Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Koçi Bey Risaleleri

Koçi Bey

Koçi Bey Risaleleri Sözleri ve Alıntıları

Koçi Bey Risaleleri sözleri ve alıntılarını, Koçi Bey Risaleleri kitap alıntılarını, Koçi Bey Risaleleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sözün kısası, benim devletli hünkârım, reaya padişahların hazinesidir. Eğer reaya mamur olur ve zulüm olmazsa padişahın hazinesi dolu olur. Bugün reaya bir kuruş versin [diye] emr-i şerif iletseniz, nice yüz bin kuruş olur. Hiç vakit geçirmeden lazım olan şey, reayayı koruyup zalimlere çiğnetmemektir. Baki ferman devletli hünkârımındır.
Sayfa 131 - Sultan IV. Murada Devlet Yönetimindeki Bozukluklar ile Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Sunulan Risale, Kabalcı Yayınevi: 315, Birinci Basım İstanbul Mart 2008, Şark Klasikleri Dizisi:12, [ISBN: 975-997-121-6]Kitabı okudu
Her nerede zalim varsa cezası verilmesi gerekir. Göz yumma ile alem elden gider.
Reklam
Bir işin aslı bâtıl olursa, ayrıntıları nasıl doğru olur?
Velhasıl şimdiki halde reaya fukarasına yapılan zulüm ve saldırganlık hiçbir tarihte, hiçbir iklimde ve hiçbir padişahın memleketinde olmamıştır. İslam topraklarindan bir memlekette bir kimseye zerre kadar zulüm yapılsa ceza gününde [kıyamet gününde] hükümdarlardan sorulur, vükeladan [vekillerden] sorulmaz. [Ben] onlara sipariş ettim demek, âlemlerin Rabbinin huzurunda cevap olmaz. Zulüm görenlerin ahı hanedanları harap eder. Dertlilerin gözyaşları dünyayı sulara boğup yok eder. “Küfür ile dünya durur, zulüm ile durmaz.” Adalet, ömrün uzunluğuna sebeptir ve fukara ahvalinin düzeni padişahların cennetlik olmasının sebebidir. Bu dediğim sözler benim [sözlerim] değildir; ulemanın ve şeyhlerin sözleridir. İnanılmazsa onlara sorula. Ahval böyledir. Baki emir ve ferman, saadetli sultanım hazretlerinindir.
Sayfa 63 - Sultan IV. Murada Devlet Yönetimindeki Bozukluklar ile Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Sunulan Risale, Kabalcı Yayınevi: 315, Birinci Basım İstanbul Mart 2008, Şark Klasikleri Dizisi:12, [ISBN: 975-997-121-6]Kitabı okudu
Beylerbeyilerinde, sancakbeylerinde, vezirlerin ağalarında, müteferrika, çavuş ve kâtipler zümresinde, dilsiz ve cüce taifesinde, padişah nedimlerinde ve bölük halkının ileri gelenlerinde nice timar ve zeametler olup, kimi hizmetkârları üzerine, kimi azatsız kulları üzerine berat¹ çıkarmışlardır. Buralar adamlarının adına olur, ürününü kendileri yerler. İçlerinde öyleleri vardır ki, yirmi, otuz, belki kırk elli kadar zeamet ve timarı bu yoldan alıp ürününü kendileri yerler, sefer-i hümayun olduğunda, sırf yoklamada mevcut olsun diye [adamlarına] iki bin akçe harçlık verip, cebe ve cevşen (zırh) yerine aba ve kebe² giydirip, birer semerli beygir ile sefere gönderirler, kendileri evlerinde zevk ve sefa, seyir ve sohbette olurlar. Âlem harap olsa umurlarinda değildir ve Allah esirgesin dünyayı düşman alsa, sefer nedir bilmezler. Bey gibi geçinirler, ama din ve devlete dair kaygılar asla hatırlarına gelmez. ¹Berat: Osmanlı devletinde herhangi bir görev veya hizmete atama ya da maaş tahsis edilmesi, unvan veya nişan verilmesi dolayısıyla padişah tuğrasıyla birlikte yazılan fermanlar. ²Aba: Dervişlerin, aşağı tabakadaki ilmiye mensuplarının ve medrese talebelerinin giydiği palto türünden bir giysi. Kebe: Çoğunlukla çobanların giydiği kalın keçe giysi.
Sayfa 52 - Sultan IV. Murada Devlet Yönetimindeki Bozukluklar ile Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Sunulan Risale, Kabalcı Yayınevi: 315, Birinci Basım İstanbul Mart 2008, Şark Klasikleri Dizisi:12, [ISBN: 975-997-121-6]Kitabı okudu
Özet olarak insan oğlu zor ile itaat altına alınır. Yumuşaklık ile olmaz.
Reklam
İlmiye makamlarının şefaatle verilmesi uygun değildir. İçlerinde en bilgili hangisi ise ona verilmesi gerekir.
Bir alay ehliyetsiz ve hak etmemiş kişinin leş ile denk görülen rüşvetlerine aldanarak kimine beylik, kimine beylerbeyilik alıverip, gerçek hak sahibi olan bir yığın iş görmüş, emekdar, işe yarar ve cesaretli kullar düşkünlük köşesinde namsız, nişansız kalıp fakirlik ve yokluk içinde ayaklar altında ezildiler.
Zulüm ve rüşvet hangi memlekette ortaya çıkarsa, o devlet harap olur ve dünyası tersine dönmüş olur.
Tâkat-ı pençe-i şîran nebuved rûbera / Tilki, arslan pençesinin gücüne karşı koyamaz
Sayfa 32 - Kabalcı
Reklam
Sene 1631
"Mübarek hükümdara malum ola ki: Zulüm ve rüşvet herhangi bir devlette meydana çıkar ve aşikâr olursa o devlet harap olup yıkılır ve talihi tersine döner. Bu tür hallerin hepsi, tarih kitaplarında bu şekilde araştırılmış ve beyan olunmuştur. Doğrusu bu ikisi [zulüm ve rüşvet] de gayet korkulacak ve çekinilecek, evleri barkları harap edici ve melun şeylerdir."
Sayfa 92 - Sultan IV. Murada Devlet Yönetimindeki Bozukluklar ile Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Sunulan Risale, Kabalcı Yayınevi: 315, Birinci Basım İstanbul Mart 2008, Şark Klasikleri Dizisi:12, [ISBN: 975-997-121-6]Kitabı okudu
Benim devletli hünkârım, huzur-ı hümayuna bir okunmuş ekmek gönderdim, üzerine halvette yedi esma tamamlanıp okunmuştur; çok faydalıdır. Aziz, şerif başınız için her gün bir miktar yiyip, kimseye vermeyesin.
Sayfa 142Kitabı okudu
Saadetli, şevketli ve yüce makamlı padişah hazretlerinin nur arttıran ve etrafa ışıklar saçan kalplerine gizli olmaya ki; bu kadar karışıklığın, fitne ve fesadın, reayanın ve memleketin harap oluşunun, hazinelerin ve malların azalmasının sebebi rüşvet pisliğidir.
Sayfa 77 - Kabalcı YayıneviKitabı okudu
Her nerede zalim varsa cezasının verilmesi gerekir. Aldırış etmemekle alem elden gider.
Sayfa 50 - Kabalcı YayıneviKitabı okudu
95 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.