Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kemalist Devrim İdeolojisi

Emin Türk Eliçin

Kemalist Devrim İdeolojisi Gönderileri

Kemalist Devrim İdeolojisi kitaplarını, Kemalist Devrim İdeolojisi sözleri ve alıntılarını, Kemalist Devrim İdeolojisi yazarlarını, Kemalist Devrim İdeolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
344 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Burjuva Devrimi
Bu kitaptan emekli tarih öğretmeni amcam vasıtası ile haberdar oldum. Kemalist düşünceden sosyalist düşünceye geçtiğim bir zamana denk gelmesi benim için zihin açıcı oldu. Yazık ki yazar emin Türk Eliçin bu kitabı yazacağına pişman olacak kadar çok sıkıntı çekmiş. Ruhu şad olsun. Kitaba dönecek olursak şunu söylemek zorundayım devrim kelimesi yerine revizyon "yenileme" daha doğru bir ifade olacak kanaatindeyim. Kitap özelikle halkçılık ve devletçilik üzerinde duruyor. Kendi bağrından çıkmış partiyle (demokrat parti) ne kadar ortak yönü olduğunu okudukça şaşıracaksınız. Ve şunu sormadan edemeyeceksiniz: "Sayın Menderes siz isterseniz eski rejimi geri getirebilirsiniz" demese belki doğal ölümle yaşamı sona erecekti. Kitap özelikle halkçılık ilkesine çok ciddi eleştiriler getiriyor. Nedir bu çelişki; ortada sınıf mücadelesi yokken bunun söylenmesi son derece ilginç. Ayrıca burjuva sınıfı yaratmadan ülkenin aydınlanamayacağı konusunda Ahmet Hamdi Başarır beyin tezlerin e vurgu yaparak kültürel ve siyasal bir rejim inşa edilemeyeceği konusunda ikna edici iddiaları öne sürüyor. Devletçilik konusunda ise iki partinin de görüşünün ortak olması ayrı bir durum. Şaşırmadan edemiyorsunuz. Atatürk' ün neden çevresi tarafından yalnız bırakıldığı libareal ekonomiye geçiş sırasında celal Bayarı başbakan yapmasındaki tercihlerde kitapta ayrıca ele alınmış. Üç yüz sayfa civarında olmasına rağmen kolay okunan bir kitap değil. Bu kitabı okuyan biraz da onun ne kadar yalnız olduğunu okudukça cumhuriyeti ilan etmesi bile başlı başına bir başarıdır.
Kemalist Devrim İdeolojisi
Kemalist Devrim İdeolojisiEmin Türk Eliçin · Güncel Yayınları · 20078 okunma
Birinci büyük millet meclis' inde beş vakit ezan okunur, cemaatle namaz kılınırdı. Oysa Atatürk Dumlupınar zaferini kazanıp Ankara' ya döndüğünde kendisini meclis kapısında durdurup dua etmek isteyen imama çıkışmış, "Biz bu zaferi dua ile değil, Mehmetçiğin kanı ile kazandık!" diye bağırarak imamı kovmuştu.
Reklam
Bir antropolg ne demiş: İlkel bir halkı uygarlaştırmak uğruna yalnız okuma- yazma öğretirseniz, yalnız okuma - yazma bilen bir ilkel halk elde etmiş olursunuz.
Biz Tanzimat dönemine geldiğimiz zaman değil sıçramaya, sedye ile taşınmaya bile yeterli güçte değildik. Arzu fikrin anası, kafa kalbin uşağıdır.
Reklam
Gerçekten Avrupa uygarlığı emperyalizm döneminde büyüme ve gelişme olanaklarının son sınırlarına dayanarak ağır bunalım ve dünya çapında savaşlar aşamasına girmiş, yarattığı değerler eskidiği için kendine yenilerini aramaya başlamış, artık başkasına taze can ve ideal kaynağı olmaktan çıkmıştı. Onun bu sonuncu durumunu ve çeşitli hastalıklarını inceleyip tanımadıkça o pörsümüş ve çürümüş değerlerin ölümsüz, bağımsız ve her istiyen toplumca alınıp özümsenebilir olduğunu sanmak sakınılmaz bir yanılgı idi.
344 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitapta Kemalizm'i ideoloji olarak sağlamlaştırmak isteyen iki grup anlatılmakta. Kemalizm'i ilk defa ideoloji haline getirmek isteyenler, Kadro dergisi yazarları olmuştur. 1932 yılı ocak ayında yayına başlayan Kadro, kurucuları Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Şevket Süreyya Aydemir, Mehmet Şevki Yazman, Vedat Nedim Tör, Burhan Asaf Belge ve İsmail Hüsrev Tökin ile Kemalizm'i sağlamlaştırmak ve ideolojileştirmek yönünde yazılarını yazdılar. Yazarların hepsi Marksist kökenliydi (Daha doğrusu, TKP'den ihanetle atılan, cumhuriyet tarihinin ilk dönekleriydi). Kemalizm'e bir ideoloji şekli verirken, sık sık Marksizm'den alıntılar yaptılar. Ancak Atatürk ve İsmet İnönü, Türk Devrimine Marksizmin yakıştırılmasının yanlış olacağını söylediler ve Kadri Karaosmanoğlu'nun Tiran elçisi olması ile dergi dağıldı. Diğer grupta ise "devletçi iktisat" adlı politikası ile Hamdi Başar ortaya çıktı. ancak o da kabul görmedi. Sonrasında CHP, 1 sene sonra, Kemalizm'i resmi ideoloji haline getirdi. 1945'te CHP'nin tüzüğünden de çıkartılan Kemalizm sıfatladırması, daha sonra Yön Dergisi ile tekrar anılacaktı. Emin Türk Eliçin, yarım kalan kitabında Kemalizm'i tekrardan ele alıyor ve Kemalizm'in aşılması yönünde görüş belirtiyor. Sonradan edinilen bilgilerle birlikte bu tespitin isabetli olduğunu görüyoruz.
Kemalist Devrim İdeolojisi
Kemalist Devrim İdeolojisiEmin Türk Eliçin · Güncel Yayınları · 20078 okunma