Yeryüzünün tarihi insanlık tarihini nasıl şekillendirdi? Aslında bu alt başlık kitabın içerdiği bütün konu bütünlüğünü özetliyor. Jeoloji, antropoloji, biyoloji, iklim bilim ‘in ışığında yeryüzünün ve ona bağlı olan bütün canlıların ve tabii insanoğlunun tarihini anlatıyor. Daha çok jeolojik verilerle yeryüzünün, kıtaların, doğanın oluşumu, gelişimi, Evrimi ve yeryüzüyle beraber canlıların oluşumunu ve evrimini ele almış. Aslında dünya tarihinin büyük çoğunluğunun buzul çağında geçtiği, şu an içinde bulunduğumuz dönemin daha öncekiler gibi göreli olarak kısa süreli bir buzullararası dönem olduğunu anlatıyor ancak gelişen teknolojimiz ile küresel ısınma yüzünden nasıl doğanın dengesini alt-üst ettiğimizi gösteriyor.
Kitabın en dikkate değer yanlarından biri’de, atmosfer yapısının, kıtaların konumunun, iklim değişikliklerinin vs gibi doğal olaylarının insanlık tarihini ve sosyal olayları nasıl etkilediği inkar edilemez örneklerle gösteriliyor.
İnsanoğlunun atalarının içinde bulunduğu doğa ile mücadele etmeyi öğreniyor. Bu mücadele sırasında beyininin büyümesi ile teknolojiyi geliştiriyor ve dünyanın efendisi haline geliyor. Ancak bu kimyasal, zehirli atıklarla aynı zamanda içinde bulunduğu ve ait olduğu doğanın bütün ahenginin alt üst olmasına yol açıyor ve bu muhteşem avantajı kendisine dönen ok gibi bir dezavantaja dönüşüyor. Aslında kitap biraz da; İnsanlık tarihini şekillendiren yeryüzünün, insanlık tarafından ihanete uğramasının öyküsü.
Kendimizi, içinde bulunduğumuz sistemi, dünyanın geldiği ve gitmekte olduğu gidişatı, neler yapabileceğimizi sorgulayabileceğimiz, okuyana çok şey katacağını düşündüğüm bu kitabı herkese tavsiye ederim.