Kesin inançlılar içeriği hiç bir zaman eskimeyecek kadar canlı bir eser. Çok beğenerek okuduğumu belirmek istiyorum. Konu ile yakından ilgilenenler için incelemenin sonunda bir kaç belgesel önereceğim.
İçeriğe gelirsek; yazar didaktik bir üslup kullanmadan, okuyucuyu ikna etmeye çalışmadan ve herhangi bir görüşü savunmadan analizlerini okuyucuya sunmuş
Tespitlerini son derece yerinde bulduğumu söylemeliyim.
Yazar kesin inançlılar olarak adlandırdığı kitleyi, tarihteki olaylar, devrimler, belli insan toplulukları üzerinden açıklamaya çalışmış. Hristiyanlığın doğuşundan müslümanlığın yayılışına, nazi soykırımından bolşeviklerin ekim devrimine, uzak doğu hareketlerinden ABD’deki insan hakları bildirisine kadar; aklınıza gelebilecek bir dizi tarihi olaya yer yer değinmiş. Ve bununla bağlı olarak, Hitler’den Stalin’e, Ghandi’den, Lenin’e, Atatürk’ten Lincoln’e, kitle hareketlerine öncülük etmiş liderlere de.
Şunu ifade etmeliyim ki kesin inançlılar dediği kitle, modern zamanlarda alışılmış olduğu üzere bir sokak röportajında kendice marjinal, politik görüşlerini ifade edip, en büyük siyasi eylemi oy kullanmak olan veya dini, devrimci, politik bir harekete bakıp “vay be ne güzel işler yapıyorlar”diyerek kalben destekte bulunan pasif kitle değil. Belli bir kitle hareketinin içinde, resmi kayıt olsun veya olamasın, bizzat bulunan, hareketin faaliyetlerine katılan ve harekete manevi olarak da güçlü bir şekilde bağlanmış, hareketinin çıkarlarını her şeyin üstünde tutan, yeri geldiğinde kendi çıkarlarından ve hatta yaşamından bile hiç düşünmeksizin vazgeçebilecek olan kişiler ele alınmış eserde. Kitle hareketi bir siyasi parti; kominizim, sosyalizm veya nasyonalizm gibi devrimci bir hareket; din fark etmeksizin bir tarikat veya cemaat olabilir.
Eserin tarih sever okurlara