Ekim 2023
Can Yayınları
9789750762055

2023 97. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2023 00:00
Bir oyuncağın gözlerinden hiç tanımadığınız bir hanede yaşamak ister misiniz? Bu size cazip gelmedi mi? Peki tam tersini teklif etsek? Hiç tanımadığınız bir oyuncağın gözlerine tüm hayatınızı sunsanız? Kentukiler ile bu mümkün. ‘Gerçek gibi’den çok daha fazlası. ‘Sanal olamayacak kadar gerçek’ . Kurtarma Mesafesi ile tanışıp çok etkilendiğim yazar Samanta Schweblin, Ağızdaki Kuşlar ve Yedi Boş Ev ile de beklentimi fazlasıyla karşılamıştı. Sarsmış, huzursuz etmiş, konfor alanımdan çıkaracak tetikleyici konularıyla buluşturmuştu beni. Kentukiler de öyle oldu. İzleyen ve izlenilen olmayı, teknoloji/birey ilişkisinin nasıl da toplumsal bir çerçevede incelenmesi gerektiğini, sınırları, şeffaflaşmayı, bireyin yalnızlığını ve güvensizliğini, şefkat eksikliğini, karanlık sokakları ve maskelerin ardındaki kokuşmuşluğu kurguladığı bir ürünle anlatıyor Schweblin. . En sevdiğim Schweblin eseri mi? Hayır. Örneğin Kurtarma Mesafesi daha da tedirgin kılmıştı beni ya da Ağızdaki Kuşlar’da yer alan birkaç öyküsü.. Ama yazarı çok sevdiğimi söylemeliyim. Ne yazarsa okumak isteyeceğimi de. Çünkü yazdıklarında kanlı canlı bir yan var. Okuduğunuzda dokunabildiğinizi hissettikten türden. . Kentukiler sürükleyici bir okuma deneyimi sunuyor (Konusu-biçimi farklı olsa da sürükleyicilik anlamında Kazuaki Takano’dan Bir Aklın Savaşı tadı da aldım) . Saliha Nilüfer çevirisi, Utku Lomlu kapak tasarımıyla ~
2023 127. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2023 00:00
Kentukiler bu yılın en iyi kurgularından. Hatta zamansız en iyilerden. Kentuki peluş oyuncakların adı. Ancak bu oyuncuklar sahibini izliyor, cevap veremese de söylenileni anlıyor ve biraz yaratıcıysanız iletişim yolları bulabiliyorsunuz çünkü oyuncağın kullanıcısı da bir insan. Kentukiler ayrı, kullanıcı kodları ayrı satılıyor. İster bir Kentuki olun, hiç gidemeyeceğiniz bir ülkede sahibin hayatını gözlemleyin. İsterseniz sahip olun, hayatınız seyredilsin. Yeni evcillerimiz. Samanta detayları çok iyi kurgulamış. Kullanıcılar çeşitli, yaşanan olaylar farklı ve alameti farikası tekinsizlik ile merak uyandırıcı. Çok da düşündürücü tabii, tam bir çağımızın insanına bakış. Yalnızlığımız, aile travmalarımız, görülme ihtiyacımız, sapkın dürtülerimiz ve hala insanlığını kaybetmeyen yönlerimiz kehanet gibi bir kurguyla veriliyor. (Bu arada Samanta alie travmalarını kurgularına çok iyi yerleştiriyor.) Dikizciliğimizin bir sınırı var mı, bu hala evrilmemizin nedenleri ne, gözlemek ve gözlenmek neden bir ihtiyaç oldu gibi sorular sorular…Susan Sontag özünde hepimizin birer dikizci olduğunu yazıyordu. Kameraların hayatımıza fazlasıyla girmesiyle dikizlenmeyi de arzuladığımız ortaya çıktı:) Bir de teknolojiyle birlikte değişen arkadaş edinmelerimizi çok düşündüm. Mektup arkadaşlığı, telefon arkadaşlığına evrildi, internetle birlikte bilinmeyenle aramızdaki sınırlar silindi. Kentukiler bunun daha da ötesi olduğunun habercisi. Samanta Schweblin’in en sevdiğim kitaplarından biri oldu Kentukiler, saliha nilüfer çevirisi
2024 52. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2024 14:09
Kentukiler ~ Samanta Schweblin Merhaba sevgili kitapseverler, bugün sizlere Samanta Schweblin’in teknolojik bilim kurgu unsurlarıyla dolu romanı kentukiler ‘i tanıtmak istiyorum. Kentukiler, dünya genelinde popüler hale gelen ve insanların hayatlarına nüfuz eden küçük, sevimli robotların hikayesini anlatıyor. Bu robotlar sahipleri tarafından kontrol edilebilen, internet üzerinden başka biri tarafından canlandırılan oyuncaklar. Bu sayede, bir kişi kendi kentuki’sini başka birine canlandırma izni verirken, kendisi de başka bir kentuki’yi canlandırabiliyor. Bu durum, bireylerin mahremiyetlerini kaybetmelerine ve beklenmedik ilişkiler geliştirmelerine yol açıyor. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan insanların kentuki’lerle olan ilişkilerini ve bu ilişkilerin yol açtığı olayları çeşitli karakterler üzerinden anlatmış yazar. Her hikaye, kentuki’lerin insanların hayatlarına nasıl nüfuz ettiğini ve bu etkileşimlerin kimi zaman zararsız, kimi zaman da tehlikeli sonuçlarını gözler önüne seriyor. Karakterlerin her biri, kentuki’leri kullanarak farklı deneyimler yaşarken ; kimileri bu durumu eğlenceli ve keyifli buluyor, kimileri içinse bu etkileşimler karanlık ve yıkıcı bir hale geliyor. Teknolojinin mahremiyeti nasıl ihlal ettiğine, robotların insanları birbirine bağlarken aynı zamanda onların yalnızlıklarını ve içsel boşluklarını da ortaya koyan temalar üzerinde durulmaya çalışılmış. Yazardan okuduğum üçüncü kitap olarak şunu söyleyebilirim özellikle kurtarma mesafesi kitabını okuduktan sonra beni hiç etkilemedi Kitap, fikir olarak güzeldi ama bölümler kısa ve yarıda kalmış gibi bir anlatım vardı o yüzden çok etkilenmedim okurken. Teknolojinin insan hayatı üzerindeki etkilerini sorgulamak ve kafa dağıtıcı bir kitap okumak isteyenlere önerebilirim Herkese keyifli okumalar
Roman-Edebiyat
2024 12. kitabı
Kitabı okuma grubumuzla beraber okumak için aldım. Konusu ilginçti. 1984 kitabını ve Black Mirror bölümlerini anımsatmıştı. Beklentim çok yüksekti ama kitabın kurgusu çok kötü. Evinizde peluş hayvan görünümlü konuşamayan, hareket edebilen bir tür robotlar size yoldaşlık ediyor ya da bu robotları uzaktan çevrimiçi yönlendiren ve robotun bulunduğu yaşam alanını izlemenizi sağlayan bir ekran izleyicisi oluyorsunuz. Yani ya robotun izlediği kişisiniz ya da robotun izlettirdiği kişisiniz. Kitapta farklı isimler farklı hikayeler oluşturulmuş. Hepsinin ortak noktası bir kentucki. Bu hikayeler birbiriyle alakasız ülkelerde, yaşlarda, ortamlarda yaşayan kentukilerin hikayeleri. Ama hikayeler hiç oturmamış. Çok karışık ve düzensiz bir sıralaması var. Keşke her bölüme bir başlık açılsa da bölümlerin ilk girişinde hangi karakterin hikayesi anlatılıyor hazır olsak. Neticelenmemiş bölümler, yarım kalmış hikayeler, yarısından itibaren anlatılan kurgular.. Ben sevemedim kitabı..
Kentuki
2024 21. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2024 21:16
En sevdıgım kitabı diyemem. Zor aktı. Ama yazarın hayalgucune hala gıpta ediyorum. Kitabın konusu hayli ilginç ve ürkütücü. Yine de favorim "kurtarma mesafesi" Bir solukta okudum.
1000k
KentukilerSamanta Schweblin · Can Yayınları · 2023218 okunma
Yalnızlaşan insanoğlu ve gelişen teknoloji
2024 26. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2024 01:11
Kentukiler yazarın okuduğum ilk kitabı. Kitapta insanların kendi istekleriyle 7/24 kendisini gözetleyecek olan oyuncağı almaları anlatılıyor. Bu oyuncakların bağlı olduğu iki insan var. Biri izlenen, diğeri izleyen. Şimdi insanlar bunu yapmak yerine evinde kedi,köpek beslesin diye düşünebilirsiniz. Ama insanoğlu hayvanın maması,suyu, kumu bunlarla uğraşamayacak kadar tembel bunun yanı sıra oldukça da yalnız. Çareyi de son teknoloji ‘KENTUKİ’ denilen oyuncaklarda buluyorlar. Açıkçası umarım yakın gelecekte insanlar böyle bir şeye ihtiyaç duyacak kadar yalnızlaşmaz. Düşünmesi bile korkunç. Evin her yerinde sizinle birlikte gezen bir peluş hayvan. Karşı tarafta ise sizi sürekli izleyen hangi ülkeden ,hangi milletten,adı,sanı,cinsiyeti belli olmayan biri. Kitapta verilen mesaj; teknolojinin bu şekilde kullanılması insanların gerçeklikten uzaklaşmasına, yalnızken daha da yalnızlaşmasına, mahremiyetinin ihlaline, kötü niyetli insanların ellerine koz verilmesine neden olacaktır.
2024 Okuma Raporları
Puan vermedi·224 syf.·
2025 184. kitabı
Berlin, Almanya'da yaşayan Arjantinli bir yazardır. The New Yorker, The Paris Review, Granta, The Drawbridge, Harper's Magazine ve McSweeney's gibi antoloji ve dergilerde yer alan öykülerin yanı sıra bir kısa öykü ve bir roman olmak üzere üç kısa öykü koleksiyonu yayınladı. Samanta Schweblin Bir kentuki “sahip”i olmak yerine kentuki “olma”yı kim seçerdi ki? Samanta Schweblin’in bu son romanında insanların yeni takıntısı “kentuki” adı verilen oyuncaklar. Mahremiyet, gözetleme, kimlik gibi kavramların öne çıktığı Kentukiler’de Arjantinli yazar, teknoloji-insan ilişkisi üzerinden insanların birbirleriyle ilişkilerine dair çarpıcı sorular yönelterek günümüzü mercek altına alıyor. Kentukiler , dünya genelinde popüler olan ve insanların hayatları küçük, sevimli robotların hikayesini anlatıyor. Bu robotlar sahipleri tarafından kontrol edilebilen, internet üzerinden başka biri tarafından canlandırılan oyuncaklar. bir kişi kendi kentuki’sini başka birine canlandırma izni verirken, kendisi de başka bir kentuki’yi canlandırabiliyor. Sıradışı konusu dili ile ilgili bir kıtabı gerıde bıraktık Ohalde buyurun Kentukiler
Roman-Edebiyat
2024 7. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2024 18:04
Samanta Schweblin ile tanışma kitabım oldu Kentukiler. Yazarın adını son zamanlarda sıklıkla duyar, kitabını okuyan arkadaşlarımı sıklıkla görür olmuştum. Türkçede olan kitapları arasından ilgimi en çok çeken olduğu için Kentukiler'i seçtim. Kentukiler aslında bir distopya. Roman demek çok doğru olur mu, bundan emin değilim. Daha çok belli bir fikrin etrafında toplanmış farklı öykülerden oluşuyor kitap. Kentuki isimli oyuncaklar tüm dünyayı ele geçiriyor. İçinde kamera ve mikrofon olan bu oyuncaklara sahip olan insanlar izlenmeyi kabul ediyor. Kimisi ise izleyen olmak için para veriyor. Kitap boyunca kimi zaman izlenen kimi zaman izleyen karakterleri okuyoruz. Bu karakterler birbirleri ile hiçbir zaman karşılaşmıyor, yolları kesişmiyor. Öykü kitabı gibi olduğunu söylemem bu yüzden. Bazı karakterler ilgimi çekmedi. Bazılarının ise bölümü gelse de neler yaptığına baksam diye sayfaları saydım. Özellikle Emilia karakteri beni çok eğlendirdi. Yalnızlıktan ve ilgisizlikten izlenen kişinin kendisini şarj ediyor olmasına sevindi, oyuncak ile selfiesini buzdolabına yapıştırdı. Buna bayıldım. Marvin isimli çocuğun kendisini kaptırması, oyuncak olarak yaşayabileceğini düşünmesi de kentukilerin etkilerini en iyi şekilde gösteriyordu. Bu saydıklarımla birlikte kurgunun gayet güzel düşünülmüş ve tasarlanmış olduğunu söyleyebilirim. Kitapla ilgili tek sorunum karakterlerin birbirlerinden bu kadar ayrıksı olması. Sanırım tam bir roman gibi olmasını yeğlerdim. Bir kentuki etrafında karşılıklı iki insanın nasıl bir ilişkide olduğunu hiç okuyamadık mesela. Bu benim için bir eksiydi. Hızlıca okunan, yormayan, keyifli ve bazen düşündürücü bir okuma oldu. Özellikle kentuki olmak mı kentuki sahibi olmak mı diye çok düşündüm. Ve sonunda "İkisine de ne gerek var?" sorusunda karar kıldım.
2024 11. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2024 22:11
Kitabın ilk cümlesinde ,"ben ne okuyorum "dedim.. Hiç alışık olmadığım ve asla sevmediğim tarzda bir kitaptı. Ama tavsiye eden Tuğba Coşkuner olunca devam ettim ve iyi ki etmişim... *Mahremiyet insana çok yakışıyor .. *Bazı insanlar çok yanliz.. *Bazı insanlar çok fakir , sadece paraları var. *Kentukiler , kesinlikle anlaşılamayan insanların ihtiyaç duyduğu bir oyuncak(!) ...
2025 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2025 12:30
Kitap içerik özelliği ile okunmaya değer distopik bir kitap .genel olarak beğendiğimi söylebilirim .ancak hikaye hikaye yazılmasını pek sevemedim .bazı hikayeler yarım kalmış hissiyati verdi ancak genel çerçeveye baktığımda insanların yalnızlık psikolojisi ile neler yapabileceğini tüm gerçekliği ile gözler önüne seriyor . Kentuki denilen peluş oyuncakların nasıl hayatımıza girdiği aslında görmekten çok görünen olma isteğimizi vurguluyor .zaman ayırıp okumanızı tavsiye ederim

Samanta SchweblinYazar · 4 kitap
1978’de, Arjantin’in Buenos Aires kentinde doğdu. Buenos Aires Üniversitesi’nde sinemacılık öğremini gördü. ilk derlemesi El Núcleo del Disturbio’yu [Karmaşanın Merkezi] 2002’de, bu derlemedeki öykülerin bir kısmını içeren Ağızdaki Kuşlar’ı 2008’de, üçüncü derlemesi Siete Casas Vacías’ı [Yedi Boş Ev] 2015’te yayımladı. Öyküleri Arjantin ve Güney Amerika’da Fondo Nacional de las Artes, Haroldo Conti, Casa de las Américas gibi ödüllere layık görüldü. Granta dergisi tarafından İspanyolca dilinde eser veren en iyi genç yazarlar arasında gösterildi. ilk romanı Distancia de Rescate [Kurtarma Mesafesi] 2017’de Man Booker Ödülü kısa listesinde yer aldı.