini şaşırtıcı derecede çarpıcı şekilde ele almış... Genel olarak şunu söyleyebilirim okunmali fakat öyle boş zaman doldurmak için üstünkörü okursaniz pek bir şey katmaz :) bernard shaw hayatin değişik duygu durumlarını bireylerin tek tek iç benliğinden bakarak değil de ,onlara diğer insanların arasından bir insan olarak duygu durumlarını görmemizi istemiş.:)
Kara KızBernard Shaw · Sabah Gazetesi Yayınları · 1989510 okunma

Bernard ShawYazar · 32 kitap
George Bernard Shaw (d. 26 Temmuz 1856, Dublin, İrlanda - 2 Kasım 1950, Hertfordshire, İngiltere), İrlandalı yazardır. Oyun yazarı olarak ünlenen yazar, altmıştan fazla oyuna imza atmıştır. Hem 1925'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü hem de 1938'de Pygmalion ile Oscar'ı alarak, bu iki ödülü de alabilen ilk insan olmuştur. Sosyalizm ve kadın haklarının koyu bir savunucusu olmuştur. Shaw, vejetaryen olmasının yanında ayrıca içki ve sigaradan da hayatı boyunca kaçınmıştır. Ayrıca resmi eğitime de karşı çıkmıştır. Shaw, 94 yaşına geldiği 1950'de, ağaç budarken merdivenden düştükten sonra oluşan yaralarının iyileşmemesi sonucunda olaydan birkaç gün sonra ölmüştür. Shaw; müzik, sanat ve tiyatro eleştirmeni olarak "Corno di Bassetto Mancare" mahlasıyla Wolverhampton Star’da, GBS mahlasıyla Dramatic Review (1885-1886), Our Corner (1885-1886) ve The Pall Mall Gazette’te (1885-1888) yazmıştır. 1895'ten 1898'e kadar, Shaw, Frank Harris’ Saturday Review’da tiyatro eleştirmenliği yapmıştır. Eleştirmen olarak aldığı maaş, ancak geçinebilmesini sağlamıştır. Shaw'un erken gazeteciliği; kitap, sanat ve müzik kritikleriyle geçti. Müzik eleştirilerinden çoğu, tartışmalı Alman besteci Richard Wagner'i över nitelikteydi. Ayrıca, Saturday Review için yaptığı tiyatro eleştirmenliğinde de Norveçli tiyatrocu Henrik Ibsen'i övmüştür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/George_Ber...