Kentukiler ~ Samanta Schweblin
Merhaba sevgili kitapseverler, bugün sizlere Samanta Schweblin’in teknolojik bilim kurgu unsurlarıyla dolu romanı kentukiler ‘i tanıtmak istiyorum.
Kentukiler, dünya genelinde popüler hale gelen ve insanların hayatlarına nüfuz eden küçük, sevimli robotların hikayesini anlatıyor. Bu robotlar sahipleri tarafından kontrol edilebilen, internet üzerinden başka biri tarafından canlandırılan oyuncaklar. Bu sayede, bir kişi kendi kentuki’sini başka birine canlandırma izni verirken, kendisi de başka bir kentuki’yi canlandırabiliyor. Bu durum, bireylerin mahremiyetlerini kaybetmelerine ve beklenmedik ilişkiler geliştirmelerine yol açıyor.
Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan insanların kentuki’lerle olan ilişkilerini ve bu ilişkilerin yol açtığı olayları çeşitli karakterler üzerinden anlatmış yazar. Her hikaye, kentuki’lerin insanların hayatlarına nasıl nüfuz ettiğini ve bu etkileşimlerin kimi zaman zararsız, kimi zaman da tehlikeli sonuçlarını gözler önüne seriyor. Karakterlerin her biri, kentuki’leri kullanarak farklı deneyimler yaşarken ; kimileri bu durumu eğlenceli ve keyifli buluyor, kimileri içinse bu etkileşimler karanlık ve yıkıcı bir hale geliyor.
Teknolojinin mahremiyeti nasıl ihlal ettiğine, robotların insanları birbirine bağlarken aynı zamanda onların yalnızlıklarını ve içsel boşluklarını da ortaya koyan temalar üzerinde durulmaya çalışılmış.
Yazardan okuduğum üçüncü kitap olarak şunu söyleyebilirim özellikle kurtarma mesafesi kitabını okuduktan sonra beni hiç etkilemedi Kitap, fikir olarak güzeldi ama bölümler kısa ve yarıda kalmış gibi bir anlatım vardı o yüzden çok etkilenmedim okurken.
Teknolojinin insan hayatı üzerindeki etkilerini sorgulamak ve kafa dağıtıcı bir kitap okumak isteyenlere önerebilirim
Herkese keyifli okumalar