Kızılgerdan / Jo Nesbo
Sene başında her ay Harry Hole serisinden bir kitap dinleme niyetim vardı ama olmadı tabii... Neyse, artık canım istedikçe devam edeceğim… Polisiyesever biri olarak seriyi tamamlama planım var...
Serinin 3. kitabı Kızılgerdan’ı haziran ayında dinlemiştim, yorumunu ancak şimdi yazabiliyorum… Polisiye bir kitap olduğundan, fazla detay vermeden kısa birkaç cümle bırakayım sadece…
Harry Hole, nevi şahsına münhasır çılgın polisimiz bir suikastın peşine düşüyor; geçmiş ile günümüz harmanlanıyor, sırlarla dolu bir metin çıkıyor karşımıza... 2. Dünya Savaşı’ndan 2000’li yıllara uzanan büyük bir sır perdesi aralanıyor ilerledikçe... Yıllarca, ağır ağır demlenen bir intikamın sır perdesi...
Heyecanlı bir şekilde sonunu merak ede ede dinledim... İlk fırsatta serinin 4. kitabı Nemesis ile devam edeceğim...
Muhteşem bir kitap elinizden bırakamıyorsunuz. Kitap okuyucuyu adeta büyülüyor. Jo Nesbo bizi şaşırtmaya devam ediyor hamaböceklerinden daha güzel bir kitap herkese tavsiye ederim.
KızılgerdanJo Nesbo · Doğan Kitap · 2018943 okunma
Kitabın adı çok ilgi çekici değil mi? Kızılgerdan nesli tükenmekte olan bir kuş türü....Tabiki kitabın konusunun bir kuşla alakası yok sadece eski bir askerin lakabı olarak karşımıza çıkıyor ....Nesbo yine yapmış yapacağını; hep mi güzel yazılır hep mi kendine hayran bırakılır Harry Hole her zamanki gibi sezgileri ve kuşkucu zihni sayesinde güzel işler yaptı suçları açığa çıkardı ....Geçmiş zamanla şimdiki zaman arasında ki bağlantılar,zekice kurgulanmış olaylar ve sunuluş şekli çok güzeldi ....Olay örgüsü çok zengindi ve karakterleri bu kitapta çok daha fazla sevdim ...zira eski askerler ve hikayeleri ilgi çekiciydi ....Demem o ki severek okudum ... İskandinav polisiyesini sevenlere özellikle öneririm Nesbo kitaplarını ....
KızılgerdanJo Nesbo · Doğan Kitap · 2018943 okunma
Ne halt yemeye sabaha kadar oturup içiyorsun Hary
Çünkü şef ayakta içmeme izin vermiyorlar
Okurken bir çok kez güldüm ve beni seri de en çok etkileyen kitap buydu serinin en güzel kitabı da bu.
Hary Hole Jo Nesbo'nun önüne geçti bana göre
KızılgerdanJo Nesbo · Doğan Kitap · 2018943 okunma
Harry Hole zor bulunan, özel bir suikast silahının ülkeye gizlice sokulduğunu haber alır. Bu arada İkinci Dünya Savaşı’nda cephede bulunmuş eski bir Nazi sempatizanı, boğazı kesilmiş halde bulunur. Bir süre sonra, Harry’nin çok değer verdiği bir arkadaşı öldürülür. Öldürüldüğü gece neden Harry’ye ulaşmaya çalışmıştır?
Harry’nin araştırması onun, kendi adaletini yerine getirmeye kararlı bir katille karşı karşıya olduğunu gösterir. Harry Hole bir kez daha birbirinden bağımsız görünen bu vakaları çözmek ve katili durdurmak zorundadır.
#kızılgerdan serinin üçüncü kitabı. Şu ana kadar beni en çok yoran kitabı oldu diyebilirim. Aslında konu olarak oldukça ilgi çekici. İnsan kitabı eline alıyor, ağzının suyunu akıtan olaylar gelişiyor ama kitap akmıyor. Çünkü çok detay var. Bir de Harry'nin her zaman dört ayak üstüne düşmesi var. Adam hata yapsa bile terfi etmeyi başarıyor. Bir şeyleri eline yüzüne bulaştırsa bile kahraman ilan ediliyor devlet imajını korumak için Harry'i yakında kendi koltuğuna oturtacak az kaldı. Şaka bir yana geçmiş ve günümüz olarak ilerleyen kurguda en çok geçmişi okumayı sevdim. Ama bir yerden sonra ipin ucunu kaçırdım o kadar çok isim vardı ki! Olay Hızır idi, Yunus idi 'ye döndü. Yazar orada ters köşe yapmak için Gözde ile resmen devrelerimizi yaktı.
Sonunda her şey çözüme kavuştu demek isterdim ama ne yazık ki öyle olmadı. Bazı vakalar çözümlenmedi. Bu da beni deli etti. Bakalım devam kitabında çözüme kavuşacak mı?
KızılgerdanJo Nesbo · Doğan Kitap · 2018943 okunma
İkinci Dünya Savaşı'ndan günümüze kadar uzanan karanlık bir geçmişin gölgesinde soluksuz bir kovalamaca.
Kırsal bir bölgede bulunan çok güçlü bir silaha ait boş mermi kovanları, Oslo polisinin dikkatini çeker. Dedektif Harry Hole bu kovanların çok önemli olabileceğini düşünür. Eski bir Nazi sempatizanı boğazı kesilmiş halde bulunduğunda, Harry bu iki durum arasında bir bağlantı olduğunu hisseder. Ortalıkta dolaşan bir keskin nişancıyı arama, cesetler birikmeye başladıkça çılgın bir arayışa dönüşür.
Rakel ve Oleg'in kitapta olmalarından keyif aldım. Ayrıca bu kitapta Harry ve Tom Waaler arasında da rekabet işaretleri aldım. Tabi devam kitaplarında neler olacak göreceğiz. Ve Ellen Gjelten, ah Ellen....
Nesbo'nun en iyi kitaplarından biri olduğunu düşünüyorum. Soluksuz okunan heyecan verici, aynı zamanda duygusal bir macera. Farklı zaman çizgilerinde gidiş ve gelişler arasında keyifli bir okuma oldu benim için.
Serinin diğer kitaplarına göre biraz daha kafa karıştırcı olsada yine cok akıcı ve guzeldi. 1944-45 ve 2000 lere geçişlerin bağlanması çok iyiydi. Hole serisi 3. Kitap olur kendisi. Savaş zamanlarını anlattığı yerler bir tık sıkıcı çünkü merakla konuyu irdelemek istiyorsunuz.
KızılgerdanJo Nesbo · Doğan Kitap · 2018943 okunma
Kitap akıcı, o genel hole romanlarının sahip olduğu depresif, kaotik ortama sahip, yarıdan sonra iyice açılan, sürpriz sonuyla okuyucuyu tatmin eden bir eser olmuş. Hole ait olduğu cinayet bürodan terfi ettiriliyor ama yeni yerinde farklı bir davayla karşılaşıp nihayetinde büyük bir suikastın peşine düşüyor. Ayrıca ikinci dünya savaşı Norveçi hakkında da yan bir hikaye ve bilgiler mevcut. Bunlar kitaba zenginlik katmış. Yarım kalan kısım oldu. Orayı yazar diğer kitapta mı çözecek diye merak ettim. Tek şikayetim her kitapta hole sevdiği birilerini kaybedip kendini alkole vurmak zorunda mı? Yine de çok keyif alarak okuyorum bu seriyi.
Merhaba dostlar
Son dönemde arka arkaya okuduğum ağır, üzücü kitaplardan sonra canım #harryhole kafamı çok güzel dağıttı. Gerçi kahramanımız müzmin kederli, genelde aşırı duygusal, biraz da alkolik ama olsun, zekâsıyla telafi ediyor
Norveç 'e ağır bir suikast silahı sokulduğu anlaşılınca bu işin peşine düşülür ve İkinci Dünya Savaşı'nda görev alan askerlerle bir ilgisi olabileceği düşünülür. Harry ipuçlarını değerlendirerek adım adım sonuca yaklaşır. Biz de tırnaklarımızı kemirerek okuruz.
İlk defa bir Harry Hole macerasında geçmişe gidiş dönüşler vardı. Tabii bunun önemini ilerledikçe anlıyoruz. Geçmişteki katili tahmin ettim ama günümüzdeki kimliğini yine tahmin edemedim. Heyecanlı, güzel bir polisiyeydi. Ayrıca her zamanki gibi bol bol sistem eleştirisi vardı.
Sevgiyle kalın
#Okudukbitti
#Kızılgerdan
#JoNesbo
Sanırım Harry Hole serisine yeni başladık
Oslo’da gerçekleşecek olan liderler zirvesi toplantısında ABD başkanının güzergahının güvenliği sırasında küçük bir aksilik olur ve Harry birini vurmak zorunda kalır.
Olay incelendiğinde hatalı olanın Harry yerine Gizli Servis olduğu ortaya çıkınca, bu rezaleti gizlemek adına Harry’ye cinayet masasından, özel bir birime terfi ettirerek yollarlar.
Burda ilk işi sadece 2. Dünya savaşı sırasında belli sayıda üretilmiş bie tüfeğin yurda sokulmasını araştırır. Ancak bu araştırma Harry’yi başka başka yerlere götürür.
Hikaye ilerledikçe tüm yollar 2. Dünya savaşına çıkmaktadır. İkinci dünya savaşında Almanya adına cephe de savaşan 4 asker savaşın gidişatını az çok anlamışlardır. Bunlardan en cesuru Daniel onca Rus askerini öldürmesine rağmen en sonunda ölür. Biri ise Rus tarafına geçer diğer ikisi ise bir el bombasının yanlarında patlaması ile komutanları dahil 3 asker ağır yaralanırlar.
Harry tüfeğin izini sürerken daha önce kimsenin dikkatini çekmeyen, ayyaşın teki diye ciddiye alınmayan bir ölünün ikinci dünya savaşı’ndaki askerlerden biri olduğunu öğrenir. Ve artık şüphesi kalmamıştır. Tüfek suikast için getirtilmiştir.
Harry adına araştırmaya devam eden arkadaşı bazı şeyler öğrenir ve Harry’e ulaşmaya çalışır ancak ulaşmadan öldürülür. Ancak iki ölüm arasında hiçbir benzerlik yoktur.
Harry ikinci dünya savaşı’nda cephede yer alan ve yaşayan herkesle konuşur. Daniel ölmüş, Gudbrand ölmüş, Fuake savaş sonrası tekrar gelmiş, Juul ise yaşamına devam etmektedir.
Getirlen suikast tüfeği ile Norveç Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin öldürülmesi, ardına Juul’ün karısının isimsiz telefonlar sonrası kaçırılıp öldürülmesi ve son olarakta Juul’ün intihar etmesi tüm soruları cevapsız
KızılgerdanJo Nesbo · Doğan Kitap · 2018943 okunma
Yazar Oslo'da doğmuş, Molde'de büyümüştür. Norveç Ekonomi Okulu'nda iktisat ve işletme bölümlerinde okumuş; buradan dereceyle mezun olmuştur. Dedektif Harry Hole karakteri hakkında yazdığı romanlar sayesinde oldukça popülerleşmiş; Norveç çapında bir buçuk milyonluk bir satış elde etmiş ve eserleri kırk dile çevrilmiştir. Norveçli ünlü rock grubu Di Derre'nin de solistliğini yapan yazar, ilk çocuk kitabını da 2007 yılında "Doktor Proktors prompepulver" ismiyle yayımlamıştır. 2010 yılında Edgar Ödülleri'nde aday olurken, Flaggermusmannen isimli ilk romanıyla 1997 yılında Riverton ödülünü, 1998 yılında da Glass Key ödülünü kazanmıştır. Türkçe'ye Koridor Yayıncılık tarafından iki kitabı, yani "Kızılgerdan" ve "Şeytan'ın Yıldızı" isimli romanları çevrilmiştir.
Romanları
- "Flaggermusmannen" - (1997) (Türkçe: Yarasa)
- "Kakerlakkene" - (1998) (Türkçe: Hamamböcekleri)
- "Rødstrupe" - (2000) (Türkçe: Kızılgerdan)
- "Sorgenfri" - (2002) (Türkçe: Nemesis)
- "Marekors" - (2003) (Türkçe: Şeytan Yıldızı)
- "Frelseren" - (2005) (Türkçe: Kurtarıcı)
- "Snømannen" - (2007) (Türkçe: Kardan Adam)
- "Panserhjerte" - (2009) (Türkçe: Leopar)
- "Gjenferd" - (2011) (Türkçe: Hayalet )
- "Politi" - (2013) - ing. Police
- "Tørst" - (2017) - ing. The Thirst