Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kız, Kadın, Öteki

Bernardine Evaristo

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
484 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Bernardine Evaristo, bu kitabıyla 2019’da Booker Ödülü’nü kazanmış ve ödülü alan ilk siyah kadın olarak tarihe geçmiştir. Kitabında, çoğunluğu siyah kadınlardan oluşan on iki kadının hikayesini anlatmış Evaristo. Kadınların her birinin hikayesi farklı ama bu hikayeler bir şekilde birbirine bağlanmış. Önceki hikayede anlatılan bir kadın başka bir hikayede tekrar karşımıza çıkabiliyor.  Bazen bu sadece bir karşılaşma olurken bazen daha büyük bir yere sahip olabiliyor. Etnik köken, din, cinsel kimlik açısından farklı kadınlar. Hepsinin geçmişi, yaşadıkları, yaşayamadıkları, travmaları, acıları farklı. Ama hikayelerin okura hissettirdiği gerçeklik çok güzel. Kahramanların gücü, direnişi çok güzel. Yazar kitabını yazarken farklı bir teknik kullanmış. Büyük harf kullanmamış sadece özel isimleri büyük harf ile yazmış. Nokta, virgül kullanmamış. Dil yalın, süslü betimlemeler, ağdalı bir dil yok. Kitapta feministler, lezbiyenler, kendini bir cinsiyete ait hissetmeyenler var. Bu konularda hassas düşüncelere sahipseniz okumaktan zevk almayabilirsiniz. Ama benim çok severek, beğenerek okuduğum bir kitap oldu. Çünkü hikayeler, bu hikayelerin tüm yalınlığı ile anlatımı benim açımdan çok güzeldi.
Kız, Kadın, Öteki
Kız, Kadın, ÖtekiBernardine Evaristo · Doğan Kitap · 2020192 okunma
Reklam
484 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Booker ödülü alan ilk siyahi yazar Bernardine Evaristo Kız, Kadın, Öteki kitabında İngiltere'de yaşayan çoğunluğu siyahi kadınlardan oluşan 12 kadının hikayesini anlatıyor. Sevgi, sadakat, umut, hayalkırıklığı,aşk, ezilmişlik, ötekileştirme ve mücedele gibi duygularla bezediği hikayelerinde "Kadın" denen varlığın gücünü bir kez daha bize göstererek bence ödülü hakediyor.Severek okudum tavsiye ederim.
Kız, Kadın, Öteki
Kız, Kadın, ÖtekiBernardine Evaristo · Doğan Kitap · 2020192 okunma
484 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ne kadar çok sevdiğimi kelimelere dökmek üzereyim,elimde tutmakta olduğum bu harikulade eseri. Ellerimizi açın ve onları birbirine kenetleyelim şimdi yada şuan telefonu tutmaktasınız yada iPad'ınizi.LOL. Hayal etmeye devam, yılmak yok. İşte bu parmaklar gibi sarmalanmış bir hikaye okuyabilirsiniz.Birbirine bağlı bir çok insan bu parmaklar misali tek tek kendi hayatlarında dokunuş ve sarsıcı bir hikâyeyi gözlerimiz de canlandıran. Sevgili Toni Morrison'un Sevilen'i okumuştum ve bu kitaptaki olay örgüsünü de çok benzer buldum.Kültür olarak bizden çok uzak olsada Afro Amerikalı kadınların dramı,aşkları,yanlışları,güzel günleri ve acının dozunun yüksek olduğu anıları okuyoruz. Canımı acıtan 13 yaşındaki umut dolu bir genç kızın ilk deneyimini çok acı şekilde yaşadığı andı ve tüylerim diken diken olarak okudum.Ve bu işkenceyi yaşarken sonunun illaki geleceğini umut ederek.Çünkü hayatta herşeyin nihai bir sonu vardır.Bilincini bir sayının karekökünü hesaplayarak direnmesiydi.Bu işkence anlarına. Kızlar ve anneleri, anneleri ve tenleri yüzünden yargılanan insanlar ve eşcinsel lezbiyen kadınlar ve duygusal şiddet ve ataerkil toplumda kadının yeri ve daha daha niceleri okuyarak keşfetmeniz dileğim.Hayatı yaşayarak deneyimleriz elbette,oysa okuyarak bambaşka pencereler ve bakış açıları da ediniz. #iyikitapkurtlamalar
Kız, Kadın, Öteki
Kız, Kadın, ÖtekiBernardine Evaristo · Doğan Kitap · 2020192 okunma
484 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Kız, Kadın, Öteki... On iki kadının hikâyesi. Ve bu kadınların her biri çeşitli etnik kökene, ırka, cinsel tercihe, cinsiyet kimliğine ve sosyo-ekonomik koşullara sahip. Tüm bu kadınların yaşamları hayatlarının bir döneminde kesişmiş durumda ve yazar eserinde bu kesişimlerin nerede ve nasıl olduğunu anlatıyor. Kadınların her birinin hikâyesini ayrı ayrı anlatarak bu çeşitlilik içerisinde ne tür baskılara, ayrımcılığa, dışlanmaya, ihmal ve istismara, taciz ve tecavüze uğradıklarını olanca çıplaklığıyla ortaya seriyor. Bunca olumsuzluğun ve acının yanı sıra inanılmaz bir direniş anlatıyor Bernardine Evaristo. Kızların, Kadınların ve Ötekilerin direnişini; hak ettikleri adalet ve eşitliği elde etme çabalarını, benliklerini bulma yolunda tüm zorluklara rağmen vazgeçmemelerini anlatıyor. Yazar bu direniş metnini yazarken teknik bakımdan da bilinenin dışına çıkıyor. Yani tabiri caizse her anlamda direniyor. Peki nasıl? Örneğin romanda nokta yok, kullanılmamış. Bütün cümleler küçük harfle başlıyor. Standart düz yazı metni yapısına sahip değil. Araya şiirsel formlar girebiliyor. Üslup olarak da öyle beylik laflar barındıran, yakıp yıkan, kırıp döken bir eser değil. Karakterler öyle gündelik, öyle yalın konuşuyorlar. Dertlerini tam da bizler gibi anlatıyorlar. Çünkü aslında karakterlerin hepsinde ya kendimiz varız ya da çevremiz. Yani, biz varız. Kız olarak, Kadın olarak ya da Öteki olarak. Nihayetinde varız. Yer yer çok şaşırdığım, yer yer hüzünlendiğim ve canımın yandığı, yer yer de kadınların başarılarından dolayı gururlandığım; mutlu olduğum anlarla dolu olan bu güzelim eseri ben çok sevdim.
Kız, Kadın, Öteki
Kız, Kadın, ÖtekiBernardine Evaristo · Doğan Kitap · 2020192 okunma
Reklam
484 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Bu 2019 Booker ödülünü almış kitabın ilk kadın hikayesini okumaya başladığımda üzülerek sevmeyeceğimi düşündüm. Ama her bir kadının hikayesinde kitap beni içine çekti ve son sayfaya kadar elimden bırakamadan okudum. Yazar; kadın üzerinden feminizm, ırkçılık, insan olmak, cinsiyetçilik, özgürlük gibi konuların yanı sıra ötekileştirme, şiddet, tecavüz, kadın hakları ve tarihte olan katliamları, kitapta aşırıya kaçmadan ve ajitasyon yapmadan ama akıcı ve etkili bir kurgu ile anlatmış Kimi lezbiyen, kimi kadın ya da erkek ama öyle hissetmeyen, kimi kendini ne kadın ne erkek olarak değil sadece insan olarak gören, kimi toplumun, eşinin yada ailesinin kendisine dayattığı yaşam biçimine karşı savaş veren çoğunluğu siyah kadınlardan oluşan on iki karakterin kuşaklar boyu birbirine bağlanan hikayelerini okuyoruz. Bu bahsettiğim konulara karşı takıntınız yoksa size çok şey katacağını düşündüğüm bu kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ederim. “hepimiz sayborg olacağız diye düşünüyor, toplumsal olarak kabul edilebilir biçimde davranmaya hazırlanmış, kolay kolay kontrol edilemez ilkel varlıklar olmak yerine. Belki kötü adamların sarhoş küçük kızlara tecavüz etmesi önlenir.” “elbette ki feminizm erkeklerden nefret etmekle aynı şey değil! Kadınların özgürleşmesi, eşit haklar ve sınırlayıcı beklentilerden özgürleşmekle ilgili,”
Kız, Kadın, Öteki
Kız, Kadın, ÖtekiBernardine Evaristo · Doğan Kitap · 2020192 okunma
484 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Kadın hikayeleri. Aklınıza gelebilecek her türlü kadının bir benzeri var kitapta. Konu edilen hayatlar birbirleriyle bağlantılı. Yani her kadın diğer bir kadının bir şekilde hikayesinde geçiyor; anne, arkadaş, seyirci rollerinde. Empat sağlıyor bu da kişiye. O hikâyeyi bir de anne gözünden görüyorsunuz ya da arkadaş gözünden. Okumaktan keyif aldım. Genelde siyahi kadınların hayatları ön planda. Okurken kültürel zaafiyetlerinizi geride bırakmanızı tavsiye ederim. Çünkü kültürümüze uzak hayatlar da var. Ama kitap okurken tabuları yıkmak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kitap zaten bize hayatı her türlü her açısıyla her farklılığıyla , bizden uzak olanı yakınlaştırarak gösterdiği için kıymetli değil mi ? En azından ben öyle bakıyorum. Hayatı, insanı her haliyle okumayı seviyorum. Tavsiye ederim:)
Kız, Kadın, Öteki
Kız, Kadın, ÖtekiBernardine Evaristo · Doğan Kitap · 2020192 okunma
484 syf.
·
Puan vermedi
Kız, Kadın, Öteki Bernardine Evaristo
İngiltere'de -çoğunluğu siyah- 12 kadının kuşaklar boyunca birbirine bağlanan hikayeleri. Kahverengi tenli olmak, siyah olmak, lezbiyen olmak, trans olmak, feminist olmak üzerine çok hikayeli, çok güçlü bir roman. Çok kültürlü, çok renkli, çok sesli bir dünyada "kimlik" ne anlama gelir? "Öteki" olarak dışlanan kimliklere sahip olmak ve bu kimliklere bakış dünden bugüne nasıl değişti ya da değişmedi? Evaristo'nun Booker ödüllü kitabı arka kapağındaki tanıtım yazısındaki gibi "Bildiğimiz dünyanın bilmediğimiz tarihi". Ama hüzünlü, dertli değil; neşeli, şenlikli.
Kız, Kadın, Öteki
Kız, Kadın, ÖtekiBernardine Evaristo · Doğan Kitap · 2020192 okunma
484 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Bernardine Evaristo..dikkatimi çeken yazarlar arasında yerini aldı, ancak Kız, Kadın, Öteki beklentimi karşılamayan bir kitap oldu. Bahse konu temalar muazzamdı. Feminizm, ırk ayrımı, cinsel tercihler, evlilik...gibi çokça bizden, içimizden konuları ele alması çok güzeldi. Kitabın biçemsel özellikleri her ne kadar okurken beni rahatsız etmese de rahatsız olduğum bir tarafı vardı. O da Booker ödülünü alan yazarın yaptığı politika küllen beni rahatsız etti ve yazarla olan güven ilişkimi kuramadım. Çarpık cümleler, yazım imladan nasibini almamış ‘dikkati çeken’ biçem, bazen şiirmişcesine yazılan stil..biçemsel olarak dikkati bu yöne çeken ne oluyoruz dedirten bir özellik. İçerik olarak ele alınca da o kadar stratejik geldi ki 100.sayfadan sonra ite kaka okuyabildiğim bir kitap oldu. Evaristo’nun her değindiği,her okura dokunduğu noktada işini şansa bırakmayıp genelgeçer yargılarla hep doğruyu bulması ve üzerine eleştirel bakış getirmeden yine küll halinde okuyucuya aktarması bana ödül için yazmak gibi geldi. Böyle sağlam temalarda isterdim ki sağlam bir kaç karakter olup onların iç sesleri ile romanın okuyucuya aktarılmasını..Bu da romana bakış açımı ister istemez değiştirdi. Bunlara ek olarak da aşırı karakter olması da beni yordu. Tablo çizmek zorunda bile kaldım, daha sonra zaman kaybettiğimi düşünüp efor sarf etmeden okumaya devam ettim. Okunması mutlaka gerekmeyen bir kitap.
Kız, Kadın, Öteki
Kız, Kadın, ÖtekiBernardine Evaristo · Doğan Kitap · 2020192 okunma
Reklam
484 syf.
8/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Çoğunluğu siyahi kadınlardan oluşan toplam 12 kadının ırkçılık, göçmenlik, feminizm, cinsiyet, aşk, kültürel çatışma, toplumsal statü ve sınıf ayrımı gibi sorunlarının yanısıra kadınların toplumda kendilerine yer edinme çabalarının hüzünlü hikâyeleri anlatılıyor. Sevdim mi evet sevdim ama hep bildiğimiz türden hikayelerdi ya da ben bu tarz hikâyeleri çok fazla okuduğum için beni fazla etkilemedi. Kitabın 480 sayfa oluşu da bana çok uzun geldi ve sonlara doğru da sıkıldığımı itiraf edebilirim. Kitapla kalın...
Kız, Kadın, Öteki
Kız, Kadın, ÖtekiBernardine Evaristo · Doğan Kitap · 2020192 okunma
484 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Booker Ödülü’nü kazanan ilk siyahi kadın yazar Bernardine Evaristo ve onun feminist romanı Kız, Kadın, Öteki. Çoğunluğu siyahi kadınlardan oluşan on iki farklı karakterin iç içe geçen hikayelerini okuyoruz. Cinsiyet, ırk, göçmenlik, sınıf farklılıkları, ebeveynlik ve aşk gibi pek çok farklı tema etrafında toplanıyor karakterler. Yazarın da bu konularda söyleyecek çok fazla sözü olduğunu hissedebiliyorsunuz. Lezbiyen tiyatrocu Amma ile açılıyor perde. Burada yan karakter olarak adı geçen kadınların hikayelerini sonraki bölümlerde okuyoruz. Bazen hırslı öğretmen Shirley çıkıyor karşımıza, bazen göçmen ve başarı peşinde koşan Carole, erkeklerden ölesiye nefret ederken baskıcı bir erkek karakterine bürünen ve hayatındaki kadınlara psikolojik ve fiziksel şiddet gösteren bir başka kadının hikayesini okuyoruz ilerleyen bölümlerde. Yazar, kadınları tek bir kimlik altında toplamadan açtıkça açıyor katmanlarını. Olduğunu sandığı şey midir insan? diye soruyor okuyucuya. Sade üslubuyla sessizce yapıyor bunu da. Ben metni çok sevdim. Yazarın dilimize çevrilen başka metinlerine de bakacağım. Okuyacak olan herkese şimdiden keyifli okumalar diliyorum.
Kız, Kadın, Öteki
Kız, Kadın, ÖtekiBernardine Evaristo · Doğan Kitap · 2020192 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.